Отказани доставки

Дискусията в 'Онлайн Магазини' стартирана от strana, Дек 11, 2017.

 1. strana

  strana Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 7, 2008
  Съобщения:
  2,855
  Харесвания:
  460
  Точки:
  83
  "Навсякъде си има особености на локалните пазари и търговците се съобразяват с това. Не е нещо ново..."

  Да, обаче България не е "навсякъде", така че да я сравняваме с особеностите на търговията в Китай, Индия или Русия няма смисъл.

  България си е част от ЕС - няма как да не спази общата тенденция в ЕС, а това с наложените платежи и телефонните обаждания си е ориенталщина, която пречи не само на търговците, но и на клиентите (във вид на завишени цени поради рисковата група).

  Това че тук рано или късно онлайн-търговията ще почне да работи като в Германия, е ясно - не е до манталитет, а до развитие. Но предпочитам да е по-рано, щото просто взаимно си губим време и пари. Търговци, клиенти и държава.
   
 2. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,778
  Харесвания:
  740
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  България си е баш локален пазар, с всичките му особености, неоспорим факт. Нали това тъпчем вече 3 страници :)


   
 3. strana

  strana Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 7, 2008
  Съобщения:
  2,855
  Харесвания:
  460
  Точки:
  83
  Неоспоримите факти се доказват. Нали знаеш за теоремите и аксиомите?

  България е дребен, но глобализиран пазар. В целия ЕС има само едни неоспорими суперуроди (Швеция), които си позволяват подобни практики (заради фалитите на пощите) но те имат доста време, докато си прецакат стандарта. А България не може да си го позволи техното фалиране. Щото те фалират от много плюс, а България и в момента е доста на минус.
   
 4. nandibandi

  nandibandi Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 7, 2014
  Съобщения:
  1,222
  Харесвания:
  747
  Точки:
  113
  Пол:
  Жена
  Strana, не разбирам какъв е проблемът с телефонната комуникация? Според мен това е супер важно, предвид факта, че клиент и търговец взаимно си нямат доверие.
  Да разкажа за развитието на моя случай. Все пак получих пратката, но леко изнервена преди това звъннах на магазина, за да проверя какво става. Попаднах на много приятна дама, която направи проверка на момента, каза: ''доставката ще бъде направена днес (вчера)'', след което ми се обади още веднъж, за да ме помоли да върна обаждане и при получена и при не-получена доставка.
  Целият проблем идваше от куриера, но търговецът губи репутация в такива случаи. Много приятно ми стана, че някой държи да създаде потребителско удоволствие. Това става като се съобразиш с местните нрави и манталитет. С удоволствие ще пазарувам пак от този магазин, който между другото е в Стара Загора.
   
 5. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,778
  Харесвания:
  740
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  Нали знаеш разликата между дефакто и фактически? Дефакто сме част от глобалния пазар, фактически сме си локален пазар. :)

  Всъщност, особеностите на българския онлайн пазар си имат и плюсове. Примерно няма как да имаш арбитраж при пей пал плащане, където се решава в полза на клиента почти винаги. Не ми се мисли с нашите клиенти какво чудо ще стане...

   
 6. strana

  strana Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 7, 2008
  Съобщения:
  2,855
  Харесвания:
  460
  Точки:
  83
  Клиентите ти ще са с голямо предимство, ако се издъниш. Което е стимул да не се дъниш.
  Но ако не ти изнася - не приемай PayPal - само кредитни карти или български платежни системи. Пак е по-добре от наложен платеж.
   
 7. biaaro

  biaaro Well-Known Member

  Рег.:
  Май 27, 2008
  Съобщения:
  2,778
  Харесвания:
  740
  Точки:
  113
  Място:
  в кюпа
  Бъди сигурен, че и грам да не се издъниш, рано или късно идва психопата с претенциите и ти ебава майката и то с държавна помощ. Тука е така, както казах :)

   
  Vorpax харесва това.
 8. strana

  strana Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 7, 2008
  Съобщения:
  2,855
  Харесвания:
  460
  Точки:
  83
  biaaro, толкова ли не разбра, че съм в час как е "тука" :)

  Но не е добре да е така, има си нужда от промяна както за клиенти, така и за търговци. Ако има все още държава, а не просто се краде и изнудва, то е добре и за бюджета. Примерно, в сферата на услугите, се опитаха гилдиите - имоти, туризъм и т.н.

  При търговците си е Капалъ Чарши - и то на доста по-ниско ниво от реалния. Би било добре да се нормализира - не виждам допълнителни проблеми, освен за "фейсбук-търговците", но те и без това ще си карат по старому - дори е смешно да се преследват данъчно повечето от тях с този оборот..
   
 9. ReminD

  ReminD Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 22, 2008
  Съобщения:
  6,356
  Харесвания:
  1,268
  Точки:
  113
  Решението е просто - правите си асоциация на търговците на онлайн продукти - правите си една вътрешна платформа и добавяте потребителски данни и си check-вате преди да пращате и си имате едно наум, друго решение няма, ако това изобщо е решение, защото някой може да откаже поръчка от едно място, но да приеме от друго...
   
