Кога и как реинвестирате?

От: Кога и как реинвестирате?

Е то и Лаmборгини е бил недоволен от на Енцо Ферари съединителя и направил спортнa колa след това.
Тойода пък доста време го е вадил на младият инженер Хонда после идва ВСВ тотална разруха и от мотопедчето му всички ахнали и го искали и после историята.

За мен най-добрата мотивация е % комисионна но това не може да се приложи към всички отдели. Не случайно и това е решението на prinicpae agent problem:
[video=youtube;ydh_TXrkj54]https://www.youtube.com/watch?v=ydh_TXrkj54[/video]
 
Re: От: Кога и как реинвестирате?

Блинки, ти как плащаш на хората с които работиш. Примерно, ако писачите взимат по 5 лв/100 думи, а ти изкарваш 20 от тяхната работа, даваш ли им по 10 лв/100 думи? Малко социализъм на чужд гръб или?:p

Всъщност на проект е друго, но да, ако намеря кой да чарджа 20 кинта за 100 думи съм супер доволен да с м връзката на 50% печалба. В крайна сметка, ако е качествено, продължаваме напред. Бате, не ми казвайте, че хората, с които работите ги държите на минимум. Изключвам случаите, в които сте се закачили за мизерен клиент, там почти никой не изкарва пари, а неговия крае продукт обикновенно е незадоволителен като качество. ;)

Блеки, на теб ще отговоря след малко. :)
 
Re: От: Кога и как реинвестирате?

Чакай, тук говорим за нещо, което има граница. Нека аз дам пример. Имаш счетоводител, който за 50 лева ти пуска едни осигуровки на месец и до 20 фактури, пак на месец. Дали ще е много заинтересован, ако му кажеш да прави същото, но да обработва не 20, а 50 на месец. Не ми се вижда много мотивиран, а реално може да обработва и 1000 фактури на ден при желание и друг вид стимул. Разбирай паричен стимул. И още нещо, 50 лв на месец и тънкия сегмент, средното може би е някъде около 70-80 лева на месец да поддържа с тази си работа счетоводно фирмата.

Не се разбираме, защото примерите ни са различни. Не ми казвай, че при 400 лева на месец заплата си стигнал максимална производителност на месец? Дори да говорим и за чистачка, а най-вероятно говорим за хора, работещи на бюро.

Доматите (стоката) и труда (човешки актив) трудно може да са еквиваленти, и го знаеш много добре. В момента обсъждаме нещо, което по-скоро минава като услуга. А и ако ще взимаме примера с доматите, то реално е следната ситуация - имаш домати за 4 лева, но ти си решил да ги купиш за 3 лева килото. Някак си успял, минава време, всичко поскъпва и живота става скъп и отиваш пак да си платиш 3 лева за кило. Е каква е логиката...?

Другото за кореспонденцията - или казано накратко, резултатите да отговарят адекватно на възнаграждението. Нали видяхме дадения пример - човека тръгнал с малък бизнес, има 15 човека и прави 15К на месец чиста печалба. Има растеж през годините, това означава, че резултатите са били положителни. Не ми се вярва това да се е дължало само на него и гениалния му усет за бизнес. :) Бизнесът е екипна работа.
 
От: Кога и как реинвестирате?

@Блинки, прокрадват се доста цоцални семена в тезата ти.
1-во баса беше при достигнат максимум как ще увеличиш производителността?

Явно нещо не си разбрал кило домати на пазара струва 3 лв без значение какви са разходите - един може да има 2.5 друг 1.5 трети 2.8 четвърти 1 - няма значение тук говорим за цената от 3 лв. Ще даваш ли на всички по 5 лв или те прави някак си по-морален от другите, които плащат пазарната цена? Ако хванеш аналогията ще видиш, че е точно обратното и с труда - ако пазара цени нещо за Х ти няма си неморален ако заплатиш Х вместо 2Х.

Хайде проста справка колко пари ще дадеш на някой да дреме над някакъв склад на майната си и с колко ще го стимулираш да дреми повече като му вдигнеш 2-на заплата?

Бизнеса е екипна работа - но затова си има висш мениджмънт и работници. Точно може би заради гениалният му усет или в комбинация с екип - нищо, че говорим на дребно и разбира се положителен фийдбек. Екипа е важен но висшият.

