Изграждане на Wordpress сайт

minimalvoice

Active Member
Здравейте. Отдавна не съм се занимавал със сайтове, така че днес ми хрумна отново да започна нещо ново. В тази тема ще описвам постепенно създаването на един що-годе добре изглеждащ и функциониращ Wordpress сайт. Нека започваме!

Първи етап
Трябва да имаме основна идея. Моята е уеб сайт съдържащ ИТ новини. Ще се запитате защо пък точно новини. Хората се интересуват от тях, по-голямо разнообразие на keywords от към SEO, както и припечелването на някоя стотинка.

Втори етап​
Трябва да имаме домейн. Вече съм го закупил. Възползвах се от промоция на .eu домейни. Все пак сме европейци.

Трети етап​
Също така и надежден хостинг. Реших да изпробвам услугите на нова за мен компания. Ще поставя логото и във footer-а на сайта.

Четвърти етап​
Избрал съм да използвам системата Wordpress. Имам закупена тема, така че ще използвам нея. Избора тук е по ваш вкус. Дали ще си купите или ще използвате безплатна. И така нека започваме.
Сега трябва да инсталираме Wordpress системата на нашия сайт. От тук следва: изтеглянето на последната версия от официланият сайт на Wordpress, качването и на уеб хостинг-а ни, създаване на база данни и потребител, както и самото инсталиране на системата. До тук добре.

Пети етап
Инсталиране на тема за сайта ни. След като вече имаме инсталиран сайт, можем да променим облика му. Това ще стане като инсталираме избрана от нас тема. След като я инсталираме, включваме я и правим необходимите настройки - заглавие на сайта, описание, цветове и всякакви екстри по вашата тема. Моята има контролен панел и от него може да се променят повечето неща.

Шести етап
Допълнителни щрихи по външния вид. Сега ще продължим със изграждането на външността на сайта ни. Първо ще си направим едно подходящо лого и фавикон. За информация - фавикона е с размер 16x16. Вече създадохме и тях. Моята тема има контролен панел и от там може да редактирам почти всичко по нея. Ако вашата няма, просто заместете оригиналното лого с новото.

Седми етап
Категории. Сега е време да добавим категориите за сайта ни. Понеже идеята ми е ИТ сайт, ще добавя следните категории:
ИТ новини, Софтуер, Хардуер, Мобилно и Игри. Може би непознатата за вас категория ще е Мобилно. Тя ще съдържа новини за телефони, таблети и всякакви мобилни джаджи.

Осми етап
Страници. Ще направим няколко страници. Първата за която се сещам е тази с контактната форма. От нея потребителите ще се свързват с администратора на сайта при евентуални проблеми или въпроси. Препоръчвам форма която съдържа captcha. Тя ще ни предпази от спам, който колкото и да се опитваме да спрем, без captcha няма да се реши. По принцип си търся плугините от страницата Разширения в администраторския панел. От там търсим - "Contact Form With Captcha". Ще ви излезе една версия 1.5.9. Инсталираме, настройваме и вграждаме в страница с shortcode - [cfwc]. Може би ще добавя и страница За сайта, която по-късно ще обновя, за сега само ще я добавя.

Девети етап
Да си поиграем със SEO. СЕО-то е един от най-важните етапи в построяването на нашият уеб сайт. За какво ще ни послужи СЕО оптимизацията? С нея потребителите ще откриват информация в нашия сайт, посредством търсещите машини. Като за начало ще добавим плугина Platinum SEO Pack. За какво ще ни послужи той? Той ще ни помогне за създаването на оптимизирани заглавия, описания и ключови думи за всяка една наша публикация. Те ще се показват, когато се появи резултат от нашия сайт в търсещата машина. Нека го добавим!
След като го инсталираме ще трябва да го настроим. Добавяме оптимизирано заглавие, описание и ключови думи. Важната част тук са ключовите думи. С тях ще сме по-откриваеми от търсещите машини. Аз използвам един много лесен и безплатен инструмент за анализ на ключовите думи, както и приблизително месечно търесене. Този инструмент се предлага ТУК.
Следващото ми предложение е Google Webmaster Tools. От там ние ще предложим сайта си на Google и ще ускорим индексирането. Тъй като ние все още нямаме никакви постове за да пуснем и sitemap, това ще го остави за по-късен етап.

