Колко струва един магазин на WordPress

stuklen

Well-Known Member
Тъй като и аз се занимавам с изработка на уеб сайтове макар и по малко по-специфичен начин забелязвам, че WordPress си остава една от най-търсените платформи по нашите ширини.
Интересно ми е да разбера колко би струвал един добре опитмиизран WordPress магазин с всиките необходими инструменти, оптимизации и дизайн, който не е на още 1000 сайта?
Знам, че това може да варира, но говоря за добре направен, оптимизан и предоставящ всички възможности на собственика му магазин.
 

Blinky

Owner
Около мен, хора разработващи това, което написа, не биха си мръднали пръста за под 1500 лева. Други биха направили нещо, което грам не е ок за 400-500 лева. Но едно е сигурно - клиента няма да знае какво иска, а ако знае, ще е само в базовата му част. Което остава едно наистина ценно нещо, което продаваш в целия проект - know how. И вече тук прилошава тази разлика от гореспоменатите суми. И вече го има момента, в който стигаш до силната му къстамизация. Наивни е да се мисли, че сериозен бизнес ще иска една инсталация на тема и плъгини, без донастройване на абсолютно всички аспекти на системата. Наистина съм виждал и ниско-бюджетни и такива правени с желание и средства, и определено едните изпъкват.

Това са моите лични размисли.
 

stuklen

Well-Known Member
Иска ми се да извадя примери, които наистина излгеждат "пипнати", но в момента не намирам.
Определено имам предвид вариант в който се прави както с итрябва + това know how
 

Mat

Active Member
Биг казал между 0 и 200лв. в зависимост от това от къде тръгваш, накъде отиваш и какви компромиси си готов да направиш, или каква част от работата можеш да свършиш сам.

Аз имам около 15 Wordpress магазина, разхода ми е 20-40лв. на месец за хостинг за всички общо, но с уговорката, че хотинга би струвал толкова и само за един магазин.

Ползвам една и съща тема на всички, която ми струваше 100лв. Като маркетолог знам, че темата не ми продава продуктите, просто ми трябва нещо, което ще изглежда добре с моите продуктови снимки и няма да пречи на продажбите да се случват.

Разходи за инсталиране и поддръжка нямам, тъй като приятел програмист ги поддържа, но в краен случай ако трябва да наемеш някой, не би трябвало да е повече от 100-200лв. инсталация на нещата и 50-100лв. на месец поддръжка на магазин, много по-малко ако са ти като мен 15 и всички се поддържат от един и същ човек.

Познавам хора, които дават и по 200 000лв. за сайт. 5 000лв. или 1 000лв. Разликата обикновено е, че при по-скъпите неща плащаш още повече в последствие, защото всички тези къстъмизации изискват допълнителна работа по сайта в последствие, особено хората с къстем сайтовете ми се плаче като ми кажат какви пари дават за промени поо сайтовете си, докато платформи като Shopify биха им дали същата функционалност за 1/1000 от парите.

Краткия отговор: Можеш да направиш приличен онлайн магазин за 0лв. ако имаш уменията, можеш да го направиш за 100-200лв. ако ти липсват някои от уменията, или можеш да го направиш за 2 000лв. ако решиш че ти се дават пари на вятъра, защото лесно могат да се намерят Wordpress специалисти, които ще ти вземат по 20-30лв. на час и ще са готови за 10-15 часа.

Аз лично съм давал 1 000лв. за къстемизиран Shopify сайт - мога да ти кажа, че нямаше абсолютно никаква разлика спрямо безплатните Shopify сайтове, които съм създавал за себе си. И накрая пак ми отне същия брой часове да го доизкусуря. + допълнителни пари да докъстъмизираме нещата, които не ни изкефиха.

На мен са ми предлагали 1 000 - 1 500лв. за направа на Shopify сайт( с готова тема, просто да наредя съдържанието + продуктовите описания), но винаги съм отказвал, тъй като да го направиш като хората е 30-50 часа тегава работа, която за тези пари не си струва. Обикновено съветвам такива клиенти да си наемат отделно технически човек за направа и един маркетолог за концепция, и да комбинират двете, а не да очакват някой да им направи перфектния сайт сам, или пък да платят на фирма, която ще прибере 2/3 от парите като горница и ще сложи на двама работника да скалъпят нещо, колкото да не е без хич. :)

Ако приема да работя по къстем проект, бих взел между 3 000 и 5 000лв. за концепция и цялостен копирайтинг, и бих изискал собственика да е готов да наеме някой програмист за 25лв. на час за 20-30 часа да помага с техническата част. НО АКО ЩЕ СЕ ПРОДАВА ГЛАВНО ПРЕЗ ПЛАТЕН ТРАФИК - ТОВА СА ПАРИ НА ВЯТЪРА. Повечето магазини продават 98% продуктите, които активно рекламират, не бих дал 5к лева, за да оптимизрам останалите 2% от поръчките да станат 3%. :) Пак казвам - в повечето случаи.
 
Последно редактирано:

$INeed$

Well-Known Member
То
Иска ми се да извадя примери, които наистина излгеждат "пипнати", но в момента не намирам.
Определено имам предвид вариант в който се прави както с итрябва + това know how
Точно за магазин на woocommerce ли се търси пример? Виж някой от световните. Той няма как да е, както споменаха, за 100-200 лева. ;) Тук също има такива, но са рядкост и са трудни за намиране. Такива от примера на @Mat да ги ринеш с лопата. :)
 

alexinfoag

Active Member
И според мен 500 лв. е минимумът за някакъв що годе приличен WP сайт. Но сериозните проекти вече могат и да надминат 5000 лв.

Може и някой да си е направил сметката, че много прост сайт на малка фирма с 4-5 странички става за един час и не пречи да вземе 100 - 200 лв. Но проблемът е, че ако клиентът не иска да даде повече от 100 - 200 лв., той обикновено не цени нито своето време, нито това на създателя на сайта. Започва да се обажда за всякакви глупости и реално да ви губи дни. Виждал съм го това при няколко познати.

Всички знаем, че инсталацията на WP и пускането на пет страници и плъгини не отнема никакво време. Нещата, които влияят на ценообразуването, според мен са:

- уникален дизайн (ако фирмата не иска просто един темплейт, а собствен дизайн

- специфични функционалности, които трябва да се доработват или пък за които трябва да имаш опит със специфични плъгини

- голям брой страници, постинги и кънтент. Това са тривиални, но времеемки неща. Случвало ми се е след като договорим цена с клиент, да ми изтърси, че иска да се направят едни 500 страници с продукти. И се започва едно обясняване, че това си е доста работа и няма как да влезе в цената.

- езикови версии

- миграция на стар сайт (база) към WP - това може да се окаже пълна боза, ако старият сайт е примерно на 15 години

И така. Като цяло впечатлението ми е, че каквито цени предложиш, такива клиенти ще получиш. Ако предлагаш "сайт за 100 лв.", вероятно ще получиш клиенти, които изобщо не те ценят, с всичките скрити загуби от това.
 

Noke

Well-Known Member
Тъй като и аз се занимавам с изработка на уеб сайтове макар и по малко по-специфичен начин забелязвам, че WordPress си остава една от най-търсените платформи по нашите ширини.
Интересно ми е да разбера колко би струвал един добре опитмиизран WordPress магазин с всиките необходими инструменти, оптимизации и дизайн, който не е на още 1000 сайта?
Знам, че това може да варира, но говоря за добре направен, оптимизан и предоставящ всички възможности на собственика му магазин.
Ако се хванем за думата "оптимизиран", най-добре да се планира поне 1 седмица работа да се стигне поне до компромисен вариант и поне някакъв задоволителен перформанс.

Ако се иска и уникален дизайн/интерфейс, още минимум 2-3 седмици за нещо базово, но все пак прилично изглеждащо.

Погледни колко обяви има "Уукомерс сайтът ми е бавен и зарежда за 15 секунди. Хелп!". Отваряш и виждаш Темефорест тема и 15+ рандъм плъгина. Цялото нещо обикновено е сглобено от някой "фрийленсър" с почти нулеви технически умения. Напоследък ползват и билдъри като Елементор, които тотално затлачват положението.

