Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

"ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР НА КЛИЕНТСКИТЕ МНЕНИЯ" ЕООД

Регистрирана на 13 януари 2015 година. Кога тази фирма е успяла да направи проучвания за да издава какъвто и да е сертификат за коректност.

Истината е, че един предприемчив човек (според ТР МАРЕК РУЖЕЦКИ) се е сетил как може да направи милиони като издава сертификат на всеки който желае да се окичи със званието "коректен". Тази година ще издава сертификат за 2015 година. Догодина ще се обади на същите клиенти и ще им издаде сертификат за 2016 година и така докато има наивници да купуват един нищо не значещ напечатан лист. Разбира се това, че всека една фирма може да си напечата същия сертификат сама много по-евтино е отделен въпрос.

Не смятам, че хората които си купуват този безсмислен лист хартия са идиоти или глупци. Те просто са наивници, които смятат, че най-накрая някой е оценил труда им, в една страна където всеки ги мачка и никой не ги цени. Едно време табелките образцов дом имаха къде, къде повече тежест от този сертификат. За съжаление ще мине време преди да се разбере "важността" на този сертификат и през това време някой ще направи много добри пари.

В крайна сметка този МАРЕК РУЖЕЦКИ е достоен предприемач. Измисли е начин как успешно да продава "въздух" използвайки наивността и суетата на хората.
 
От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

Всеки може да продава хартия под различен предтекст...ако бях толкова нагъл и аз щях да си направя сайт за 100 лева, какъвто е този, ще си печатам хартийки и ще ги давам на хората да ги лепят....
 
От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

Добре бе хора, не мога да ви разбера. Значи като използват наивността на хората да им издават сертификат, заблуждавайки ги, че той има някаква стойност не е престъпление. Обаче ако някой се опита да те изцели от черна магия, веднага всички скачате, че това е измама. Което е супер нелогично, защото това с магията е измама в много по-малък мащаб. Получава се точно като отнемането на един живот е убийство, а на хиляди статистика. За мен този човек не е никакъв предприемач, а е един много добър измамник! И много се дразня от факта, че толкова много хора разбират за какво става дума, дори са се опитали да измамят и тях. Поплюват си малко и им минава. След това си седят и си траят, вместо да предприемат нужните действия и да сигнализират където трябва и може. Толкова страници изписахте, ама не можахте да напишете 2 реда на компетентните органи. За това сме на това дередже. Плюйте си, псувайте си, после си мечтайте за Германия, САЩ, UK и другите ви там чудни дестинации и се чудете защо тук е дивия запад и пак псувайте и си обяснявайте как няма да се оправим.

Ако тези се бяха свързали с мен, още на момента щях да сигнализирам където трябва. Обаче в случая аз нищо не мога да направя!
 
От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

Този сертификат според мен няма как да бъде спрян. Предполагам по закон е разрешен, или по-скоро 'Което не е забранено е разрешено'.
Отделно в един друг форум се опитаха да повдигнат темата, дали е измама и няколко човека, които вече си го бяха купили скочиха срещу човека, който се е усъмнил.
Според тях, това е нещо супер прекрасно и с такива теми някой се опитва да развали позитивната инициатива. Отделно по този начин, усетили, че някой бил оценил труда им.
И накрая много доволни от цената, мислели, че 500 лв поне ще плащат, а то някакви си 70-80 лв само.
Смешна работа....

Предлагам стара/нова идея. Подобен на този, обикаляш къщи, блокове, кооперации и продаваш СЕРТИФИКАТ 'ОБРАЗЦОВ ДОМ 2015'. И да си го лепят, може и метална табелка даже да се направи.
 