  Victor R харесва това.
 10. Victor R

  Victor R Active Member

  Рег.:
  Авг 14, 2017
  Съобщения:
  188
  Харесвания:
  96
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Точно това си мислех. В хостинг бизнеса си има FraudRecord и като си го интегрираш в софтуера ти светва всеки, който е доклаван някога от някой друг доставчик за злоупотреби или опит за някаква измама. Чисто технически такава платформа изобщо не изисква кой знае какви услия за да бъде създадена. А и възпитава потребителите, особено след като започнат да им се отказват поръчките от най-различни места.
   
 11. strana

  strana Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 7, 2008
  Съобщения:
  2,855
  Харесвания:
  460
  Точки:
  83
  Имаше няква тема за интеграция на BL с доставчиците - куриерите имат доста сериозна информация относно отказаните поръчки. Но трябва да се измисли причина, по която да им стане изгодно да я споделят.
   
 12. Nightgale

  Nightgale Member

  Рег.:
  Май 5, 2016
  Съобщения:
  132
  Харесвания:
  24
  Точки:
  18
  Колкото и да е парадоксално, при мен малкото непотърсени поръчки са или направени или потвърдени по телефона. Тоест, не е гаранция, че като се чуете за потвърждение си "връзвате гащите" :D

  Не може да стане това- нито има законово, нито морално основание да се случи. Виж ако намериш как да ги вземеш тия данни "на черно" е друга тема. :D
  Пък и както се казва по- горе- един клиент няма да иска да си вземе пратката, поръчана от мен, но същия този, ще вземе поръчаната при теб пратка.
  Веднъж една дама изрично ме пита: "Кажете ми от кой град и фирма ще изпратите поръчката, че да знам да си я взема!" Без коментар!!!
   
 13. adi

  adi Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 29, 2007
  Съобщения:
  2,255
  Харесвания:
  60
  Точки:
  48
  По добре е да имаш поръчки , каквито и да са, отколкото никакви.

  Слагай условията за доставка на сайта и да четат, въпреки че мен като клиент когато ми каже куриера" плащай доставката ако отказваш поръчката " ми става зле.
  Аз лично обичам да поръчвам онлайн обаче условията или стойността на доставката е едно от нещата заради което се отказвам понякога.
  А и специфична стока си избрал.

  Иначе некоректни винаги ще има като според мен повечето от тях са от мъжки пол.
   
  Последно редактирано: Дек 16, 2017
 14. nehrox5

  nehrox5 Active Member

  Рег.:
  Ян 5, 2014
  Съобщения:
  183
  Харесвания:
  45
  Точки:
  28
  До като Ганьо не се научи да пазарува с дебитни карти и Пейпал и да се плаща предварително така както е в цял свят няма да се оправят нещата. Аз почти 3 години съм в онлайн търговията и всяка седмица поне по 1 път плащам върнати и непотъресни пратки и поне взимам фактури и ми се брои като разход. В еконта, който изпращам има един където продава дрехи по над 100 поръчки на ден и всяка седмица плаща поне по 400 лева върнати пратки...
   
 15. strana

  strana Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 7, 2008
  Съобщения:
  2,855
  Харесвания:
  460
  Точки:
  83
  Сорри, пропуснал съм питането, сега го видях.

  Причините са много и комплексни.
  1. А защо трябва да има телефонна комуникация? Когато клиентът писмено поръчва в сайт, а продавачът доставя, като го информира за сроковете и мястото на доставка и спазва ангазиментите си? Ако има някакъв проблем - ОК, но като е нямало при поръчката и тя е била обработена успешно?
  2. В повечето случаи мен ме няма в България или съм в движение. Да наемам секретарка само щото "тука е така" и се приказва по телефона за щяло и нещяло? Примерно съм в Германия, идва поръчка на бг-сайта, обработвам я, сверявам складовите наличности и пускам товарителницата към съответния куриер да си вземе пратката. Всичко това онлайн. За какво са ми телефонни разговори при положение, че се подразбира, че клиентът е физически дееспособен и давайки писмена поръчка поне поема писмен ангажимент?
  3. Персонална причина също. В България продавам дамски стоки предимно. Вероятно повечето дами не биха искали мъжки глас с отчетлив руски акцент да ги пита "вие сигурни ли сте, че ще платите поръчката, която сте направили? " . Аз дори бих се обидил на тяхно място. Може би, щото не съм дама, а може би, щото съм свикнал, че казаната дума е хвърлен камък (особено писменоизказаната).
  4. Да, телефонът е нужен, законите в съответните страни дори ни задължават да го има на сайта. Но това не означава, че трябва да се звъни на всяка жена, осмелила се да даде онлайн-поръчка, се едно е некой от "80-те процента".
   
