Колко струва един магазин на WordPress

stuklen

Well-Known Member
Тъй като и аз се занимавам с изработка на уеб сайтове макар и по малко по-специфичен начин забелязвам, че WordPress си остава една от най-търсените платформи по нашите ширини.
Интересно ми е да разбера колко би струвал един добре опитмиизран WordPress магазин с всиките необходими инструменти, оптимизации и дизайн, който не е на още 1000 сайта?
Знам, че това може да варира, но говоря за добре направен, оптимизан и предоставящ всички възможности на собственика му магазин.
 
Около мен, хора разработващи това, което написа, не биха си мръднали пръста за под 1500 лева. Други биха направили нещо, което грам не е ок за 400-500 лева. Но едно е сигурно - клиента няма да знае какво иска, а ако знае, ще е само в базовата му част. Което остава едно наистина ценно нещо, което продаваш в целия проект - know how. И вече тук прилошава тази разлика от гореспоменатите суми. И вече го има момента, в който стигаш до силната му къстамизация. Наивни е да се мисли, че сериозен бизнес ще иска една инсталация на тема и плъгини, без донастройване на абсолютно всички аспекти на системата. Наистина съм виждал и ниско-бюджетни и такива правени с желание и средства, и определено едните изпъкват.

Това са моите лични размисли.
 
Иска ми се да извадя примери, които наистина излгеждат "пипнати", но в момента не намирам.
Определено имам предвид вариант в който се прави както с итрябва + това know how
 
Биг казал между 0 и 200лв. в зависимост от това от къде тръгваш, накъде отиваш и какви компромиси си готов да направиш, или каква част от работата можеш да свършиш сам.

Аз имам около 15 Wordpress магазина, разхода ми е 20-40лв. на месец за хостинг за всички общо, но с уговорката, че хотинга би струвал толкова и само за един магазин.

Ползвам една и съща тема на всички, която ми струваше 100лв. Като маркетолог знам, че темата не ми продава продуктите, просто ми трябва нещо, което ще изглежда добре с моите продуктови снимки и няма да пречи на продажбите да се случват.

Разходи за инсталиране и поддръжка нямам, тъй като приятел програмист ги поддържа, но в краен случай ако трябва да наемеш някой, не би трябвало да е повече от 100-200лв. инсталация на нещата и 50-100лв. на месец поддръжка на магазин, много по-малко ако са ти като мен 15 и всички се поддържат от един и същ човек.

Познавам хора, които дават и по 200 000лв. за сайт. 5 000лв. или 1 000лв. Разликата обикновено е, че при по-скъпите неща плащаш още повече в последствие, защото всички тези къстъмизации изискват допълнителна работа по сайта в последствие, особено хората с къстем сайтовете ми се плаче като ми кажат какви пари дават за промени поо сайтовете си, докато платформи като Shopify биха им дали същата функционалност за 1/1000 от парите.

Краткия отговор: Можеш да направиш приличен онлайн магазин за 0лв. ако имаш уменията, можеш да го направиш за 100-200лв. ако ти липсват някои от уменията, или можеш да го направиш за 2 000лв. ако решиш че ти се дават пари на вятъра, защото лесно могат да се намерят Wordpress специалисти, които ще ти вземат по 20-30лв. на час и ще са готови за 10-15 часа.

Аз лично съм давал 1 000лв. за къстемизиран Shopify сайт - мога да ти кажа, че нямаше абсолютно никаква разлика спрямо безплатните Shopify сайтове, които съм създавал за себе си. И накрая пак ми отне същия брой часове да го доизкусуря. + допълнителни пари да докъстъмизираме нещата, които не ни изкефиха.