Хайде елементарен въпрос Макдонландс е печеливш бизнес от когато Рей Крок купува първият ресторнат - пита се става милиарден бизнес щото има добри готвачи или щото иновира производственият процес и оптимизира разхода и свива асортимента и от там прави икономия от мащаба?
Друг пример Хенри Форд ли е важен или бачкаторите на поточната линия ... ама то май Форд измислил тази линия. Знаеш великата случка как журналистите го взимали за мезе че не бил научен и как ги събрал и извикал целият си инжинерен екип, щото той имал по важни работи.

А счетито като ти взима Х лв за 50 транзкации на месец за 100 няма как да не ти вземе много повече. В случаят си говорим ако едно счети може да взима оперира 1к на месец и взима 2к приход каква е логиката да и вдигнеш заплата двойно и с какво ще е стимулираш като в най-добрият случай ще ти прави малко над 1к. При постигнат максимум от къде ще изцедиш доходността от труда?

Стив Джобс е друг перфектен пример няма какво да говорим всички знаем.

Мога да ти дам пример на местна почва http:// gogrill bg/ по-подобие на бизнес план на Макдоналндс и е много добър и успешен модел за страната и много ми допада. Пак се пита, кое е важното работниците или мениджмънта.

Как да плащаш повече от ХХХ лв като пазара толкова оценява мъж/жена, които върти скара?

Като цяло всеки работодетел/собственик може да дава и 10 пъти от пазарната заплата, но това че някой дава точно колкото е работната заплата + социални придобивки и бонуси, не го прави неморален или каквото и да е от сорта. Дори и да прави 10 пъти разхода на един работник не е равно на вдигане на в пъти заплатите и ти много добре знаеш защо е това важно, защото няма от къде да събира поток за реинвестиране!
 
Последно редактирано:
Re: От: Кога и как реинвестирате?

@blackout, аз следвам примера, който е даден. Не мисля, че някой там си е ударил максимума, защото ако максимума ти да изкарваш с всички сили 400 лева на месец на тази позиция, на която си е стряскащо. Мисля, че ще се съгласиш с това. :)

Аз добре разбрах примера ти с доматите, но пазарната цена няма нищо общо със случая, защото човека е почнал с тези пари, които дава като заплата, и сега пак е със същите, а той е пораснал, живота е поскъпнал и куп други причини. Пазарът преди години и сега е претърпял доста неща и инфлацията и поскъпването на стоките реално рефлектират върху това той да не е същия. За кратък период от време, примерът ти може и да е правилен. Но тук не говорим общо, даден ни е конкретен сценарии, които дъвчем.

И дори да не е много правилно казаното горе от мен, нормално ли е да си на пазарната цена, а труда, който се генерира от работниците ти да те дръпне пред конкурентите си значително. Работниците там с този ръст на бизнеса са доказали, че не са средностатистически бачкатори, което означава, че и не заслужават средната пазарна заплата. Но тук вече е до бизнес виждания. Някой с ланец ще се опира на това, че няма кой друг да ги вземе, друг ще следа да ги държи и мотивира още повече. А кой прав, кой крив - времето показва.

Ама защо говорим за някакви тираджии, охрани и работници в ниските сектори. А и дори да е така....преди време ако е дремал за 300 лева в някой склад, след 2-3 години това дремане не му е много рентабилно. А и щом е отишъл да дреме някъде в някой склад, явно вече се е примирил, че ще е на ръба на оцеляването. :)

А бе я висшия, я не толкова висшия екип е фактор, но в този си вид да един добре работещ механизъм. Смяната на някой може да доведе до някакви както малки, така и сериозни сътресения. И това е пак в зоната на гадаенето.

Всъщност бизнесът на Макдоналдс е в недвижимото, бате. :) Колкото до примерите. Няма как да сравним голяма корпорация, с изградени традиции, системи, устави, наредби и прочие с бизнес от 15 човека, най-вероятно и недостигнал и 1/10 от пазарния дял на локално ниво. Тези компании са на автопилот и дори висшия мениджмънт е сменяем и пак би вървял. Всичко там с стиковано до макс. При тях основните проблеми са свързани с оптимизациите и автоматизирането.

Как да плащаш повече от ХХХ лв като пазара толкова оценява мъж/жена, които върти скара?

