Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Капитализмът е икономическа, не политическа система.

Ами то политиката определя икономиката, пък може и обратно но са неразделни ми се струва
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Ами то политиката определя икономиката, пък може и обратно но са неразделни ми се струва
Различните политически системи могат да се комбинират с различните икономически системи и се получават различни резултати.
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Ред, капитализма е този, който е в основата на прогреса на целият свят. До едно време има аристокрация и диктат - нивото е горе долу едно и също с векове. Идват буржоазните промени и идва капитализма и хоп индустриална революция и от тогава насетне света не спира да се развива.

По-добра икономическа система на свободният капитализъм не е измислил света. По икономика мога ти говоря до утре, но ти жестоко бъркаш понятията на пазар и икономика с корупция в политиката. Казах достатъчно, ако не го разбра пазара се саморегулира, от там насетне в обществните проблеми - пазара няма как да отговори по най-добрият начин. Ти мешеш икономически с политически и социални проблеми. А проблема винаги е един на една група и е дадена властта и тя злоупотребява с нея.
Аз разсъждавам и се опитвам да анализирам цялостно нещата, а ти току що призна, че сегашното е капитализъм :p

Сериозно, пазарът не се саморегулира иначе нямаше да има нужда някой да му гарантира условията със закони и сила, за съществува.

Светът се развива, но дали този прогрес е истински прогрес? Не съм съвсем убеден, поне откъм духовност светът обеднява. А какво би било, ако системата беше друга, нямаше ли светът да се развие още повече, няма как да знаем. Но лично аз си имам едно наум :)
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Ред, абе снощи нали го писахме - има нужда да има правила за да има пазар. Дали държава или друга система, то трябва ги гарантира.

Аз ти казах по-добре от свободните пазарни отношения не е измислено и това е пак в икономика, в политика има доста различни течения. Освен любимата ти форма на диктатура има и други. Но това не означава, че и те не могат да ганарнтира свободният пазар.

Цялата индстуриална революция се базира на капитализма - за мен 19 и до ПСП е бил огромният прогрес. Дори и сега при кроникапитализма, дори сега и в БГ пак можеш да инциираш нещо, което ще е направи обществото по-добре. Но ще ти се разкаже играта от бюрокация и репресии.

Да този прогрес, ако беше в по-свободен пазар щеше да е много по иситински и качествен. Да ако се намери друга система, която е по-добра разбира се че трябва се внедри. За мен отговорът е в децентрализацията и връщането на свободите в хората. Дори и на това залагам в идното бъдеще като стане сериозният световен икономически колапс на фиатната валута. Залага, че ще имам отново форма на стандарт за обезпечения на хартийките за 1во време и накрая тотална децентрализация и чист резерв дали ще е злато или сребро или стоков преплетен към 21в. но ще има децентрализация на парите. Когато имаме такова нещо то сме доста по-близко до пазарните свободните пазарни отношения и ще вземем огромна власт от държавниците.
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

0000219923-article2.jpg

Интересно, каква работа искат, след като средната им възраст е над 70 години?

Забележете подчертаните букви - Б И Р А :lol:
 
Последно редактирано:
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Различните политически системи могат да се комбинират с различните икономически системи и се получават различни резултати.

Но най-добрите резултатите се получат като имаш демокрация и пазарна икономика - без изключение. :lol: :lol: :lol:

Адам Смит го е казал в книгата си Богатството на народите. Та пича още в далечната 1776 г. изследва защо някои народи са богати, а други бедни. И открива 3 много важни разлики:

1. Върховенство на закона.
2. Неприкосновеност на частната собственост.
3. Лична изгода на индивида.


Всичко останало са алабализми. Каквато и система да имаш - нямаш ли върховенство на закона се стига до корупция, която много сериозно рефлектира върху богатството на хората. Както и да гледаш най-корумпираните страни са най-бедни. На другата страна са държавите където има върховенство на закона.