На мен са ми предлагали 1 000 - 1 500лв. за направа на Shopify сайт( с готова тема, просто да наредя съдържанието + продуктовите описания), но винаги съм отказвал, тъй като да го направиш като хората е 30-50 часа тегава работа, която за тези пари не си струва. Обикновено съветвам такива клиенти да си наемат отделно технически човек за направа и един маркетолог за концепция, и да комбинират двете, а не да очакват някой да им направи перфектния сайт сам, или пък да платят на фирма, която ще прибере 2/3 от парите като горница и ще сложи на двама работника да скалъпят нещо, колкото да не е без хич. :)

Ако приема да работя по къстем проект, бих взел между 3 000 и 5 000лв. за концепция и цялостен копирайтинг, и бих изискал собственика да е готов да наеме някой програмист за 25лв. на час за 20-30 часа да помага с техническата част. НО АКО ЩЕ СЕ ПРОДАВА ГЛАВНО ПРЕЗ ПЛАТЕН ТРАФИК - ТОВА СА ПАРИ НА ВЯТЪРА. Повечето магазини продават 98% продуктите, които активно рекламират, не бих дал 5к лева, за да оптимизрам останалите 2% от поръчките да станат 3%. :) Пак казвам - в повечето случаи.
 
Последно редактирано:
То
Иска ми се да извадя примери, които наистина излгеждат "пипнати", но в момента не намирам.
Определено имам предвид вариант в който се прави както с итрябва + това know how
Точно за магазин на woocommerce ли се търси пример? Виж някой от световните. Той няма как да е, както споменаха, за 100-200 лева. ;) Тук също има такива, но са рядкост и са трудни за намиране. Такива от примера на @Mat да ги ринеш с лопата. :)
 
И според мен 500 лв. е минимумът за някакъв що годе приличен WP сайт. Но сериозните проекти вече могат и да надминат 5000 лв.

Може и някой да си е направил сметката, че много прост сайт на малка фирма с 4-5 странички става за един час и не пречи да вземе 100 - 200 лв. Но проблемът е, че ако клиентът не иска да даде повече от 100 - 200 лв., той обикновено не цени нито своето време, нито това на създателя на сайта. Започва да се обажда за всякакви глупости и реално да ви губи дни. Виждал съм го това при няколко познати.

Всички знаем, че инсталацията на WP и пускането на пет страници и плъгини не отнема никакво време. Нещата, които влияят на ценообразуването, според мен са:

- уникален дизайн (ако фирмата не иска просто един темплейт, а собствен дизайн

- специфични функционалности, които трябва да се доработват или пък за които трябва да имаш опит със специфични плъгини

- голям брой страници, постинги и кънтент. Това са тривиални, но времеемки неща. Случвало ми се е след като договорим цена с клиент, да ми изтърси, че иска да се направят едни 500 страници с продукти. И се започва едно обясняване, че това си е доста работа и няма как да влезе в цената.

- езикови версии

- миграция на стар сайт (база) към WP - това може да се окаже пълна боза, ако старият сайт е примерно на 15 години

И така. Като цяло впечатлението ми е, че каквито цени предложиш, такива клиенти ще получиш. Ако предлагаш "сайт за 100 лв.", вероятно ще получиш клиенти, които изобщо не те ценят, с всичките скрити загуби от това.
 
Тъй като и аз се занимавам с изработка на уеб сайтове макар и по малко по-специфичен начин забелязвам, че WordPress си остава една от най-търсените платформи по нашите ширини.
Интересно ми е да разбера колко би струвал един добре опитмиизран WordPress магазин с всиките необходими инструменти, оптимизации и дизайн, който не е на още 1000 сайта?
Знам, че това може да варира, но говоря за добре направен, оптимизан и предоставящ всички възможности на собственика му магазин.
Ако се хванем за думата "оптимизиран", най-добре да се планира поне 1 седмица работа да се стигне поне до компромисен вариант и поне някакъв задоволителен перформанс.

Ако се иска и уникален дизайн/интерфейс, още минимум 2-3 седмици за нещо базово, но все пак прилично изглеждащо.

Погледни колко обяви има "Уукомерс сайтът ми е бавен и зарежда за 15 секунди. Хелп!". Отваряш и виждаш Темефорест тема и 15+ рандъм плъгина. Цялото нещо обикновено е сглобено от някой "фрийленсър" с почти нулеви технически умения. Напоследък ползват и билдъри като Елементор, които тотално затлачват положението.

Не знам за кой път го пиша - онлайн магазините на Уордпрес НЕ са за начинаещи или такива с ограничен първоначален бюджет. Плюсът му е, че с течение на времето излиза доста по-евтино от Shopify, да речем. Но пък Shopify е подходящ за хора с по-малък стартов бюджет, понеже разходите (могат да са сериозни) са разнесени по месеци.
 
