Какво мислите за Лекарите

Re: От: Какво мислите за Лекарите

Нямам представа каква е тя, а и конкретния случай няма значение. По мои наблюдения например, при преглед от около 30 минути, около 20 минават в писане. 2/3ти от работата на лекарите е административна. Ако някой си мисли, че може да получи читава услуга при това положение, наистина греши. И не, вината не е в тях.


Да, и моя. Седя и чакам 30-40 мин., защото някоя баба се е сетила да мине след пазара, да си уплътни времето до сериала си. А от друга страна, моя личен си джитка по етажите, за да си дрънка глупости с колежките. После сяда, поглежда ме и следва едно писане от 10 мин. И излиза, че прегледа е 5 мин., а писането 10 мин. Ето това е баце сървис, няма що. :) И реших, че е загуба на време, освен ако не става дума директно за направление, без да му се обяснявам много много.

За това, използвайте те ги само с цел взимане на направление или оправяне на някакви документи - медицински, разрешителни, здравна книжка и др. Освен, ако не са ви кадърни, тогава си ги използвайте като нормални лекари. :)
 
От: Какво мислите за Лекарите

Ми имаш избор да се лекуваш при мангалите :)

Държиш ли да ти обяснвам защо това, което си повърнал е просташко, глупаво и неадекватно? Хайде помисли малко сам, че на мен не ми е до идиотщини днес.
 
От: Какво мислите за Лекарите

Разбира се, че е такова. Приеми го като влизане в тона на темата ;)

Наистина не мога да приема, че една от твърде малкото ни умни и образовани прослойки трябва да бъде нападана, и то основно за проблеми, за които те нямат особена вина. Здравната ни система изисква джипито да бъде администратор, а не лекар. Що да се чудим тогава, че той е такъв?

Знаеш ли, при нас като че ли си имаме особености, най-добрият ни фуболист по едно време - Бербатов не играеше в отбора. Най-добрият ни волейболист - Матей, и той не играе. Заедно и с най-добрия ни треньор.
Точно в духа на идеята да мразим едни от малкото ни читави общности..
Еми не ме кефи...

Имаме лекари, ИТ, няколко математика, и няколко гения с космически науки. Нека ги пазим? Нека не сме страна на бакшиши и сервитьори...
 
От: Какво мислите за Лекарите

Проданов, аз не говоря за здравната система, а за поведението и манталитета на повечето лекари и то е безобразно. Айде спомни си записа на цвъко от горнооряховската болница и бебето от фризера - ти би ли си позволил да говориш така? Аз не, нищо, че съм неква проста не-лекарка. Моя приятелка наскоро беше отвратена от личния онколог на мъжа си - някаква простачка, която се държи със съпругата на умиращ човек по най-калташки начин. Дъвчейки дъвка и задавайки въпроса ''Е, и?'', след като е чула: ''аз съм съпругата на..'' - след което се е фръцнала с обяснението, че си има друга работа, без да даде сведение, което е длъжна да даде. Опираме до елементарна култура и възпитание. И да, циганите на пазара са по-любезни, а на тях не разчитаме да ни лекуват, те не са полагали клетви и не внасяме осигуровки ''пазаруване''. Ние също не сме виновни, че системата е такава, но за разлика от един лекар, който може да извива ръце и да изнудва - ние няма какво да направим, освен да търсим най-малко опасния некадърник и най-не-просташкото поведение.
 
Re: От: Какво мислите за Лекарите

@, tprodanov, и аз не вярвам, но като се сблъскам с реалността, веднага ми става ясно каква е прослойката и колко им пука. Това, че са интелигентни и са учили по никакъв начин не означава, че са кадърни, можещи и най-вече отдадени на професионалните си задължения. Не знам какъв лекар имаш ти, но си остани с него, ако наистина това, което пишеш ти идва от вътре.
 
