Въпрос относно данъци

anonymous user

New Member
Здравейте,

Работя извън БГ в държава, която не е член на ЕС. Получавам доходите си в БГ банка. България има споразумение с дадената държава за избягване на двойното данъчно облагане и това ми даваше спокойствие - дори не съм попълвал данъчна декларация. Мислех си, че ако ме потърсят данъчните просто ще им покажа документ, че дължимия данък е платен в дадената държава или, че съм бил извън БГ повече от половината година...

Повод за моите притеснения са следните факти:

1. Наскоро мой колега от БГ, на който жена му работи като одитор ме осветли, че независимо дали дължиш данък ако не попълваш годишна декларация и те проверят ще се наложи да платиш глоба + данък(в случая 10%) + здравни осигуровки(около 3000лв годишно върху макс. облагаем доход в моя случай).
2. Миналата година по време на кризата с КТБ притеснен от банкови фалити направих превод за около 50000 евро към сметка на приятелката ми(преди това не съм правил за над 30000лв, за да не попълвам декларация).
3. В последствие закупихме имот с приятелката ми за 78 000евро като сме съсобственици - аз реално нямам деклариран доход в БГ и се водя безработен, а тя работи и взима около 23000лв годишно(осигуряват я на реалната заплата).

Моите въпроси:

1. Колко вероятно е данъчните да ме надушат и да се наложи да плащам солено, след като не съм подавал годишни декларации?
2. Данъчната служба има ли достъп до тези декларации за произход на средствата и възможно ли е "надушването" да стане по тази линия?
3. Какво е най-удачно да направя в момента, за да избегна евентуални санкции?

Предварително благодаря за Вашите отговори!
 
Последно редактирано:
От: Въпрос относно данъци

Здравей! Преди време ми трябваше правен съвет и открих този форум- lex.bg Виж го, може да ти бъде от полза. Успех! :)
 
От: Въпрос относно данъци

при такива доходи може да си позволите платени консултации...
 
Re: От: Въпрос относно данъци

при такива доходи може да си позволите платени консултации...

И аз бих почерпил някой, за да получа максимално компетентно мнение. Парите не са малко, а тук само това чакат - някой да се опаричи, за да го забият надолу. ;)

Данъчна декларация не се ли попълва само ако доходите са генерирани тук? Как в чужбина ще плащаш данъци и тук пак, защото си гражданин тук. Реално това не са ли пари след облагане там? Проучи си дали ти се плащат там данъците, защото това, че ги харчиш тук и са припечелени там и са обложени, малко ми изглежда странно тук да ти искат също данък. Нещо като при бригадата ли е? Но определено се консултирай с някой професионалист, моето мнение е на база логика и оскъден опит. А логика при тези неща в повече случаи не са на лице. :)
 
От: Въпрос относно данъци

при такива доходи може да си позволите платени консултации...
Най-правилното нещо което може да направи


http://www.nap.bg/page?id=317
Тук може да намериш: цялостна информация за двустранните международни спогодби на България с определена страна (за всяка страна са различни, тези спогодби)
Тук също може да намериш и информация какво трябва да направиш, да не се стига до двойно данъчно облагане.
 
От: Въпрос относно данъци

Наистина платена консултация не ме притеснява, но ме притеснява качеството на услугата. Как мога да съм сигурен, че получавам адекватна консултация!?!
В случая за 3г. не съм предприел нищо, защото подписвайки договора се допитах до мой близък приятел адвокат и той ми каза - не дължиш в БГ, защото с дадената държава има споразумение, отделно ако си извън БГ повече от половината година също не дължиш...
В първоначалния пост съм написал сега какво ми казва колега с жена одитор и започнаха притесненията, защото ако ме хванат и се окажат правилни нейните съжденния ще трябва да платя около 10 000 евро данък + 9000лв здравни осигуровки + глоба и лихви за тези 3 години.

Все пак ако някой е в час и знае дали данъчните имат достъп до декларациите, които се попълват в банките за транзакции над 30 000лв ще бъде от полза.
 
