Защо според вас не работи този бизнес модел в България

От: От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Много обичам некомпетентни хора, в случая гледали "филмчета" да участват в спор с хора прекарали 10+ години в дадена система.
Смешно е, защото некомпетентните си мислят, че водят разговор на едно и също ниво, но това е толкова далече от истината...

А иначе винаги ще има лекари (и съответно пациенти, които ги посещават) склонни да работят за 1 направление и такива, които наистина ценят труда си и работят само на частно. Всеки има право на избор, но не е правилно някакви "разбирачи" да казват, че всичко трябва да е безплатно и достъпно. Ако наистина беше така, нямаше да има конкуренция, съответно нямаше да има прогрес.



Извинявам се за острия тон, но нещо на силно промит мозък намирисва. Какъв комунизъм бе!!! Здравеопазването е бизнес единствено в САЩ и забележи ... Китай в момента. В страни като забележи Канада, Англия, Франция здравеопазването е безплатно и не е бизнес.

Гледах едно филмче на един американец, което беше точно насочено към здравната система на САЩ и въпросните страни. В САЩ човек без здравна застраховка трябва да плати $2000 за да му зашият кутрето, коeто той е отрязал при инцидент. В Канада също човек без застраховка загубва при инцидент 10-те си пръста, но там му зашиват всички пръсти безплатно (това е отнело цял работен ден на хирурга, за да го направи). В Англия например, като отидеш в болница на преглед, то след това отиваш на касата, където ... забележи ти плащат цената транспорта, който си ползвал за да стигнеш до болницата. И други фрапиращи неща имаше във въпросното филмче. Като например как лекарство за $200 в САЩ струва $2 в Куба.

Наскоро гледах едно друго филмче за един англичанин, който снимаше (професионално с екип от хора) филмче за пътуване в Китай. Като научи, че здравеопазването в Китай е станало платено след промените, то човекът направи много интересна забележка. Не разбирам как Китай е комунистическа държава, като здравеопазването е платено. А пък Англия е капиталистическа, но с безплатно здравеопазване.
 
  • Like
Реакции: Sky
От: От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Извинявам се за острия тон, но нещо на силно промит мозък намирисва. Какъв комунизъм бе!!! Здравеопазването е бизнес единствено в САЩ и забележи ... Китай в момента. В страни като забележи Канада, Англия, Франция здравеопазването е безплатно и не е бизнес.

Не разбирам как Китай е комунистическа държава, като здравеопазването е платено. А пък Англия е капиталистическа, но с безплатно здравеопазване.
Ей богу, тия две неща не мога да ги разбера. Т.е., ти си мислиш, че нещо като е безплатно, и то не е бизнес?

И си мислиш, че безплатната услуга е комунизъм, а платената - капитализъм?

Потрес..
 
От: От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Ей богу, тия две неща не мога да ги разбера. Т.е., ти си мислиш, че нещо като е безплатно, и то не е бизнес?

И си мислиш, че безплатната услуга е комунизъм, а платената - капитализъм?

Потрес..
Не си разбрал точно. Това което споменаваш е горе долу което Doctor_BG си мисли:
- Щом е бизнес, тогава пациента трябва да си плаща.
- Щом е безплатно, значи това е комунистическа организация на здравеопазването.
- Щом здравеопазването е безплатно, тогава докторът е много беден.
Аз исках да дам реални примери (на Doctor_BG) в които всички тези тези издишат. И то с държави, които са си основани на бизнес системи и нямат нищо общо с комунизма.
 
От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Ми друго разбрах от цитираното :wink:
Сега последно, във Франция здравеопазването бизнес ли е, или не?

И към останалите участници в темата - защо се спряхте на здравната тема, при положение, че тя е малка част от областта на обсъждания сайт?
 
Doctor_bg, а вие бихте ли ползвали сайта?
Ако да защо, ако не - пак:)
 
Последно редактирано:
От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

v.vasilev, нишо лошо не казвам за сайта, дори напротив - идеята е хубава, но не е реализирана. Малко е затворен кръг - ще се регистрират бизнеси ако има хора, а ще има хора ако има регистрирани бизнеси. В много проекти това е първия и понякога остава единствен проблем, защото не бива разрешен.
Как да се реши нямам идея, за това отдавна съм се отказал от такива идеи, които са в такава гадна зависимост

Поздрави.
 
От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

v.vasilev

Бих ползвал сайта, ако имаше полза от това, което значи:

1. Ако беше популяризиран сред пациенти (а и сред лекарите)
2. Ако през него минаваше реален трафик и генерираше пациентски обаждания, които да са достатъчно количество, за да оправдаят регистрацията, поддържането на профил там и обновяването на графика ми.
3. Ако имаше изгоден бизнес модел за всички участници в проекта

Просто си мисля, че такъв тип идея би се реализирала изключително трудно в България (разбирай с голяма инвестиция за реклама), донякъде поради липсата на стимул за промяна в статуквото, донякъде заради липса на организация.
 
testwiki, то с всичко е така:)
но аз опитах всичко, което може да опитам сам разбира се.

doctor_bg - няма как да се популяризира без финансиране, не получавам финансиране от акселераторите, държавата не помага защото нямам връзки във властта за да се наложа, нямам време да обиколя 7млн българи един по един и да им покажа :) тоест какво би направил всеки на мое място?
аз лично не спирам да се боря.

