В какво бихте живяли?

Къде бихте живели?

  • Къща

    Votes: 118 76.6%
  • Мезонет

    Votes: 13 8.4%
  • Гарсонйера

    Votes: 0 0.0%
  • 2,3,4-стаен апартамент

    Votes: 11 7.1%
  • Друго - Какво?

    Votes: 2 1.3%
  • Яхта

    Votes: 7 4.5%
  • Каравана

    Votes: 3 1.9%

  • Общо гласове
    154
Горят се средно от 10 до 12 кубика дърва на зима, като зависи от самата зима. Това е ако имаш да отопляваш един етаж с 3 спални, дневна, кухня (общо около 120кв.м).
Отоплението в моя случай бе организирано по следния начин: радиатори във всяка стая, захранвани от камина с водна риза и помпа.
Има си известна доза романтика в това в студа да идеш за дърва от склада до къщата, докато вътре бумти камината, гювечета къкрят във фурната, а навън е такава фъртуна, че да не се показваш. :)
 
Аз се чудя дали някъде в България съществува подобие на западните предградия, тоест подредени и приятни за живеене райони, където въздухът не се замърсява от отопление на дърва. Аз лично не съм виждал, но е крайно време да започне подобен вид строителство и тук. Дори и прехвалената Банкя е доста далеч от това:

Suburbs.jpg
 
Е не са ли ти малко еднакви тия къщурки. Ще се бърка детето коя е къщата. Обаче и ти може да объркваш съседската врата ;-), по случайност де.
 
Може и да са различни къщите, не е задължително да са толкова подобни. Основното, което ми харесва на този пейзаж, е, че всичко е спретнато и приятно - улици, къщички, градинки - радост за окото. Тук районите с къщи масово имат ужасна инфраструктура, някои улици дори нямат асфалт, повечето къщи са стари, въздухът през зимата е мръсен колкото в центъра на София и т.н. Чудя се дали скоро ще се появи някой строителен предприемач, който да построи малък комплекс от такива къщи и да тества пазара. Аз бих имал интерес, ако изпълнението е на ниво.
 
В наше село имаше соц. сграда на топливо. Беше си разположена на доста площ. Появиха се предприемачи събориха и построиха спретнати къщички на по 2-3 етажа. Както си му е реда с гаражи, площ за магазини. Само едно не му е хубаво. В лакомията за пари сградите са толкова близо, че докато човека Х си пие ракията, гледа как човека У ака. Най-големия куриоз беше стълб за улично осветление минаващ през 2-3 бетонни плочи на тераси :cool:.
 
Мда, подобен тип къщички се продават в близост до морето на руснаци. Цените са около 100 000-120 000евра и нагоре. Почти залепени една до друга, на два етажа.

Не подкрепям напълно идеята за предградия от Американски тип, защото колкото и да са по американски, ще са построени в България. Нищо не му пречи на нашенеца да си сложи печка на дърва (на запад пак се горят дърва - в камини, точно в тези къщи...все пак комините им не са направени с декоративна цел), да си направи една пристройка зад къщата за дървата/бурканите, а пък ако знаете как ще се грижи за райграса и храстите...хеле пък да плаща на градинар. Е, може 2ма от 10 човека да го правят, но всички, дружно...силно ме съмнява.

Ако бяхме достатъчно отговорни и поне с една степен по-малко мързеливи селата и вилните зони край градовете ни щяха да светят. Да си поддържаме къщите, дворовете, оградите, да замитаме тротоара/улицата на която имота ни има "лице" не коства кой знае какво, но би променило доста.

С нетърпение чакам да изминат 10-15 години, за да видя в какво състояние ще са новите лъскави кооперации из Варна. В новия комплекс до нас, още през първите месеци се остъклиха и доизградиха тераси и започнаха префасониранията. Българина е майстор все пак! :)
 

Горе