Това пък ще е върхът на сладоледа. Да работиш в чужбина и там да ти удържат данъци и после да дойдеш, за да ги вкараш в тукашната икономика и пак преди това да си платиш данък. Много е важно да се знае там на договори ли си бил? Имал ли си отношения с работодател, така както би имал тук и подобни? И мен ми е странно защо ще рекетират хората, които така или иначе ще ги донесат тук тия пари.

Мисля, че пряко нямат, но може да ги изискват. В смисъл, имат достъп, но само при проверка ги взимат. От познат и аз го знам.
 
От: Въпрос относно данъци

Данъци не дължиш в България, ако си бил в чужбина достатъчно дълго.

Проблем е, че си направил дарение на приятелката си без договор за дарение и без получателят на дарението да си плати данъка върху дарението (ако се е намирала в България; ако се е намирала в друга държава е нарушила законите на другата държава - там вероятно също се изисква договор за дарение и има данък върху дарението).

Препоръчвам ти да си намериш счетоводител, който е чел закона и може да мисли. Другия вариант е ти сам да прочетеш ЗДДФЛ (и останалите релевантни закони - не мога да ти дам пълен списък, може би трябва да прочетеш само още и Кодекс за социално осигуряване, но не съм сигурен) и сам да си отговориш на въпросите.

Плащането може да го представиш като даване на заем, но тогава пак си нарушител, защото в годишната декларация се декларират дадените и получените заеми. И може да те подгонят, че се занимаваш с нелегална лихварска дейност (правиш конкуренция на банките, което се наказва).

Ако се притесняваш от качеството на консултацията - накарай този, който те консултира да ти напише на кой закон, кой член, коя алинея базира това, което казва и защо. После четеш закона от кора до кора и мислиш. Може да платиш на двама-трима и да сравниш какво казват.

А ако си дал парите на приятелката си "да ти ги пази" - то твоята приятелка извършва незаконна банкова дейност (само лицензираните доставчици на платежни услуги могат да извършват такава дейност).

Щеше да си спестиш проблемите, ако беше дал на приятелката си пълномощно да отвори сметка на твое име в която си искаш банка и беше превел парите в сметка, която е на твое име. Сега ще трябва да трепериш да не глобят приятелката ти за това, че не е платила данък дарение (а може да и лепнат да плаща и данък все едно е извършила някаква услуга...).
 
От: Въпрос относно данъци

Реално се водя на граждански договор и в дадената държава ми плащат само данък печалба без осигуровки. Като цяло цял живот съм работил като фрилансър и не вярвам в осигурителната система - идеята е да плащаш цял живот и накрая, когато дойде време да получаваш "нещо" умираш до 1-2 г.

В случая с този проклет превод - голямата простотия идва пак от служител на банката, който казал, че не може да открие сметка на мое име(при положение, че приятелката ми има заверено пълномощно да открива, закрива, ползва и т.н. всякакъв вид сметки във всички банки в БГ). Поради този факт открива сметка на нейно име и превежда парите - там ми е и най-голямото притеснение, защото има попълнена декларация за произход на парите от една страна и сумата от 50 000 евро(не е и малка сума) е преведена на лице, което не ми е роднина(едва ли това, че имаме дете и живеем заедно прави някаква разлика).

Това се случи миналия Юни и вече мина повече от година - не знам докога може да очаквам "повиквателна"?

Жената(одитор) на моя колега твърдяла, че принципно, за да те надушат трябва някой да те докладва - примерно съсед, че харчиш много, скъпи коли и т.н. и ако започнат да те разследват и установят, че нещата, които имаш не съответстват на доходите могат да изискат от банките информация относно сметките ти.

В случая ако попълня декларация най-вероятно ще ме разследват подробно и ще си вкарам автогол. Като се прибера в БГ ще трябва да разуча нещата детайлно, но си мисля за вариант да си открия офшорна сметка в бъдеще примерно в Кипър - ще ходим на море там с децата, тегля и като се прибираме всеки с по 10 000 евро в джоба и после в буркани...
 
