Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Да се развива ли атомната енергетика в Б-я чрез изграждане на АЕЦ Белене

  • Да

    Votes: 27 37.5%
  • Не

    Votes: 32 44.4%
  • Няма да гласувам / Не ме интересува

    Votes: 13 18.1%

  • Общо гласове
    72
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

[video=youtube;2skiAEu8kHE]https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2skiAEu8kHE[/video]
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Еми то клипа казва повече от достатъчно по въпроса!
През 2030г. това правителство отдавна ще е забравено, обаче тогава хората когато останат на свещи ще питат на кого дължат тъмнината и студа ;)
Помислете добре как ще гласувате, защото утре децата ни ще внасят ток от Турция и Румъния. Задавате ли си въпроса, защо Турция иска да строй АЕЦ точно до границата с България?!? За да могат да го продават на нас ;)
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Нека си дойде бай руснак и си го строи, да не ни обвзъва с квоти и минимални цени, спокойно да го строи.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Нека си дойде бай руснак и си го строи, да не ни обвзъва с квоти и минимални цени, спокойно да го строи.

Еми те точно това искат руснаците, ама не им се дава ;)
Явно не искат да бутат под масата и затова така се получава! Ето и простия пример, тук в клипа хората казват 4млрд евро.. примерно в лева идват към 8млрд лева. А сегашното наше правителство казва 20млрд... а ся де?!?! Начи има едни 12млрд... трябва някой да ги прибере, и сега не могат с руснаците да се раберат кой да ги лапнe... и да вземе по-големия процент.
Тия хора изобщо не мислят за бъдещето, след 2030г оставаме на свещи, тия фотоволтаици дет ги хвалят сега никаква работа не вършат... спукана ни е работата дами и господа :D
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Просто не си наясно с нещата, в другата тема ясно съм обеснил какво ще се случи .... А тези 4 милярда са много положителни, спомням си 2008 към края се говореше за 6,5 милярда евра по времето на RWE group :) - в момента един модерен АЕЦ струва около 13 милярда долара - има сто пъти по-добри алтернативи от този АЕЦ и след 2030 ще си имаме ток и няма сме на тъмно, но никой не сака да прогледне. Всички са като коне с капаци :)
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Конкретно за референдума за n-ти път заявявам, че няма да гласувам. Аз съм "ЗА" развитието на ядрената ни енергетика в България, но няма как да съм "ЗА" за неизвестен проект за някаква си неопределена нова ядрена централа (дори проектът за Белене е публично неясен).
Поради безмисленото съществуване на електропреносните дружества и прекалено завишените цени за изкупуване на ток от някои частни централи (особено фотоволтаичните), в следващите години мисля да се ориентирам към собствено производство на ток за нуждите си. Ако си направите проста калкулация, не излиза чак толкова скъпо. Ако този бизнес (енергийният) масово мине в частни ръце, може и да не остане какво да се краде от полЮтиците.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Unwise 200 пъти правителството (бат Бойко) каза, че референдума е конкретно за Белене. Формулиран е по този начин, защото конституцията не позволява да се гласува с конкретен проект. Нека да обясня - може да се зададе въпрос от типа на "Да разрешим ли баничките с праз", но не може да се зададе "Да разрешим ли производството на банички с праз в баничарницата на Пешо". Законът е направен така, че да се гласува за принципни неща, не за проекти.

Освен това самия Сергей Станишев призна преди един-два дни в интервю в "Лице в лице", че проекта в момента струва към 7 милиарда евро - грубо 14 милиарда. Слагаме и оскъпяване, тъй като ще се плаща на кредит и ще излезе може би към 15.5 - 16 милиарда лева.

Според Сергей Белене ще се изплаща от приходите си. Ами ако няма достатъчно приходи? Тогава какво? За Бога, ние не можем да изхарчим дори това, което в момента имаме!

Знаете ли колко много енергия ще си осигурим, ако с тези пари за Белене си купим зелена енергия? Сигурно ще светим толкова мощно, че ще ни виждат и от Юпитер :)

Нека не се заблуждаваме - ние ще изплащаме този проект. Ние и никой друг! Сега се оплаквате, че , 3-4 милиарда отивали в асфалт, а искате 15-16 милиарда в желязо и бетон? Това е лудост!!!

Знаете ли какво бих предпочел да се направи с тези пари - да се дадат за наука или държавата да създаде предприятия навсякъде в страната, където да се създава и изнася продукция. Това правят китайците в момента - огромни заводи, в които произвеждат техника и изнасят навън. Затова ще станат номер 1 след няколко години!
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Формулиран е по този начин, защото конституцията не позволява да се гласува с конкретен проект.
Пълни глупости. Изобщо не пише такива неща в конституцията. За пореден път се удивлявам как хората се оставят да ги лъжат, след като вече всички закони ги има в интернет и лесно може да се прочетат. Конституцията само допуска провеждането на референдум, а организацията вече се определя със специален закон, където наистина пише, че допитването "се произвежда на територията на Република България за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание". Това обаче изобщо не значи, че е забранено да се споменават имена на градове и проекти. Напълно допустимо е ако имат национално значение, а за Белене никой не може отрече, че има такова.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Знаете ли какво бих предпочел да се направи с тези пари - да се дадат за наука или държавата да създаде предприятия навсякъде в страната, където да се създава и изнася продукция. Това правят китайците в момента - огромни заводи, в които произвеждат техника и изнасят навън. Затова ще станат номер 1 след няколко години!