И разбира се, супер важно е личната изгода на индивида да развива бизнес. Социализмът за тва пропадна - щото работиш, не работиш вземаш заплата. Накрая повечето спряха да работят. Почнаха да се трупат заеми, накрая никой не искаше да дава нови заеми и комунягите решиха да направят демокрация - иначе хората щяха да ги избесят като им кажат, че така повече не може да продължава.
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Относно Карадере:

"Аз трябва да се боря за всяка инвестиция – ние сме бедни хора, не можем да пропускаме инвестиция" - Драгомир Стойнев

Как се събраха само бедни хора в тоз парламент, бре. Живи да ги ожалиш. :lol: Едно време му се викаше рушвет сега явно му се вика инвестиция. Не са наядоха и "наинвестираха" гадове турко-комунистки. Оставкааа...:mrgreen:
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

На мен ми е много смешно като започнат да изкарват, че подобни проекти като Карадере се били правили за благото на народа, за да има нови работни места и т.н. Много ми е чудно какви толкова работни места може да се отворят при такъв проект, освен временните места за строителите, които ще го строят това нещо? Но това са временни работни места, после като се построи какво правим? Застрояваме поредния резерват? Ами като свършат резерватите?

Ако инвеститорите толкова искат да подсилят икономиката на страната и да отворят работни места, нека отидат в северозападна България например и да строят там. Обаче да строят не хотелчета с по 10 човека персонал, а заводи с по 200 човека работници. Да започне да се произвежда нещо в тая страна, а не само да се обслужва. Като се набляга само на туризма се създава една обслужваща нация. За да просперираме трябва да сме произвеждаща нация, а не обслужваща. Защото дебелите германци, които идват по нашето черноморие да ги обслужваме, произвеждат мерцедеси, БМВ-та и фолксвагени, докато персоналът от България, който ги обслужва се чудят как да си платят заемите, който са теглили, за да си купят голф втора употреба...
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Капитализмът обяснен - “По дяволите общественото благо, не искам да имам нищо общо с него!”

Това са свидетелските показания на Ханк Риърдън, дадени по време на воденото срещу него съдебно производство за продажба на метална сплав – създадена от него, но поставена под режим на държавен контрол и разпределение.

– Не бих искал становището ми да бъде изтълкувано погрешно. Ще се радвам да го заявя за протокола. [...] Не работя за нищо друго освен за собствената си печалба – която получавам като продавам продукта си на хора, които се нуждаят от него и които желаят и могат да го купят. Не го произвеждам в тяхна изгода за сметка на моите разходи и те не го купуват в моя изгода за сметка на своите разходи, аз не жертвам интереса си заради тях и те не жертват своя заради мен, ние търгуваме като равни по взаимно съгласие и с взаимна полза – и аз се гордея със всяка стотинка, която съм спечелил по този начин.

Аз съм богат и се гордея със всяка стотинка, която притежавам. Спечелил съм парите си със собствени сили, чрез свободна размяна при доброволното съгласие на всеки, с който съм имал работа – доброволното съгласие на тези, които ме наеха при започването ми, доброволното съгласие на тези, които работят сега за мен, доброволното съгласие на тези, които купуват продукцията ми.

Ще отговоря на всички въпроси, които се страхувате да ми зададете открито. Желая ли да плащам на работниците си повече, отколкото смятам, че е цената на услугите им? Не желая. Желая ли да продавам продукцията си за по-малко, отколкото клиентите ми са склонни да платят? Не. Желая ли да я продавам на загуба или да я подарявам? Не. Ако смятате това за лошо, постъпете с мен както ви се нрави, каквито и да са стандартите, към които се придържате. Моите са следните:
Изкарвам си прехраната, както следва да го прави всеки честен човек. Отказвам да призная за вина факта на собственото си съществувание и факта, че трябва да работя, за да го поддържам. Отказвам да призная за вина факта, че съм способен да го върша и че го върша добре. Отказвам да призная за вина факта, че го правя по-добре от повечето хора; факта, че работата ми е с по-висока стойност от тази на съседите ми и че по-голям брой хора са готови да ми платят. Отказвам да се извинявам за способностите си, отказвам да се извинявам за успеха си, отказвам да се извинявам за парите си. Ако това е лошо, вземете го предвид при вашето решение. Ако обществото намира, че това е във вреда на интересите му, оставете обществото да ме унищожи. Това е моят морал и няма да приема ничий друг.

