Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Вероятно след около един-два месеца ще го получиш (ако не се изгуби по пътя). Пращат "писмото" под формата на картичка.
 
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

И все пак, някой чул ли е за някой да е имал проблем? Верно трябва да се прави всичко както е описано, но питам от чисто любопитство да кажем? Кой е изгорял???
 
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Мога ли да си прехвърля Акаунта от физическо лице на фирма. Или трябва да си правя нов фирмен акаунт
 
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Акаунт не се прехвърля от физическо лице на фирма.

Задължително трябва да си направиш фирмен акаунт. Обаче в документацията на AdSense пише, че може да правиш пари през личния акаунт и да ползваш фирмения с единствената цел да получаваш парите, които си направил през личния акаунт. Обаче за целта предполагам ще се наложи да извършваш кореспонденция с поддръжката на Google (за да им обясниш какво точно искаш), което е изключително трудна задача (или поне преди време беше - когато се опитвах да ги питам някои неща). Едно време отговаряха бързо (в началото когато ги ползвах) обаче после спряха да отговарят.

Най-добре да направиш фирмен акаунт (във всички случаи точно това трябва да направиш) и да замениш всички кодове по сайтовете си с тези от новия акаунт. После може да се помолиш на Google да прехвърли парите от личния на фирмения акаунт, ако не стане - просто си взимаш остатъка като физическо лице и спираш да ползваш първия акаунт.
 
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Благодаря за информацията.
 
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Да питам и в тази тема:

Четох доста и не разбрах следното, за което се извинявам!
Осигуряват ме над максималния осигурителен праг и досега не съм си теглил парите от адсенс.
Мисля към края на 2011 да изтегля колкото са се събрали, та се чудя освен да си попълня
данъчна декларация с доходите от adsesne, трябва ли да правя друго?

Мисля, че осигуровки не трябва да плащам, тъй като преди време имах фирма ЕТ и не
плащах осигуровки заради това, че ме осигуряват над макс. осигурителния праг.

Мисля си, че случая с google трябва да е същия. Т.е. само да си попълня декларацията
и да си платя данъка?
 
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Бая време ви гледам и ви се чудя, тук и в други форуми, на трогателната българщина.
Някои самоволно и припряно изтичаха да се регистрират по БУЛСТАТ, размахвайки принтирана страничка от нета :shock: (без коментар..), други отчаяно се хвърлиха да си закриват акаунта, трети прехвърлят на фирмен, други с трепет и с дълбокото вътрешно убеждение, че мамят, си плащат само 10-те процента и живеят в страх да не дойдат данъчните..
Брей.. хорска суматоха. Ама фердидурковска..
Разискват хората и разискват, разказват привечер страшни истории, как еди- кой си го били глобили с толкоз и толкоз, и плашливо се гмуркат в постелята да сънуват Дядо Данъчен..
Въпреки, че никой не ги пита. Въпреки че, ако закона води до възможност за страховито тълкование, необходимо е не да го тълкуваме по кръчмите, а да проявим активност.
Ако законодателя, поради недомислие, или некомпетентност, е допуснал поява на елементи, които са в наш ущърб, необходимо е /и въпрос на съвест, защото е малко вероятно да касае единствено нас самите/ да го накараме да внесе съответните поправки. Последните са близо до ума на средноинтелигентен средношколец: НЕ СЕ СЧИТА ЗА ТРУДОВА ДЕЙНОСТ С ПОСТОЯННО ИЗПЪЛНЕНИЕ ТАЗИ, ПРИ КОЯТО НЕ СЕ ПОСОЧВА РЕГУЛЯРНО /ЕЖЕМЕСЕЧНО/ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ И/ИЛИ РАЗМЕРЪТ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО Е ПОД РАЗМЕРА НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА. /Не претендирам да го формулирам правно издържано: кабаретните многознайковци да го сторят.. /
Искания за подобни поправки не са правени, няма подписки, или фейсбук странички за такива – има само многобройни постове как да си подадем дупето по най- удобния за активната страна в акта начин. Интересно защо?
Ако недостига на средношколска интелигентност пречи на многознайковците да стигат до изводи в техен интерес, ще им подам няколко сдъвкани предпоставки и съответното заключение, за да им помогна:
1/ Не се дуйте – вие НЕ СТЕ в ТРУДОВО – ПРАВНИ отношение с Гугъл.:p Ако полуграмотна данъчна служителка е приела принтираната ви страничка от съглашението с АдСенс, това не означава, че сте сключили ТРУДОВ ДОГОВОР с Гугъл. Пък може и да хванете самолета за Дъблин и да се появите на рецепцията с бланка от данъчното – поискайте да ви бият печат, че данъци ще плащате: там ще ви посрещнат радушно, а и към специализирана помощ ще ви насочат..
Тука има и последствия: ако утре, аджаба, ви баннат основните сайтове и останете с месечен приход от 50 цента, накъде – ще си плащате ли сто лева осигуровки върху лев заработка? Ще си прекратите ли регистрацията в НАПа – че на какво основание? Тука вече могат да рекат, че принтираните листчета не вършат работа, я до живот си плащайте стоте лева – тъкмо хубава пенсийка ще грабнете..
2/ Законът не е съвършен – той може и да допусне непредвидени последствия.
3/Вие сте активна страна
а/Мъдростта не е атрибут на Законодателя
б/Съвършенството не е атрибут на Законодателя
в/Законодателната власт не е атрибут на Законодателя, а временно делегирано право на Общността
г/ вие сте част от тази общност
Заключение: Доколкото сте ощетени от вероятно тълкуване на елементи от закона във ваш ущърб, без при това корекцията на тези елементи да води до ущърб на други групи, или индивиди от обществото, ваше право е да изискате тази корекция.
Ако не вярвайте, огледайте се- лично гарантирам за следните страни: САЩ, Англия, Австрия, Германия, Франция, Белгия, Дания, Италия, Румъния/!!/ (ще се шокирам, ако някъде не е така, но айде – нямам изрични данни)- в тези страни доходите от АдСенс водят до и единствено до 10%-18% данък. Там това не е трудова дейност, за която се заплащат допълнителни осигуровки и не изисква специална данъчна регистрация. Тъй като, освен фердидурковството, също и чуждопоклоничеството е характерна българска черта, това би следвало да е много силен довод за вас. Бива да сме уникални, но хайде вече да не е с дупедавството..
Що се отнася до мен самият 8) – плащам си чинно приходите в графа други и съм абсолютно сигурен, че не извършвам трудова дейност с постоянно изпълнение. Нито се чувствам виновен до доказване на противното – не възнамерявам аз да доказвам, че не съм в трудово – правни отношения с еди кого си, това е смехотворно и разпространяващите подобни твърдения да си ги пазят за кръчмарските другарчета. Ако някой се чувства несигурен за статута си и иска законова конкретизация по справедлив за него начин – готов съм навсякъде и винаги да го подкрепя.





