Съвети и мнения как да успея :)

хартиеното висше образование
Сериозни проблеми имаш.
На 19 години имах трудов стаж:
- 1 лято ходех с баба ми, да ѝ помагам да пасе шилета за угояване на ТКЗС-то;
- 1лято, с баба ми, помагах в отглеждане на бройлери;
- следващото лято (6-ти за 7-ми клас) - пак бройлери, но вече от ТКЗС-то ми предложиха заплащане като на останалите;
- следващите две лета - товарач на камион в ТКЗС-то, заплащане на изработено, научих се да карам камион и трактор;
- в техникума - летата, вместо да ходя на двуседмичния стаж за по 1,20 лв на ден, работех по два месеца във Фармахим, по специалността - видях на практика почти всяка машина, за която бяхме учили;
- след техникума, преди казармата, с приятели обиколихме половин България на стоп.
През цялото това време никога не съм мислил за парите.
В института първата година бе нулева, след това имах средно по 300 лв доход, като заплатите тогава бяха около 160-180 лева.
Никога не съм ходил на бригада, винаги съм работел през това време - всяка година пъкваше по някаква възможност, която се броеше за бригада.
В студентската книжка имам 56 оценки. Повече от половината от тях - 35, са тройки. Единствено по специалните предмети имах 5 и 6.
На втора математика се явявах 7 пъти - на последното явяване, когато при 50% шанс да позная отговора, не уцелих, доцента ми писа три и ми хвърли книжката в коридора! На четвърта - 3 пъти. Което не ми попречи, като инжинер в завода вече, да си създам интегрално уравнение и да го реша, при едно изследване.
В завода вече наистина бе кофти - 155 лв заплата. Но пък обиколих соц. лагера на държавна сметка и всяка пролет и есен бях на море на научни симпозиуми, пак на държавна сметка, в елитни хотели и курорти.

А ти колко трудов стаж имаш до тук?
 
Нормално е да мислиш, че не съм работил и съм ходел на морета и почивки и бла-бла... Няма нужда да изреждам какво и кога съм правил, но не съм ходил на море, не съм обикалял големите градове, ходил съм в много малко по-големи градове. Купиха ми компютър като бях на 12, днешните деца ходят още от първи клас с айфони и галаксита последен модел. Мога да кажа едно, че има хора, които заслужават много повече, отколкото други имат. Те не са правили нещата от ранните години, които аз и ти в случая сме. Какво знаят те, да ритат, да обикалят улиците.
 
Че никой не те спира да ходиш на море. След като си на 19 личното ми мнение е не се задълбавай толкова в бизнес стратегии. Има време и за това. Университета колкото и да го плюете си е хубаво нещо, особено в студ. град. Ако сега не си изживееш тези години кога ще го направиш? След това ще имаш семейство и по-големи отговорности.
 
Вискяр, на 27 год. съм, като в момента съм докторант в Минно-геоложки университет и взимам 450 лв. държавна стипендия. Опитвам се да започна нормална работа някъде, но ръководителят ми се противи. Имах огромната амбиция да кандидатствам по програмата Техностарт на министерство на икономиката(може и да се бъркам), като след няколко зададени въпроса установих, че тази програма не е за простолюдието. Парите се изплащаха, след вече такива похарчени.. като имаше винаги едно НО. Работил съм по специалността ми като съм бил доволен(мениджърска длъност), но най-доволен съм бил през 2007-2008 г. когато работих лятото (тогава бях ученик). Работата ми беше поддръжка на тоалетни в крайпътно заведение, като средно след смяна съм си тръгвал с по 100 лв(деляхме с шефа 50/50). Максимумът ми е бил 160 лв. Смея да твърдя, че до сега това ми е най-скъпо платената длъжност, която съм заемал. И тя произтече от факта, че всеки друг се гнусеше и не искаше да работи. Откакто съм студен съм ходил на бригада в Аляска, откъдето се върнах без пари, ходил съм в Св. Петербург на конференция, откъдето останал с много добри впечатления. Но относно доходна работа... тази не мога да я забравя до ден днешен!
 