Можех да ви кажа, че съм сторил за събратята си повече добрини, отколкото вие можете някога да се надавате да осъществите, но няма да го кажа, защото не се опитвам да открия в благото на другите разрешение за правото ми да съществувам, нито пък признавам благото на другите за оправдание да си присвояват имуществото ми или да съсипват живота ми. Няма да заявя, че благото на другите е целта на живот ми – моята цел е моето собствено благо и презирам онзи, които отстъпват своето.
Можех да ви кажа, че вие не служите на общественото благо, че ничие благо не може да бъде постигнато с цената на човешко жертвоприношение, че когато нарушавате правата на един човек, сте нарушили правата на всички, а общността на безправните същества е обречена на унищожение.
Можех да ви кажа, че единственото, което сте в състояние да постигнете, е всеобщото опустошение, до което всеки мародер задължително стига, когато не му останат повече жертви.

Можех да го кажа, но няма да го направя. Защото аз оспорвам не конкретната ви политика, а моралните ви предпоставки. Ако беше истина, че хората могат да постигнат добруването си, като превърнат други хора в жертвени животни, а аз бях помолен да се пренеса в жертва в името на същества, които искат да оцелеят с цената на моята кръв, ако бях помолен да служа на интересите на обществото отделно, над и срещу своя собствен интерес, щях да откажа, щях да отхвърля такова нещо като най-презряното зло, щях да се боря срещу него с всичките си сили, щях да се боря срещу цялото човечество, a ако можех да удължа живота си дори и само с миг преди да бъда убит, щях да се боря с пълна убеденост в справедливостта на своята битка и в правото на живите същества да живеят.

Нека няма недоразумение относно мен самия. Ако сега събратята ми, които смятат, че те са обществото, вярват, че тяхното благо изисква жертви, тогава заявявам: “По дяволите общественото благо, не искам да имам нищо общо с него!”
„Атлас изправи рамене“, Айн Ранд

http://ndelchev.com/politics/po-diavolite-obshtestvenoto-blago/
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Но най-добрите резултатите се получат като имаш демокрация и пазарна икономика - без изключение. :lol: :lol: :lol:

Адам Смит го е казал в книгата си Богатството на народите. Та пича още в далечната 1776 г. изследва защо някои народи са богати, а други бедни. И открива 3 много важни разлики:

1. Върховенство на закона.
2. Неприкосновеност на частната собственост.
3. Лична изгода на индивида.
Демокрадцията е неспособна да осигури върховенство на закона и е неспособна е да осигури неприкосновеността на частната собственост.
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Не работя за нищо друго освен за собствената си печалба – която получавам като продавам продукта си на хора, които се нуждаят от него и които желаят и могат да го купят. Не го произвеждам в тяхна изгода за сметка на моите разходи и те не го купуват в моя изгода за сметка на своите разходи, аз не жертвам интереса си заради тях и те не жертват своя заради мен, ние търгуваме като равни по взаимно съгласие и с взаимна полза – и аз се гордея със всяка стотинка, която съм спечелил по този начин.
А дано, ама надали.
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Е защото да си прокараш сам нет струва хиляди пъти по скъпо, от колкото месеченият ти абонамент от твоят провайдер - затова ги купуваш, не за тяхна изгода, а защото нямаш алтернатива спрямо разхода си сам да доставяш тази услуга. Затова се казва, че при свободният пазар отношенията са доброволни и носят взаимна изгода.
 
