Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

  • По-добра от 2011 г.

    Votes: 9 18.8%
  • По-зле от 2011 г.

    Votes: 26 54.2%
  • Като 2011 г. Без промени.

    Votes: 11 22.9%
  • Не знам.

    Votes: 2 4.2%

  • Общо гласове
    48
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Преди време в Швейцария имаше реферемдум дали да се намали работната седмица с няколко часа. До колкото си спомням, 90% бяха против - по-млакото работа би означавало по-малко пари за тях и повече време за харчене. Ако този референдум се проведе в БГ съм сигурен, че 90% биха искали да не работят изобщо, ако може.

Ей това ни е проблема за българите. Големи сме дървени филосови във всяка област, но на никой не му се бачка. Всеки гледа да се скатае, да открадне, да излъже, да мине тънко, леко и меко....

Работа трябва, много работа и акъл.

Не виждам как ще се оправим сами. А в тази криза май единствените които проявяват някакъв интерес да ни оправят са съседите от югоизток.
С 2 ръце и 3 крака заставам зад твоето мнение! Точно това е реалността в България.
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Ти си, като онзи от вица за северния полюс, на който толкова много му се искало да се сгрее и си представял слънце, че получил слънчев удар.

Да не влизам в подробности, но след 20 - тина дена чакам втори син. Някои от офлайн инвестициите ми започнаха да носят добри приходии (не, че ако беше по - добра политическата и икономическа обстановка нямаше да е по - добре). Та не благодарение на Дянков, Бойко, или някой друг очаквам да съм по - добре през 2012 г., а защото съм се подготвил за нея. Разбира се при условие, че съм жив и здрав, което си го пожелавам, както и на всички вас :)
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

И аз да се включа по темата, според мен мисленето ни трябва да се промени, българина е свикнал, като няма определени средства да "стяга колана колкото се може повече", но ако вместо това насочи енергията си, как да повиши своя стандарт ще има успех. Тоест, накратко, не как да свива бюджета си, а да заработи толкова, че да са му достатъчни.
Така е. Мразя думата имиграция и мразя да бягам от проблемите си. Ако това е било някога решение, щеше в момента да нямаме държава ама грам. Ще ходя в чужбина, там само мен ме чакат. :)

Тук има толкова хубава среда за развитие, но и много бурени, както се вижда. За това и в анкетата си останах оптимист до край. И си мислех, че анкетата ще е повече базирана на вътрешна самомутивация, отколкото към реалнта обстановка. Защото каквото и да си говорим от много години насам не е много лесно да се прави нещо тук. Все пак, в интерес на истината, всеки има избор. Лошото е когато няма такъв.

Май ключовата дума за 2012-та година ще е "дисерфикация". И май ще е добре да се има малко повече оптимизъм. Нещо не анкетата върви към един точен и конкретен отговор. И определено това да се случи трябва българина са се промени. Някаква силна и тотална промяна му е нужна. По-малко мрънкане и повече мислене.
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