Mat Тук не става въпрос за хора, които могат сами да си направят магазини. Говоря за клиенти и за магазин, който има пълна функционалност, както си трябва, а не базова инсталация с 2-3 визуални плъгина. И най-вече настроен така, че да не бъде хакнат след 3 месеца или да иска vpn за 1000 продукта. Пусни ми някой от 15-те сайта на лс, да газгледам, а коне е проблем, който ти е струвал 200лв.

p.s. Какво е "месечна подръжка на уебсайт" и какво включва?
 
значи под 2500-3000лв ако са хванеш си загубен. Работата е много и в процес на това изниква още и още. Клиента щи натрупа още 1200 доработки и задачи. Даже като се замисля и това е малко, защото един качествен сайт се прави за над месец яко бачкане. Качествения сайтмейкър си знае цената ама в замяна на това изкарва качество, което продава. Тва е.
 
как 3к вие луди ли сте или не четете?
Тия пари няма да стигнат само за дизайна - да се нарисува/кодира..
 
Не съм правил онлайн магазин на WP, а само блогове, но като цяло щом имаме цена на сайт нещата винаги са супер субективни...
Цената може би е от 300 лв. до 300 000 лв., зависи от това кой е клиента, колко е готов да плати и какво точно получава. Едно е да получиш на 100% готов сайт с качени дори продукти, картинки, описания - всичко и само стоиш и чакаш някой вече да купува, в този случай е логично да се изискват повече пари. В същата ситуация най-често поръчителят на изработката не разбира нищо и иска всичко да му се направи от-до. Съвсем друго е да инсталираш 5 плъгина и една тема и после собственика на сайта да се оправя сам. Общо взето като на всеки пазар, едно нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него, а всеки си избари дали ще прави примерно 120, 12 или 3 сайта годишно за X сума.

Лично мнение: за мен набиването на огромни суми за изработката на сайтове не е рентабилно в повечето случаи, разбира се говоря за случаи, в които собственика има поне малка идея кое какво е и как се прави и в същото време е възможно заданието му да бъде реализирано и с по-нормален бюджет. Естествено като нищо не разбираш и попаднеш на "точните" хора, те брулят като торба с пари, давам пример:

Позната с не малък опит в различни бизнеси, реши че ще прави онлайн бизнес, защото имаше така или иначе възможност да произвежда качествени продукти на добри цени, тоест имаше собствено производство, но нямаше опит в сферата. Почна да прави всичко като по учебник:
1) прочуване на пазара от специалисти, завършило с доклад 100 страници
2) сайт за 7000 лева, онлайн магазин
3) изкара 6-7 месеца и прекрати

Основната причина беше точно онлайн магазина, не само че струваше една торба пари, ами за всяко нещо трябваше да се чака "специалистите" да го направят, за което не само и вземаха още пари, ами и ги чакаше по 2-3 седмици да се задействат..., а сайта си беше трагичен, говоря като визия най-вече, изобщо не изглеждаше като на завършен сайт, па ако ще да е бил с най-къстъм системата, кой го топли?

Накратко като съвет, не само за изработката на онлайн магазини на WP, но и за предлагането на всяка друга услуга.

Етап 1. Почваш с по-ниски цени, за да натрупаш опит, портфолио и знания.
Етап 2. После нагаждаш цените малко или много според пазара, така че да може сравнително често да получаваш поръчки и работа.
Етап 3. Вече си доста добър и известен с това, което правиш, претрупан си с работа и поръчки. Затова увеличаваш цените, тъй като времето ти е ценно и в крайна сметка колкото и да си добър можеш да предлагаш X часа на ден своите услуги.

Просто трябва да си прецениш на кой етап си и какви са ти уменията, примерно аз като ти пиша за някаква услуга в скайп ти можеш да ми кажеш цена и за мен да е много скъпо и да не поръчам услугата, но ти да държиш на цената и после да намериш човек, който да я плати и т.н. По-скоро е ключово да се определи някаква долна граница, под която не би паднал като сума пари за такъв сайт, но всички знаем че пазара е динамично нещо и както има хора, които не биха си мръднали пръста под X сума, в един момент може да им се наложи да си го мърдат за X/3, така че...
 
Дайте да се спрем на една стандартна цена от 100-200 лева and call it a day.

Темичка от ТФ, шернат хостинг от по-ефтиния, кеш плъгин и готово.
Нема смисъл да си хабим нервите.
 
Mat Тук не става въпрос за хора, които могат сами да си направят магазини. Говоря за клиенти и за магазин, който има пълна функционалност, както си трябва, а не базова инсталация с 2-3 визуални плъгина. И най-вече настроен така, че да не бъде хакнат след 3 месеца или да иска vpn за 1000 продукта. Пусни ми някой от 15-те сайта на лс, да газгледам, а коне е проблем, който ти е струвал 200лв.

p.s. Какво е "месечна подръжка на уебсайт" и какво включва?
Да, обикновено изпълняваш сайт на някой, който не прави разлика между бутон и линк, или между меню и слайдер, но все пак. :)
как 3к вие луди ли сте или не четете?
Тия пари няма да стигнат само за дизайна - да се нарисува/кодира..
Бате, кой ще ти кодира дизайн за тия пари. :) Тук говорим за дъното, като и някой не само го удариха, но и дълбаят с тия 100-200 лева. :)
p.s. Какво е "месечна подръжка на уебсайт" и какво включва?
Това в повечето случаи включва: Ъпдейт на плъгините, 5-6 часа (може и повече) доработки, качване на съдържание (ако ще се занимаваш и с това), тук таме някакво имърджанси включване, ако нещо сгрибе и ей такива неща. Повечето продават един сайт, казват на клиента за поддръжката, ама това си остава глас в пустинята и след някой друг месец звънне да му оправяш лайната. :) А то ги е натрупал яко с времето. От неподдържани плъгини (в случая на WP) до някакви пробити такива със зловреден код в тях. И за това вече си смяташ ти. А вече как ще си използват часовете и т.н. си е техен проблем, като ти реално си на твърдо за месеца. Другата опция е да си на повикване - което е дъска, защото не знаеш в момента, в който ти сее обадят в какво състояние ще ти дадат сайта им за "оправяне". :)
 
Ако се хванем за думата "оптимизиран", най-добре да се планира поне 1 седмица работа да се стигне поне до компромисен вариант и поне някакъв задоволителен перформанс.
Ако трябва да се оптимизира перформанса цяла седмица разработчикът не се е справил особено добре при разработката...
 
Ако трябва да се оптимизира перформанса цяла седмица разработчикът не се е справил особено добре при разработката...
Абе каква разработка - имам предвид ТФ темичката и другите боклуци дето е инсталирал "фрийленсърът" - специалист по "изработка на сайтове".

Кой тук ще ти плаща да му разработваш ВП сайт от нулата? Не ги гледай с какви суми се изхвърлят - на 97% от "клиентите" ако им споменеш бюджет за пълна разработка и им се спича лайното.

В днешно време работата на един ВП разработчик обикновено се изчерпва в това да оправя вече сътвореното многопластово мазало :)
 
Ако трябва да се оптимизира перформанса цяла седмица разработчикът не се е справил особено добре при разработката...
Ти пък кога започна да разбираш от "разработка"? Явно нещо такова имаш предвид
PHP:
echo "Hello world";
 
Един мой близък си направи сайт за неговия магазин в Банско - изцяло всичко му струваше 10 000 лв.

А един обикновен сайт на WordPress повечето агенции ги предлагат от 2000 лв нагоре и го правят само технически и от 3 до 9 месеца срок, което е много според мене, защото през това време нямаш продажби...и другото повечето онлайн магазини са като някакъв лабиринт с 1 % CR макс 1,5 % и не си заслужава според мен. Това е лично мое мнение. Пробвал съм го и съм видял, че при Мен и моите продукти не работи.

За това, ако искаш да продаваш те съветвам с продажбени фунии. Аз лично с продажбени фунии продавам и имам 5-6 % CR, което е много добре.
 
Аз пък днес разбрах как в Англия фирма е взела 4500 паунда за фирмен сайт от 5 страници, като няма SSL, крив от всякъде, а началото му се зарежда с рут домейна, придружено с /web/index.php. Не, че клиента после ще ги препоръча горещо на някой негов приятел, но доста крива история. И седиш и се чудиш, чакай бе, аз ли нещо работя за без пари?
 

Горе