От: От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Ако инвеститорите толкова искат да подсилят икономиката на страната и да отворят работни места, нека отидат в северозападна България например и да строят там. Обаче да строят не хотелчета с по 10 човека персонал, а заводи с по 200 човека работници. Да започне да се произвежда нещо в тая страна, а не само да се обслужва. Като се набляга само на туризма се създава една обслужваща нация. За да просперираме трябва да сме произвеждаща нация, а не обслужваща. Защото дебелите германци, които идват по нашето черноморие да ги обслужваме, произвеждат мерцедеси, БМВ-та и фолксвагени, докато персоналът от България, който ги обслужва се чудят как да си платят заемите, който са теглили, за да си купят голф втора употреба...

Няма да имаме производство защото нямаме и свободен пазар, както и защита на производителите. В България пазарът е доминиран от монополи и картели във всякакви разновидности и сектори, които се ползват с протекцията на държавата. Която пък е една мафиотска политическа организация използваща законите и създала множество безсмислени регулации и тежка бюрокрация за да репресира едни и облагодетелства други.

Имаме и контрабанда в особено големи размери във всички сфери пак ползваща се с протекцията на държавата и убиваща всеки малък и голям производител. Заводите на Гриша Ганчев за захар бяха затворени(сега не знам дали работят) заради контрабанда на менте захар. Тази контрабанда по всяка вероятност е била протекционирана от държавата, защото като даде гласност на проблема Боко Тиквата му спретна акция.

И още проблеми има колкото искаш, но ще се спра до тук, че става много дълго за четене.:)
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Е защото да си прокараш сам нет струва хиляди пъти по скъпо, от колкото месеченият ти абонамент от твоят провайдер - затова ги купуваш, не за тяхна изгода, а защото нямаш алтернатива спрямо разхода си сам да доставяш тази услуга. Затова се казва, че при свободният пазар отношенията са доброволни и носят взаимна изгода.
Ама то по тази логика и ако аз отида в някое село, в което хората умират от глад и почна да има плащам стотинки, за да бачкат за мен, отношенията пак ще са доброволни. Само че, забравяш факта, че тези хора няма да имат избор и ако аз съм единствения източник на работа, мога да си манипулирам както си искам пазаря и да печеля на техен гръб. Повярвай ми, много хора работят не заради това, че работата им носи изгода, а заради това че нямат друг избор. В това няма нищо доброволно.
 
От: От: От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожениет

Няма да имаме производство защото нямаме и свободен пазар, както и защита на производителите. В България пазарът е доминиран от монополи и картели във всякакви разновидности и сектори, които се ползват с протекцията на държавата. Която пък е една мафиотска политическа организация използваща законите и създала множество безсмислени регулации и тежка бюрокрация за да репресира едни и облагодетелства други.

Имаме и контрабанда в особено големи размери във всички сфери пак ползваща се с протекцията на държавата и убиваща всеки малък и голям производител. Заводите на Гриша Ганчев за захар бяха затворени(сега не знам дали работят) заради контрабанда на менте захар. Тази контрабанда по всяка вероятност е била протекционирана от държавата, защото като даде гласност на проблема Боко Тиквата му спретна акция.

И още проблеми има колкото искаш, но ще се спра до тук, че става много дълго за четене.:)
Нямаме свободен пазар, защото няма силна държава, която да го гарантира. Нямаме производство, защото няма силна държава, която да пази и поощрява производителите (т.е. да провежда протекционистична политика). Сегашното подобие на държава е неспособно да се справи с тези задачи.
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

За развитието на българския туризъм и селско стопанство не мисля, че ни трябват чужди инвеститори. Да търсят инвеститори за промишлеността, там да пробват свободния пазар и да дойдат наистина големи инвеститори с модерни производства и ноу хау и да раздвижат пазара на труда както на нисоквалифициран персонал така и на специалисти
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Ама то по тази логика и ако аз отида в някое село, в което хората умират от глад и почна да има плащам стотинки, за да бачкат за мен, отношенията пак ще са доброволни. Само че, забравяш факта, че тези хора няма да имат избор и ако аз съм единствения източник на работа, мога да си манипулирам както си искам пазаря и да печеля на техен гръб. Повярвай ми, много хора работят не заради това, че работата им носи изгода, а заради това че нямат друг избор. В това няма нищо доброволно.

