Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Да се развива ли атомната енергетика в Б-я чрез изграждане на АЕЦ Белене

  • Да

    Votes: 27 37.5%
  • Не

    Votes: 32 44.4%
  • Няма да гласувам / Не ме интересува

    Votes: 13 18.1%

  • Общо гласове
    72
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Тогава за какъв чеп ни е нова централа?
Ако ядрената енергетика работеше както ти си мислиш всички държави щяха да имат само по една централа и в нея да правят по 100-200 блока.

Ето карта на Франция. Червените точки са централите им. Французите за глупави ли ги мислиш, че са ги разпръснали навсякъде?
2013_01_18_191750.jpg


Централата в Козлодуй е на 100% държавна. В нея ако се правят нови блокове те пак трябва да са 100% държавни. В Белене обаче всичко е позволено. Там вероятно делът на държавата ще е само 51%, толкова ще са и разходите. Обаче ще се ползваме от всички предимства. Включително ще можем да спираме износа на ток по всяко време и да използваме целия ресурс в критични ситуации. Това е изключително важно. Освен това ако не ни кефи цената на ток от Белене можем да не го купуваме и т.н. Предимствата са доста и не са за подценяване.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Доколкото ми е известно количеството електричество не го мерим в безмерна величина, че да е 5ст за нещо-си. Тези 10 години и 10% също са хвърчащи числа.
В случая е важно да се определи цената за произведен киловат при конкретно общо количеството произведен ток за цяла Бълария. Важен фактор е потреблението (за цялата държава). Ако потреблението е много по-малко от произведеното (т.е. свръх производство), неползваното пак се плаща и това води до повишаване на цените. Тук има елемент на прогнозиране, което може да доведе до вариация в цените, но тази вариация не е голяма. В случай на свръх производство просто може да бъде спрян даден реактор и работата да продължи на намалена мощност.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Е как ще са хвърчащи числа, при положение, че дадох конкретни стойности? Точно това е цената за киловат час. 1kw=1000w

В момента Козлодуй продават ток на цена от близо 5 стотинки на населението и 7 стотинки на свободния пазар. Направил съм изчисление със средно по стойност повишение на цената на тока (до 10-12 % на годишна база).

Относно реакторите на Франция - това въобще не е сравнимо с нашата действителност, тъй като те имат много по-голяма територия, несравнимо по-голям брой население и далеч по-мощна индустрия. Защо винаги давате пример с подобни огромни държави? Те нямат нищо общо със състоянието на нашата индустрия.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Франция си е напълно сравнима с България. По територия е около 6 пъти по-голяма от нас, а населението е някъде 9 пъти повече. 80% от тока им е ядрен. В това отношение са най-напред в сравнение с целия свят. Нека им е зле...
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Не се учудвай, че сравнението с Франция е неудобно за него. Той очаква страната да е със същата територия, на същата географска широчина, населението също да говори български и да е на балканите, за да е в съпоставима земетръсна зона. Тоест, която и държава на дадеш за сравнение на недоучилия теоретик и Козлодуйски ядрен турист darkenergy_, винаги ще е неподходяща.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

@harkon, недей с лични нападки. Сега пък ме изкара и недоучил теоритик и ядрен турист. Прекратявам участието си в тази дискусия, а ти обмисли по-добре дали е редно да се изказваш по този начин. Най-малкото можеш да се извиниш.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

darkenergy_, ти така и не поясни защо тези наречени от мен хвърчащи числа не са хвърчащи. Токът сам не си повишава цената просто така. Така че тези 10% са взети от незнайно къде. Такива повишения може да има само при добавяне на "зелени" производители на ток със свръх надценка в цената (т.е. това, което се случва по-масово последните години). Когато има ядрени мощности това добавя ново количество произведена енергия на нова по-ниска цена. Ако нараства потреблението на тока (такава е тенденцията), това бута цената на тока, тъй като тя е усреднена стойност между цените от различните видове централи.
А Франция е един от най-добрите примери в световен мащаб за това как най-евтино и в най-голямо количество се добива и консумира ток.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Момчета, не знам дали знаете, но тока произвеждан от АЕЦ Козлодуй се изнася ние потребяване от ТЕЦ-те и ВЕЦ-те основно.
А аз се чудя, Франция номер 2 ли трябва да станем има толкова много алтернативи на АЕЦ-а че чак не знам - една енергийна ефективност на производствените ни мощностти ще доведе двойно ако не тройно спад на консумацията на ел. енергия. Не ми се пише за ВЕИ и всичко съпътстващо. А и финансовите сметки не излизат на този проект над 30 години възвращаемост и то заради факта че ще скача тока с даден процент на година. Нали идеята беше ефтин ток не скачаш :D? Второто, което се забравя че няма само с ток а и с повишение на данъците ще изплащаме , ама карай тя масата си знае АЕЦ та АЕЦ.