От: Въпрос относно данъци

хепи, лихварство е да вземаш пари от лицата А, Б и В и да ги даваш на Г, Д и Е., при доказано престъпление направо отнемат, не глобяват, пример http://pleven.court-bg.org/img/File/SPRAVKI PO DELA/SVURSHENI DELA/0814/3/0063d813_61471614.htm ако ти е дълго, прескочи направо след "РЕШИ:"

по ЗДДФЛ този паричен превод за 22К(защото за остатъка си придобил собственост на 50%) е вид заем защото не си го декларирал ти, че си го дал, и другия, че го е получил, и май е административно нарушение за 2 по 500 лева, но такива се погасяват за 3 години, т.е. след три и повече години няма санкции.
от друга страна сте в съжителство на съпружески начела, където не съм компетентен и май бюджета ви е общ и затова финансовите транзакции помежду ви не се водят като заеми...

понеже не си осигурен по трудов договор нито тука, нито там, е добре поне да си плащаш здравните осигуровки в една от двете държави, а за пенсия никой не мисли, ама може да платиш някой лев и да се водиш като земеделски производител и да си правиш вноски за да не ровиш по кофите някой ден...

по точка 1 от първия пост, зависи дали можеш да докажеш, че тези приходи са придобите по законен начин, ако не можеш могат да ти конфискуват и собствеността и парите в банката като придобити по неморален начин чл. 329 от НК или по друг начин/виж пак първия ред на този пост/

такъв вид ревизии не стават само след донос, но и ако излезеш на радара на държавата, примерно за дребно хулиганство, шофиране с над 0,5 промила и тнт, уж дребни провинения, най-вероятно може да те проверят "за всеки случай", и понеже си свързано лице, това се отнася и за "жена" ти.
 
От: Въпрос относно данъци

Мерси на всички за отговорите и мненията.

jkminkov мога да докажа, че дохода ми е законен - поне за това не се притеснявам. Имам договор с компания, която има добра репутация и сумите съм получавал месечно на базата на този договор. Имам междунардни сертификати в сферата, в която работя, работни визи, самолетни билети(около 20 годишно) и т.н.

За кофите не се притеснявам, защото имам приличен финансов план. За съжаление поне в БГ хората работят по 30-40г. и накрая взимат пенсия, която ги кара пак да стигнат до кофите и точно това не искам за себе си.

Като се прибера в БГ ще търся платена консултация с тесен специалист, който да ме консултира. В момента най-вече ме интересува този превод/декларация в каква степен е възможно да доведат до някаква проверка и оттам сътресения.
 
От: Въпрос относно данъци

Blinky, за мен също си е чист рекет да плащам и в БГ, след като в дадената държава е платен данъка и има спогодба между двете държави за избягване на двойно облагане. И то съм го дължал в БГ само, защото не съм подал декларация...

От друга страна допринасям много повече за БГ икономиката от повечето работещи на трудов договор в БГ, защото внасям свежи пари отвън и ги харча тук. Ако внасям в БГ 40 000 евро на година и ги изхарча само от ДДС държавата ще прибире 8000 евро.

Не искам да се тупам в гърдите, че допринасям с нещо, но и не изпитвам никакви скрупули от това, че не искам да плащам данъци в БГ или здравни осигуровки. Замислете се с 3000лв на година какви здравни услуги мога да получа без да съм здравно осигурен или да ги плащам на държавата, за да съм осигурен и да се отнасят с мен като с отрепка и пак да трябва да плащам за по-качествена услуга ако ми се наложи.

Всеки знае колко е скапано всичко в БГ с изключение на невероятната природа, която обаче се съсипва с доста бързи темпове, а като изчезне и тя няма да има какво да ни задържа тук :(
 
От: Въпрос относно данъци

1. Ако работиш и живееш навън, не е нужно да подаваш данъчна декларация и тук.
2. Ако парите са ти законен доход, можеш да правиш каквото искаш, стига да имаш необходимите документи за доказване.
 
От: Въпрос относно данъци

Не е нужно да чакаш, може да си намериш онлайн специалист. Не вярвам да ти откажат да ти вземат парите с банков превод и да ти отговорят по телефона или по електронната поща.

Това е интересно:

от друга страна сте в съжителство на съпружески начела, където не съм компетентен и май бюджета ви е общ и затова финансовите транзакции помежду ви не се водят като заеми...

Трябва да питаш някой специалист или сам да четеш законите, където това е уредено. Може да ти се размине глобата за недеклариран заем.