От: Какво мислите за Лекарите

Проданов, хайде са стига ги защитава, че били администратори, много са се преработили като пишат 15 реда текст. И така го пишат, че само аптекаря да го прочете. Сега и администрация да им се наема или да те разкарват 10 пъти из болницата (при нас всеки си работи кой кога си ще и направо ще стане красота), между другото при моята лична има още 1 жена помощница ли е, не помня, ама едната докато те прегледа, другата пише и пак е некадърна услугата Е? Значи не е от администрацията май?
 
От: Какво мислите за Лекарите

Толкова години нацията ни е съсредоточена върху целофана, а не в лайното вътре в него. Както се пееше в една песен:
"На всичко ценно и добро, българинът каза йок, продължаваме да падаме без срок..."
Да живее държавата на бакшишите, тема за тях няма, а и са учтиви.
 
От: Какво мислите за Лекарите

Да живее държавата на бакшишите, тема за тях няма, а и са учтиви.

Да ти обяснявам ли колко е глупаво и това сравнение? Бакшишът не е бакшиш, за да спасява живота ти. Освен бакшиши има и други начини за придвижване. Бакшишите не са задължителни. Различно е, обаче, когато те блъсне кола, или се разболееш от рак или решиш да си позволиш разкоша да раждаш дете - тогава не можеш да се качиш на трамвая, нали?
 
От: Какво мислите за Лекарите

Именно. Затова е редно малко повече уважение към единствените, които могат да ти помогнат. Щото иначе всички сме за трамвая, за 3ката по-специално.
 
От: Какво мислите за Лекарите

Именно. Затова е редно малко повече уважение към единствените, които могат да ти помогнат. Щото иначе всички сме за трамвая, за 3ката по-специално.

Приятелю, уважението го има към тези, които са си го спечелили. Не можеш да уважаваш кътил, който те пъди от болницата с умиращо дете в ръце през нощта. Не можеш да уважаваш изрод, който си позволява да удря родилка, понеже много вика и не можеш да уважаваш престъпник, който те осакатява, понеже е некадърник. Ще им се наложи да се задоволяват с парите, които им даваме, ако пък държат много и на уважение - трябва да си го заслужат. Аз съм споменала с уважение лекар, който се е проявил, като професионалист и човек в случай с мой близък - той го е заслужил и го е получил. Останалите да се потрудят също, а не да лежат на лаврите, че много са учили.
 
От: Какво мислите за Лекарите

Тогава насрочваш критиката към въпросния катил. Не можеш да обвиняваш най-образованата прослойка у нас заради конкретни случаи. Защото интерполирането на тази логика в национален мащаб означава да се закрием като нация на секундата.

ПП Тема за размисъл: Продължителността на живота у нас за последните 20 години е нараснала с 5 години.
 
От: Какво мислите за Лекарите

ПП Тема за размисъл: Продължителността на живота у нас за последните 20 години е нараснала с 5 години.

Ако това изобщо е истина (в което се съмнявам) то е не благодарение, а въпреки състоянието на здравеопазването у нас.
 
От: Какво мислите за Лекарите

Проданов, хайде дай малко по-обективно. Всяка седмица се чува за лекарски "глупости" (да омекотя термина), да не мислиш, че благодарение на тях се е вдигнала продължителността на живота (Ако изобщо е истина, в което и аз не вярвам)?
 
От: Какво мислите за Лекарите

1. Има официални статистики по въпроса.
2. Интересно, благодарение на какво ще да е? На чистия въздух ли наистина? На здравословния живот, който водим напоследък :D
 
От: Какво мислите за Лекарите

През последните 20 години има огромен напредък в медицината. Измислени са лекарства, които са много по-ефективни, има нови методи за лечение на повечето заболявания и апаратурата също е на светлинни години в сравнение с това, което е било преди. За щастие в България можем да се възползваме от всички тези неща. Например изследването с компютърен томограф (скенер) сега е рутинно, а преди 20 години е имало само няколко такива апарата в цялата държава.
 