Десети етап
Малко съвети.Тъй като Wordpress е една доста тежка система, не препоръчвам да се прекалява със плугините. Може би до 10, най много 15 е поносимо. По-горе споменах за sitemap, който ще ни е нужен за Google. Sitemap-а създава структурата на сайта за момента. За да сме подготвени и оптимизирани добре, ще е нужно по-често да се обновява. Няма да е удобно след всеки нов пост или промяна, да правиш ръчно нов sitemap. За това ще инсталираме плугина Google XML Sitemaps. Той ще обновява sitemap-а според нашите желания напълно АВТОМАТИЧНО.
Още един плугин. Ще ни трябват и бутони за споделяне в социалните мрежи. Основните са няколко: G+, Facebook и Twitter. За това ще добавим плугина Simple Social Buttons.
Нека да си настроим постоянните връзки. Препоръчвам да бъдат с името на публикацията, за по-добра оптимизация.

Единадесети етап
Време е за подсигуряване. Може би всеки се притеснява за сигурността на своят уеб сайт. За начало трябва да инсталирате Wordpress от потвърден източник, а не от линк в някой форум. Не инсталирайте съмнителни плугини и теми. Прочетете мнението на потребителите преди да инсталирате. Прегледайте темата дали има timthumb скрипт. Ако има я игнорирайте. За да си "вържем гащите" ще инсталираме още един плугин. Той се казва BulletProof Security. Доста приятно плугинче.

Дванадесети етап
Добра работа. Ако сте свършили всичко до тук, може да считате, че сте създали един горе-долу добър сайт. Сега следва да добавим брояч в сайта ни, с който да имаме представа колко е посещаван. След като вземете код и го поставите в сайта си е време да попишем в него. Ще ни трябват 20-30 уникални статии за да го добавите в AdSense за да започнем за припечелваме за кафенце. За сега съм до тук. След като добавя сайта си в adsense ще пиша отново!
ДАНО ВИ ХАРЕСА!

Тринадесети етап
Google Webmaster Tools. Сега нека добавим сайта си в Google. За целта е необходимо да имате регистрация или ако вече имате, просто отивате в самата страница на webmaster tools. Добавяме сайта си, удостоверяваме го и сме готови. Сега нека добавим и sitemap.xml, както и robots.txt. За sitemap-а съм обяснил по-горе. Robots.txt е текстов файл, намиращ се в директорията на сайта. Той съдържа информация, въведена от собственика за търсещите машини, упътваща ги какво да индексират и какво не. Например не искаме да индексираме директорията ни с администраторския панел. По подразбиране ще ви дам съдържанието на файл-а за wordpress:
User-agent: *
Disallow: /wp-admin
Disallow: /wp-includes

Четиринадесети етап
Нека популяризираме сайта си. Освен индексирането от търсачки, ще се нуждаем и от малко линкове. Списък с директории може да намерите ТУК. Другия вариант са приятелите. Може би всеки от вас, който чете тази тема, има приятел със сайт. Било то развит или непознат за някой. Помолете го да сложи ваш линк в сайта си. Гледайте само да не се различават много темите на сайтовете. След добавянето на сайта ви в Google Webmaster Tools, индексирането ще отнеме минимум две седмици. След това се случва по-бързо.

Петнадесети етап
Довършителни елементи. Вече Google ни е индексирал, остава само AdSense. Регистрирайте се и добавете сайт за одобрение. След като бъдете одобрени ще можете да припечелвате някоя стотинка за кафенце. Надявам се да ви е харесал-а темата. Ако имате въпроси, може спокойно да ги зададете.
 