Нека си го строят чужденци както в Япония, Германия и САЩ - нека д-вата да няма обвързващи клаузи за изкупуване на енергия както и да не гарантира цени на изкупуване. Всичко да бъде по пазарен принцип, стига с тези соц глупости. АЕЦ Белене струва колкото 20% от БВП - айде да сметнем колко % е един АЕЦ на Франция от БВП и как се финансира и т.н и т.н. Да не ви моря нашия АЕЦ спрямо техния БВП ще излезе под 1% от БВП а дефиците им са в пъти нашите и има следващи програми по-харчене на десетки милярди. Моля ви като се сравняваме гледайте реално. И пак повтарям тока от АЕЦ Козлодуй се изнася! Огромен процент се изнася. Голяма част от ТЕЦ-вете са със студени мощности. Но ние ще правим АЕЦ за да е евтин тока :D Ако това искаха политици, моментално няма да изнасят ток а по всевъзможен начин ще се опитат го продадат в страната, което ще свали неимоверно цените. Но .....



Има една приказка жабата видяла, че коня го подковават та и тя вдигнала крак.
 
Последно редактирано:
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Момчета, не знам дали знаете, но тока произвеждан от АЕЦ Козлодуй се изнася ние потребяване от ТЕЦ-те и ВЕЦ-те основно.

Забравяш, че всяка година по няколко пъти ни се налага да спираме принудително износа на ток заради свръхпотребление у нас по време на летните горещини и най-студените дни на зимата. Представяш ли си какво бедствие ще настане ако нямахме АЕЦ и нямаше откъде да вземем ток в такива моменти? Ще има стотици умрели от студ или жега, а бизнесът ще понесе огромни загуби, заради спряното производство. За туризма ефектите също ще са катастрофални, защото никой повече няма да дойде в държава, където спира тока. В зимните курорти ще спрат лифтовете. В летните курорти ще се развали храната във фризерите и т.н. Такива огромни ще са загубите, че ще ни си прииска да си направим АЕЦ, ако ще да е 20 милиарда цената. Без ток не може да се живее вече, дори и за кратко.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Въпреки всичко, ние изнасяме огромна част от Козлодуй, а за местно потребление сме от ТЕЦ и ВЕЦ. Въпреки всичко ние изнасяме ток, хайде да сметнем ако този ток не се изнасяше какво става - разбира се ако ще работим за хората и бизнеса - толкова е жалко, че чак смешно.

Писал съм има различни реални алтернативи източници, реални подходи за енергийна ефективност и т.н. Но давай да стройм втори АЕЦ държавата, дето посмъртно някога ще се върне инвестицията при тези цени и данъци :)
Сметките финансово не излизат, но пък излиза плана за заробване :)
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Износът на ток е изключително изгоден за нас. Не виждам защо се опитваш да го изкараш като нещо лошо. Това за енергийната ефективност пък са пълни глупости. Като стане 40 градуса на сянка всеки пуска климатика и не му дреме за тая ефективност. През зимата е същото.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Кой печели и кой губи от износа на ток
Повече износ - по-скъп ток в страната
България е най-големият износител на ток в региона, като заслугите за това са основно на атомната централа "Козлодуй", която произвежда много и евтино. За миналата година страната дори постави рекорд с износ на над 10 млрд. киловатчаса, което е с 30% повече в сравнение с 2010 г. Цифрите обаче показват, че докато от този износ печелят основно АЕЦ и търговците на ток, то Националната електрическа компания губи, което пък се прехвърля върху потребителите в по-скъпо електричество. Какво всъщност се случва.

Атомната централа изнася в пиковите часове между 120 и 220 мегаватчаса на час. Получава се обаче така, че докато АЕЦ продава за съседните страни, се отваря недостиг от електроенергия за вътрешно потребление, който трябва да се покрива с енергия от скъпия студен резерв от ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Бобовдол", за което за 2011 г. НЕК е платила допълнително 35 млн лв. През нощта, когато потреблението пък е ниско, АЕЦ "Козлодуй" изнася по-малко, което води до излишък от електроенергия на вътрешния пазар. Излишъка НЕК усвоява, като задейства помпено-акумулиращата водноелектрическа централа "Чаира" (ПАВЕЦ) и разтоварва мощности в комплекса "Марица-изток".

Този скъп, скъп, износ на ток


Доскорошният основен мотив за развитието на нови мощности за производство на електроенергия в България - износът, в последните няколко месеца рязко пада. Данните от отчета на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за деветмесечието на годината показват, че износът от България е намалял с 20.7% в сравнение със същия период на миналата година. Износът пада вече втора година. Една от причините е, че в момента излиза по-евтино да се доставя електроенергия за Турция не от евтината АЕЦ "Козлодуй", а от борсата в Унгария.

Конкуренти за свободен пазар

По време на конференцията търговци се оплакаха, че електроразпределителните дружества възпрепятстват излизането на фирмите, които ползват средно напрежение, на свободния пазар. Става въпрос за около 10 хил. малки и средни фирми, които с поред последните промени в Закона за енергетиката трябва да купуват енергия по свободно договорени цени, а не по регулираните от ДКЕВР. За целта ЕРП трябва да предоставят данни за почасовото потребление на своите клиенти, на база на които търговците да изчислят какви точно са техните нужди. Според Георгиева обаче ЕРП бавят предоставянето на тези данни с месеци, като таксата за подобна справка в "Енерго-про" достига 1876 лв., а в ЕВН малко над 700 лв. Пламен Стефанов от "Енерго-про" обаче коментира, че действително подготвянето на подобен анализ е трудоемко и изисква наемането на допълнителни служители. Освен това по думите му въпросните графици не били задължителни, за да може клиентите да се подготвят за излизането си на свободния пазар. Това можело да стане и чрез инсталирането на допълнителни устройства, които да измерват почасовото потребление.

Като цяло обаче засега фирмите на средно напрежение не проявяват особен интерес да излизат на свободния пазар, тъй като цената там е по-висока от тази на регулирания. Това се наблюдавало най-вече в ЧЕЗ, където цената за стопанските клиенти е най-ниска, коментираха служители на компанията. Така или иначе до няколко месеца всички тези фирми ще трябва да си намерят търговец, който да им продава ток, или да се възползват от услугите на доставчик от последна инстанция, чиято цена обаче ще бъде по-скъпа дори от тази на свободния. Според европейските изисквания до 2015 г. на свободния пазар трябва да излязат и всички останали потребители, включително битовите.

Особености и спазване на българската регулация
От пазарна гледна точка действията на АЕЦ "Козлодуй" са оправдани. Като търговско дружество неговата цел е да продава там, където има по-голямо търсене, и то на висока цена - в чужбина тя е средно 70 лв. за мегаватчас, докато на регулирания пазар в България е 42 лв. В стремежа си да изнася колкото се може повече енергия през миналата година АЕЦ обаче имаше неизпълнение на квотата за вътрешния пазар въпреки рекордното производство на електроенергия. Причината за това "недоразумение" всъщност е в правилата, по които функционира енергийният пазар. Въпреки че в средата на 2010 г. бяха приети нови правила за търговия, които трябваше да сложат нещата в ред, все още те не се прилагат на практика. Идеята е всички производители и потребители на енергия да представят почасови графици за това каква енергия се произвежда и каква се потребява, за да може електроенергийната система да се балансира във всеки момент и да има по-малко излишъци и дефицити, които струват скъпо. Освен това всички големи производители имат и квота за електроенергия за захранване на вътрешния пазар, която трябва да спазват.

Хайде да видим една перспектива и имаме един АЕЦ какво заробване ще е:)
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Износът на ток е изключително изгоден за нас. Не виждам защо се опитваш да го изкараш като нещо лошо. Това за енергийната ефективност пък са пълни глупости. Като стане 40 градуса на сянка всеки пуска климатика и не му дреме за тая ефективност. През зимата е същото.