Мир!
 
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Интересeн пост # 167...
 
Последно редактирано:
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Не се дуйте – вие НЕ СТЕ в ТРУДОВО – ПРАВНИ отношение с Гугъл.

Никой не твърди подобно нещо. Ако не полагаш труд не си длъжен да се регистрираш. Възможно е например някой да ти е подарил сайт и да ти е сложил кода в този сайт и ти само да ходиш да си взимаш парите. В този случай не се налага регистрация и плащане на осигуровки (освен здравен данък 8% - зависи как декларираш дохода).

Според Конституцията осигуряването е право, а не задължение. Обаче съществуват множество (противоконституционни) закони, според които осигуряването е задължение.

Конституционния съд казва, че задължението за осигуровки е бюрократична пречка пред правото на труд и по този начин държавата пречи на правото на труд, което е основно човешко право. Въпреки това никой не се трогва и не променя законите (подробностите - в тази статия).

Задължението за регистрация по БУЛСТАТ и плащане на осигуровки възниква когато лицето започне да полага труд. Няма никакво значение размера на дохода. Например ако лицето започне да разработва сайтове с цел някой ден да печели от тях (напр. като сложи реклами), то в седем дневен срок от момента на започване на дейността лицето е длъжно да се регистрира по БУЛСТАТ, да подаде декларация за започване на дейност и да внася минималните осигуровки, които са 100,80 лв (ако няма доходи или доходите са под 420 лв на месец).

Ако не ми вярваш - питай счетоводител. Осигуровките се плащат не защото лицето има доходи, а защото полага труд.

Аз считам, че задължителното плащане на осигуровки не е редно. Много хора също смятат така (доказателство: не декларират пълния размер на доходите си или изобщо не ги декларират с цел да си спестят внасянето на осигуровки).

Проблемът е, че в България няма как (ако полагаш труд) да платиш данък без да платиш осигуровки. Ако укриеш доходи укриваш и данъците заедно с осигуровките.

Това трябва да се промени, обаче аз няма да си мръдна пръста за да го променя. Защото и аз като вас съм алчен и страхлив егоист. Щото ми е по-евтино и лесно да си трая.

Искания за подобни поправки не са правени, няма подписки, или фейсбук странички за такива – има само многобройни постове как да си подадем дупето по най- удобния за активната страна в акта начин. Интересно защо?

Защото хората не им пука. Свикнали са с абсурдни закони и ако се наложи да протестират срещу всеки абсурд няма да им остане време да се хранят и ходят до тоалетната. Освен това е по-лесно да си траеш. Особено за тези, които са алчни страхливи егоисти.
 
Последно редактирано:
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Петър Ганев каза:
Мотивите на Конституционния съд отпреди 10 г. са интересни, като един вид противопоставят правото на труд и задължението да се внасят осигуровки. Позовавайки се на чл. 16 от конституцията ("Трудът се гарантира и защитава от закона"), КС се мотивира, че "държавата е длъжна да гарантира и защитава правото на труд, а не да създава юридически пречки пред осъществяването му".