1. популяризирането става от страна на лекаря - както казах на принтираният лист или при всеки нов преглед се казва - може да запазите час еди къде си.
това е умение на хората да се учат. в днешно време и AI го прави същото :)
2. вие си правите графика така или иначе някъде, защо не на сайта ? :) обаждания - не, след като сте им казали че го използвате те сами след като се научат ще си избират часове без да ви звънят
3. е то идеален живот няма:)

да така е но, както може би се повтарям никой не налива, само мисли как да излива. е трябва да се налее някак си и това се опитваме да направим сами - да го популяризираме. разликата в това дали ще го направиш само или с финанси - са има няма няколко години напред, да не речем цял живот напред. но какво да се прави, така е било винаги, така и ще бъде...


между другото, реклама няма как да помогне на такъв сайт. рекламираш - виждат го пациенти , и какво ако лекаря не се е регистрирал :) виждат го лекари - и какво ако пациентите не са го видели и не влизат..
затова първата крачка се прави от предлагащият услуги и той сам показва на хората че го използва.
 
Последно редактирано:
От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Работата с лекарите и стоматолозите няма да стане по една причина.... Не са много читавите. А читавите всички ги знаят и... какъв час през нет-а какви пет точки. Обикновено нямат часове на частно за 10 дена напред, а по Каса записват един ден в месеца и край. Да не говорим, че въпреки всичкото записване и часове в крайна сметка все се опира до момента на извънреден пациент с много пари, като услуга и просто толкова закъсал, че няма как да не го вземат. И хоп - часът се измества с 1 час минимум, ама си висиш и чакаш. Това положението. Добра идея за кофти държава.
 
От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Друго нещо което е важно е не качеството на услугата, а нейното количество. На практика да ти се наложи да ходиш по 1 път на 3 месеца. Твърде рядко, за да усетиш огромно неудобство от стоенето на опашки. При това метод за резервиране си има и той е по телефона.

Виж, ако успееш да си резервираш покупки от супермаркета или хранителния магазин - това вече е съществено предимство. Няма да ти са наложи да обикаляш и да чакаш опашки с колебаещи се хора какво да си вземат, а отиваш, плащаш веднага и взимаш. Всеки ден това ще ти спестява време, ако последното ти е ценно разбира се (а на не малка част от хора им е).

Помня един филм, където даваха как една бензиностанция имаше някакъв автомат за избор на покупки. Сутринта като отиваш на работа - избира какво ти трябва. След това човек от бензиностанцията отиваше в близкия супермаркет и пазаруваше всичко поръчано. Като се прибира човека от работа си взима поръчката (не помня, дали не се плащаше предварително). При това действието се случваше в ония времена, когато нямаше интернет, а сега като го има защо няма подобна услуга онлайн???
 
От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Телефонът е директна комуникация в реално време и е възможно най-тъпото средство за резервиране на каквото и да е, освен, ако нямаш служител, специално назначен за тази дейност. Комуникациите, които не изискват присъствието на отсрещната страна са тези, които са подходящи за резервиране, а сайтът представлява точно такава. Тук всички влязоха в един частен случай, който пак повтарям, че е малка част от обхвата на тази дейност. Много по-важни са въпросите кой какво ще печели от такъв сайт - от една страна хората, стоящи зад него, от друга бизнеса, който ще извършва услугите, от трета - клиентите на този бизнес. Т.е., целият бизнес процес - кой ще печели, кой ще дава парите, кой какво ще получава срещу тях, как ще се отнеме финансовата тежест от клиентите и как ще се достигне до win-win (в случая win-win-win) ситуация.
И не мисля, че не сме готови за такава услуга, напротив, стига да е разписана добре.
 
От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Ще ви метна един безплатен съвет.

Намерете няква администрация общинска и се вържете да работите с нея чрез сайта.
За да успеете да я накарате как да работи с Вас трябва да се свържите с баш бабаита и да си говорите в "офиса му", от тук нататък професията ми не позволява да пиша повече(сещайте се малко).

Ако направите една администрация да работи с този сайт, сте готови.. :)
Разработете 1 град, пък после мислете за другите градове... "Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството"

Аз лично с удоволствие бих се регистрирал, ако не трябва да чакам в КАТ на опашка по 5 часа, а си имам запазен час, в Америка го спукват това, който отиде на място чака.., който отиде с билетче прережда всички.

