Кой е най-сигурният сървър платформа за успешния ви проект, където няма да се страхувате че някой админ ще го копи пейстне за собствени нужди?

Според мен също не е лесно да поддържаш собствени машини. 10тина години поддържах един ибм с фри-нас.
В момента имам няколко виртуалки с докер контейнери вдигнати. Та ако искате да се занимавате, това е правилния начин.
Не съм 100% убеден но мисля, че едно пи ще издържи доста трафик. Все пак нали не мислите, че роботите имат фикс идея да ви бутнат сайта :).
 
Като оставим любовната игра на Станимир и Виктор на страна, наистина ми е интересно какво ще напише Киров. Повече от 16 години слушам, колко лесно се прави хостинг и как с никаква първоначална инвестиция си капитан и диплиш кинти по цял ден....
Щото и аз. :) Как сисдамините по цял ден си броят пачките след като веднъж са сетъпнали някаква кошница там в мазето до един вентилатор, който обдухва.
 
@hristonev Едно Pi наистина може да издържи на абсурдни нива на трафик, особено сегашните, които идват с малко повечко оперативна памет. Но трябва и задклавиатурното устройство да може да пипа смело по системата, а не да се инсталират контролни панели и какво ли още не, което накрая да изяде цялата памет и цялата производителност.
 
Щото и аз. :) Как сисдамините по цял ден си броят пачките след като веднъж са сетъпнали някаква кошница там в мазето до един вентилатор, който обдухва.
Ми аз поне 20 пъти съм инсталирал проекти на наше железо. Дори е по-лесно от виртуалка, щото там на облака имаш още един леър отгоре. Па дроплети па плащания, ум да ти зайде.
Кое му е трудното ако обясните, може би ще успея да отговоря.
Да, има проблем с бакъпване на линията. Ако намериш начин мобилният оператор да ти даде статично IP може да го докараш по-надеждно и от облаците. Това лично не ми се е налагало. Едни са на приказки, уж 99.9% ъплинк, случвало ми се е да гаснат като тока на село. За dig. ocean са ми наблюденията.
Изприщил съм се с тия виртуалки, пуснали ми ги с по 1 гигабайт, как не ги е срам, той телефонът ми с повече! Тия с по 2 гиги са луди пари. 2015 г. са ми наблюденията, може нещо да се е променило, ама надали.
За капак на мизерията - нямаше как да клонираме един проект по 3, щото облакът има възможност, ама вързана с кредитната карта на клилента. Та сме преинсталирали едно и също, като гламави.
Гледам ги в момента, пълна мизерия!
От 48 долара почват цените, месечно, ако искам да имам колкото паметта на телефона. В морето ще ги хвърля, ако имам избор няма да им ги дам!

Deploy Droplets (cloud VMs) in seconds. Run any workload, from mission critical CPU, memory, and storage intensive apps to low traffic sites.
Help me choose

Basic Droplets​

Basic Droplets have the most efficient CPU usage at a lower cost for workloads that underuse dedicated threads. They’re ideal for bursty applications that can handle variable levels of CPU.​

CPU Options
MemoryvCPUsTransferSSD$/HR$/MO
512MB1vCPU500GB10GB$0.006$4.00->
1GB1vCPU1TB25GB$0.00893$6.00->
2GB1vCPU2TB50GB$0.01786$12.00->
2GB2vCPUs3TB60GB$0.02679$18.00->
4GB2vCPUs4TB80GB$0.03571$24.00->
8GB4vCPUs5TB160GB$0.07143$48.00->
16GB8vCPUs6TB320GB$0.14286$96.00->
 
Икономия е майка на какво беше?
Tаман гледам айфоните с колко памет идат, ама не са написали RAM a.
И кво, ще качвам мега тежкия проект аз, и ако искам да има RAM
ПОНЕ КОЛКОТО НА СКАПАНИЯ ТЕЛЕФОН, и ядра, да кихам по близо 600 $ годишно? То нови лаптопи има за тия пари.
За една година се изплатил. А реално тия виртуалки са толкоз скопени, че верно гореспоменатото raspberry PI е с по-яки характеристики!
Не са ми комфортни облаците, една година се мъчих с едни дето държаха да върви на 5$ виртуалка, и тръваше на косъм. Някой път и не тръгваше проекта.
Туй е мизерията, и икономията.