За съжаление, всеки втори младеж говори за напускане на страната, но повечето имат намерение да се върнат. Все си мисля, че ще излязат навън, ще изкарат по някой лев, ще дойдат тук и ще стартират бизнес. За да стане това обаче, трябва да се отпуши малко бизнес климата в България. Само който няма фирма не знае какви простотии измислят непрекъснато. То едва ли има човек, даже и да е счетоводител или икономист, който да е наясно с всички закони, наредби, правилници и какви ли не там още глупости, една от друга по-нелогични, безсмислени и спъващи бизнеса. Ето сега, след десетина дни ще дам 400 лв за касов апарат - трета смяна на касов апарат ще правя за последните 10 години, заради нови наредби, а не заради износване на стария. Вместо да вложа тези пари примерно за нови уреди, или нещо друго, което е в интерес на работата ми, аз ще ги дам за нещо напълно безсмислено, което естествено има смисъл за онези, които ще спечелят от него - 140 милиона лева ще вложи българския бизнес в тази простотия. Няма ясни правила на играта тук, затова и бизнеса не върви, а и много хора се отказват, като разберат колко пари трябва да похарчат за документи и други знайни и незнайни спънки. Да не говорим за корупцията - аз не дадох нито една стотинка за да ми придвижат по-бързо документите за откриване на салона. Така правих документи две години. Ама сега имам всичко и повече даже - дори имам документ за сеизмична устойчивост на сградата :lol: като го направих и го занесох на очакващия да се предам и да платя рушвет чиновник, той най-сетне разбра, че няма да види пари от мен и ми подписа документите. Ето затова бягат младите - аз ако бях на 20 години, със сигурност щях да отида да работя някъде по света, много бих искала да отида на работа в Дубай или на някой круизен кораб. На работа няма да отида, но много се надявам, че някога ще отида на екскурзия.
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Според мен сега с новите касови апарати укриването на данъци ще стане още по-трудно и надписите "Дава се под наем" ще се виждат на много повече места. Новите касови апарати + софтуера пак са 300-400 лева, ами бензиностанциите като трябва да копуват новите уреди, които са по 20к лева. Това си е направо невъзможно за бензиностанциите в малките населени места. Поне аз не виждам нищо оптимистично в това
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Аз с целия си оптимизъм стигнах само до "ситуацията ще си остане същата". Дори с всичкия си оптимизъм съм само до там. Отговарям така, защото по въпроса разбирам, че става въпрос за цялостната икономика, а не за личното финансово положение.
А иначе за себе си очаквам в пъти по-успешна година.
С наличието на Интернет може да се мине и без бягане в чужбина. Мен ме интересува психоклимата повече, тъй като колкото са по-зли хората, толкова по-проблемен живот и бизнес се води. Не бих искал да се притеснявам от измамници, от причакване и нападение за 5-10лв (т.е. да ми задигнат дребните от джобовете) или че конкуренцията може да ми прати мутри. Това дали банките имат или нямат пари, дали отпускат кредити, дали има някакви европейски (или други) фондове не ме вълнува чак толкова.
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Абе момиче Дубай или круизен кораб? Ти добре ли си? Знеш ли какво е да ти гърчат задника, особено в държава по на изток - я си гледай салона. Бтв и аз не съм дал един лев за подкупи - много сериозен лиценз в много сериозна ниша взех. Ходил съм в Швейцария на работа по междуправителствена спогодба с квота 100 човека на година, без да дам един лев и.т.н.

Истината, е тука не че са тежки законите ами че са неясни няма информация и на бизнеса е много трудно да е в час и да няма нарушения, освен това има много безумни и несправедливи неща, не са тежки просто са неясни, безумни и несправедливи. Освен това тука с един аршин се мери и големия и малкия бизнес, което е в минус на малкия. В западните държави има много по сериозни изисквания и колкото по голям ставаш толкова по-скъпо, но като цяло много по трудно се почва там.
 
не че са неясни ами са така формулирани че може да се тълкуват двусмислено :) например от 2010 простотията за управителя дето се осигурява по договор за управление веднъж и още веднъж като СОЛ и не е само този като идеш да четеш в одит инфо или при акаунт бг си падаш :)
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Гласувах ''без промени'', но това по-скоро бие на оптимизъм, много се сдухаха хората последните 2 години...Обаче тази професия върви нагоре и ще продължава да се развива.
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Виждам че все повече народ идва на моя че България става невъзможна държава за живеене и колкото по бързо си съберете багажа толкова по добре за вас и вашето семейство - допуснахме мафията да превземе държавата и нищо добро не ни очаква.
Тук не става въпрос за това дали в БГ могат да се изкарват пари - а дали условията на живот са нормални и има ли шанс да станат по добри.
Който е на 20 и мисли че има смисъл да се бори със системата нека да продължава аз 20г. се борих и не мисля да продължавам защото виждам че болшинството от народа чалгата му е изпила мозъка а няма нищо по безнадеждно от това да се бориш за хора на които помията си им харесва.

Гласувах че ще е по зле и като гледам това е преобладаващото мнение - а нали знаете един от основните закони в икономиката е когато всички очакват нещо да се случи то се случва :)

ПП
НОРТРАНТ - заради мисли на хора като теб сме на това дередже, защо не ти мина мисълта защо държавата остави 2г. Нефтохим да не плаща данъци защо Мишо бирата може да произвежда без лиценз, а се сети за глобите на малките и беззащитните.
Ето за това няма да се оправи тая държава.
 
