Ще се опитам да го обясня и докарам до някакъв смисъл, че понякога мисловния процес и писането ми се разминават.
Някои хора го разбраха буквално, че тази ферма струва толкова. Не, друго имах в предвид
Поста ми беше в отговор и на това твърдение и по-специално последния ми ред от него се опитва да го конкретизира.
"Така, че има как, имайки някакъв капитал да се случат нещата,
дори в различен мащаб"
Ще го опростя, има как младежи от града да отидат на село и да си създадат в случая на моя пример -малка кравеферма с до 8-10 крави (то и толкова ще са им много особено без опит) за около 150 000 лв на село. Ето разбивка:
Обор: 45 000
Доилна система: 5 000
Склад за фуражи: 5 000
Торно хранилище: 6 500 (средна стойност)
Крави (10 бр.): 42 500 (средна цена 4 250 лв/бр.)
Фуражомелка и смесител: 2 500
Трактор (втора ръка): 10 000
Ремарке или цистерна: 2 500
Наем на пасища (1 година): 2 000
Фураж (6 месеца): 3 500
Ветеринар, ваксини, осеменяване: 1 200
Такси и регистрации: 1 000
Резерв за непредвидени разходи: 2 500
Жилище в село (средна цена): 35 000
Общо ~164 200 лв - или на средна цена на двустаен в София според имотбг
От 10 крави, при средна млечност от 18–20 литра, и цена от 1 лв/литър без ДДС според Агрибг, това си е 6 000 - 7 000 лв приходи на месец (в идеални условия, разбира се).
Отделно ако имаш добър счетоводител и юрист на своя страна, има финансиране по различни програми:
Програма „Млад фермер“ – до 78 000 лв безвъзмездно (ако си под 40 г. и стартираш ново стопанство).
Обвързана подкрепа за млечни крави – около 316 лв на крава годишно (при минимум 10 крави и изпълнени условия).
Допълнително плащане за млади стопани – бонус към директните субсидии в първите 5 години.
Плащане за малки стопанства – до 1 250 евро годишно фиксирано.
Други мерки (6.4 и др.) – за неземеделски дейности (преработка, агротуризъм и др.), финансиране до 50% от разходите.
(Искам да добавя че има програми при които ти искат рушвет на стойност от около 50% на парите които ще ти отпуснат)
Отделно могат да гледат плодове и зеленчуци, като използват и торта от кравите и ще се затвори цикъла.
Според мен има как да станеш фермер ако това те влече и обичаш кравите