Па земи стария си комп, ако не стига памет ръгни още 8 гигабайта, DDR3 стана вече без пари. Па си карай да ти е широко на врата, ни сметки ще те преследват всеки месец, ни ще те лъжат с трафика, ни кода ще ти крадат.
Тури си стария телефон до лаптопа, вържи ги по WiFi ако угасне тока, па си драпай макарите. Само с тия статичните IP от мобилните оператори не съм наясно, нас не ни е било чак толкоз важно да се бакъпнат проектите.

п.с. още по лесно е с усб нет бисквитка. Мерак да има.
 
Последно редактирано:
@IvanKirov айде като натрупаш малко повече опит, пак да ни разясниш. Чул си за дроплет, добре ама има още много облачни услуги. Също така да сравняваш операционна памет на сървър и потребителска електроника е все едно да сравняваме праскови с автомобилни гуми. Това с мобилния оператор въобще не го хванах :D
 
@IvanKirov айде като натрупаш малко повече опит, пак да ни разясниш. Чул си за дроплет, добре ама има още много облачни услуги. Също така да сравняваш операционна памет на сървър и потребителска електроника е все едно да сравняваме праскови с автомобилни гуми. Това с мобилния оператор въобще не го хванах :D
Колко сървъра качи ти лично, че тъй ми се звериш?
Аз лично съм крайно разочарован от виртуалките. Отделих 2 дни да проучвам 5-6 различни провайдера. Един дол дренки.
Ако имаш нещо по същество - ще се радвам да го прочета. Не ти казах да качиш електронното преброяване на стар лаптоп. За кирлив магазин за пишман дропшипъри дори не ти трябва да си бакъпваш нета и тока. Тъй или иначе пак ще фалираш.

Кво му е сложното да си туриш кой да е линукс, да си качиш проекта, и просто да го пуснеш през рутера към света навън!
Разликата м/у 512-те кирливи мегабайта дето почват виртуалките на Океана... Първо не се сещам дори средно тежък проект как ще тръгне с това. После искам да ми обясниш с паметта на телефона. Принципна разлика ли някаква има, като с дърварските (приведени) кубици, и километражите на Горубляне?

п.с. Мобилния нет го визирах за бакъп като ти спрат тока. Лаптопът продължава да бачка с мобилната бисквитка, след като си платил за статично IP на мобилния си оператор.
Не съм го играл това, домейнът дали може да се върже с 2 IP - та. Не ми е трябвало.
 
Последно редактирано:
Викаш качваш операционна и всичко заспива. :) Ще ми се да видя какъв точно ще е този проект, който "заслужава" такава среда. Не знам колко сървъра сетъпваш, или си сетъпвал и управлявал, но нещата са идея по-сложни, дори и за личен проект. Имаш нужда от постоянна непрекъснатост, както на нета, така и на тока. Съмнявам се да имаш дизелов генератор. Отделно, хардуера ти казаха, че не е същия, и нормално да е така.
 
Викаш качваш операционна и всичко заспива. :)
Toчно така е при мене. Хем не е елементарно Апачи. Оракълска база, дето се качва най трудно. Питони и жави. Томкат и JBoss. И други дреболии по разни проекти.
Ще ми се да видя какъв точно ще е този проект, който "заслужава" такава среда.
В какъв смисъл?
Не знам колко сървъра сетъпваш, или си сетъпвал и управлявал, но нещата са идея по-сложни, дори и за личен проект. Имаш нужда от постоянна непрекъснатост, както на нета, така и на тока. Съмнявам се да имаш дизелов генератор.
При мене нямаше бакъп. Няколко пъти го заявих. Колко често спира тока при вас, че не ти върши работа без бакъп?
Отделно, хардуера ти казаха, че не е същия, и нормално да е така.
Това ми е интересно, обясни, моля!
С какво 512 мегабайта на Dig ocean са повече от 8 те гигабайта на смартфона. Не споря, интересно ми е.
За сведение - съм качвал средно тежък проект именно на Raspberry.
 
