Какво се случва с въздуха в София

София вече ще е по-чиста - 28 годишните трамваи (наречени зелените краставици - колко екологично и хранително!) пристигнаха!

934-460x310.jpg

За лев и 60 стинки - толкова!

София вече ще е по-чиста - 28 годишните трамваи (наречени зелените краставици - колко екологично и хранително!) пристигнаха!

Виж файлът 14716

За лев и 60 стинки - толкова!
Да, идиоти. Как точно ще стимулират хората да ходят на работа с градския като двойно се покачи билета? Айде,не двойно, но до 1,60 лв, са повече от 50%.

Да не говорим за смешните къщички измежду кооперациите, които си димят зимно време. Това никога не съм го разбирал. Хем си имаш къща, ама не точно, защото нямаш изглед, около теб блокове, а булеварда ти шуми под прозореца. Нещо не им схващам идеята на тия хора. И кучета, може и прасе да си гледат. :) Пълна мъка.

Тука е моментът да попитам - само зимата или и лятото става тоя проблем?
Реално, онзи ден гледах, че източните квартали са най-прецакани.

Тука е моментът да попитам - само зимата или и лятото става тоя проблем?
Реално, онзи ден гледах, че източните квартали са най-прецакани.
И лятото има проблеми. Не от същото естество, но тогава става задух, няма вятър, не се мият улиците и всичко се вдига във въздуха. Тогава се молим за дъжд, за да го смъкне на земята, но ако не се измие, все тази - пак се вдига във въздуха. Така, че ако не се попадне на крадливи кметове и спевдо фирми за почистване, тенденцията е София да е нон стоп с кофти въздух. И стимулирането да се ползва метро няма да управи проблема. Първа стъпка, която според мен е логична е в работните часове и по принцип даже да не влизат бетоновози, камиони със строителен материал в центъра. Да има глоба за кола, която е толкова мръзна, че не и се вижда нито стъклата, нито номерата, абе мръсна кола. Улиците по принцип трябва да се чистят не само през пролет, а и всеки месец през лятото, защото тя мръсотията си се трупа, независимо, че някои си мислят, че и тя е сезонна. :)

Самите сгради изглеждат мръсни, освен колите. Абе много ринане има, но за жалост повечето от кметството си мислят, че проблема е с трафика на коли и техните мръсни емисии. Да, но не само. Това е като да сложиш найлон на счупен прозорец. Ще успееш да закрепиш положението, но определено няма да решиш проблема. :)

В София ситуацията е много патова, понеже замърсителите на въздуха реално са причинени от безпариче и икономия.
Дизели на 20+ години. Защо ги карат хората - защото нямат пари и такъв им е манталитета. Кажи им, че не трябва - ще те контрират с "купи ми нова кола", сложи им забрана - ще те изгонят от властта и ще си ибзерът човек, който ще вдигне забраната.
Твърди говрива за отопление - отново защото нямат пар ии такъв им е манталитета. Кажи им, че не трябва - ще те контрират с "плащай ми парното", сложи им забрана - ще те изгонят от властта и ще си изберът човек, който ще вдигне забраната.

Манталитета и личната отоворност в обществото са много подобни на възпитаването на дете. Изпуснеш ли го веднъж е почти невъзможно да го върнеш в правия път. Корекция би изисквала кански мъки и твърда ръка. Демокрацията няма твърда ръка, понеже след 2(4) години, ако ръката ти е твърда те гонят от управлението. В тоя ред на мисли - по-успешно ще е да се надяваме на атмосферните условиия да се оправят, отколкото на манталитета на хората.

Ние от мръсотията, носена от къде ли не и дизелите/бензиновите коли няма как да избягаме. Това е така в такава държава. Но и няма как да не се предвиди. Щом си решил да караш такава кола, плащаш данък, всичко го правим. Но въпросът е, трябва ли всяко кътче от тази столица да е застроена, да няма зелени площи, които да го "дишат" това, за някакви високи технологии за пречистване на въздуха дори и не си отварям устата. Там знам, че никога няма да се случи.

Да има глоба за кола, която е толкова мръзна, че не и се вижда нито стъклата, нито номерата, абе мръсна кола.
Знаеш ли какво става с колата като я извадя от автомивка? След 2 дена все едно не съм я мил (през лятото в Павлово).
Щом си решил да караш такава кола, плащаш данък, всичко го правим.
Ако ти кажа какъв данък плащам за кола с евро 5 и грюн стикер за вредни газове лошо ще ти стане. Направо да ти се докара 20 годишна баракуда дето пуши като запалено сметище :D

Не съм съгласен, че е от беднотията. Дори един човек да взема 2к, винаги ще предпочете по-изгодния вариант, пред по-здравословния. Долен манталитет!

Знаеш ли какво става с колата като я извадя от автомивка? След 2 дена все едно не съм я мил (през лятото в Павлово).

Да, за това ти е такава колата, защото е нон стоп мръсно. Знам, и аз имах едно време желанието да ходя всяка седмица на автомивка, но резко ми се стопи.

