Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Да се развива ли атомната енергетика в Б-я чрез изграждане на АЕЦ Белене

  • Да

    Votes: 27 37.5%
  • Не

    Votes: 32 44.4%
  • Няма да гласувам / Не ме интересува

    Votes: 13 18.1%

  • Общо гласове
    72
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Добре, живеей си с тази идея. Чудно ми е ти директна връзка ли имаш, с НЕК и Козлодуй, че знаеш кое как е. И да имаш е добре ще. Това което изтърваваш, че за некви си кириливи 20 милиона дето имаме печалба, бизнеса и хората имат в пъти повече загуба. Затова те питам за кого е чудесно да се изнася. А и вече ни спада износа, а същевремнно ни растат цените на тока и не е заради ВЕИ-то, а заради регулациите на цените. При пазарен принцип, цените ще падат много, защото този АЕЦ трябва ги пласира мощносттите си .... А и АЕЦ-а е държавен и трябва да е ужким социален .... но карай.

Я само да те питам знаеш ли колко е печалбата на Козлодуй и колко ще ти е лихвата ако вземем ние да си строим Белене дори и 1/2 да сме с наше участие са около 5-6 милярда в най-добрия случай. На тези милярди ще имаш груба лихва от около 4-5% - на такива облигация лихвата е около 200 милиона на година, а Козлодуй е била на печалба за 20 милиона :) Сметка излиза супер - чудовищно неефектно при тези цени. 10 години ще я строим прави си сметка колко ще сме платили лихва, или викаш не е така.
Та я да питам тока колко ще поскъпва или колко ще поскъпват данъците.
Ами ако 100% я правим ние този АЕЦ, без значение кой е?

Никъде не съм писал, че трябва сме без ток. Просто, тока няма се генерира от толкова финансово неефективни производства и същевременно скъпи + факта, че е и стара технология. Като имаме много добра алтернатива + перспектива за подобряване на енергийната ефективност. Еволюция е равна на подобряване на грешките, Идиотизъм е правене на повече грешки, мислейки че оправяме старите!

Нов д-вен АЕЦ = заробване на БГ!
Създваме на бъдещи ВЕИ проекти + енергийна ефективност= перспектива за БГ!
Нов частен АЕЦ + пазарно определяне на цените = лъч надежда за БГ, че ставаме бяла д-ва!
 
Последно редактирано:
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

На Козлодуй официалната печалба за миналата година е над 150 милиона лева, но от тези данни не могат да се вадят изводи. Централата е държавна и се правят какви ли не гимнастики за разпределение на парите между различни институции, тъй че тези цифри нищо не значат. Сигурно е само, че печалбата е доста голяма. Консумацията на ток постоянно расте и така ще бъде занапред дори да се приложат всички мерки за енергийна ефективност, а това всички са наясно, че няма да стане. Другото, което е сигурно е, че и най-скъпият АЕЦ вади по-евтин ток от най-евтиния друг източник на енергия. Скоро няма да има промяна и в това. 100% сами АЕЦ няма да направим, щото не сме толкова глупави. Токът, че ще поскъпва е ясно. По-евтин няма да става със или без АЕЦ. Точни сметки за лихвите, вноските и др. подобни няма смисъл да се мъчим да правим във форума, защото не можем. Който трябва ще ги оправи тези работи.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Честно казано нямам такава възможност. Ти ако имаш впечатления кажи направо. Информацията от първа ръка е най-ценна.
Тежките камиони на преден план са български.
img


Обичайна гледка, ненатоварен период от деня.
avtomagistrala_Trakia.jpg


Това е някъде край Пловдив, като гледам плаката за поредното изложение в Панаирната палата.
zx450y250_837161.jpg


По сенките на автомобилите се вижда, че е обедно време.
Image_227211_126.jpg


Магистрала по време на ремонт - стеснение, или авария. Авариите - катастрофите, по магистралите са много по-малко, но предизвикват сериозни нарушения и усложнения на трафика.
0000127091-article2.jpg


Двулентовия път София -Кулата, разклона за Предела. Добре, че преди години направиха кръстовището на две нива. Една, до две трети, според сезона и деня от седмицата, от вижданите автомобили правят ляв завой там.
img


Типична гледка по пътя (не магистралата, а прекия път) между Пазарджик и Пловдив.
853e48d15a96f0aa38e0760cc9d38c2a_big.jpg


Магистрала по време на проливен дъжд. 20 км в час, колите са сгъстени поради ниската скорост и силно понижената пропускателна способност.
Предимството на магистралите са ширината и високата скорост. Отделно е много по-високата безопасност. По-високата скорост дава по-голяма пропускателна способност. Най-важната характеристика на един път: колко автомобила могат да минат за един час, или денонощие.
e689ea6dc3c60db79b5e68ce50328631_552x347.jpg


Типична гледка по двулентов път с едно платно и завои без видимост.
60965749.jpg


Гледах да подбера снимки с обичайни гледки. Обичаен трафик. Тук няма снимки от сутрешното и предвечерно повишаване на трафика. Няма и снимки от гледки, съпътстващи дълги уикенди и големи празници. Както и от лятното хукване и връщане от морето.
Мога да пиша доста, защото съм пътувал много, но засега ще оставя снимките. Пътувал съм и с лека кола - на гости, пътувал съм и със собствени товарни превозни средства по работа.
Само ще кажа, че няма нищо по-хубаво от качествени и сигурни пътища. Както за населението, така и за туристите. Засега не е изобретено нещо по-добро от автомагистрала.

А ББ, ако му се ходи до морето, има достатъчно средства да го направи с хеликоптер. Било собствен, било под наем.

Който има въпроси и съмнения, какво е автомагистрала и дали е добро нещо, да намери шофьор на тежък камион и да го разпита. В България има доста голям автопарк на работни автомобили - от пикапи-баничарки до тежки прицепни влекачи, и още повече хора, които работят, или са работили, с тях.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Другото, което е сигурно е, че и най-скъпият АЕЦ вади по-евтин ток от най-евтиния друг източник на енергия. Скоро няма да има промяна и в това.

blackout8 от факти не се интересува. Той е цар на теориите. По цял ден ги чете и след това си ги нищи във форумите.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

blackout8 от факти не се интересува. Той е цар на теориите. По цял ден ги чете и след това си ги нищи във форумите.

Не знам, кога не съм говорил с факти, но щом цар ме определяш на теориите, теб не знам на кое да те титулувам.
Така така, то само АЕЦи познва света и нищо друго не се разива и не му пада цената :D
АЕЦ-те са единствените в света с повишаващо увеличение на интегрирани мощности за разлика от ВЕИ-та и компания :)

Този АЕЦ докато го направим след 10 години цените на алтернативите ще са паднали в пъти, икономиката ще стане по не енергоемка, хората ще са купили в пъти по енергийно ефективни уреди, но пък ние ще си имаме 2-ри АЕЦ и това ще е ФАКТ, на който ще му се радваме както ще се радваме на високи данъци и цени на тоци! Нищо, че белия свят ще е забравил за АЕЦ-те, това ще е нашата гордост! Или мислиш, че АЕЦ ще се изплаща и тока ще е евтин?!? А запада са пълни будали че развиват и интегрират с бясни темпове ВЕИ-та?!?

А и като само теория съм разбирал - за 10години се увеличило 10 пъти вятърното произовдство е ЕС и цените виж с колко са паднали. Също така виж какво се е случило с алуминия преди и след индустриализирането му.
В момента света има огромно търсене на алтернативи и удобството на собствени ВЕИ централи за задоволяване на битови нужди.

Ама кво ли разбирам ......
 
Последно редактирано:
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Още теории - този път за след десет години напред, за да изглеждат по-замъглени и трудни за отхвърляне.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Гласувах да защото ядрената енергетика дава независимост и стабилност. Винаги има има рискове, но инженерния процес е напреднал до толкова че се гарантира надеждността на 90%. Предложения реактор от Русатом е с двоен саркофаг, т.е камера в камера и дори при големи природни катаклизми изтичането на радиация е сведен до минимум. Гьола както го наричат има проект, а всеки проект има цена и тя е ясна. Единственото нещо което не е ясно е електрон-преносната мрежа за свързването с централата, а това се спестява от някой политици. Проекта зелена енергия целеше да се направят малки 10кв централи на покрива на всяка къща, а не да се правят 100-1000кв централи по полетата. Страните със стабилни икономики могат да си позволят скъпа енергия,но не знам защо държава тук плаща толкова скъпо за произведената енергия, може би някой във властта има интерес. Всеки може да види с очите си колко са 10кв и колко са промишлените.

Цени:
АЕЦ- 15 лв. за лв./МВтч
ТЕЦ- 84 лв. за лв./МВтч
ВЕЦ- 116 за лв./МВтч
ВтЕЦ- 132 за лв./МВтч вятърни турбини
ФЕЦ - 260 за лв./МВтч фотоволтаици

това са цени от производителя. ето линка към регулатора http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Проекта зелена енергия целеше да се направят малки 10кв централи на покрива на всяка къща, а не да
Това пък къде го прочете? :shock:
 
От: От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Който има въпроси и съмнения, какво е автомагистрала и дали е добро нещо, да намери шофьор на тежък камион и да го разпита.
Магистралите са хубаво нещо. Това никой не го отрича. Обаче има далеч по-важни приоритети. Енергетиката е един от тях. Друг е здравеопазването. Трети са пенсиите. Четвърти безработицата. Пети подпомагането на малкия и средния бизнес. При условие, че в тези сфери положението е меко казано катастрофално няма как да се радвам на магистралата.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Идеята е държавата да подпомогне инвестицията на домакинствата чрез преференциална цена а не да подпомага забогатяването на определени фирми. В момента е по изгодно да продаваш електричество от соларна централа отколкото да го използваш и колкото по голяма е мощността по евтино излиза централата и печалбата е по голяма. Технологията е позната от преди 40-50 години, но в момента по неясни за мен причини сега се развива. Има далеч по добри технологии, за които не се говори защото няма печалба за определени кръгове.
 
От: От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Магистралите са хубаво нещо. Това никой не го отрича. Обаче има далеч по-важни приоритети. Енергетиката е един от тях. Друг е здравеопазването. Трети са пенсиите. Четвърти безработицата. Пети подпомагането на малкия и средния бизнес. При условие, че в тези сфери положението е меко казано катастрофално няма как да се радвам на магистралата.
На харизан кон зъбите не се броят!
За всичко си прав, но европари идват за магистралите. И то не за всички, а за определени - тези, които интересуват ЕС. Да си чул нещо за строежи по АМ Хемус? Няма и да чуеш, докато не си намерим сами пари за нея. Строят се тези, за които ЕС участва в строителството.
Когато си беден, не можеш да избираш. Ядеш това, което си намериш, или което ти подадат. А защо сме бедни е нищено в доста други теми. И главните виновници за това са тези, за които доста хора се канят да гласуват със ЗА на референдума.
 
От: От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

На харизан кон зъбите не се броят!
За всичко си прав, но европари идват за магистралите. И то не за всички, а за определени - тези, които интересуват ЕС. Да си чул нещо за строежи по АМ Хемус? Няма и да чуеш, докато не си намерим сами пари за нея. Строят се тези, за които ЕС участва в строителството.
Когато си беден, не можеш да избираш. Ядеш това, което си намериш, или което ти подадат. А защо сме бедни е нищено в доста други теми. И главните виновници за това са тези, за които доста хора се канят да гласуват със ЗА на референдума.

Не всичко пари са от Евро съюза, знаеш ли колко е далаверата с 1 сантиметър по-малко асфалт, никой няма да забележи магистрали има всички са доволни. Преди няколко месеца имаше проблем с един от лотовете заради пропаднали участъци, явно схемата работи.
 
От: От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Не всичко пари са от Евро съюза, знаеш ли колко е далаверата с 1 сантиметър по-малко асфалт, никой няма да забележи магистрали има всички са доволни. Преди няколко месеца имаше проблем с един от лотовете заради пропаднали участъци, явно схемата работи.
Не говорим за статии от вестници и сайтове. А за принципи.
Далавери, схеми и сантиметри са нищени и ще се нищят в други теми.

И да, не всички пари са от ЕС. Нещата грубо са фифти-фифти. Ако знаеш по-добър спонсор - моля, сподели.

Конкретно, за рехабилитацията на отсечката Сливница-София. Почти всеки ден гледах какво се прави. Имаше куп глупости, но се работеше здраво. И качествено. Толкова сериозна работа не е извършвана от построяването през 1967 година. Въпреки всичко, се появиха дефекти. За 30 км участък на три места асфалта сдаде, по различни причини. Плюс преходите при два моста. Но почвата нехае за човешките стремежи. За да няма поддаване при мостовете не ми се мисли колко би струвало да се направи. След като видях какво и как се вложи за отстраняване на предишните проблеми.

Ако някой се интересува малко по-сериозно от информация за магистрали и пътища, различна от таблоидите и жълтите издания в България, може да го направи тук.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Харконе, нали се пишеш за шахматист трябва гледаш ходове напред. Един АЕЦ се прави за около 10 години, така че трябва гледаме напред, минимум след 10 години къде ще сме и какво ще е всичко около нас в частност визирам технологията. Не е сериозно се приема, че АЕЦ е единствената технология и за 10 години всичко ще си е така както сега :D

Пък и не е хубаво да въвеждаш в заблуда, че само теории съм имал - всичко е на базата на факти. В онази тема в която писах за липса на квалифицирана ръка ме контрираше, после излезе че само с факти работя, та и сега. Аз чета много, комуникирам с доста хора в бизнеса и с тях проучваме доста сектори. Това, че доста хора в този форум разбират за света и у нас от ТВ-то и си градят мнение на ТВ пропагандата си е техен проблем.

С това мнение нямам за цел се дразня с никого, а просто констатирам проучвания и факти!

Факти от проучвания ти давам:

Това е проучване на историческите цени на инсталиране за фотоволтаик и АЕЦ
http://www.renewableenergyworld.com...olar-and-nuclear-costs-the-historic-crossover

Ето и цялото проучване:
http://www.ncwarn.org/wp-content/uploads/2010/07/NCW-SolarReport_final1.pdf

Смятам правиш разлика, кое ще пада и кое ще скача.
За потвърждение:
Фонд на Berkshire Hathaway придобива най-големия соларен проект в света
Инвестиционният фонд на Уорън Бъфет – Berkshire Hathaway, е придобил соларни проекти с обща мощност 579 мегавата от SunPower Corp. Това е станало чрез дъщерното дружество за инвестиции в енергетика MidAmerican Energy Holdings, пише АР.

Проектите са общо два, а цената им може да възлезе на 2,5 млрд. долара. Когато бъдат завършени, заедно те ще представляват най-големият соларен парк в света.
При текуща пазарна цена излизат 10 милярда долара за соларен проект с по-голяма мощност от проекта за Белене.

http://www.wtgblog.com/nuclear-vs-solar-can-renewable-energy-ever-be-cost-effective-to-compete/
Solar power has long been plagued with unsubstantiated claims that whilst it’s a great source of renewable energy, it’s just far too expensive as a viable source of power on a large scale compared to nuclear. However, particularly over the last 18 months, the cost of solar power has fallen dramatically, for example, in the UK the costs have decreased by about 30% per installed kWh.
Construction costs for nuclear power are the reason why ultimately the cost per kWh has been rising. In 2002, the cost per reactor was approximately $3 billion, compared to $10 billion for 2012 – a rate far above inflation. Overall, it seems strange that whilst the construction of one technology is getting cheaper, the other is getting more expensive.