Пазарът има рамки при определяне на цена - никога не е твърда сума - има средна, което се приближава до тази т.нар. твърда сума. Ти преценяваш в коя ще част от средата натам ще се позиционираш. Може да си на минимума и да превърташ кадри нон стоп. Примерно ако на някой му предложат (наистина например) работа в VMWare и HP, познай къде ще отиде...? Знаем кой повече плаща за дадената длъжност. А дали е на максимум от капацитета си или не, това има начин да се измери. Пазарната цена е хххх до ххххх, но едните дават толкова, другите толкова. Има и защо. Та така е и с хората на подобни заплати като в примера. Виждал съм ги (ако и условията са кофти, хептен), започват деня с Facebook и Jobs.bg. :) Не ми изглежда като здрава бизнес система това. :) А пък нека мениджмънта да е на ниво. :)
 
От: Re: От: Кога и как реинвестирате?

Всъщност на проект е друго, но да, ако намеря кой да чарджа 20 кинта за 100 думи съм супер доволен да с м връзката на 50% печалба. В крайна сметка, ако е качествено, продължаваме напред. Бате, не ми казвайте, че хората, с които работите ги държите на минимум. Изключвам случаите, в които сте се закачили за мизерен клиент, там почти никой не изкарва пари, а неговия крае продукт обикновенно е незадоволителен като качество. ;)

Блеки, на теб ще отговоря след малко. :)
Не ги държа на минимум, държа ги на пазарните цени. Все пак сме се разбрали и те са направили доброволен избор. Дали им давам 50% или 5%, те няма как да знаят, а и не ги интересува. Както не ги интересува това, че ако прецакам нещата и не изкарам и един лев, това няма да ги засегне по никакъв начин и ще им платя. Защото твоето мислене е еднопосочно - искаш да даваш брутални комисионни (50% е такава), но цялата отговорност остава в теб. Нещо ми се струва доста безумно.
 
От: Кога и как реинвестирате?

@Блинки, ти направо ме изумяваш с нещата писани от теб.

Ще дадеш ли 40к долара за сървърен компот, който пазара го оценява на 20к и на толкова ти го доставят в ко-локационият център?
Ако преди 1 година е била 19к пазарно и компаниите са имали примерно 5к печалба, а сега е 20к и имат 4к печалба - това кара ли ти да им даваш още 20к отгоре?

Не знам малко двулично ми е хайде да даваме пазарните цени на стоките като потребители, но пък собствениците трябва да дават двойно или повече от пазарната цена на труд, щото имали печалба - само аз ли виждам липсата на логика?
Май забравяш, че и двете страни са се съгласили в случаят.

Труда е сравинтелно хомогенен - да въртиш кебабчета и кюфтета не се изисква толкова много квалификация като да пишеш новият алгоритъм на гошо. Не случайно едните работят за ХХХ а другите сигурно взимат 6 цифрени суми.
Много бързо може да замениш някой с кебабчетата и кюфтета и пазара ги оценява на ХХХ как дадеш повече за нещо, от колкото пазара го цени, както и няма да дадеш 5 лв за домат ако струва 2-3 сега. Или пък сървър за 40к като струва 20к.
 
От: От: Кога и как реинвестирате?

Не всичко е до заплата. Като идвам на работа, имам си паркомясто, закуска и обяд, голяма обедна почивка, безплатен фитнес, recreation room и възможност за 1 ден да бачкам от вкъщи.. как да не съм доволен и да не се сцепвам от работа? Всичко може да се оптимизира, стига шефа ти да не мисли само за себе си и да гледа на теб като на ресурс. Има разлика между мениджър и тийм лидер. Все още малко хора работят по този принцип в България.


Да именно за това често съм говорил и аз... При тези условия, как да почнеш да се занимаваш с бизнес, който не може да направи 1000 лв едно две години поне. А като ИТ персонал да правиш по 2.5-3 постоянно, без никакъв риск почти. Т.е само за две години си назад поне 40-50к, защото си правил бизнес, а не пари:))
 
От: Кога и как реинвестирате?

на всякъде стимулът може да е само с комисионна, иначе се научаваш да правиш точно толкова, колкото да си над линията на уволняване, заплатата не е дългосрочен мотиватор.
 