@Maverick, има известна разлика между черната магия и този тъп сертификат. И ще ти кажа каква - това е непоисканото - звънят ти и ти разливат едни красиви локуми и не знам си какво с цел да представят по-най невероятен начин тази буквално ненужна на никой хартийка. При черната магия, реално вярваш, че имаш нещо лошо тегнещо над теб и сам търсиш човек, който да те избави от нея. Има разлика. Отделно черната магия не върви с някакъв документ, че си изцарен, просто вярваш, че е направено всичко и няма да имаш проблем, а тук цялата глупост е се крие зад СЕРТИФИКАТ, което по дефиниция думата сертификат се характеризира с изпълняването на определени условия. Един вид гаранция, че отговарящ на някакви си критерии - или казано на друг език - отговаряш на някакви стандарти. И ми е чудно какви са точно тези стандарти и с какво може да се приравни подобен сертификат. И последно, но мен лично най-дразнещо - ако случайно консултираш някои бизнеси от към маркетинг ти се отваря допълнително (често безплатна за теб) работа, за да видиш какво точно се опитват да продадат на клиента и с какво това ще помогне на бизнеса му. Много куца история както и да го погледнеш.

@dekemvri, радвам се, че в този форум няма такива "късметлии", които толкова безоснователно защитават този сертификат. Колкото до форума и хората там, силно им пожелавам да управляват и инвестират ресурсите си малко по-кадърно. Не е голяма инвестиция, но тези там 60 лева могат да им донесат за една седмица с добре настроена AdWords кампания много повече ползи от този шит. Явно в онзи форум дори нямат идея в какво може да се инвестира, дори и с не много големи бюджети. Отделно както всеки български бизнесмен, видят ли, че един сертификат е за тези пари (а аз честно казано малко сертификати знам да са под едно 200-300 лева, дори и не знам дали има такива, защото имаш все пак одит и инвестиране в ресурси, за да покриеш някакви критерии), то реално е на далавера. Тук реално купуваш шит. Да се опитат да се сертифицират по ISO, или да влязат в някаква тяхна нишова организация. Да видим дали ще е така.

За да имаш ясна представа какво представлява един сертификат, колко тежи той и какви ползи носи на бизнеса, е нужно поне веднъж да си минал такова сертифициране и да знаеш за какво става дума. Или казано на прост език, фирмите с такива сертификати си нямат на идея и това е може би единствения, за който може да се класират, което е още по-жалкото. Сигурен съм, че 90% от тези фирми, взели тези сертификати никога няма да вземат друг през периода си на съществуване. ;)

Но пак ще заключа поста си с - Има ли балъци, веднага ще се появят тарикати. Все пак в БГ това е лесно, има ги и от двете. ;)
 
От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

"Значи като използват наивността на хората да им издават сертификат, заблуждавайки ги, че той има някаква стойност не е престъпление."

В конкретния случай най-измамени са не хората които купуват "сертификата". В крайна сметка те закупуват този "сертификат" с идеята, че той ще ги позиционира по-добре в техния бизнес. Дали ще се постигне този ефект или не е друга тема, това си е тяхно бизнес решение.

Най-излъгани ще са потребителите които ще се подведат по този "сертификат". Сертификата е писмено удостоверение за нещо, което би трябвало да ни гарантира определено нещо. В случая фирмата която издава този "сертификат" не гарантира нищо. С този "сертификат" крайния потребител няма как да има по-голяма гаранция дали дадена фирма отговаря на някакви критерии. Това обаче много потребители няма да го знаят и ще бъдат подведени.
 
От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

В конкретния случай най-измамени са не хората които купуват "сертификата".... Най-излъгани ще са потребителите които ще се подведат по този "сертификат".

Точно това имах в предвид със сравнението за статистиката. То реално компетентните институции защитават точно крайния потребител. За бизнеса никой не го интересува.

По логиката на някой тук всеки може спокойно да си регистрира 2 фирми и с едната да сертифицира другата. Да си произвежда боклуци и да ги продава като най-добро качество.
 
От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

Издадения документ е на база мнения по адреса на дадено предприятие, публикувани от клиенти в Интернет пространството. Тоест вместо вие да си пуснете търсачката за да видите какви мнения има дадена фирма някой ви гарантира, че те са коректни. По техния алгоритъм обаче ако има негативни мнения за вас в определена година ( примерно 5015) то на вас няма да ви се издаде "сертификат" за 2015 година, но това не пречи да ви се издаде летящо листче, че сте коректен през 2016 година. Тоест фирмите които са били некоректни през 2014 година, но все още не са некоректни през 2015 година могат да получат този така желан документ (примерно януари-февруари) и след това да си бъдат некоректни през цялата 2015 година.

За положителният резултат, че сте "коректна фирма" е достатъчно да имате положителен коефициент на мнения. Ясно е, че много некоректни фирми си наемат "писатели" които да пишат положителни мнения за тях и за продуктите които лансират. Така, че този алгоритъм не е никак достоверен.

В крайна сметка фирмата под определението "коректна фирма" и "безупречната репутация на фирмата в Интернет пространството" издава някакви хартийки без стойност и не носят никаква отговорност ако реално фирмите не са коректни.

Дали някой ще може да ги осъди за това се съмнявам. Те са си написали на какво се основава техния "сертификат". А всеки сам може да реши дали да се довери на него или не. Лошото е, че много хора няма да имат никаква идея какво се крие под тези гръмки думи.

Лично аз знам, че всички мои фирми отговарят на условието "коректна фирма" защото за тях няма нито едно негативно мнение в интернет и сертификат за това не ми трябва.
 
От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

До Maveric: ти в БГ ли живееш? Защото много оптимистично си настроен за властите.
От 10 мои жалби написани до РПУ, познай на колко ми отговориха с текста: преписката се прекратява поради неизвестен извършител.
Можеш ли да познаеш?
Ти имаш ли контакти с МВР или нещо друго? Имаш ли опит с някой адвокат, влизал ли си в БГ съд?
Май не си......
 
Re: От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

По логиката на някой тук всеки може спокойно да си регистрира 2 фирми и с едната да сертифицира другата. Да си произвежда боклуци и да ги продава като най-добро качество.

Да, това е така и няма кой да го спре, наистина. Тук освен някаква морална граница и професионално отношения към бизнеса, няма какво да те спре. Но уви, точно това тук липсва в много псевдо бизнесмени. С две думи - всичко може да се измисли и да е върви. Въпросът е колко балъци има, но като гледам доста са. Всяка година да навиеш 1000 фирми да си вземат този шит, това са ти едно 60 000 на година, което никак не е зле. За жалост балъците са повече и 1000 като бройка е много под очакванията какво реално ще в като тотал "сертифицирани" фирми. :)

А колкото до излъганите потребители, които мислят, че такъв сертификат има тежест - нужно им е малко повече рисърч и мозък, за да разберат, че това е едно голямо нищо. Но докато се стигне до това, много вярващи ще има и какво от това. Много велико ще е в техните очи. Дори не знам за какво им е нужен този сертификат, освен за заблудените им клиенти и партньори. А ако има такива, жалко за тях - подведените. :)
 
От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

"Въпросът е колко балъци има, но като гледам доста са. Всяка година да навиеш 1000 фирми да си вземат този шит, това са ти едно 60 000 на година"

Много повече от 1 000. До сега в София фирмите са над 300, за цялата страна ги броих до 1400 и ме хвана мързел да продължавам. И това е само за около 3 месеца. Както по-рано писах, някой ще направи милиони от тази идея (ако не му мине котка път).

Сега е момента някой от форума да направи конкуренция на бургазлии, баницата е голяма ще има за всички.
 
От: Re: От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

Изчетох доста и според списващите в темата, фирмите които са си взели такъв сертификат не са компетентни по въпроса със сертифицирането, и организацията им едва ли някога би кандидатствала за реален сертификат! Да не говорим за сертифициране по ISO.

Еми и аз така мисля, но при мен реалната ситуация е следната: Приближена до мен фирма си е взела такъв "сертификат"! Иначе ръководството е супер кадърно, освен това организацията беше сертифицирана няколко години по ISO стандарта. Искам да кажа, че не са някакви там льольовци, но явно са ги подвели яко! ОК. Случва се да се подведеш! За мен обаче супер тъпото е, че въпросната организация си е лепнала "сертификата" на сайта, и са написали едни такива гръмки, помпозни слова....! Балъшкото е, че ръководството знае, "сертификата" е пълен shit, обаче продължават да си държат акото на сайта, и се гордеят с него. Защо? Защото клиентите им вярвали на такива неща и било добра реклама!