Това са последните проучания и проекции:
http://thinkprogress.org/climate/20...solar-has-hit-a-true-tipping-point/?mobile=nc

От тук се вижда чудесна графика цени на киловат часа и проекции:
http://thinkprogress.org/climate/2011/07/06/261550/solar-pv-system-cost-reductions/
До 2020 се очаква солара да е по-евтин от въглища
Добре е да видиш и тук:
http://cleantechnica.com/2012/07/24/solar-pv-close-to-50cwatt/
http://www.greentechmedia.com/research/report/solar-pv-bos-2013

Още ползвания и приложения и проекции и факти:
Putting Damaged Land To Good Use Part II: Coal To Solar Transition

Говорим си за Франция дайте да видим Германия:

Only renewables - not nuclear - could be too cheap to meter


German utilities agree: End nuclear power by 2020

Germany, in Reversal, Will Close Nuclear Plants by 2022

Говорихме за търсене на солари, давам прост пример с Австралия:
Гледай историята и проекциите:
Australia keeps adding solar, as rooftop installs head to one million

A какво да кажем за италианския референдум:

Italy Says No to Nuclear Power — and to Berlusconi
Italy nuclear: Berlusconi accepts referendum blow


Виж какво става с вятъра:

Wind Farm Operating Costs Fall 38% in Four Years, BNEF Says

http://www.ewea.org/fileadmin/ewea_documents/documents/press_releases/factsheet_economy2.pdf
Power production costs of wind-generated electricity have fallen steadily as the technology has developed. The average cost for a coastal turbine has decreased from approximately 8.8 €cents/kWh (for a 95 kW turbine installed in the mid-1980s) to 4.1 €cents/kWh for a recent 1,000 kW machine A cost reduction of over 50% in the last 15 years has occurred for electricity from wind power.

How much do wind turbines cost?
The costs for a utility scale wind turbine in 2012 range from about $1.3 million to $2.2 million per MW of nameplate capacity installed. This cost has come down dramatically from what it was just a few years ago.

Вятърните мощности в ЕС надхвърлиха 100GW

„Отне ни почти 20 години, за да включим в европейската енергийна мрежа първите 10 гигавата вятърни мощности и едва 13 години, за да прибавим още 90 гигавата“, се посочва в изявлението на EWEA.
За 13 години близо 10 пъти увеличение на вятърните мощностти!
Проекция сам ще си правиш :)

Сега става интересното:

‘Wind is cheaper than new coal’
Cost of Wind Power — Kicks Coal’s Butt, Better than Natural Gas (& Could Power Your EV for $0.70/gallon)
Wind power now competitive with coal in some regions


Да включим малко и горивата и био масата
Fuel costs per kWh
http://www.oregon.gov/ENERGY/RENEW/Biomass/Pages/Cost.aspx
Naturally-occurring anaerobic digestion in solid waste landfills produces methane, which can be used to generate electricity. In Oregon, generating electricity from landfill gas is cost-competitive with natural gas power generation. The estimated cost is 2.9 to 3.6 cents per kilowatt-hour. Sale of power generated from landfill gas can offset the cost of equipment needed otherwise to collect and flare methane produced in landfills.

Не искам ти пиша за различните видове хидроенргии, прибойни, приливни, геотермални - както и от специални водорасли които са в пъти по-ефективни и евтини.

Ето и една инфографика сравняваща всички видове:
http://cleantechnica.com/2011/08/05/nuclear-vs-renewable-infographic/
ВИЖДА СЕ КАКВО ОЗНАЧАВА ПАЗАРНИ ЦЕНИ, А НЕ КАТО НАШИТЕ СМЕШНИ ДЪРЖАВНИ РЕГУЛАЦИИ...

Верно АЕЦ е най-евтин но сега, това не означава се забутваме в нов АЕЦ. А и на всички ВЕИ оперативните разходи са нищожни сравнено с АЕЦ и конвенционалните ТЕЦ-ве! Също така се вижда на къде вървят цените на ВЕИ-та!


Българската индустрия е най-енергоемката в Европейския съюз
Българската икономика е много енергоемка
Разходът на енергия за производство в България през 2010 г. е над 4 пъти по-голям от средния в ЕС.

Е след всичко, като прибавим, че изнасяме огромни количества ток, които спокойно може се реализира в БГ и паднат цените и да се облекчи икономиката, отделно тази енергийна неефективност, отделно тези спадащи цени на алтернативите, да ходим се заробваме в нов АЕЦ(които ще го плащаме с по-висок ток и данъци)- за мен си е откровена форма на пропаганда - тези пари ако ще ги даваме може заминат в пъти по-добри направления. Пак казвам нека дойде частника и си го построи. Проблем с тока нямаме, проблеми имаме с комисионите на политиците!

Кво излиза Германия си поставя цел да гони само ВЕИ и до 2050 да съставляват около 80% от консумацията, Италианци казват не на рефендум за ядрените политики, редица европейски страни спират АЕЦ-те си както Германия и отиват на ВЕИ. Но пък за това ние дайте да се набутаме, има толкова решения за БГ без 2ри АЕЦ, но карайте.....
 
Последно редактирано:
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Цялото ти писание ми идва много да го чета, затова ще го пропусна. Енергията на атомната електроцентрала остава най-евтина за нас. Ако някъде в писанията ти или другаде се твърди обратното, посочи ми къде. Освен това е важно колко близко сме до реализирането на даден проект, който ще замести старите ни мощности с нови и ще ни осигури енергийна независимост. Имам чувството, че ако оставим избора на теб, след десет години всички ще сме с свещи в ръце, а те ще са мултифункционални за нас - хем ще ни светят, хем ще ни топлят, хем ще се молиме с тях някой да ни пусне тока.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Цялото ти писание ми идва много да го чета, затова ще го пропусна. Енергията на атомната електроцентрала остава най-евтина за нас. Ако някъде в писанията ти или другаде се твърди обратното, посочи ми къде. Освен това е важно колко близко сме до реализирането на даден проект, който ще замести старите ни мощности с нови и ще ни осигури енергийна независимост. Имам чувството, че ако оставим избора на теб, след десет години всички ще сме с свещи в ръце, а те ще са мултифункционални за нас - хем ще ни светят, хем ще ни топлят, хем ще се молиме с тях някой да ни пусне тока.

Не минаха и няколко минути и пак почна некви тънки безпочвени нападки и глупости.

Като имаш повече време седни и виж внимателно какво съм ти писал. Никъде не съм твърдял, че на този етап има по-евтино от АЕЦ, напротив на няколко места съм написал, че сега АЕЦ-а е най-евтин но след 10 години ще е друго, както и преди 10 години беше друго. Прав си, проблема е че мощностите ще ги обновим минимум за 10 години - за разлика от ВЕИ-то. Това което твърдя а и е обосновано с редица факти, че след 10-15 години технологиите ще са толкова напреднали и масови и евтини, че се обезсмисля набутвацията на грешни пари, пари които ги нямаме! Никъде не съм писал да останем без ток.

Като гледам за миналата година сме изнесли 10 милярда килова от Козлодуй, а сме произвели 16 милярда, така че си прави сметката, колко дефакто разчитаме на АЕЦ-а и ако имаше умно управление колко по-нисък щеше да ние тока! Написал съм именно къде са решенията на проблема, и това не в нов АЕЦ :)

Ако мога да дам пример на човек с злокачествено образование да му се дава морфин и да мислим, че сме решили проблема, защото просто няма да го боли! А решението да го изреже образованието хирурга и да оцелее пациента.
 
Последно редактирано:
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Написал съм именно къде са решенията на проблема, и това не в нов АЕЦ :)

Да де - по-икономични свещи, изпращане на молба за енергийна помощ до същества от третия вид и увеличаване на емиграцията.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Да де - по-икономични свещи, изпращане на молба за енергийна помощ до същества от третия вид и увеличаване на емиграцията.

Не знам дали отбираш от психология, но когато човек почне да сменя изцяло фокуса, на нещо сериозно подковано с доводи, и го прави по несериозен и смешен начин, говори доста показателно за нивото му. Аз ти говоря, пиша и аргументирам всичко, ти ми говориш за пълни глупости, слагаш ми некви думи и решаваш ме тропаш найс.
Хайде лека и спокойна, че късно стана и утре е ден.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Казах ти, че нямам време да чета безбройните ти линкове, Работя в момента. Освен това ти не предоставяш решения, а заливаш темата със статистика, която и сам мога да открия, ако пожелая да чета. Ако успееш да се научиш да синтезираш и обобщаваш написаното, имаш шанс някой да ти обърне внимание.
 

Горе