Е като си само ти да, но ако дойда и аз нали и на мен ми трябват служители - никой не те кара да стойш в това село. Хората търсят възможносттите, щом стоиш и мизериваш значи има защо.
Винаги могат да тръгнат на частно, да се превалифицират, да намерят другаде работа и още куп неща - никой не им е отнел избора. Разбира се, че всеки иска да има ниски разходи и да реализира големи печалби, но това води и до други, които искат да го правят. Като стане конкурнеция то тогава и заплати и разходи растат. Ако някой ограничава конкуренцията, то ще си има пак монопол, но ще е покровителстван от държавата. Ако си само ти там бизнесмен ме съмнява да вадиш голяма печалба - ще вадиш само ако имаш протекции...
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

0000219923-article2.jpg

Интересно, каква работа искат, след като средната им възраст е над 70 години?

Забележете подчертаните букви - Б И Р А :lol:

Това май само съвпадение с бирата, иначе би било доста оригинално, ако е умишлено:) Щях да кажа, ебах тези ''набори'' чувство за хумор имат на тези години:) Иначе втория плакат с голите хипита дрогата, това нали е модата от края на 60-те, началото на 70-те години, смятай кога са спрели тези хора да разсъждават:)
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Е като си само ти да, но ако дойда и аз нали и на мен ми трябват служители - никой не те кара да стойш в това село. Хората търсят възможносттите, щом стоиш и мизериваш значи има защо.
Винаги могат да тръгнат на частно, да се превалифицират, да намерят другаде работа и още куп неща - никой не им е отнел избора. Разбира се, че всеки иска да има ниски разходи и да реализира големи печалби, но това води и до други, които искат да го правят. Като стане конкурнеция то тогава и заплати и разходи растат. Ако някой ограничава конкуренцията, то ще си има пак монопол, но ще е покровителстван от държавата. Ако си само ти там бизнесмен ме съмнява да вадиш голяма печалба - ще вадиш само ако имаш протекции...
Ами хората си живеят там, там им е имота, там им е живота, там са им децата. Не всички са пролетари, които могат да се местят от едно място на друго. Така че, нямат никакъв избор.
 
От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?

Ами хората си живеят там, там им е имота, там им е живота, там са им децата. Не всички са пролетари, които могат да се местят от едно място на друго. Така че, нямат никакъв избор.

Съгласен съм, но никой не ти е длъжен те вади от калта и ти помага, ако сам не искаш да се промениш.
Масата от хората са нереализира, неуспяли и сякаш им е кеф да си на едно ниво. Хората търсят винаги винаги другаде - я пазара, я държавата, я демокрация, но не и в себе си. Това, че не могат се местят е причина, а не начин!

Айде сега да порасъждаваме значи в тази дупка на гъза на географията нищо не се случва и хоп намира се некой бизнесмен и вади яко печалба, а пък мори хората с ниски заплати и т.н. Къде е проблема? Ако има печалба то това ще докара до още играчи да се възпозлват от нея и ще стане конкуренция за служители. Но не се случва, щото има нечия протекция.

Щом всички, чакат в това село някой да дойде, то значи в това село няма никакви възможности - демек пазара пак не ги е открил. Ти ако искаш си давай цялата заплата там, направи си НПО, направи си фондация и търси пари им ги давай в това село - какво те спира?

Чети тук внимателно, точно твоят проблем дето ме питаш, на който ти отговорих, но се обяснява в малко друга перспектива:

http://karolev.com/az-sum-na-mrz-shefut-si-kupuva-bentley/
 

Горе