Лично моето мнение обаче е, че не бих бил клиент на такава фирма, защото за мен един мениджмънт допуснал подобна глупост, и гордеещ се с нея, е слаб мениджмънт. Хора, които вероятно не държат на своя бранд.
 
Re: От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

Сега е момента някой от форума да направи конкуренция на бургазлии, баницата е голяма ще има за всички.

Да, нещо за другата година или сертификат Велика фирма 2015....или някакъв друг булшит, да го украсят също с това, че излизат с името с в Google. ;)

Ето това е резултата когато сам си правиш всички или разбираш от всичко. :) Гризваш дръвцето. :)
 
От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

Такаа....
Факт е, че за изключително кратко време са издадени много "сертификати". И като се замисля, поне 50 % от сертифицираните фирми са нясно, че този "документ' не притежава стойност, но най-вероятно си казват: "Факта, че трета страна ни издава такъв документ ще има тежест пред клиентите ни. Та защо да не си вдигнем репутацията пред клиентите, а?"
Т.е. фирмите, получаващи този, така "ценен документ" стават съучастници в схемата "мамим крайният потребител".
Но! От юридическа гледна точка предполагам, че няма престъпление, то е на морална основа, по-скоро. Въпреки, че не съм запознат, но от друга страна звучи логично, организация/фирма, издаваща каквито и да било сертификати да притежава съответните акредитации и лицензи за подобна дейност. Добре би било да се изкаже юрист по темата, де. ;) Това, което е сигурно е, че има морална норма, която е нарушена с издаването на документ, претендиращ за по този начин!
А, между другото има поне една фирма, от сертифицираните, която е един от лидерите в своя бранш и, да - ПРИТЕЖАВА СЕРТИФАТИ ПО ISO !!!
Поне на такава попаднах аз в техният списък. ;)
 
От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

До Maveric: ти в БГ ли живееш? Защото много оптимистично си настроен за властите.
От 10 мои жалби написани до РПУ, познай на колко ми отговориха с текста: преписката се прекратява поради неизвестен извършител.
Можеш ли да познаеш?
Ти имаш ли контакти с МВР или нещо друго? Имаш ли опит с някой адвокат, влизал ли си в БГ съд?
Май не си......

Това, че полицията я мързи да прави разследване не означава, че ако не им поднесеш всичко на тепсия няма да поемат случая. Имал съм доста срещи с полицията и мога да ти кажа, че има неща който няма как да откажат. Преди няколко години на морето съвсем случайно бях свидел как в раьоното влиза мъж който е изгубил детето си, малко след това влиза друг мъж с големи претенции за някаква глупост и направо си го отсвириха. Което за мен е разбираемо. Друг случай преди 2 месеца: викат ме в икономическа полиция за да дам показания за един сайт който съм правил аз, а сайта продава ментета. После кажи, че не си вършат работата. В БГ съд също съм влизал не веднъж. И там нещата не са розови. Корупция, мързел, немарливост са ежедневие. Но попаднеш ли на свестен съдия и адвокат всичко е ОК.

ЕДИТ: Да допълня.... Да положението тук е много зле. Обаче това означава ли, че трябва да се предадем и да оставим всеки да си прави каквото си иска? Защото ако си мислиш, че сега е зле, ако не се прави нищо след 1 година ще е още по зле.
 
Аз си мисля реално, че са на ръба на някакви законови граници. Да изключим морални и професионални, там е ясно. Но това, че са извън "истинските измами", ако мога така да го дефинирам, ги прави напълно легални. А това, че някакви шитове продава, няма проблем. Виждали сме и планински въздух в буркан в ebay да се продава, че такова нещо ли ще ни впечатли? :)

Нужно е да се направи една бърза проверка, да се установи какво реално представлява този сертификат и всеки да е наясно, а това, че някои се успокояват, че този сертификат служи, за да се пърчат пред клиентите им, само може да пробуди съжаление в мен. А може би и някои по-запознати техни клиенти, ако има такива де. :) Повечето просто не ги интересува, има там нещо, супер, няма проблем, те са точни. :)