Един вид задължението да се внасят осигуровки се припознава като такова, но също и като юридическа пречка пред трудовите правоотношения.

В мотивите дори се говори за "конкуренция, която възниква между правото на труд от една страна и правото на обществено осигуряване от друга", която може да бъде решавана само в полза на първото - като конституционна ценност правото на труд и съответно възнаграждение има приоритет пред правото на обществено осигуряване.

Източник: Криеш вноски - затвор. Ще се стресне ли сивият сектор?
 
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

И кое му е интересното. Пълно е с мъдри мисли на човек, който е толкова далеч от материята, че няма накъде повече.
Даже докато го четох имах чувството, че мислите не са на един и същ човек ами e събирано от тук от там и то от не много актуални или достоверни източници. Иначе не мога да кажа, че съм спец в материята, но мисля че личната данъчна декларация всеки има право да я попълва както иска. Отговорността си е негова.
 
Последно редактирано:
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Хайде близките с Материята да помогнат на невежия да разбере:
За да бъде законна дейността му, такъв издател трябва да се регистрира като лице работещо по граждански договор (договорът с Гугъл Адсенс е такъв)
- Нима? Имаш нотариално заверен договор с адСенс..? Или печат „Вярно с оригинала“ на копието, което ще носиш в Агенцията. На територията на коя държава беше сключен този твой договор?

Или смяташ, че упражняваш свободна професия:

Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;
б) не са регистрирани като еднолични търговци;
в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

Как определяш професията си :„Притежател на сайт“? /Всъщност може и да не публикувам рекламите на собствен сайт, ама айде../ „Квалифициран копи-пейстер на АдСенс код“?



Даже докато го четох имах чувството, че мислите не са на един и същ човек ами e събирано от тук от там и то от не много актуални или достоверни източници.
Шизофренията ме е затормозила напоследък. Какви "източници" трябват, за да се напишете пост?..
 
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Договорът между издателя и Google Inc (Google Ireland Ltd) не е договор за извършване на труд.

Обаче на практика уеб мастерите, които сключват този договор извършват трудова дейност. Разбира се те могат да вземат готов сайт и някой да им сложи кода вътре. Тогава няма да имат задължение да се регистрират по БУЛСТАТ, защото нямат основание за това.

Законите са твърде неясни и е доста спорно дали наистина възниква задължение за регистрация, ако примерно отделиш няколко часа за да направиш сайта и поставиш кода.
 
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Калос ако ще почваме темата от начало:)
ЗДДФЛ
Чл. 10. (1) В зависимост от източника видовете доходи по този закон са:
1. доходи от трудови правоотношения;
2. доходи от стопанска дейност като едноличен търговец;
3. доходи от друга стопанска дейност;
4. доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество;
5. доходи от прехвърляне на права или имущество;
6. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) доходи от източници по чл. 35, както и доходи, облагаеми с окончателни данъци по този закон.
При всеки е различно.
Например другия форум за доходите от 2010 са отишли на приложение 4 към данъчната декларация, което се е тяхно право.
 
Последно редактирано:
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Гледам, че account-bg чете писанията в темата и вероятно ни се смее на глупостите...
 
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

За мен е тревожен факта, че по горната логика сме на път да се окажем единствената страна в света, в която "малките" издатели са практически лишени от възможността да работят с АдСенс.. Нищо чудно да се даде път и на прословутата "българска" схема: хорицата с малки приходи да публикуват в сайтовете си канали на "Едрите риби" с уговорката: на всеки десет цента от канала, ще ти плащам пет, или нещо подобно - приходите им пак ще са по- големи от Етаргетските реклами например.. Нали сме тарикатска държава.
 
  • Like
Реакции: adi
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Това не важи само за AdSense а за всички останали дейности (при които няма как да се скрие трудовата дейност и приходите).

Който изкарва от някаква дейност 100-200 лв месечно няма как да плаща 100.80 лв месечно за осигуровки - по-добре да прекрати дейност.

А това, че в Конституцията пишело, че имаме право на труд на практика не важи.
 
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Това не важи само за AdSense а за всички останали дейности (при които няма как да се скрие трудовата дейност и приходите).

Който изкарва от някаква дейност 100-200 лв месечно няма как да плаща 100.80 лв месечно за осигуровки - по-добре да прекрати дейност.

А това, че в Конституцията пишело, че имаме право на труд на практика не важи.

Аз мисля, че е време да спреш да пълниш на хората главите с твоите глупости. Достатъчно се е изписало нека всеки сам да си прецени.
 
От: Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Здравейте,
Искам да ви помоля за съвет. Имам акаунт в адсенс от 2004. Досега никога не дърпано нищо. Запорирал съм плащанията. В момента вътре има около 500 евра. Как да подходя за да ги взема с минимум разходи и да нямам проблеми. След токова мнения тотално се обърках къде е истината. :)

Предварително благодаря.
 

Горе