ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

има една стара поговорка, още времето на спартанците:

Като не можеш да ранкваш, хейтвай SEO-то!

[lock topic]

:p
 
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

има една стара поговорка, още времето на спартанците:

Като не можеш да ранкваш, хейтвай SEO-то!


Не ме разбирате правилно - не хейтвам СЕО-то, аз също печеля от тая работа, просто съм съгласен с написаното в статията.

Както и да е, спирам с коментарите.
 
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

майтапя се

обаче...
90% от шита в Интернет не е заради SE оптимизаторите и техните клиенти, а заради хора, които искат просто да пълнят Мрежата с боклуци, за да препечелват.
Те спамят, олинкват, бълват, агрегират и прочее и прочее..

Това обаче не е SEO!

И ако трябваше автора на статията да се замисли, както и всички тук, SE оптимизаторите в 90% от случайте са в полза на обществото, ако мога така да се изразя. Помислете за това
 
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

...разводни се темата.Това,че спам методите са най-бързи и лесно достъпни дори за хора със средната обща култура спор няма.Но това не е сео :evil:Просто лично аз застъпих малко моралната страна.А някой се изцепи нещо за 2 седмици :shock:
Да взема да се запиша на частни уроци при тебе,че вече 5 години чета статии и карам на проба грешка и има още много да уча :(
Друг подхвърли нещо за 200 лева...Това,че не си в тоя бизнес или работиш за 200 съвсем не значи,че всичко ти е ясно.Оналайн маркетинга е индустрия ако не за нашия пазар за външния сумите са доста разлини.Ако като се сетя и първите недвижими имоти,които оптимизирах преди години харчиха хиляди седмично(бг фирмичка)

Но успех ви желая де.И да не прекалявате със спама,грешка сеото :)
 
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

хора, които искат просто да пълнят Мрежата с боклуци, за да препечелват.
Те спамят, олинкват, бълват, агрегират и прочее и прочее..
Ако питаш тези хора с какво се занимават, те ще се нарекат SE-Оптимизатори.
Така че проблемът опира до това, че клиентите не правят разлика (а и няма на каква база да я направят в началото) между seo и seo. BTW, примерно така беше и с брокерите на имоти допреди виденовата зима, но след това имаше достатъчно време статутът им да се приравни с този на хигиенистите. SEO е професия, но не всички са професионалисти. Казвам го сравнително неутрално, понеже не съм seo. Но тъй като статутът на дадена професия на прима виста се определя от средния й представител, то този средняк в момента прави всичко възможно да събере негативите накуп. Само се сетете колко народ спами линкове през просото (примерно дамски обувки в директория за совалки) и нарича това seo. Е как тогава подобни статии да нямат подръжници?
 
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

Ами от Гугъл да махнат системата с линковете и тогава бързо ще се разбере, кой сайт наистина има уникално съдържание, продукти или там каквото предлага. Иначе всичко се превръща в безкрайно спамене по блогове, форуми, сайтове за статии, социалки, купуване на линкове - кой от където намери - совалки, анти-мухъл или каквото и да е, стига да се посещава. Нищо не пречи да има линкове от други сайтове, или банери, но те да ти дават само посещения, без тежест за PR и други тъпотии. Пък ти ако предлагаш качествен продукт, ще се важни посещенията, и оттам потенциалните клиенти, а не PR.

А за SEO специалисти има толкова много он-пейдж работа, че ще е напълно достатъчно, за да го има този вид услуга.:)
 
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

Без линковете Гугъл и другите търсачки ще издишат. Защо ли? Ако няма линкове, трудно ще достигне до повече страници. И все пак нека решим, че ботът достигне до всички ваши и чужди страници. Е, сега как да определи кое по-нагоре да излезе при търсене? Логичният отговор е "Това, което е по-популярно", т.е. по-сочено. Ето затова има link building, т.е. spam. Но SEO не е еквивалентно на спам, тъй като SEO-то се дели на offpage и onpage. Offpage оптимизацията наглася така страниците и линкването между тях за да насочи ботовете кои от тези страници колко са важни и за какво става въпрос в тях. Това определено не е спам. Да можеше само на база това да става оценката. Да, ама не. Прекалено много са сайтовете и е възможно да се появят хиляди и милиони със сходни показатели. Ето тук идва реда на спама. Той освен за привличане на търсачките се ползва и за директно привличане на удитория от конкретните сайтове. Това си е чист маркетинг.
В резюме: SE0 = Offpage Optimization (SPAM) + Onpage Optimzation
Казано с прости думи: Спамът е голяма част от оптимизацията, но не е всичко в нея.
 
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

Аз казах, че пак трябва да има линкове, но да са полезни. :)
 
От: От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

А някой се изцепи нещо за 2 седмици :shock:
Да взема да се запиша на частни уроци при тебе,че вече 5 години чета статии и карам на проба грешка и има още много да уча :(
Друг подхвърли нещо за 200 лева...Това,че не си в тоя бизнес или работиш за 200 съвсем не значи,че всичко ти е ясно.Оналайн маркетинга е индустрия ако не за нашия пазар за външния сумите са доста разлини. :)
Аз споменах 200 лева понеже не са много тук дето биха похарчили повече за новопръкнало се сайтче. Форумът е пълен с повече ентусиасти, отколкото про-та.

За 2-те седмици - ако трябва ще го повторя. За човек със средни познания за уеб е предостатъчно. Сърч енджините се изменят непрекъснато, това че на някои хора им е интересно да се задълбават в неизвестното и да се опитват да откриват топлата вода там, дето тя липсва, или е само за малко, не ги прави професионалисти с ценни за практиката умения.

Виждам, че в темата има хора от занаята. Дискусията е с информативен характер, няма нужда да се чувствате длъжни да защитавате работата си. Тенденциите са такива. Пари за СЕО услуги (включително спамерски) последно получих преди около година - за известно време ми изглеждаше като лесен начин за правене на пари. Ама едновремешната романтика около СЕО-то умря.

В наши дни Интернет Маркетингът има малко общо със СЕО-то. И ще има все по-малко.

Уебмастърът трябва сам да си направи необходимото СЕО на сайта. Предполага се, че наистина харесва темата, на която е посветена сайта му. Това ще го свърже с други професионалисти в областта, което евентуално ще докара малко, но ценни линкове към сайта му. Понякога се налага сам да си поиска заветния линк, но щом е уверен в качеството на информацията, което предлага, не би трябвало да е проблем да го получи...

Не виждам защо да се локва темата. Просто си дискутираме и много хора могат да научат или споделят нещо, дето другите не знаят.
 
Последно редактирано:
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

Работя в една от най-големите фирми за уеб в България и SEO поръчват редовно. Едно е да нямаш клиенти, друго е тенденциите да са умрели.

Но ако си "научил" SEO за 2 седмици, разбирам те.
 
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

В България нещата се развиват малко по-бавничко. Дори този форум е доказателство.

От друга страна напълно обосновано е стабилна компания да изръси добра сумичка за да увеличи с %1-%4 процента продажбите си. След като се е погрижила да предлага конкурентен продукт и е кихнала достатъчно парички за изграждане на читав сайт. За да не се налага разните му там СЕО-специалисти после да правят "онпейдж оптимизации" и да едитват тагове. Обикновено едва вдяват от маркъп и уеб стандарти.

Тукашните форумджии преглеждат разделите, виждат че за за печелене на пари от нета главният и основен фактор е "ако трафик, бате!", изсират поредната купчина крап под формата на уебсайт и се почва едно яко оптимизиране, свят да ти се завие...

Очаквах хората от бранша да подкрепят мнението на автора на сатията. Не ми казвайте, че вадите парите си от поръчки в тоя форум и ви е страх да не ви се срине бизнеса.

СЕО-то не се учи с четене на блогове или форуми. Има няколко светила в световен мащаб и те са споделили знанията си под съответната форма. Другото са официалните съвети на Гугъл за писане на достъпни и смислени сайтове. Ако имате добра обща ИТ и уеб-култура, колко време ви трябва да прочетете 1500-2000 страници, да смелите информацията и да започнете да я прилагате? Е, ако до миналия месец сте продавали банички на кооперативния пазар или сте цъкали Кънтър Страйк "професионално", няма да стане...
 
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

За да не се налага разните му там СЕО-специалисти после да правят "онпейдж оптимизации" и да едитват тагове.
Онпейдж оптимизацията не е само да едитваш тагове и познавам много и добри програмист, които не знаят как да направят онпейдж оптимизиран сайт, защото:

1. Не знаят какво точно представлява това животно и
2. Не им е работа да пишат оптимизиран сайт.

Когато правим с Илиян СЕО за клиент, вингаги казваме каква да е структурата на сайта, навигация и т.н. Ако е нов сайт, залагаме тези исиквания в техническото задание.

Освен това 99.99% от програмистите пишат за начална страница /index.php, вместо само /. Да не говорим за сешън ИД-та в УРЛ-то, дублиращи се страници и още куп други грешки.

Обикновено едва вдяват от маркъп и уеб стандарти.
Стандартизирането на кода НЯМА НИКАКВО отношение към СЕО и така ще бъде докато браузерите рендват ХТМЛ кода по различен начин, а вероятно и след това.
 
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

Аз съм съгласен с Noke, че за човек, който се занимава с уеб е лесно да навлезне в СЕО-то, аз съм жив пример за това :D

По принцип нямам никакви претенции за СЕО сферата и не предлагам такива услуги и въпреки това няколкото сайта дето ми се е налагало да оптимизирам са чуквали чудни резултати.

Но досега винаги като са ми искали СЕО съм препоръчвал да си вземат истински специалист, имам предвид хората, които правят експерименти, reverse engineer-ват дето се вика, да видят кое как се приема от гугъл и тн. Това е, което отнема годините труд, другото са си стандартните уеб истории.
 
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

Днес видях сайт, които излиза в топ3 при търсене с 93 000 000 резултата
който имаше домейн нищо общо нямащ с ключовата му дума и имаше само на едно място в сайта въпросната дума.
Та днес разбрах, че нищичко ама нищичко не знам за SEO-то :)
 
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

Само ти ли не разбра, че като можеш да вземеш яките връзки, на никой не му пука колко съдържание имаш на сайта - примери много.
 
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

Та днес разбрах, че нищичко ама нищичко не знам за SEO-то :)

Нали знаете какъв е този който знае, че нищо не знае .. и този който знае, че всичко знае ..:)
И колкото по малко знае човек , по добре си живее..
 
От: От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

Онпейдж оптимизацията не е само да едитваш тагове и познавам много и добри програмист, които не знаят как да направят онпейдж оптимизиран сайт, защото:

1. Не знаят какво точно представлява това животно и
2. Не им е работа да пишат оптимизиран сайт.

Освен това 99.99% от програмистите пишат за начална страница /index.php, вместо само /. Да не говорим за сешън ИД-та в УРЛ-то, дублиращи се страници и още куп други грешки.
Това не са добри програмисти по днешните стандарти. Няма извинение за това че не отделят малко време да се актуализират.
ЕДИТ: Пардон, може би имаш предвид бекенд програмисти? Те са общо взето извинени. Работа на фронтенда е да се грижи за тия работи.

Стандартизирането на кода НЯМА НИКАКВО отношение към СЕО и така ще бъде докато браузерите рендват ХТМЛ кода по различен начин, а вероятно и след това.
Айде да има бая общо?

Стандартен код означава бая повече неща от това да се рендва визуално едикакси от браузърите. За роботи (гугълски и прочие) говорим. Семантичен код се пише за да разберат именно роботчетата за какво иде реч в сайта ти.

Може би бъркаш понятията валиден код и код, който отговаря на уеб-стандартите? Различни неща са. Второто включва доста повече изисквания.
 
Последно редактирано:
От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

Та днес разбрах, че нищичко ама нищичко не знам за SEO-то :)
Всъщност си разбрал че "неведоми са пътищата гуглевски" и че е добра идея да от**еш сео-заниманията поне до няква степен... :wink:
 
От: От: ЗА SEO-то и продавачите на "SEO-услуги"... за кво друго?

Всъщност си разбрал че "неведоми са пътищата гуглевски" и че е добра идея да от**еш сео-заниманията поне до няква степен... :wink:

забравих да кажа, че домейна беше по-стар от колкото са 80% от форумците тук :)
 

Горе