От: Re: Кога и как реинвестирате?

да се качиш на джип и да обикаляш чалга заведенията, пръскайки пари по някакви малоумни плеймейтки или там каквито се подвизават с титли и без титли. :)

Еми, че то това е живота. Много будали пропускат живота от бачкане, от доста време се замислям по въпроса
 
Re: От: Re: От: Кога и как реинвестирате?

Не ги държа на минимум, държа ги на пазарните цени. Все пак сме се разбрали и те са направили доброволен избор. Дали им давам 50% или 5%, те няма как да знаят, а и не ги интересува. Както не ги интересува това, че ако прецакам нещата и не изкарам и един лев, това няма да ги засегне по никакъв начин и ще им платя. Защото твоето мислене е еднопосочно - искаш да даваш брутални комисионни (50% е такава), но цялата отговорност остава в теб. Нещо ми се струва доста безумно.

За 50% комисионна важи за конкретния случай с копирайтъра, който даде, не е е "по принцип". :) А и посредничеството няма много общо с бизнеса, това е по-скоро свободна професия. Като при брокерите е. ;)

Като собственик, винаги поемаш пълната отговорност, за това и възнаграждението ти е в пъти над това на всеки един работник, мениджър и прочие. ;)
 
От: Re: От: Re: Кога и как реинвестирате?

Бахти живота, братле. Много свинско е това. :)

:D Еми, част от него е. Какъв е смисъла от парите ако не за да се похарчат? Аз лично смисъл в тях не виждам, ако се правят пари само заради самото правене. Преди време, когато започнах, като се регистрирах във форума всъщност беше, всичко, което спечелих за първите 1-2 години го изхарчих до стотинка, без да си купя абсолютно нищо. След това уж почнах да пестя, за да инвестирам, както му викате вие. Ама не виждам смисъл в никакви инвестиции и сега съм на първата вълна. Пари се печелят и се губят, няма проблем за тва с парите. Някой ако може да печели пари, може да го прави винаги, за тва не ме притеснява, винаги ще изкарам някой лев пак и пак така. Все повече си мисля, че веднъж се живее - какво да му мисля за след 5 години, ако умреш след половин година какъв е бил смисъла от плановете и тва пестене, живее ми се като на кино и на мен :D
 
От: Кога и как реинвестирате?

Киви, да не си на 15?
 
От: Кога и как реинвестирате?

Не, що :D Казвам истината, замислете се, не се правете на големите "бизнесмени" :D
 
Re: От: Кога и как реинвестирате?

@blackout8,

Така, първо. Какво означава пазарна цена, пак питам средна ли? Защото лимузината на Хюндай и лимузината на Мерцедес не са на една пазарна цена, а горе долу очертават рамките на пазарната цена на лимузините. Средната пазарна цена ще се завърти около лимузините на Фолцваген. Нека дадем и пример с компота. Дали ще имат еднаква пазарна цена някакви химии от Китай и такъв правен от баба на село от градината? Докато не сме на едно мнение с това, само ще си пишем. :)

Бате, бизнеса не е само да си гледаш да изцедиш максимума, вкарвайки минимума. За мен това няма логика. И не говоря за оптимизация на разходи и прочие, а просто за някакво циганене. И е хубаво да се опираме поне малко до конкретния случай тук. Нали говорим за хора в офис, какви тираджии, какви кибебчета? :) Тези професии са в КИД с някакъв много мин. доход. И кой е казал двойно? Вдигни там с 20% или нещо такова за 5 години. Аз не намирам логика растящ бизнес с увеличаваща се печалба всяка година да не дава на кадърните си служители в рамките на години дори малък % увеличение на заплатата.
 
Re: От: Кога и как реинвестирате?

Не, що :D Казвам истината, замислете се, не се правете на големите "бизнесмени" :D

То е начин на мислене. Всеки различно разбира под фразата "да го ударим на живот", а и трябва да си пример за бъдещото поколение. :)
 
От: Кога и как реинвестирате?

Не, що :D Казвам истината, замислете се, не се правете на големите "бизнесмени" :D
А ти не се прави на много богат :) Колко ти струва колата?
 
От: От: Кога и как реинвестирате?

нямам кола, продадох я :D не ми требва
Ти си ебати бохема :lol:
 

Горе