Виж какво съм писал. Само искам да уточниш кои нас ние потребителите или държавата или няколко то лица който взимат всичко облаги.

И за протокола, индустрията е чудовищно енергийноемка. Огромен процент от сградите са не енергийно ефективно. Добре, че вече новите трябва отоговарят на тези изисквания. Има адски много начини да спадне потрбелнието и да паднат цените. Но да сторим АЕЦ в корумпираната страна хехе малко смешно ми се вижда.

Чети какво съм писал и виж каква е после пропагандата.

Този реферндум се направи с върпоса - Бабо искаш ли ефтин ток? ДА! Ами подпиши се тук!
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

И за протокола, индустрията е чудовищно енергийноемка. Огромен процент от сградите са не енергийно ефективно.

Така е и това няма да се промени много дълго време. Просто това е положението.

Ти сериозно ли смяташ, че не ни трябва АЕЦ, защото страната била корумпирана? :) Че то голяма корупция има във всички държави. На мен ми е все едно за референдума. Чрез него нищо няма да се реши. Това вече е ясно. Нови ядрени мощности обаче ще има, защото недостигът на ток е много по-страшен от скъпия ток, руския ток и т.н.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Франция си е напълно сравнима с България. По територия е около 6 пъти по-голяма от нас, а населението е някъде 9 пъти повече. 80% от тока им е ядрен. В това отношение са най-напред в сравнение с целия свят. Нека им е зле...

Франция абсолютно не е сравнима с България.
Франция има атомни бомби собствено производство, атомните им реактори пак са собствено производство. Франция има напълно затворен цикъл на атомна промишленост, включително съхранение на отпадъците. Франция има колонии.
Сравнимостта е единствено в това, че имаме река Дунав, където да разположим АЕЦ.

Не знам колко им е зле и колко добре, но докато се пънеха да правят атомни бомби с парите от данъци, Германия си спести тези разходи и си развиваше стандарта на страната. ;) И продължава да го прави.

В един частен проект, корупцията и далаверите са сведени до минимум. Докато в държавен проект всички знаем какво се случва в България и колко струва на края. И всичко това се плаща от всеки един от нас. Държавния проект е винаги за сметка на населението.

Ако някой иска да строи АЕЦ на Белене - негова си работа. Само да не ме бърка мен и да ми иска пари. Предпочитам с моите пари да си купя скъп автомобил и да си построя някой хотел на морето и в планината, вместо с тези пари да правя всички тези неща, но в чужда полза.
Омръзна ми да съм самарянина глупак, който непрекъснато пълни чужди джобове!
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Вискяре, твойта е лесна. Ако ти спре тока сигурно имаш печка на дърва. Мяташ няколко цепеници вътре и можеш да изкараш до пролетта. А знаеш ли какво ще стане с хората в панелните ковчези като им спре тока за една седмица на -20 градуса и няма как да си пуснат климатиците, а парното им също не работи, защото няма да има ток за водните помпи? Ще измрат хиляди бебета, старци и хронично болни хора. Не трябва да се разсъждава толкова егоистично.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Така е и това няма да се промени много дълго време. Просто това е положението.

Ти сериозно ли смяташ, че не ни трябва АЕЦ, защото страната била корумпирана? :) Че то голяма корупция има във всички държави. На мен ми е все едно за референдума. Чрез него нищо няма да се реши. Това вече е ясно. Нови ядрени мощности обаче ще има, защото недостигът на ток е много по-страшен от скъпия ток, руския ток и т.н.

Ти май не си чел, недостиг 1во нямаме 2ро това е регулиран недостиг 3то АЕЦ Белене, не ни трябва има толкова много алтернативи. Текущ АЕЦ е стара технология. Света се променя - д-вата иска АЕЦ щото се краде много от него.
Умните хора не искат АЕЦ, умните хора си правят сами ВЕИ централи.
Пак се поватрям имаме огромен ресурс - АЕЦ Козлодуй ще е на линия още 15 години - ВЕИ се развиват с бясни темпове и цените падат също толкова бързо.

Пак ти казвам финансово сметката с АЕЦ никога няма излезе с текущите цени и данъци. Струва ли се да се заробваме или да се мисли умно и интелигентно. За мен решението е просто, но за простата маса избора е пропагандно заробващ.

Нека се строи АЕЦ от чужденци по пазарни принципи. Нека ние си оправим ефективността и инвестираме във ВЕИ-та след време, сега проблем с ток нямаме. Проблема с тока и цената на тока е политически. Само един д-вен АЕЦ ни трябва и хептен ще цъфнем и ще вържем близките десетилетия.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Ти май не си чел, недостиг 1во нямаме 2ро това е регулиран недостиг 3то АЕЦ Белене, не ни трябва има толкова много алтернативи.
Поинтересувай се колко често сега се налага да спираме целия износ на ток, заради свръхпотребление у нас и си представи какво би станало без АЕЦ-а. Ще ти кажа. Дълготраен срив на цялата енергопреносна система и пълно затъмнение. Защото като тръгне веднъж, после няма спиране. След 10-15 години не само ще спрат сегашните блокове, ами потреблението на ток ще се е качило още повече, защото климатиците все още не са стигнали пика си и има много хора, които смятат да си купят, но още не могат да съберат пари. Тогава ако имаме късмет, турците и румънците ще ни спасят кожите като ни продават тока колкото скъпо поискат. Ако нямаме късмет ще настане пълна трагедия.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Поинтересувай се колко често сега се налага да спираме целия износ на ток, заради свръхпотребление у нас и си представи какво би станало без АЕЦ-а. Ще ти кажа. Дълготраен срив на цялата енергопреносна система и пълно затъмнение. Защото като тръгне веднъж, после няма спиране. След 10-15 години не само ще спрат сегашните блокове, ами потреблението на ток ще се е качило още повече, защото климатиците все още не са стигнали пика си и има много хора, които смятат да си купят, но още не могат да съберат пари. Тогава ако имаме късмет, турците и румънците ще ни спасят кожите като ни продават тока колкото скъпо поискат. Ако нямаме късмет ще настане пълна трагедия.


Какво ме интересува, колко регулирани спирани на ток има и видиш ли как ни се спъва експорта. Като за миналата година сме изнесли 10 милярда киловат часа!!! Може ли си представиш това количество как ще задоволява потреблението и ще свали цените, но не в всичко се изнася и в пиковите моменти се пуска най-скъпия ток от ТЕЦ-те.

Колега, в момента за по-малко пари на текущи цени може да направим по евтина централа от АЕЦ Белене с ВЕИ!
След 5 години с темповете сигурно ще платим половината, а след 10 години текущата технология ще е стара и неефективна. Хайде погледни малко напред и забрави за тази пропаганда.

Сметките не излизат за н-ти път ти казвам ако ние строим АЕЦ. 2 пъти да се подобри енергийната ни ефективност, още по-ниски ще са ни консумациите и цените на тока.
И не на последно място Козлодуй може да му се инсталират реактори, като толкова много се сака ядреното. А останалите пари се дават за енергийни ефективности и ВЕИ и пак ще сме в пъти по-добре финансово с евтин ток от колкото да строим д-вно АЕЦ :)

Нека да дойде инвеститор и си строи сам по пазарен принцип и пазарни да са цените, ако ще и 5 АЕЦ-а да направи.

В момента нямаме проблем с тока както и за напред идното 10-тие проблеме е политически, че на едни хора им са секнали парите, а други са получили комисиони срещу проекти, които са спрени.


Също така поинтересувай се всички АЕЦ-и в историята с колко надхвърлят бюджета :)
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Какво ме интересува, колко регулирани спирани на ток има и видиш ли как ни се спъва експорта. Като за миналата година сме изнесли 10 милярда киловат часа!!!
Това че сме изнесли 10 милиарда е супер. Токът е стока и колкото повече изнасяме, толкова по-добре за нас. Не ми се обяснява защо онези сметки в "Капитал", че сме губели от износа са грешни, защото това е очевидно. Освен това сривът в енергийната система и плановите спирания за ремонт и профилактика са коренно различни неща, които нямат нищо общо като краен ефект. Доколкото съм се интересувал няма по света АЕЦ, който да работи на загуба. Явно смяташ, че нашият ще е първия.
 

Горе