От: Какво мислите за Лекарите

Има недостиг на лекари. Повечето заминават в други държави, където хората са по-малко бедни.

Затова се налага и чакане по опашки. Това е основния проблем, с който съм се сблъсквал при ползване на медицински услуги.

Основният проблем със здравеопазването е бедността и невежеството на хората.

Сега като го написах забелязах, че говоря в единствено число („проблем“) по отношение на бедността и невежеството. Защото двете части на този проблем са взаимосвързани. Бедността води до невежество и невежеството води до бедност.

Мнозинството от хората се отнасят безотговорно към здравето си. Даже не знаят какво да правят за да бъдат здрави. Или знаят, но не го правят. Гледат другите овце от стадото какви глупости правят и те правят същите. Просто безмозъчно копиране и възпроизвеждане на меми.

6Ymtk2u.jpg


Някои занимаващи се със сайтове с нишата „здраве“ нямат оправдание. Със сигурност са чели текстовете от собствените си сайтове за това колко е вредно да се яде каквото показват по телевизора. Обаче като излязат с приятели ядат същите боклуци, за които пише в собствените им сайтове, че не стават за храна на хора (или стават само в краен случай - може да те спасят от гладна смърт, ако няма какво друго да ядеш).

Та и аз до преди година бях с наднормерно тегло. И в един момент осъзнах каква карикатура съм погледнат от страни. Занимаващ се със сайтове в нишата „здраве“ изобщо не се грижи са собственото си здраве. Това е като обущар да ходи със скъсани обувки. В един момент реших, че трябва да спра с глупостите. И спрях. Без ограничаване на количеството храна, без потене в гимнастическите салони. Без „хапчета за отслабване“. Просто спрях да ям храните, които не са подходящи за хора. И ходя по-често на разходка. Обърнете внимание - ходене, не бягане.

Храни за хора: зеленчуци, месо (печено, не пържено), риба, яйца, бульон от кости* плодове, ядки (напр. орехи), някои видове зърна в ограничено количество (напр. сусам), маслини, зехтин, тиквени семки.

* Бульонът от кости и малките рибки консумирани заедно с костите са добър източник на калций. Вместо хранителни добавки за стави и кости купени от аптеката може да ядете бульон от кости.

Храни не за хора (да се ядат само в случай, че няма какво друго да се яде - т.е. в аварийни ситуации): хляб, храни с добавена захар (вкл. и „натурални“ сокове), всякакви тестени изделия, зърнени храни (с някои изключения), слънчогледово олио, пържени храни, печени при висока температура храни (вреден е загарът, който се получава - въпреки, че е особено вкусен). При млякото и млечните продукти е спорно (особено киселото) - има някои ползи от яденето на мляко и млечни продукти, но има и рискове.

При здравословен проблем се обръщайте към лекар. Не спирайте лечението, което е предписано лекар. Нищо от написаното не може да се тълкува като съвет за спиране на лечение, предписано от лекар. Написаното го четете на свой риск, авторът не дава никакви гаранции.
 
Последно редактирано:
От: Какво мислите за Лекарите

През последните 20 години има огромен напредък в медицината. Измислени са лекарства, които са много по-ефективни, има нови методи за лечение на повечето заболявания и апаратурата също е на светлинни години в сравнение с това, което е било преди. За щастие в България можем да се възползваме от всички тези неща. Например изследването с компютърен томограф (скенер) сега е рутинно, а преди 20 години е имало само няколко такива апарата в цялата държава.

Всичко е чудесно, но странно защо при всички тези блага и напредък на медицината, все повече млади хора си отиват от рак? Не вярвам на тази статистика, именно защото ракът придоби размерите на епидемия и покосява все повече млади хора, откакто ''напредналата'' медицина се зае да го леува с канцерогенни химикали и убийствени нива на радиация.
Не вярвам на статистики, а на очите си, пък вие се сапунисвайте с каквото ви отърва.
 

Горе