Последно редактирано:
От: От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

защо не ти мина мисълта защо държавата остави 2г. Нефтохим да не плаща данъци

Защо 2 години? Нефтохим 20 години не плаща данъци. А защо, знаят и малките деца - енергийната мафия - Русия и тукашните им лобисти от БСП.
20 години никой не им каза копче и изнесоха много десетки милиарди, защото според техните документи работели на загуба. А държавата нямаше как да следи дали наистина е така.

Чак преди 2 години с падането на БСП от власт държавата за първи път се заинтересува защо не плащат данъци и ги задължи да монтират отчитащи уреди. Те естествено не ги монтираха, защото си мислиха, че ББ няма да посмее да им вземе лиценза ( http://bit.ly/AAlpVd ).
Ама той им го набута. Проблема е, че в съдебната система все още 30% от хората са назначени пряко от Първанов и те са там за да обсужват интереса на хора от БСП.
Нали помниш че те върнаха лиценза на Лукойл. И то потъпвайки всякакви аргументи, доказателства и тн - пълна гавра с правосъдието. Обаче никой неможе да им каже копче - процедурна хватка, с която да протакат делото още година, през която още няколко милиарда да изтекат.

И тия работи всеки ги знае, ама явно разчитаме, че някой тинейджър може да не следи нещата и да се подлъже да гласува за БСП другия път :)

Тия хора дори само заради кражбите около Лукойл заслужават да бъдат разстреляни. Това са десетки милиарди (!!!). За икономика като нашата с тия пари пенсиите можеха да са 5 пъти по-високи и пак да има пари и за здравеопазване и за наука и тн. Хората, дето гласуват за тия просто не осъзнават какво правят.....

Иначе по темата - според мене след падането на червената мафия от власт и идването на хора като Плевнелиев, Дянков, дето ги боли фара и за червени и сини и мутри и тн - нещата в дългосрочен план определено ще са нагоре. И затова и имиджа на държавата не е спрял да разсте от 2 години. Лошото е че в краткосрочен план ще е много тегаво, заради странични фактори - кризата с еврото и тн. И това може да повлияе на хората да върнат обратно червено-турската мафия и всичко да отиде накино.
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Аз голяма разлика не виждам между предишното и настоящето правителство. И двете защитават чужди (небългарски) интереси. Червените защитаваха руските интереси, а новите скапват всички руски проекти в България и дават на западняци да ни мерят тока сякаш и сами не можем. Лошото е, че каквото и правителство да идва все разпродава държавните активи на безценица на чужденци. Така губим парче по парче всичко, което може да носи пари на държавата освен чрез данъци, които затова се вдигат.
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Мафията си ни управлява още от преди да падне Тодор Живков, просто го бутнаха, за да стане по-мътна водата. Сегашния президент ми е набор - по времето, когато ние се мъчехме да оцеляваме с купони и инфлация, той ходел в Германия да прави голям бизнес. Е, откъде се научи да прави бизнес на 20 години? А парите ги знаем откъде са - обраха нашите спестявания от банките и раздадоха парите с куфарчета на подобни лица - единият е Денис Ризов, дето се прави на голям пънкар и в разни интевюта разказва как е джиткал по Америка, да прави бизнес и всичкия бизнес дето го е правил, го е фалирал от много акъл. Поне Плевнелиев е успял да направи нещо с получените възможности, та сега се надявам поне малко въздух за бизнеса да даде, доколкото ще изпълни обещанията си, де. Сега се надявам много на младите - ние не знаехме и не можехме да реагираме, защото нямаше откъде да се учим, нямаше и информация, сега има всичко, а като гледам как млади хора излизат по телевизията и обвиняват директно тези, които не са им платили заплатите, това ме радва. Няма да стоят и да чакат да ги тъпчат. Другото ново, което забелязвам е, че преди години българите в чужбина се мразеха и си пречеха, а сегашните млади хора в чужбина си помагат, правят си форуми за взаимопощ и се свързват, а не бягат един от друг. Затова се кефя на непримиримите младежи, които си отстояват исканията, в тях ми е надеждата.
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