Няма наука и образование без енергия. Няма и производство без нея, а внос на енергия не можем да си позволим. Явно не си гледал видеото по-горе.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

"Формулиран е по този начин, защото конституцията не позволява да се гласува с конкретен проект."

Не ми пука как е формулиран. Важното е, че това е един ненужен проект. БСП натискат за него, защото преди избори е хубаво опозиционната партия да има кауза. А каква по-добра кауза от нещо, което правителството не иска да осъществи?


Harkon - обясни ми каква е логиката да се дадат 15-16 милиарда лева (серго казва 6.5 милиарда евро = 13 милиарда лв, боко казва 20 милиарда лв, истината е някъде по средата) за нова централа, при положение, че могат да се закупят реактори и да се сложат във вече готовата централа. Ето това не мога да разбера. Убеди ме с какво новата централа ще е по-добра от старата - имай предвид, че бъдещите реактори, които ще бъдат закупени за Козлодуй ще са 2+ , тоест с нищо няма да се различават от тези на Белене. Обърнете внимание, че това е чистата цена на проекта - толкова ще платим на руснаците и фирмите, които ще участват. Но ние тези пари не можем да ги извадим от джоба си - държавата няма такава възможност. Ще се тегли заем, който ще има, да кажем 6 % лихва. А да видим можете ли да смятате - колко е 6 процента от 16 милиарда лв :) ?

Защо да не спестим няколко милиарда, които бихте могли да инвестираме в нещо друго? Ще хвърлим много пари на вятъра - реакторите ще произвеждат едно и също количество енергия, без значение в коя централа са (няма значение дали ще ги "ръгнем" в Козлодуй или в ""Белене"). Във втория случай трябва да плащаме пари за изграждане на всичко от нулата (добре де, почти от нулата - има някакъв гьол ;) )

Не разбирам какви са разумните аргументи да се гласува "За". Сигурен ли си, че си добре запознат с тематиката или просто слушаш мненията на разни "лидери" ? Впрочем ти въобще имаш ли някакви познания за ядрените реактори? Защото аз до 6-7 месеца ще завърша образованието си като химик и съм убеден, че технически познавам процесите много по-добре от теб, а пък и лятото на миналата година имах възможност да посетя АЕЦ Козлодуй.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Гледай пак видеото и ми кажи къде се говори за цена от 15-20 милиарда.
Това, което не можем да извадим от джоба си, е новата цена на вносния ток.
Разумните аргументи да се гласува със "за", са по-голямата безопасност на новата централа и по-ниската себестойност на тока.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

@darkenergy_
Човек, личи си че се информираш само и единствено от интервютата и изявленията на Бойко Борисов. Общо взето всичко, което си написал е грешно и повърхностно. Като почнем с тези милиарди, с които сегашното правителство лъже на макс. Първо, няма да ги даваме ние всичките, а само половината. Освен това няма да ги даваме накуп, а ще се изплащат на вноски дълги години. Освен това държавата има отличен кредитен рейтинг. Това значи, че може да вземем дългосрочен заем за част от парите при много ниска лихва, а останалите да ги вадим по малко от бюджета. Този кредитен рейтинг не служи само за самохвалстването на Дянков, предназначен е да върши работа. Богатите държави затова са богати, защото взимат големи заеми за важни проекти. Нямат купища със злато или тайни запаси с платина, които да харчат. САЩ имат огромни дългове, но само си мечтаем да сме като тях. Просто имат умни политици, които знаят как да инвестират. Ние в нищо не инвестираме. Харчим милиарди за магистрали, от които няма никаква икономическа възвращаемост и които дублират вече съществуващата ЖП инфраструктура. Прескъпите магистрали имат нулево значение за бизнеса и икономиката на страната. По тях няма да се транспортират важни стоки. Само от време на време ще минават транзитно турски тирове и това е. Бойко решил, че му се ходело до морето за 3 часа с кола от София и години наред само това му е в главата. Тъпотия до шия.

Белене не е гьол, това само пълен идиот може да го вярва, а място където вече са вложени милиарди левове. Има изградена инфраструктура. АЕЦ-ът в Козлодуй и аз съм го посещавал, тъй че не се праскай тук. Това, че си влизал там абсолютно нищо не значи. Само с гледане ако ставаха работите кучето щеше да е касапин.

И като не ти пука как е формулиран въпросът недей поучава другите, при условие, че нищо не си разбрал като хората от цялата работа. Въпросът е тъп и коварен. Да не говорим, че не за него са подписали няколкостотин хиляди души, а за друг. Разбира се, че има огромно значение как е формулиран. Сега най-добре е да не се гласува, а това, че ще се съберат повече от 20% гласували и мнозинството ще гласува ЗА няма никакво значение. Парламентът така или иначе ще може да прави каквото си иска при провал на референдума. Парламентът е върховен законодателен орган на страната. Няма институция с повече власт и всичко се решава там. Винаги е било така от приемането на новата конституция.