 16. nandibandi

  nandibandi Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 7, 2014
  Съобщения:
  1,222
  Харесвания:
  747
  Точки:
  113
  Пол:
  Жена

  Интересното при магазина, от който поръчах последно е, че е невъзможно да няма телефонна комуникация. Формата за поръчка включва: избор на продукт, начин на плащане и избор на куриер. След като поръчаш ти се обажда мил женски глас (със старозагорски акцент, подобен на руския :p), за да запише адреса, на който ще се доставя. Няма поле за адрес на доставка във формата за онлайн поръчка - магазинът държи да се чуе с клиентите. Целта е може би по гласа да се прецени дали клиентът е сериозен. Може да са наели психолог за обработка на поръчките. :)

  Като цяло ми е приятно да имам и вербален контакт с търговеца, но аз съм си комуникативна, повече от необходимото, май. :)
   
 17. strana

  strana Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 7, 2008
  Съобщения:
  2,855
  Харесвания:
  460
  Точки:
  83
  Относно "вербалния контакт" - ми обади се и благодари ;) на търговеца, след като ти е доставил продукта, който си харесала, и се е оказал точно този, който си очаквала.
  Можеш да го питаш предварително детайли относно продукта и доставката също.

  Тук ставаше въпрос защо аз като търговец трябва да се обаждам на клиента?

  Имаше един типичен кокни-софизъм "дали джентълменът трябва да пожелава лека нощ на дамата, ако дамата не желае лека нощ?" И това е в лондонския етикет дори - никога джентълмен няма да пподаде пръв ръка на дамата (освен ако не й е шеф или 50 години по-възрастен). Преценката дали да подава ръка е нейна. Това се пренася и върху клиентите, тъй като клиентът е главният субект спрямо търговците.

  Ми нека дамата си прецени дали да се обажда. Защо джентълменът да я безпокои с некоректен въпрос? Защото да се обаждаш на човек, който писмено е заявил, че ще купи даден продукт при определени условия (качество, цена, срокове на доставка и т.н.) с искане да потвърди и вербално това си е досаждане, а понякога дори е непростимо. Като да питаш секретарката или съпругата на бизнесмен, поръчал сценични дамски ботуши, дали ще потвърди поръчката.
   
  Последно редактирано: Дек 18, 2017
 18. Вискяр Градинаров

  Вискяр Градинаров Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 11, 2012
  Съобщения:
  3,860
  Харесвания:
  934
  Точки:
  113
  Професия:
  Артист в градината
  Място:
  Градина Вискяр
  Няма такова нещо. Имаш възможност - консултирай се с юрист.
  Поръчване по Мрежата не поражда юридически (финансови - при НП) последици. Поръчалите не са длъжници.
  Винаги съм се чудел на нашите Андрешковци с магазини - защо нямат картово плащане?
  Подготвям онлайн магазин и второто, след попълването на стоките, ще е модул за картово плащане. С много по-различни цени!
  Защо не си подбирате клиентите - с всички произтичащи положителни последици, а правите битаци? Вие сте мазохисти.
  С какво се различава един онлайн "магазин" по нашенско от продавалника? С нищо!
  Сериозните магазини имат поне 3 (три) начина за плащане. Вие пердашите само "кеш, в брой и на ръка".
  Еми ще ви пробутват кукли магураджиите, няма как.
   
  Svetliooo харесва това.
 19. Nightgale

  Nightgale Member

  Рег.:
  Май 5, 2016
  Съобщения:
  132
  Харесвания:
  24
  Точки:
  18
  Защото се ползва малко. А пък си е някакъв, макар и малък допълнителен разход на магазина. Нямам конкретна статистика колко от клиентите избират начин на плащане "С карта" но със сигурност процента от общите поръчки ще е под 10. Може да споделите в последствие, колко от клиентите ви плащат с карта.
  Връщаме се на момента с доверието. Българският клиент няма доверие на българския търговец! Българският клиент може да плати с карта в амазон, спортсдирект, ebay, алиекспрес и всякакви съмнителни магазини и магазинчета в UK, Китай, че дори и щатите, без да е прочел общите им условия, щото са на английски, а клиента не разбира и грам, без да осъзнава, че може да загуби парите от поръчката си и да няма кой да го защити, а тук в БГ, където има и телефони на магазините и информация за юридическото лице и един куп защитни комисии, клиентът не се доверява!!!
  Иска да го види, да го отвори, да го пипне и помирише и тогава да плати.
  Другото, като пречка за плащане с карта е, че когато в магазина си предлагаш продукти от афилиейт партньорство е малко сложно да се плаща с карта.
   
 20. Вискяр Градинаров

  Вискяр Градинаров Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 11, 2012
  Съобщения:
  3,860
  Харесвания:
  934
  Точки:
  113
  Професия:
  Артист в градината
  Място:
  Градина Вискяр
  Каквото повикало, такова се обадило - всеки продавач си заформя такава клиентела, какъвто е той. Имам над 25 години опит в преките продажби - и на едро, и на дребно. Видимо два еднакви магазина или сергии имат различни клиенти - според продавача.
  Да пренебрегнеш (изгониш) дори и 3% от клиентите - по причина начин на плащане, не говори добре за даден търговец.
  Докато ебавате сериозните клиенти, много ще има да се вайкате защо пазаруват извън България.

  Как търговец загуби сделка, заради липса на плащане с карта.
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice