Защо ви притеснява неграмотността?

rkamenska

Member
Здравейте,
Често ми се случва, когато прочета нещо, написано неграмотно, след него да следват коментари по въпроса, дори заяждания. Понеже професията ми беше свързана с правопис и всеки ден ми се налагаше да правя забележки и да поправям чуждите грешки, съм се зарекла каквото и да прочета, никога да не се възмущавам. Стигат ми онези двайсетина години, когато без да имам вина получих прякора Цербер. Вярвам, ще се съгласите, това не е най-нежното обръщение към една дама. Когато почнах да ходя из Интернет, неграмотността ме заля на буйни реки от всички страни. Дори я приех за норма, или както се казва сега, стандарт. Та сега ми е интересно с какво ви притеснява тя? От една тема ми просветна, че освен дето не е хубаво човек да пише неправилно, въпросът си има и друга, по-практична страна. Неправилното изписване на ключовите думи в дадена статия пречи при търсенето. Въпреки че Google показва и неправилно написани резултати. Моля, споделете и други мнения.
 
Последно редактирано:
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Всеки допуска грешки!
Аз не им обръщам внимание и никога не съм поправял човек.
Когато бързам винаги допускам грешки, като гледам и вашият пост не е безгрешен :)
Нямам възможност да си губя времето в излишни спорове от които никога няма да спечеля, нито мога да образовам неграмотния, нито мога да го накрам да спре да пише.
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Здравейте, Metadjazve,Проверих всичко дума по дума и освен един липсващ интервал не си намерих грешка. Моля посочете ми я, за да я оправя. Може и на лично.
user-offline.png
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Неграмотност е много общо казано. Мен лично не ме притеснява особено, стига да се разбира написаното, но все пак зависи къде е, ако е сайт, там е задължително да се пише правилно, защото е като документ, иначе дразни.

Може би в повечето случаи правилното писане е въпрос на навик, старание, на оптимизация ако щете.
Кой не знае например, че на края на всяко изречение трябва да има препинателен знак или пък, че всяко изречение започва с главна буква? Неграмотни са тези, които не са ходили на училище, а тук и изобщо в интернет едва ли много такива в 21-ви век. :)
 
Последно редактирано:
От: Защо ви притеснява неграмотността?

А какво да кажа, като съм отнасял критика от сорта: Как може да си администратор тук и да правиш правописни грешки? Еми може, за това сме хора. ако не грешахме щяхме да сме полубогове или оратори, или нещо подобно - свръхчовек. Грешките не са:

1. Умишлени
2. Допуснати от бързане
3. От непроверен текст

А и винаги съм казвал, че ако съдържанието на поста е добър, другото бледнее. Естествено това не важи за сайт, на който се продава нещо или представяш нещо. Но там имаш възможност за преглед и то няколко пъти преди да излезе официално, а тук темите и коментарите си вървят. Предпочитам да има грешки и много смислени постове, отколкото да са без правописни грешки, но адски малко, даже да ги изчиташ за по-малко от 5 мин. Това си е мое лично мнение. :)

Спомням си, че един ми направи такава забележка, като темата беше сериозна и всеки даваше мнение, което я правеше много ценнна за хората, интересуващи се от нея. И оня ми влиза с реплика от сорта, не се пише така, а така. И в крайна сметка темата друга, и това му бяха единствените драсканици, що за идотско включване. И познайте кой беше смешния в случая. :) Идеята е да не се обръща внимание на такива глупости, но е важно и да се стараем в писането си, защото сме и оптимизатори. Най-малкото пишем селс копита, кореспонденции и т.н.

П.П: Възможно е в поста да има правописни грешки. извинявам се за което. :)
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Извинете, нямах предвид точно този форум. Естествено е, когато бързаме, да правим грешки. Неграмотността се шири по много сайтове. Мислех си, че щом я има на толкова сериозни места, тя никак не пречи.
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Не съм забелязал някой във форума да се притеснява, че е неграмотен, напротив. Неграмотността тук е норма, тъй като схващането е "какво значение има, нали правя бизнес".

И наистина, при положение, че болшинството не открива грешките на другия, то не го и притеснява да прави и "бизнес" или дори да се нарича "предприемач". Разликата всъщност е в респекта, реномето, а оттам и в мащаба на сделката. Примерно, аз не навлизам в по-сериозни сделки с неграмотен колега не защото не би могъл да направи такава, а защото чисто теоретично шансът е много по-малък и рискът за провал или проявена несериозност нараства. Щом е неграмотен, то значи е рожба на слаба образователна система, най-вероятно по-млад, което означава, че му липсва опит, сериозност и практика, липса на контакти в определени среди, полезни за бизнеса (финансисти, прависти), което пак води до липса на рутина и т.н. Не че няма неграмотни гении по света, които са пробили с някаква печеливша идея, но те са малцинство, а и в този форум досега не съм срещал оригинални идеи - предполагам, хората си ги реализират сами или търсят финансова подкрепа (ако им трябва) на други нива. А останалите си въртим тук дребен алъш-вериш, за който наистина не е необходима кой знае каква грамотност или познания.

P.S. В рамките на шегата Blinky отдавна съм го признал, че влиза в категорията "полубогове или оратори, или нещо подобно - свръхчовек". Понякога навърта абзаци по над 500 знака без нито една правилно изписана дума, това наистина е свръхчовешко :)
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Неграмотност е да не можеш да четеш, пишеш и събереш две числа. Това тук е друго. Прекалената грамотност си е цяло проклятие, защото колкото повече научаваш, толкова по-добре виждаш незнанието на другите и това дразни.
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Това са много глобални изводи. Според мен по правило хората, които знаят правописа, не са добри бизнесмени. Разбира се, има и изключения, както всяко правило. Аз мисля, че знам буквите, но думата бизнес ме стряска. За бизнес трябват други таланти. Обикновената грамотност, за която питам, се изучава в училище и никак не е свързана с бизнеса. Очаквам по-неправилно пишещите да са по-добри бизнесмени. Въпреки че, ако ми се падне такъв работодател, има голяма опасност да не оцени дали това, което му предлагам, е добро.
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Грамотността е способността за четене и писане. Стандартите за грамотност са различни в различните общества. В съвременен контекст терминът предполага четене и писане на ниво, достатъчно за осъществяване на писмена комуникация. В някои случаи се включват и други умения, като елементарно смятане или компютърни умения.
От Уикипедия.
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Според мен по правило хората, които знаят правописа, не са добри бизнесмени

Грешна представа. Всичко е свързано. Грамотността определя средата. Ако си неграмотен - не влизаш в съответното висше учебно заведение или колеж. Ако не го завършиш - не попадаш в средата, в която по-лесно можеш да се развиеш.

Не казвам, че не можеш да се развиеш и в по-ниска среда, но е далеч по-трудно - липсват лостовете за развитие.

А представата за грамотността и бизнеса идва от реномето на тъй известните по форумите "хуманитари". Като символ на грамотността в България винаги са се възприемали учителите. Учителите в България са една от най-слабо платените и неуважавани прослойки. От което и се насажда тази представа: "грамотен - не става за бизнес".

Специализирал съм финанси в Москва и Лондон. Всичките ми колеги са били грамотни и са разбирали и разбират от бизнес, независимо от това на кое ниво в йерархията се намират в момента - частно, корпоративно или държавно управление. В другите държави образованите хора са по-високо платени в бизнеса и имат повече възможности и перспективи да се развият като предприемачи, не виждам защо това да не е вярно и за България.
 
Последно редактирано:
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Това, че по форумите се пише неграмотно го приемам.

Обаче се ядосвам когато си купя книга и вътре намеря купища грешки.
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Стига празни приказки по отношение на грамотността и връзката и с успешния или неуспешния предприемач защото няма такава

Писмената форма на изразяване е една от най-субективните и нереални форми на оценка

Аз съм си патил не веднъж от нея както на кандидат студентските изпити когато трябваше да развивам темите на чисто бял лист без редове , така и по време на следването ми в Софийския когато не веднъж съм получавал петици на писмен изпит при услие че нямам пропуснат момент и при искането на обеснение от Феодалните старчета и техните асистенти отговора в повечето случай беше тривиален: "Не мога да помня мотивите за дадена оценка, септември има повишителен, петицата не е лоша оценка" и прочие простотии а ИСТИНАТА е следната:

При писмената форма на комуникация Дебилите не четат какво си написал защото или не могат да го проумеят или нямат време и не не им се занимава и гледат да претупат нещата или са предубедени и имат готов отговор или решение независимо какво си написал

Олигофрените оценяват дадено мнение по количеството знаци или редове в него, по граматическите или пунктуационни грешки, по главните букви, по удебелените или подчертаните думи или изрази и т.н.... само и само за да прикрият неумението си да вникнат в смисъла на написаното и да дадат адекватен отговор или мнение на него

За това аз признавам само устната форма на изразяване Фейс ту Фейс (Лице срещу Лице) тогава нещата зависят само от теб самия и твоята подготовка за диспута, а това дали пиша грешно или не не ме вълнува особенно важното е да пиша истината и когато се изправя срещу моят опонет на живо да мога да защитя написаното.

При устен изпит или спор пропуск нямам, мога да говоря 24 часа на каквато и да е тема с или без предварителна подготовка, трябва ми само отправна точка и поне една дума от опонента през час за която да се хвана и да го размажа

PS

Това са безмислени философски расъждения гледайте Ганайските Маймуни как ще бият Сърбо-Цървулите и ке умрем от КЕФ когато заедно с Гръцките Етиопски цигани се приберат в края на следващата седмица по родните Кафани и Таверни
 
Последно редактирано:
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Мен ме дразни факта, че все повече неграмотност зе забелязва в разни медии, където би трябвало всички да се подбират и да пишат както трябва. По разни вестници, сайтове и др. се забелязва масова неграмотност и незнание. Не става въпрос за нещо объркано в бързината, а за незнание. Най-срещаната грешка е буклата Й, дори последния път като гледах филм в Imax и там имаше грешки в субтитрите.
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Хората в България не могат да си изразяват мисълта в писмен вид и това най-добре личи във форумите. По-голямата част от народа просто няма да оцелее и един ден в някой форум, просто защото не може да свърже две изречения в смислен текст. Виждал съм ужасяващи примери на хора, които водят нормален разговор на живо, но когато седнат да пишат... Олеле, мале! Причината е, че в училище не ги учат на това. Умението да си изразяваш мисълта в писмен вид е изключително важно за всеки, който иска да е нещо повече от обикновен черноработник. Обаче за да можеш да пишеш:
1. Първо трябва да си чел много книги (отдавна отминала мода в България). Като казвам книги, имам в предвид художествена литература. Книгите развиват въображението.
2. Трябва да имаш много практика, която трудно се придобива другаде, освен в училище.
3. Необходимо е да си поне малко компетентен по въпросите, за които пишеш.

Както забелязвате, изобщо не споменавам правописа. Той е на последно място. Няма полза от отличния правопис ако нямаш какво смислено да кажеш.
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Обаче се ядосвам когато си купя книга и вътре намеря купища грешки.

Във всяка книга или учебник има печатни грешки.
Сега не знам как е, спомням си едно време към учебниците имаше допълнително листче с печатните грешки.
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Най-обикновен Slovnik Expert за Microsoft Word би фикснал или поне показал всички грешки и по избор на редактора могат да се оправят с +40 мин допълнително работа по книгата преди да се нареди в InDesign или където там си редят издателствата. А програмката струваше май под 100 лв, преди година си я купих. Няма нужда в 21 век от листчета с печатни грешки :)
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Във всяка книга или учебник има печатни грешки.
Сега не знам как е, спомням си едно време към учебниците имаше допълнително листче с печатните грешки.

Преди имаше грешки, получени по невнимание. Сега има грешки от неграмотност.
 
От: Защо ви притеснява неграмотността?

Преди имаше грешки, получени по невнимание. Сега има грешки от неграмотност.
В книгите ли? Писателите ли са неграмотни ?

Хубаво е да се държи на правописа, но не може да се говори така общо, че хора с образование са неграмотни..нали програмисти и дизайнери пишат по сайтовете .:)
 
Последно редактирано:

Горе