Не разбирам и защо смятате, че договорът (писмен ли е, с подписи и печати или от типа, който се сключва с Google във връзка с AdSense - без хартия, без печати, без подписи?) е доказателство за законност на произхода на парите. Каква е практиката по отношението на доказването на произхода на парите? Трябва ли да има свидетели, които да свидетелстват, че са видели как заподозрения се труди съгласно договора?

Съвсем хипотетично да си представим, че един съвсем въображаем (няма връзка с реални лица и събития) политик сключи консултантски договор да консултира по въпросите свързани с маркетинга на хидроинженерството. И в резултат получи някакви пари. Обаче няма свидетели, които са го видели как консултира. Само има договор, с печати, подписи и от двете страни. Даже може и някой нотариус да е бил свидетел как се сключва договора, но не и как се изпълнява. Това достатъчно ли е за да докаже, че парите, получени във връзка с този договор са от законна дейност?

Друг хипотетичен пример: един уеб майстор работи законнно и законно получава доход от AdSense. Обаче няма писмен договор (тоест може да си разпечата, ама Google Ireland LTD няма да му го подпечата и подпише с печата на Google).

От тази тема:
Ако е от някой малък град, нормално да не знаят. Ние като почвахме преди години, каква мъка беше регистрацията в НАП ("Дайте си договора", "Ето го", "Ама няма подпис и печат от Гугъл","Ами те електронните нямат","Не, не може, трябва подпис и печат", "Е какво искате, да отида до Ирландия?" и т.н.).

От тази тема:

Вероятно немалко от посетителите на форума имат имущество (недвижим имот, пари в банката, дял от фирма и т.н.), които превишават 60 000 лв.

Представете си, че поискат да докажете с документи и свидетели (ключовата дума тук е "и"), че сте "забогатели"* законно? Какво ще правите? Ще извикате директора на Google за свидетел, че сте давали части от сайта си под наем на Google без да нарушавате българските закони? Ще покажете на съда разпечатка на неподписания договор с Google?

Дори и по някакъв начин да успеете да помолите директора на Google да свидетелства и да получите внимание, той ще може само да потвърди, че фирмата му е изплащала възнаграждение. Няма как да знае дали сте нарушили или не някой български закон когато сте давали под наем части от сайта си. Защото просто няма от къде да знае това! Нещо повече - той би могъл да свидетелства, че фирмата му е излъчвала реклами на хранителни добавки, които се продават чрез сключване на договор от разстояние в нарушение на закона за защита на потребителите**. И какво излиза? Май след тези самопризнания на директора ще ви вземат имуществото, защото според новия закон се конфискува имущество придобито не само от престъпна дейност, но и от незаконна дейност!

* Да се твърди, че притежателите на имущество за 60 000 лв са богати е втората гавра в класацията след обявяването на "богатите" за виновни до доказване на противното. Това е цената (или част от цената - зависи къде се намира) на едно едностайно жилище! Да се обявят за "богати" собствениците на имот по-голям от мизерна гарсониера в голям град е подигравка.

** В Google AdSense се наблюдават банери, чрез които се рекламират хранителни добавки, като на банера е написано: 1) Хранителната добавка се продава онлайн, 2) има посочена цена, 3) има посочен начин на плащане. Това може да се тълкува като предлагане по смисъла на ЗЗП и е нарушение на същия закон.***

*** От началото на 2011 година хранителните добавки вече могат да се "предлагат" и продават законно от български фирми.

Обърнете внимание, че ако поискат свидетели, които да свидетелстват, че доходите са от законна дейност няма как да намерите такива. Защото докато работите никой не ви е наблюдавал! Вие сте работили сам, докато никой не ви гледа. Продукта на труда сте изпратили по електронната поща. Как ще докажете, че вие сте изработили това, а не сте наели (или заробили) някой друг да го изработи?

В по-горния хипотетичен и измислен пример политикът как ще докаже, че той е консултирал (по електронната поща, по факс, по пощенски гълъб, чрез изпращане на текст на хартиен носител по куриер), а не е консултирал някой друг, на който е платено с мръсни пари (или че е извършена съвсем друга услуга - например свързана с корупция - и действителната същност на плащането е друга, а договорът е написан за да прикрие тази друга услуга)?