П.С. Карането на БЪЛГАРИНА да плаща нещо месечно, за нещо, което може да го прави безплатно - ЗАГУБЕНА КАУЗА. :) Сайта трябва да е напълно безплатен и напраскан с всякъв вид възможен с реклама, това е бизнес модела в България, съжалявам, но ФАКТ.

Успех с проекта, на който и да е той.
 
От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Здравейте, нов съм във форума и забелязах темата. Понеже съм мислил върху подобна идея, нека споделя някои мои разсъждения:

Много хора написаха, че не е дошло времето, не сме узрели и т.н. Аз пък мисля че точно сега му е времето, да не казвам, че и малко е минало. Хората се научиха да си ползват смартфоните вместо да звънят - да си викат такси, да си поръчват храна, защо следващата стъпка да не е за запазване на часове? А и като цяло световната тенденция е хората да стават малко по-интровертни: защо да звъня и да говоря като с 3 клика правя същото. Замислете се, дори мобилните планове преминаха от много минути и малко мегабайти към малко минути и много мегабайти.

Защо в дискусиите до тук се набляга основно върху доктори и зъболекари? Проблем който виждам аз е, че основна част от пациентите са по-възрастни хора, по-младите я отидат на лекар веднъж на 6 месеца, я не. Отделно голяма част от лекарите също са по-възрастни, съответно по-слабо възприемчиви. Самото здравеопазване е особен сегмент и то доста консервативен.

Не виждате ли потенциал при фризьори, козметици, масажи и т.н.? А ресторанти и заведения? По-често използвани услуги, отделно са и по-възприемчиви собствениците/мениджърите. Не знам как грабовци и подобни не са се сетили да направят такава платформа. Щяха да я популяризират за 1 месец - До дадената офертата /или след покупка/ слагат един бутон"запази със zapazi.bg" и готово...

Мисли ли сте за мобилни приложения? И за 2-те страни? Например във фризьорските салони май нямат PC-та, но пък са закачени нонстоп на телефоните, дори някои предлагат запазване на час през фейса. Клиентите там (кифли) също са нонстоп вперени в малкия екран. Според мен подобна платформа трябва да е насочена 90% към мобайл. Ще кажете - ами то сайта е респонсив/адаптив . Да ама не е същото - първо нейтив си е нейтив и второ за конкретната идея предимствата са безкрайно много. Веднага казвам едно: фризьорката може да пуска на клиентите си нотификации, тоест брутален канал за ремаркетиране. Например съобщение до всички клиенти "Другия вторник салона предлага едикаквоси на 50%" или пък вижда, че някой клиент не е идвал отдавна и му пуска нотификация с оферта специално за него.

При такава платформа няма абсолютно никакъв смисъл да се инвестира за да се привличат "търсещите". Всички средства трябва да са насочени за набиране на "предлагащите". Те сами ще си агитират клиентите в полседствие.

just my 2 cents
 
Последно редактирано:
От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Еми аз го бях написал същото точно преди няколко мнения, точно със салоните трябва да се почне. Точно върху салоните се изгради бизнеса с ваучерите, преди да дойдат истинските пари от туризъм. Дайте на лелите по един мини сайт, един график, една опция да издават и продават ваучери онлайн и сте вие.
 
От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Аз за подстригване касов бон не съм получавал. Може сивия бизнес да не иска да се изсветли :)
 
Re: От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Аз за подстригване касов бон не съм получавал. Може сивия бизнес да не иска да се изсветли :)

Ако си си поискаш, ще ти даде. Да, ще те изгледа криво, ама ще ти даде, че не се знае какво може да следва после.....
 
От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Определено мисля, че му е раничко на този бизнес модел. Да не говорим, че повечето българи не си запазват часове, освен ако не е свързано със здравето им. Не мисля, че става въпрос за свободното време, а по-скоро за липсата на финанси.
Въпросният сайт може и да потръгне, но да си призная никъде не съм чула за него. Може би ако се вложат пари в реклама нещата ще се променят. :)
 
От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

Не е рано за такъв модел, никак даже, но собственикът му явно предпочита сам да се оправя или има нещо друго предвид..
 
и аз не знам какво има вече в предвид :)
аз искам да привлеча хора които да работят заедно за постигане на една цел но избързах с продаването май :)
как да чуете като не са налети пари за реклама. за credoweb чувате всеки ден по нова защото наливат яко, нищо че е просто един пореден клюкарник.
то даже ми стана дразнещо, лекари да говорят за статии в интернет и за самолекуване.. че то какво ще стане накрая, няма да ходят при лекарите, или само в краен случай.

всичко се върти около пари, дори и за мобилното приложение. исках да направя но не разбирам от всеки език за програмиране. за направа трябват пари пак..
сайтът е разработен за всичко. хотели, автобуси, ресторанти, дори и за 18+ услуги :)
 
От: Защо според вас не работи този бизнес модел в България

В САЩ дори и по старите хора, могат да боравят с Интернет, в България, ако някой пенсионер трябва да отиди на зъболекар не знам как ще си запази час виртуално :)
 

Горе