Най ме е яд, че точно ей такива спевдо-говно бизнеси разказват играта на целия бранш. Не знам тия заспалите фирми, които наистина издават сертификати как го намират, защото реално там цакат най-много системата. Но и още един минус, както се получи с китайските стоки - толкова много плява ще залее бг бизнеса, че в един момент всеки ще гледа скептично към всичко ново. И може би с право. Това е още една гадна страна, над която тъпаците не са се замисляли, правейки тази велика бизнес система. ;)

В този ред на мисли, звъннаха ми и на мен от: +359 56 971 933 ;)
 
От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

Звъняха и на братовчед ми вчера.....
Срещаме се вечерта да пийнем по едно и ми разказва как щял да си купува сертификат :cry:
Докато му обясня време мина.
Трябва да се направи някъкав сайт за отзиви на клиенти от фирмите и измами, свързани с тях.
Е, за тия ще направя отделен раздел!!!
 
От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

Като гледам тепърва ще настане бум за този сертификат, като започне всеки награден да се хвали сред приятели, ще започнат даже сами да си кандидатстват през сайта... данеби да ги пропуснат. Направо избиват рибата с този сертификат, хората доволни, че са ги оценили положително, че са им оценили труда, цената ги кефи... Изобщо яката работа :D и човека ще си купи Бентли след няколко месеца като продава лепенки....
 
Ее, @uphero го чакаме да представи нещо в тази насока, защото реално той доста добре се справя и с това да представи нередностите в една или друга светлина. :)

Не се безпокойте, колкото сайтове имате, толкова е по-голяма вероятността да се чуете с тях по няколко пъти за месец. :) Просто гаранция е това. А нещо да споделиш, което да ни се види интересно за обсъждане? :) Все по--интересно ми става последно време. Около мен за момента няма превъзбудени от това.
 
От: Сертификат "Коректна фирма"?! Поредната измама?

Ето кратко резюме на един от сценариите за представяне пред жертвите така де клиентите.

"Здравейте, свързах се с вас понеже вашата фирма получава сертификат за коректна фирма и правото да е включен в каталога на коректните фирми за 2015 година

Накратко ще Ви обясня, че това е изследване в европейски мащаб, като България е петата, която го провежда, ние изследваме клиентски мнения в интернет пространството и понеже за вашата фирма не са открити никакви негативни мнения, вие имате правото да получите този сертификат коректна фирма именно заради вашата безупречна репутация.

Сертификата с пълното наименование на вашата фирма, разбира се е подпечатан и подписан от координатора на проекта.

Също така получавате и стикери формат А6, които са водоустоичиви и може да залепите на служебен автомобил или витрина със същата информация, че участвате по този проект и вие сте коректна фирма. Също така от нас ще получите и достъп до платформата коректна фирма точка ком, където ние ще изработим електронна визитка и в нея ще може постоянно да актуализирате фирмените си данни, да добавяте подробна информация и актуални промоции.

Тази визитка, вие ще може да използвате, докато съществува вашата фирма. Също така когато станете част от каталога на коректните фирми при изписване на името на вашата фирма в Гугъл или например при изписване на ключова дума като например "шоколад" вие ще излизате на челна позиция и до вашето име на фирмата ще стои логото на коректна фирма, което значи че вие вече сте изследвани и сте коректни и към клиентите и партньорите си, също така ще има и линк към вашата електронна визитка, където потребителя ще види пълната информация, която сте предоставили, има и Гугъл мапс където да отбележите седалището на фирмата, снимки и друга информация.

Сертификатът и стикерите, получавате напълно безплатно, единственият разход свързан с участието в този проект е еднократна такса за активация на тази електронна визитка, на стойност 59 лв нето, но това не е абонамент и няма допълнителни разходи за поддръжка и както вече казах визитката се ползва през целият период на дейността на вашата фирма, не се изисква предварително плащане и всичко получавате с куриер и наложен платеж"
 

Горе