Това ми е интересно, обясни, моля!
С какво 512 мегабайта на Dig ocean са повече от 8 те гигабайта на смартфона. Не споря, интересно ми е.
За сведение - съм качвал средно тежък проект именно на Raspberry.
Като начало правиш ли разлика между ентърпрайс SSD и тези SSD-та, които се слагат в лаптопите, примерно? Как точно скейлваш ресурси? Аз също не споря, но хардуера, ако някога си пипал реален сървър, ще видиш, че малко е по-различен от това, което държиш в ръката си всеки ден. Колкото до тока, разбира се, че е важно. Примерно в моя квартал мине не мине ден и цъква, не знам дали ни готвят за зимата или просто често се случва, защото е калпава мрежата, но аз лично не бих сложил нещо в нас. При теб може да е различно. А това да нямаш бекъп не е чак толкова лошо, ако имаш култура сам да си го правиш на определено време.
 
Като начало правиш ли разлика между ентърпрайс SSD и тези SSD-та, които се слагат в лаптопите, примерно?
Правя да. Виж, не се заяждам за разлика от съфорумци тука. Интересно ми е защо да не може с домашен лаптоп да си вдигнеш сървър за лично ползване. Стари бангии съм ползвал, изхвърлени, единия дори беше на Windows XP. Никакви грижи, ползвахме го в production за наши си вътрешни проекти.
Как точно скейлваш ресурси?
С още хардуер. На едната щайга базата, на другата проекта. Нали се разбрахме, че вдигаме домашни проекти? Или нещо не съм разбрал, иска да вдига сървър на банка. Освен туй сървър на банка съм пипал отвътре, на свой си хардуер бяха, не на Амазон.
Аз също не споря, но хардуера, ако някога си пипал реален сървър, ще видиш, че малко е по-различен от това, което държиш в ръката си всеки ден. Колкото до тока, разбира се, че е важно.
Различно е, и кво?
Примерно в моя квартал мине не мине ден и цъква, не знам дали ни готвят за зимата или просто често се случва, защото е калпава мрежата, но аз лично не бих сложил нещо в нас. При теб може да е различно.
И като цъкне за колко време пада?
А това да нямаш бекъп не е чак толкова лошо, ако имаш култура сам да си го правиш на определено време.
Туй не го разбрах. Правиш си бекъп, с DD си смъквам цялата операционна система, на image.
 
Правя да. Виж, не се заяждам за разлика от съфорумци тука. Интересно ми е защо да не може с домашен лаптоп да си вдигнеш сървър за лично ползване. Стари бангии съм ползвал, изхвърлени, единия дори беше на Windows XP. Никакви грижи, ползвахме го в production за наши си вътрешни проекти.
Може, вече ако ще пада летвата, може и на телефон да хостваш. Просто не знам до къде ще снишаваме. Все пак нека си го кажем, всеки проект, за да съществува има някаква важна или поне идея да е онлайн. Мислех, че говорим за магазин. Което на практика сравнявайки го с модерните му конкурентни, няма да има голям шанс. Може да се говори много, но определено няма да има права страна, защото не са дадени и конкретни параметри, така, че в такива теми няма правилен отговор. И въпреки всичко не бих се наел да хоствам дори и блога на кучето ми на домашна машина. Просто го гледам от моята си призма и знам какво крие това.
 
Вдигни един сървър на стария лаптоп, аз ще ти пратя сайт и ще направим сравнение на скоростта на зареждане спрямо твоя и Jump.bg. Даже няма да е в впс а споделен хостинг.

Screenshot_2022-08-31-13-26-55-677_com.android.chrome.png
Това трябва да биеш или поне да си близо.
 
Вдигни един сървър на стария лаптоп, аз ще ти пратя сайт и ще направим сравнение на скоростта на зареждане спрямо твоя и Jump.bg. Даже няма да е в впс а споделен хостинг.

Виж файлът 25423
Това трябва да биеш или поне да си близо.
Ee, човече, тази метрика я пропускаме, става дума да се държи нещо. Скорост, секюрити, ей такива неща не се гледат май.
 