И аз като колежката забелязвам че днешния ДНК матриял се е разпилял в 2 насоки - чалга простотия и наистина млади и некомплексирани борбени хора, които са много по открити и непримирими от родителите си.
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Абе даже и тия, с чалга простотията, като се вгледаш в тях се вижда че имат много потенциал. Просто трябва да си изживеят чалга периода, а това между другото вече се получава. Гледам ги напоследък - повечето ги е срам да кажат, че слушат чалга, значи има напредък. Най-големите чалгари пак са от моето поколение, обаче са от абсолютно просташки тип и обикновено на такива телефона им звъни с най-мазната чалга, а младите може да слушат чалга, обаче като им звънят телефоните, рядко е с такива мелодии. Е, може такива младежи да има около мен де, не мога да говоря за всички. Обаче тая непримиримост, дори хиперактивност е една надежда, все пак тези хора вече боравят с мощни комуникации, които бутнаха вековни династии в арабските страни, та тука ли няма да обърнат нещата.
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Аз виждам, това определено е по-зле. То реално всяко правителство защитава някакви интереси, но поне тези дето са по-читави правителства поне малко гледат и народа да е доволен. Докато сега определено само чужди интереси и се правят некви магистрали с наши пари за замазване на очите. Ако си прост и наивен, както си мислят тези в парламента, ще си речеш, че всичко върви кум по-добро, но уви, далеч не е така. Пък и като гледам и продажните ни телевизии и други медии - там нещата много добре са извъртяни.

Това е модел още от падането на Тато, да се граби и разпродава. Всичко политици и не знам си какви убавци са на принципа "да не сме по-тъпи, че само ние да не крадем и грабим" и така като се завърти колелото, ходи го спри, че чак до напи дни е така. Може да не звуча оптимистично, но вярвам, че поне хората с амбиция ще успеят да направят нещо.
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Последно чух, че ББ искал да прави предстрочни избори, защото му пада рейтинга и когато дойде времето за избори по план, има голяма вероятност да загуби, затова искали по-рано да направят изборите, за да спечелят. Добре де, кажете вие, за кого да се гласува, като всичките са едни и същи муцуни от 20 години насам. Просто се въртят от една партия в друга, а даже и нещо ново да излезе, то това е пак платено и поръчано от тях. Гледат да изкарат някоя публична личност като Стефан Данаилов, да гласува народа за него, щото го познава. Аз лично за себе си, не виждам как може да се измете мафията от управлението на страната, просто се е окупирала стабилно и си прави каквото ще. Нито сайтове от рода на уикилиикс помагат, нито нищо, да не говорим колко са дебелокожи, при положение че излизат истини в медиите за техните кражби и далавери, а на тях изобщо не им пука.
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Мене ме дразни само, че хора, които примерно са с много ниско ниво на интелигентност и емоционална интелигентност стават политици ( не всички, но има ). И от там идва проблема, като ти е ниско нивото ...как да управляваш добре или да си добра опозиция....като нямаш емоционална интелигентност как да не си корумпиран или да не се стремиш към това. Нека да направят само доказали се хора да влизат в политиката, ама тука и ние сме си виновни - повечето от нас са истински и наистина напипват проблемите, а колко от нас са политически активни? Всеки си гледа в паницата, така че и ние сме си виновни.
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Той ББ май не иска предсрочни, ама разни социолози разправят, че това му е единствения шанс :) Незнам, мно глупаво ми се види така, дето хората гласуват и на всеки 2 години си сменят коренно мнението. Избраха Станишев първо, после щяха с камъни да го трепят, после ББ със супер голям рейтинг, след 2 години и нещо ще трепят, айде обратно Станишев.... Ми те са си едни и същи бре, за 2 години нищо не им се е променило... Немога да ги разберем такива :)

И все избират такива с коренна промяна в политиката - първо към русия, после срещу русия.... тия руснаците се видяха у чудо :) Сега щели да чакат изборите да видят какво правим с Белене, дали няма да се върнат техните хора :)
 
От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?

Агейнст рядко давам квалификации за хората но толкова промит мозък отдавна не съм виждал - лошо няма симпатизираш на една мутра и другите не са по добри но не оставяй пропагандата да те откъсва от реалността. Живота нито започва нито свършва с ББ и ГЕРБ просто след тях на БГ ще и трябват много години за възстановяване на щетите които нанасят и ще нанесат в следващите няколко години на дребният и средният бизнес.
Само за справка погледни какви са финансовите резултати на нефтохима например 2003г.
 

Горе