Не знам за кой път го пиша - онлайн магазините на Уордпрес НЕ са за начинаещи или такива с ограничен първоначален бюджет. Плюсът му е, че с течение на времето излиза доста по-евтино от Shopify, да речем. Но пък Shopify е подходящ за хора с по-малък стартов бюджет, понеже разходите (могат да са сериозни) са разнесени по месеци.
 

stuklen

Well-Known Member
Mat Тук не става въпрос за хора, които могат сами да си направят магазини. Говоря за клиенти и за магазин, който има пълна функционалност, както си трябва, а не базова инсталация с 2-3 визуални плъгина. И най-вече настроен така, че да не бъде хакнат след 3 месеца или да иска vpn за 1000 продукта. Пусни ми някой от 15-те сайта на лс, да газгледам, а коне е проблем, който ти е струвал 200лв.

p.s. Какво е "месечна подръжка на уебсайт" и какво включва?
 

helf_php

Active Member
значи под 2500-3000лв ако са хванеш си загубен. Работата е много и в процес на това изниква още и още. Клиента щи натрупа още 1200 доработки и задачи. Даже като се замисля и това е малко, защото един качествен сайт се прави за над месец яко бачкане. Качествения сайтмейкър си знае цената ама в замяна на това изкарва качество, което продава. Тва е.
 

Sky

Well-Known Member
как 3к вие луди ли сте или не четете?
Тия пари няма да стигнат само за дизайна - да се нарисува/кодира..
 

webstil

Well-Known Member
Не съм правил онлайн магазин на WP, а само блогове, но като цяло щом имаме цена на сайт нещата винаги са супер субективни...
Цената може би е от 300 лв. до 300 000 лв., зависи от това кой е клиента, колко е готов да плати и какво точно получава. Едно е да получиш на 100% готов сайт с качени дори продукти, картинки, описания - всичко и само стоиш и чакаш някой вече да купува, в този случай е логично да се изискват повече пари. В същата ситуация най-често поръчителят на изработката не разбира нищо и иска всичко да му се направи от-до. Съвсем друго е да инсталираш 5 плъгина и една тема и после собственика на сайта да се оправя сам. Общо взето като на всеки пазар, едно нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него, а всеки си избари дали ще прави примерно 120, 12 или 3 сайта годишно за X сума.

Лично мнение: за мен набиването на огромни суми за изработката на сайтове не е рентабилно в повечето случаи, разбира се говоря за случаи, в които собственика има поне малка идея кое какво е и как се прави и в същото време е възможно заданието му да бъде реализирано и с по-нормален бюджет. Естествено като нищо не разбираш и попаднеш на "точните" хора, те брулят като торба с пари, давам пример:

Позната с не малък опит в различни бизнеси, реши че ще прави онлайн бизнес, защото имаше така или иначе възможност да произвежда качествени продукти на добри цени, тоест имаше собствено производство, но нямаше опит в сферата. Почна да прави всичко като по учебник:
1) прочуване на пазара от специалисти, завършило с доклад 100 страници
2) сайт за 7000 лева, онлайн магазин
3) изкара 6-7 месеца и прекрати

Основната причина беше точно онлайн магазина, не само че струваше една торба пари, ами за всяко нещо трябваше да се чака "специалистите" да го направят, за което не само и вземаха още пари, ами и ги чакаше по 2-3 седмици да се задействат..., а сайта си беше трагичен, говоря като визия най-вече, изобщо не изглеждаше като на завършен сайт, па ако ще да е бил с най-къстъм системата, кой го топли?

Накратко като съвет, не само за изработката на онлайн магазини на WP, но и за предлагането на всяка друга услуга.

Етап 1. Почваш с по-ниски цени, за да натрупаш опит, портфолио и знания.
Етап 2. После нагаждаш цените малко или много според пазара, така че да може сравнително често да получаваш поръчки и работа.
Етап 3. Вече си доста добър и известен с това, което правиш, претрупан си с работа и поръчки. Затова увеличаваш цените, тъй като времето ти е ценно и в крайна сметка колкото и да си добър можеш да предлагаш X часа на ден своите услуги.

Просто трябва да си прецениш на кой етап си и какви са ти уменията, примерно аз като ти пиша за някаква услуга в скайп ти можеш да ми кажеш цена и за мен да е много скъпо и да не поръчам услугата, но ти да държиш на цената и после да намериш човек, който да я плати и т.н. По-скоро е ключово да се определи някаква долна граница, под която не би паднал като сума пари за такъв сайт, но всички знаем че пазара е динамично нещо и както има хора, които не биха си мръднали пръста под X сума, в един момент може да им се наложи да си го мърдат за X/3, така че...
 

Noke

Well-Known Member
Дайте да се спрем на една стандартна цена от 100-200 лева and call it a day.

Темичка от ТФ, шернат хостинг от по-ефтиния, кеш плъгин и готово.
Нема смисъл да си хабим нервите.
 

Blinky

Owner
Mat Тук не става въпрос за хора, които могат сами да си направят магазини. Говоря за клиенти и за магазин, който има пълна функционалност, както си трябва, а не базова инсталация с 2-3 визуални плъгина. И най-вече настроен така, че да не бъде хакнат след 3 месеца или да иска vpn за 1000 продукта. Пусни ми някой от 15-те сайта на лс, да газгледам, а коне е проблем, който ти е струвал 200лв.

p.s. Какво е "месечна подръжка на уебсайт" и какво включва?
Да, обикновено изпълняваш сайт на някой, който не прави разлика между бутон и линк, или между меню и слайдер, но все пак. :)
как 3к вие луди ли сте или не четете?
Тия пари няма да стигнат само за дизайна - да се нарисува/кодира..
Бате, кой ще ти кодира дизайн за тия пари. :) Тук говорим за дъното, като и някой не само го удариха, но и дълбаят с тия 100-200 лева. :)
p.s. Какво е "месечна подръжка на уебсайт" и какво включва?
Това в повечето случаи включва: Ъпдейт на плъгините, 5-6 часа (може и повече) доработки, качване на съдържание (ако ще се занимаваш и с това), тук таме някакво имърджанси включване, ако нещо сгрибе и ей такива неща. Повечето продават един сайт, казват на клиента за поддръжката, ама това си остава глас в пустинята и след някой друг месец звънне да му оправяш лайната. :) А то ги е натрупал яко с времето. От неподдържани плъгини (в случая на WP) до някакви пробити такива със зловреден код в тях. И за това вече си смяташ ти. А вече как ще си използват часовете и т.н. си е техен проблем, като ти реално си на твърдо за месеца. Другата опция е да си на повикване - което е дъска, защото не знаеш в момента, в който ти сее обадят в какво състояние ще ти дадат сайта им за "оправяне". :)
 

cross

Well-Known Member
Ако се хванем за думата "оптимизиран", най-добре да се планира поне 1 седмица работа да се стигне поне до компромисен вариант и поне някакъв задоволителен перформанс.
Ако трябва да се оптимизира перформанса цяла седмица разработчикът не се е справил особено добре при разработката...
 

Noke

Well-Known Member
Ако трябва да се оптимизира перформанса цяла седмица разработчикът не се е справил особено добре при разработката...
Абе каква разработка - имам предвид ТФ темичката и другите боклуци дето е инсталирал "фрийленсърът" - специалист по "изработка на сайтове".

Кой тук ще ти плаща да му разработваш ВП сайт от нулата? Не ги гледай с какви суми се изхвърлят - на 97% от "клиентите" ако им споменеш бюджет за пълна разработка и им се спича лайното.

В днешно време работата на един ВП разработчик обикновено се изчерпва в това да оправя вече сътвореното многопластово мазало :)
 

Torbalan Trolski

Well-Known Member
Ако трябва да се оптимизира перформанса цяла седмица разработчикът не се е справил особено добре при разработката...
Ти пък кога започна да разбираш от "разработка"? Явно нещо такова имаш предвид
PHP:
echo "Hello world";
 

slavchopipin

New Member
Един мой близък си направи сайт за неговия магазин в Банско - изцяло всичко му струваше 10 000 лв.

А един обикновен сайт на WordPress повечето агенции ги предлагат от 2000 лв нагоре и го правят само технически и от 3 до 9 месеца срок, което е много според мене, защото през това време нямаш продажби...и другото повечето онлайн магазини са като някакъв лабиринт с 1 % CR макс 1,5 % и не си заслужава според мен. Това е лично мое мнение. Пробвал съм го и съм видял, че при Мен и моите продукти не работи.

За това, ако искаш да продаваш те съветвам с продажбени фунии. Аз лично с продажбени фунии продавам и имам 5-6 % CR, което е много добре.
 

$INeed$

Well-Known Member
Аз пък днес разбрах как в Англия фирма е взела 4500 паунда за фирмен сайт от 5 страници, като няма SSL, крив от всякъде, а началото му се зарежда с рут домейна, придружено с /web/index.php. Не, че клиента после ще ги препоръча горещо на някой негов приятел, но доста крива история. И седиш и се чудиш, чакай бе, аз ли нещо работя за без пари?
 

Горе