Когато отделните избиратели решават какво да правят на референдума изобщо не трябва да мислят за отделните партии и какво щяло да им донесе това. Трябва да мислят за това, че след 10 години може да почне да им спира тока насред най-лютата зима и за капак киловатът да стане 50 и повече стотинки. АЕЦ ще имаме. Дали нов в Белене или още блокове в Козлодуй, няма особено значение. Разликата в цената не е фрапираща, заради вече похарчените пари в Белене. Просто без нови ядрени мощности ни чака много е*ане от нашите съседи и новите им централи. Освен скъпотията ще могат да ни режат тока когато си поискат, ако има недостиг при тях. Краят на старите блокове в Козлодуй е по-близо отколкото някои хора си мислят.

Добре, че идва краят на мандата и фурнаджийската лопата, която ни управлява вече ще е с ограничени възможности да прави глупости. Надявам се и Плевнелиев да скъса с герберството и да гледа само какво е добро за страната, че иначе ще е лошо.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

@darkenergy_
Човек, личи си че се информираш само и единствено от интервютата и изявленията на Бойко Борисов. Общо взето всичко, което си написал е грешно и повърхностно.

Може образованието му да е зле и винаги да прави погрешни изводи, но поне си е направил една една разходка до Козлудуй, за да се тупа в гърдите, което, както каза ти, няма никакво значение. :)
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Вие да не останахте с впечатление, че съм гербер, защото не съм!

Впрочем това, което каза за магистралите е пълна глупост. Другите не инвестират в магистрали, защото отдавна ги имат :) Образованието ми е на добро ниво.

Ще дадем част от парите при положение, че се появи сигурен инвеститор. В противен случай ще трябва да плащаме всичко сами. В момента не съм сигурен, че има такъв. Имаше някакъв интерес, но не разбрах дали това е реален фонд или си правят шега с нас.

Разбирам да се каже "да", но при положение, че е ясно какво ще се случи след това. В момента е пълна мъгла. А гледахте ли последните проучвания за сеизмичните зони?
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Прескъпите магистрали имат нулево значение за бизнеса и икономиката на страната. По тях няма да се транспортират важни стоки. Само от време на време ще минават транзитно турски тирове и това е. Бойко решил,
Бих ти предложил да изкараш един ден над Ихтиман, природата не е лоша, и да погледаш какво и колко пътува по магистралата.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

При добре изградена централа сеизмичността не е проблем. Историята си я помним и знаем трусове с каква сила са характерни за нашия район. Съвременните сгради се строят да могат да издържат на тези трусове. А за АЕЦ се взимат и допълнителни мерки. Казано с прости думи, това не е проблем по случая.
Проблемът идва от многото няснотии. Нито едните обясняват, нито другите. Едните искат да прецакат всички възможни проекти на територията на България с руско участие (замислете се за чии чуждестранни интереси работят), а другите се чудят как да отклоняват пари от големи проекти (тук интересът е поне личен - финансов).
Много просто щеше да бъде ако просто бяха предоставили проекта пред обществото. Цена на проекта - еди-колко-си. Парите ще дойдат от - ... (изброени точно с конкретни стойности в лева). С добавянето на цената на горивото (уран) и времето за експлоатация на централата лесно може да се направи калкулация колко ще ни струва токът (цената на изграждането на централата делено на времето за експлоатация + добавка за изразходваното ядрено гориво и разходи за депониране или дообогатяване).
Не е толкова сложно, но и двете страни явно нямат интерес обществото да знае тези неща. Едните не искат да се разбере, че такава централа струва евтино, защото ще станат за смях с цените за "зелената" енергия (около 10 пъти по-скъпа от ядрената). Другите казват, че ще е евтино, но подхвърлят неточни числа, за да може лесно да си добавят комисионните. Лошото в случая е, че това вътрешно боричкане на интереси ни вкарва в конфликт с Русия, а не е здравословно да си в конфликт с тази държава.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Бих ти предложил да изкараш един ден над Ихтиман, природата не е лоша, и да погледаш какво и колко пътува по магистралата.
Честно казано нямам такава възможност. Ти ако имаш впечатления кажи направо. Информацията от първа ръка е най-ценна.
 
От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Добре, нека да сметнем следното - в момента тока в Козлодуй е 5 стотинки. В момента, в който Белене ще е готвово, ако започне строеж и производство на ток ще минат може би 10 години.

ако всяка година до 2023 тока поскъпва с повече от 10 % това означава, че през 2023 токът от Козлодуй ще струва максимум 8-9 стотинки при най-лошо стечение на обстоятелствата. Тогава за какъв чеп ни е нова централа? Да купим реактори и да ги "ръгнем" в Козлодуй - ще е по-евтино, а количеството произведен ток ще е същото.
 

Горе