Ако ти кажа какъв данък плащам за кола с евро 5 и грюн стикер за вредни газове лошо ще ти стане. Направо да ти се докара 20 годишна баракуда дето пуши като запалено сметище :D
Хахах, не знам, Казвай. И може би си от малкото, които някак спазват нещата. Има такива дето катализатора отдавана са си го продали. :)

Виновни са най-вече многото автомобили и смешния градски транспорт - купуваме си дизелови автобуси и караме стари такива. Географското положение просто е допълнителен фактор. Ако нямаше мръсни газове, географското положение нямаше да е проблем.

Всеки, който движи повече с автомобил из София, трябва да е забелязал увеличението на автомобилите през последните две години. Не е било такъв трафик преди 5 години примерно. От една страна се увеличават жителите на София (това е според мен), от друга се купуват повече автомобили (домакинствата са с повече от една кола) и от трета увеличението на цената на градския транспорт "стимулира" използването на автомобили. За да отида от Дървеница до Банишора с метро, трябва да дам повече пари, отколкото с колата. Това е изумително. Когато нямам работа с колата, все пак пътувам с метро, поне с една кола да намаля трафика. Но това 2-3 пъти в месеца.

Съвсем друг е въпроса дали и миналите години не са били такива лоши показателите. Обаче сега се вадят на показ, че идат избори и малко да разклатят устоите на ГЕРБ и тяхната столична кметица.

Абе малко драматизирате ми се струва. Още когато Кремиковци работеше си беше доста замърсено зимните месеци. Спомням си, като съм се качвал на Витоша и смогът беше до половината планина. Просто когато няма вятър и всичко се трупа на едно. Айде вижте дали след дъжд, сняг плюс вятър дали някъде ще покаже над нормата. Няма, разбира се.

Бате, грам не драматизираме. Бил съм във Варна, в Търново, Бургас. Но София бие всички с гняс и мръсотия. Няма такава Куака, често. Ако имаше работа някъде другаде и там са повечето ми приятели и роднини, нямаше да се замисля грам. ;)

В момента не мога да изляза с детето никъде. Освен Витоша, Банкя и някакви такива райони, където знам, че няма после да ходя по педиатри. ;)

Да имаш пари и да живееш в Селото не е сериозно.
Хора с 500 лв доход на член от семейството го напуснаха.

Ко речи? Ако имах възможност щях да си стоя на село цял живот, просто бизнесът не ми го позволява... това е най-голямото богатство, София отдавна е бунище. Точно затова гледам да не се задържам в България.

Чак на село не, но в по-малък град, определено. :)

Ето как го правят макетата:

http://www.economic.bg/bg/news/7/skopie-puska-bezplatni-avtobusi-zaradi-mrasniya-vazduh.html

Ние тук сме се такова отзад по всички параграфи. Ама нали сме и преди избори. Та все тази. :)

Последно редактирано:
Интересно как се оплаквате от градския транспорт в София, а гратисчии в същия транспорт има само и единствено там :) В останалите градове си има кондуктори и без билетче глобяват. Във Варна съм ставал свидетел дори как контрольор глобява кондуктор, задето е пропуснал да даде билетче на пътник. Който се е качвал на 148 във Варна е наясно за какво става дума :D

Ако в София има кондуктори, няма да има проблем с градския транспорт. А мръсотията идва от хората. Не може да има 2 милиона жители и да е чисто :) Особено пък жители с нашата балканска култура :D

Чак на село не, но в по-малък град, определено. :)

Ето как го правят макетата:

http://www.economic.bg/bg/news/7/skopie-puska-bezplatni-avtobusi-zaradi-mrasniya-vazduh.html

Ние тук сме се такова отзад по всички параграфи. Ама нали сме и преди избори. Та все тази. :)
Е къде ми е градината в малкия град? Това да живееш хем в апартамент, хем в малък град си е наказание. Нито можеш да отидеш в добро заведение, нито на театър, нито на концерт...умираш от скука просто. А нощен живот има само когато се опитваш да поливаш, а цялото градче стои на вадата и се бият кой е пръв.

Е къде ми е градината в малкия град? Това да живееш хем в апартамент, хем в малък град си е наказание. Нито можеш да отидеш в добро заведение, нито на театър, нито на концерт...умираш от скука просто. А нощен живот има само когато се опитваш да поливаш, а цялото градче стои на вадата и се бият кой е пръв.
Е как няма градини в малките градове? Има си и няма тъпата точкова система, която разбрах наскоро, че всяка една софийска гради може да си наложи без да се съобрази с общоприетата такава. Да, не можеш да отидеш на някои места, но определено може да отидеш до някоя друга забележителност или ако си фен на планински туризъм или риболов и т.н. Малко по-удобно е за някои мероприятия, а за други не чак толкова. Или ходиш до най-близкия голям град или чакаш събитието (за театри или концерти) да огрее и малкия, в който си.

Нощен живот - както казах, за това се ходи в големите градове. Ако толкова ти липсва, а си в малък град - просто си правиш една седмица престой в големия град и се разцепваш от купон, после се прибираш да почиваш. То и без това всичко е яко, ако е с някаква мярка. Да не се прекалява.

Горе