7. "Значително несъответствие" е онзи размер на несъответствието между имуществото и нетния доход, който надвишава 250 000 лв. за целия проверяван период.

http://www.lex.bg/en/laws/ldoc/2135793015

Не можах да намеря думата "свидетел" ("свидетели") в закона. Може би това го пише в друг закон или е въпрос на тълкуване?

Цялата тази концепция за "необяснимост" на доходите и обръщане на презумпцията за невинност е абсурдна.

Как точно един програмист или автор на книга ще докаже със свидетели, че доходите му са законни? Обикновено такива хора работят без някой да ги гледа - тоест няма свидетели (вижте също по-горе какво писах за доходите от AdSense - как ще докажеш примерно, че на сайтовете, където е имало реклами съдържанието не е било крадено?). Ако конфискацията на имуществото на програмисти и автори на книги зачестят познайте колко такива хора ще останат в Абсурдистан и колко ще заминат някъде, където няма да ги третират като престъпници до доказване на противното.

Представете си, че сте снимали котката си и сте публикували клипове в YouTube. Монетизирате ги с AdSense. Клиповете стават много популярни и печелите от тях.

[video=youtube;C0wfdVqAmew]http://www.youtube.com/watch?v=C0wfdVqAmew[/video]

Обаче се оказва, че котката, която сте снимали е била незаконна. Снимането на котки все още не е обявено за престъпна дейност. Обаче според законодателите е напълно в реда на нещата да се конфискува имущество не само от престъпна дейност, но и от всяка друга незаконна дейност. А притежаването на котка без да сте платили съответния данък е незаконно.

Държавата ще конфискува имущество, придобито не само от престъпна, но и от всяка друга незаконна дейност

В този случай как жертвата на закона ("бандитът") ще докаже със свидетели, че доходите му не са от незаконна или престъпна дейност?

Проверяваният ще доказва с документи и свидетели, че е купил имотите и колите си с пари от законна дейност.

Очевидно е, че няма как да докаже, че доходите му не са от незаконна дейност, защото милиони хора са видели незаконната му котка в YouTube.
 
Последно редактирано:
От: Въпрос относно данъци

Тук е практически невъзможно да се работи законно, ако се спазва закона 90% от населението ще го отнесе.
Извадка от ревизионен акт:
" По данни на НСИ за 2009 г. паричния разход средно на домакинство е в размер на 7924 лв"
Това означава, че ако семейство има под 660 лв доход на месец и са все още живи де факто са данъчни престъпници! От някъде са взели недеклариран доход, щом още дишат! Ако са купили 10 г трошка направо в затвора! Всички купили къщи и апартаменти - разстрел!
Няма как да се приложат всички абсурдни закони и да тичаш в НАП мама ако ти купи хладилник.
Хващат само неудобните на някой и ако нямаш здрав гръб. Ако си със "синя кръв (венци)" също не те пипат.
 
От: Въпрос относно данъци

Разбира се, че законите са написани с цел да се ликвидират или сплашват неудобните за властта.

Така са написани, че винаги да могат да те изкарат в нарушение. И да помислиш преди да кажеш нещо против някой закон, законопроект, политик (и изобщо да не си помислиш да влизаш в политиката, ако си дребна риба - веднага ще те съсипят от проверки, ревизии, глоби, конфискации, арести, черен PR).

Рушветната машина.

А средните разходи на НСИ са като средностатистическия човек, който яде свинско със зеле. Изненадващо е с колко малко може да се прехранва човек, ако внимава какво купува, купува на едро (ориза го купува в чували, а не в опаковки 1 кг в близкия магазин), сам си готви, не си купува нови дрехи (ползва втора употреба) и т.н.

(По-горе си редактирах мнението #14.)

Затова е най-добре да нямате какво да ви конфискуват. Ако нямате имоти и пари в български банки (и изобщо в банки) - нямате проблеми. Живейте си под наем (или в старото жилище на мама и тати) и да не ви пука (не могат да ви вземат жилището, което нямате). Работете по-малко, повече инвестирайте в себе си (научаване на нови неща, самоусъвършенстване, удоволствия). Харчете по-малко! Може спокойно да се откажете от демонстративното (показното) потребление, ако помислите много внимателно и логично по въпроса. Препоръчвам книгата "Противоотрова" (научете за хедонистичната адаптация, стоицизма и други полезни неща). Размножавайте се по-малко (или не се размножавайте изобщо): повече деца = повече разходи = повече данъци. Вижте и "Наръчник за притежание на хора".

(И това мнение е редактирано. Препоръчвам от време на време да преглеждате мненията, които сте прочели - там често се добавят нови неща.)
 
Последно редактирано:
От: Въпрос относно данъци

Затова е най-добре да нямате какво да ви конфискуват. Ако нямате имоти и пари в български банки (и изобщо в банки) - нямате проблеми. Живейте си под наем (или в старото жилище на мама и тати) и да не ви пука (не могат да ви вземат жилището, което нямате). Работете по-малко, повече инвестирайте в себе си (научаване на нови неща, самоусъвършенстване, удоволствия). Харчете по-малко! Може спокойно да се откажете от демонстративното (показното) потребление, ако помислите много внимателно и логично по въпроса. Препоръчвам книгата "Противоотрова" (научете за хедонистичната адаптация, стоицизма и други полезни неща). Размножавайте се по-малко (или не се размножавайте изобщо): повече деца = повече разходи = повече данъци. Вижте и "Наръчник за притежание на хора".

(И това мнение е редактирано. Препоръчвам от време на време да преглеждате мненията, които сте прочели - там често се добавят нови неща.)

Много точно! Вижте и "Вълка от Уолстрийт". Всеки лев, който сте взели или похарчили с документ или вложили в банка, трябва да Ви е 100% законен. Всичко друго по-добре изяжте и изпийте с приятели, иначе държавата ще Ви го вземе с лихвите наедно!
 
От: От: Въпрос относно данъци

Затова е най-добре да нямате какво да ви конфискуват. Ако нямате имоти и пари в български банки (и изобщо в банки) - нямате проблеми. Живейте си под наем (или в старото жилище на мама и тати) и да не ви пука (не могат да ви вземат жилището, което нямате). Работете по-малко, повече инвестирайте в себе си (научаване на нови неща, самоусъвършенстване, удоволствия). Харчете по-малко! Може спокойно да се откажете от демонстративното (показното) потребление, ако помислите много внимателно и логично по въпроса. Препоръчвам книгата "Противоотрова" (научете за хедонистичната адаптация, стоицизма и други полезни неща). Размножавайте се по-малко (или не се размножавайте изобщо): повече деца = повече разходи = повече данъци.

Съгласен съм, че не трябва да се харчи показно и да се пилеят парите неразумно(имаме кола на 13г. със стойност 6-7000лв), но мнението ми е, че трябва да се намери начин да се узаконят и да се влагат в нещо непреходно, което има истинска стойност.

Кои са добрите дългосрочни инвестиции ако човек не иска да развива бизнес, а да си вложи парите разумно - недвижим имот, земя или злато. Според мен( и не само), който трупа само пари инфлацията му ги изяжда с времето. Все пак е добре човек да има и налични пари, но не повече от 20-30% от общото богатство и то в 3-4 конвертируеми валути, за да не претърпи загуби при евентуално сътресение ако ги държи само в една.

Ще трябва да преструктуриме така разходите в моето семейство, че тези от заплатата на приятелката ми да остават спестени на 70-80 %, така за 3-4г. ще имаме 50000 лв абсолютно законно спестени пари. Следващия апартамент ще го купим на данъчна оценка, а не като последните идиоти на реална цена(както направихме сега) и така... Това е, което си мисля сега, но ще видим.
 
От: Въпрос относно данъци

Като дойде годишния данък на имота който сте закупили, ще разбереш какво се случва.
Ако е дошъл вече няма от какво да се притесняваш.
 
От: Въпрос относно данъци

Нямаше проблем с данъка за имота. Принципно, като го закупихме не можехме да го посочим за основно жилище, защото трябва да живееш поне 6 месеца в него на година(купихме го втората половина на 2014). В средата на тази година го посочихме за основно и ни прекалкулираха данъка за 2015.
 

Горе