Последно редактирано:
От: Изграждане на Wordpress сайт

Е трябваше да почнеш с пети етап, то другото си е по дефоулт.
Ама ако дадеш линк ще е по интересно, един тип риалити ще ни направиш
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Сега ще постна и линк, защото ми трябваха 10 поста. С този ги правя 10 и започва истинската работа.
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Това е почти всичко, което може да посъветвам начинаещите. Сега трябва да добавим малко постове и ще добавим adsense реклами :)
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Един въпрос от мен: Искам да премахна или променя тези елементи от снимката: wordpress.jpg
Дали е разрешено.
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Можеш да ги махнеш, но трябва да оставиш името на създателя на темата.
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Много ми е интересно, какво ще стане, ако махне името на автора ? Съвсем сериозно питам.
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Еми ако сайта не е толкова известен, не мисля че ще има проблем. Въпреки, че името му трябва да го има и в css файловете, може би да се оплаче и собственика на сайта да има някаква глобичка за нарушени авторски права. Но това би трябвало да стане само когато смениш името на автора с твоето и представяш продукта за свой.
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Приятел, далече си от истината ми се струва, може да предивява някакви авторски права, ако тръгнеш да му продаваш темплейта да кажем, ако си го ползваш за собствени нужди, можеш да триеш каквото си искаш по него.
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Не мисля, че ако го продаваш от негово име ще има проблем, но ако го продаваш от твое име, тогава вече би могло да стане нещо. Както и да е
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Мислех да не ти отговорям ама... май нещо не се сдържах.. Къде видя да съм казвал в горния пост, че ще има проблем ако го продаваш от негово име? Не четете, а пишете на изсут, както ви дойде... наистина както и да е, лека вечер.
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Сайта се получава добре, само темата не ми се вижда подходяща за такъв тип сайта.

Офтопик:
Много си нагъл пич! Защо сереш в темата на човека, а? Изчезвай спами други теми, тази е една от малкото нормални напоследък.
Мислех да не ти отговорям ама... май нещо не се сдържах.. Къде видя да съм казвал в горния пост, че ще има проблем ако го продаваш от негово име? Не четете, а пишете на изсут, както ви дойде... наистина както и да е, лека вечер.
Колкото до това с махането на копирайта е също много нагло.
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Здравей uphero. По принцип темата е за сайт за ревюта на разни джаджи, но това е най-малкият проблем. Ако изнамеря друга, ще я сменя.
 
От: От: Изграждане на Wordpress сайт

Сайта се получава добре, само темата не ми се вижда подходяща за такъв тип сайта.

Офтопик:
Много си нагъл пич! Защо сереш в темата на човека, а? Изчезвай спами други теми, тази е една от малкото нормални напоследък.

Колкото до това с махането на копирайта е също много нагло.

Не съм аз на всяка манджа мерудия тука, нагъл съм че зададох въпрос, и получих вместо отговор изкривяване на думите ми ? ами ок нагъл съм... и мерси за червената репичка :wink: Чета форума от около година, и както може лесно да се види не пиша често, точно заради такива като теб, и смешното ти изказване...
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Здравейте,нова съм в работата с WordPress. Опитвам да си направя сайт за сватбена агенция.Бих искала да има и галерия с албуми.Инсталирах plugin NextGen Gallery. Като цяло се оправях,но като кача снимки на самия сайт не ги отваря.Дава ми някаква грешка "The requested content cannot be loaded.
Please try again later." Много ще се радвам ако някой би могъл да ми помогне с този проблем.Изчетох всичко каквото намерих,но не се справих досега.
Благодаря предварително!
Теодора
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Здравей и добре дошла тук. Дай да видим сайта кой е, за да ти кажем какво може да се направи.
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Браво! Супер темичка, която ще е полезна на мнозина желаещи да си направят сайтче .... имаш точка от мен ...
 
От: Изграждане на Wordpress сайт

Благодаря много,че се отзовахте.Ето го сайтчето,доста е бедно все още,но мисля да използвам някоя платена добра тема,стига да се справя с проблема с галерията.
 

Горе