Това трябва да биеш или поне да си близо.
Изобщо не си отговарят на обещанията, ама темата е друга. Тука говорим за 600 $ годишно, за хардуер на облак, колкото средна ръка смартфон. Дори може да е китайски.
Може, вече ако ще пада летвата, може и на телефон да хостваш.
Ми то Raspberry е по-слабо от телефон. Имаше си OSGI, имаше си някакво view проекта, абе доста дебел.
Тия виртуалки под 50 $ дават много пъти по-малко, от телефон.
Просто не знам до къде ще снишаваме. Все пак нека си го кажем, всеки проект, за да съществува има някаква важна или поне идея да е онлайн. Мислех, че говорим за магазин.
Не мога и вас да ви разбера, има хостинг с готови магазини, за по 2 $ месечно. Не мога да се сетя какво може да върви на виртуалка под 50 $, като не забравяме, че в общия случай и базата данни е на тая виртуалка.
Което на практика сравнявайки го с модерните му конкурентни, няма да има голям шанс. Може да се говори много, но определено няма да има права страна, защото не са дадени и конкретни параметри, така, че в такива теми няма правилен отговор. И въпреки всичко не бих се наел да хоствам дори и блога на кучето ми на домашна машина. Просто го гледам от моята си призма и знам какво крие това.
Твоята си призма ти я пише в подписа, и си пристрастен.
За 90% от пишман предприемачите тука върши работа личен хостинг.
Хеле пък с една PaaS система ако ти разправям, heroku. Все едно някой ме беше стиснал за врата, дори файлова система нямам, да си кача jpeg ите.
Тая кирлива мода с облаците я ненавиждам, ако и да си вадя хляба точно облаци да пиша.
 
С какво 512 мегабайта на Dig ocean са повече от 8 те гигабайта на смартфона. Не споря, интересно ми е.

8-те гигабайта на смартфона ще изкарат Х време.

512-те мегабайта в DO имат по-добра производителност, защита, надеждност и нека не забравяме, че не губиш време да поддържаш хардуер.

Без да навлизаме в подробности за типове флаш памет, enterprise/consumer grade tech, каква точно е разликата между различните типове сторидж, сигурност, и отново какво е tangible vs intangible costs щото нали все пак нервите и отделеното време са по-скъпи. ;).

П.С. - хоствал съм Counter Strike сървър върху стар телефон с Android. Ех, младини! хаха
 
Последно редактирано:
Ee, човече, тази метрика я пропускаме, става дума да се държи нещо. Скорост, секюрити, ей такива неща не се гледат май.
Ква скорост кво секюрити, дали ти 1 ядро от процесор, и секюритито си го организираш ти. Визирам IaaS виртуалки, каквито предполагам коментираме.
За salesforce да не чувам, там щях да напусна ако ме бяха натресли в проекта.
 
8-те гигабайта на смартфона ще изкарат Х време.

512-те мегабайта в имат по-добра производителност, защита, надеждност и нека не забравяме, че не губиш време да поддържаш хардуер.
Глупости! Хубаво е като спориш поне да си качил няколко сървъра, вкл. Оракълска база данни, на комп на 20 години. Правил съм го. В пъти по-доволен от 15 доларови океанки, каквито клиентът плащаше.
Без да навлизаме в подробности за типове флаш памет, enterprise/consumer grade tech, каква точно е разликата между различните типове сторидж, сигурност, и отново какво е tangible vs intangible costs щото нали все пак нервите и отделеното време са по-скъпи. ;).
Дрън дрън книжни админи. Животът не е книжки.
П.С. - хоствал съм Counter Strike сървър върху стар телефон с Android. Ех, младини! хаха
Мда, ти ли пусна темата " в какво бих инвестирал АКО ИМАХ 1000 лева".
Тука стана teenproblem.bg.

p.s. Умряха ми само стари харддискове, механични. По едно 40 левово SSD, и хардуерът не се развали повече. Бачка денонощно. Още е жив. Както го оставих.
 
Глупости! Хубаво е като спориш поне да си качил няколко сървъра, вкл. Оракълска база данни, на комп на 20 години. Правил съм го. В пъти по-доволен от 15 доларови океанки, каквито клиентът плащаше.

Дрън дрън книжни админи. Животът не е книжки.

Мда, ти ли пусна темата " в какво бих инвестирал АКО ИМАХ 1000 лева".
Тука стана teenproblem.bg.

p.s. Умряха ми само стари харддискове, механични. По едно 40 левово SSD, и хардуерът не се развали повече. Бачка денонощно. Още е жив. Както го оставих.

Явно правиш само някакви мики маус проекти, защото нещата стоят малко по-различно, когато става въпрос за B2B. Както и да е. Back to ignore list.
 

Горе