Че никой не те спира да ходиш на море. След като си на 19 личното ми мнение е не се задълбавай толкова в бизнес стратегии. Има време и за това. Университета колкото и да го плюете си е хубаво нещо, особено в студ. град. Ако сега не си изживееш тези години кога ще го направиш? След това ще имаш семейство и по-големи отговорности.
Кой ли бивш студент не изпитва носталгия към студентските години :)
 
Бачкай, бачкай каквото има и за колкото има. Виж как се изкарват пари и ще започнеш да ги цениш повече. Тия суми 8к *4$ и т.н. може да ти стават големи очите от тях ама те са направени с труд и време. Още си млад, сега ти е времето да правиш грешки и да гледаш различни неща. Първият мобилен телефон ( от старите с капаче и антена) съм си го купил със спестени пари от стипендии в училише. Първият комп с работа по строежи на 16-17г. Сам си платих шоф. курсове. Образованието също. Редовно учене комбинирано с работа от 9-5 ( да, оценките страдат, но пък научаваш как да балансираш, нещо което ще ти влезе в употреба като имаш деца и семейство). Нямаше невъзможни неща тогава, повярвай ми. Бях млад и можех да изкарвам по 2 дни с по 3-4 часа сън... Кофти е, ама се налагаше. От всички тези неща научиш цената на парите и цената на труда. Никой не може да ти го налее това в главата и да ти каже - направи това и ше си ок, направи онова и ще имаш пари. Сам трябва да минеш по този път. Без оправдания, без оплаквания и без "но"-та. Живота може да съкс ама учи на много неша.
 
да те сложат на заплата от 800 лв
Никой не те слага на 800 лв, ти сам се слагаш на 800 лв на месец!
Колегата е прав в тази си част
на първо време трябва да поработиш върху личностните си качества

Може и без университет да правиш както по 800 лв така и по 8к на месец познавам хора без унивеситет, където правят десетки к на месец, така че не е там ключът, а в самото действие и желание за развитие - тук говоря личностно и трупане на умения.
В момента можеш да инвестираш няколко стотин лева в книги, ако имаш повече пари и в курсове може и да черпиш опита на успелите - когато учиш от успелите и моделираш това, което правят е въпрос на време и ти да го направиш!
Всички успели хора са проактивни, така че търси начините и спри с това мрънкане стил - няма, немога, няма смисъл, но и т.н., а почни да действаш!
 
Стани овчар и ще изкарваш над 1 000 лв. месечно.
 
Не знам какво е станало с потребителите тук за последните няколко месеца, откакто не съм така активен, ама много почвате да ме дразните. Човека го изядохте с парцалите, щото се чудил и се съмнявал. Ами нали е на 19 години бе, нищо не е видял, нищо не е направи, откъде да знае какво и как се прави! Обърнахте го на самоизтъкване кой, колко голям пич е и как е бачкал от 5 годишен.

Може да мрънка и да се чуди, но е направил най,най-важното, а именно да направи първата и най-важната крачка - да почне да мисли. Почнеш ли да мислиш, следващото е да действаш. Тука е и нашата роля, да го поощрим да премине от мислене към действия, което е другата най-важна крачка. Проблема на хората е не че много мислят, а че изобщо не мислят или по-скоро мислят си че мислят, но мислят с чужди мисли насадени им от стереотипи и всевъзможни обществени заблуди. Носят се по течението - ще уча и ще си намеря хубава работа... и до там.

Щом е тук, щом пита, значи иска да излезе от стереотипа и да направи нещо със себе си, което на 19 години е повече от достатъчно, някои хора не стигат до тук никога! Като го насерете тука колко е тъп, колко е прос, как мрънкал, какво си мислите, че правите!?

И още нещо, във връзка със самоизтъкването, да се включа и аз в този дух... Голямата гордост да си бачкал на строеж и да си гледал свини на 16-17 години. Не че и аз не се пробвах, ама изкарах 2 дена и се преквалифицирах, щото си е много работа и то тежка. Отделно да слугувам на мангали и да им нося тухли и хоросан не ми се вързва с виждането ми за смислена работа. Точно на 16 г. промотирах едни чипсове по магазини, после продавах песнопойки пред варненските театри и опера. Малко като се отраках, продавах фалшиви доскове и други работи;) на чужденците на златните, на ден съм докарвал по 2000 лв. (от старите пари, споко), към 200 лв. днешни, даже и повече, че стойността на парите не е същата. Та искам да кажа.... И на 16 години можеш да печелиш с главата си, не с тежък физически труд. Затова съм си сложил и такъв подпис :)

И за образованието да кажа нещо.... За мен работят само висшисти, без аз да имам завършено висше. Друго нямам какво да кажа по въпроса... Нямам ЦВ, никога не съм имал, никога не съм ходил на интервю, никога никой не ме е оценявал...

Всичкото това го написах, не толкова за момчето, което "мрънка", а за капацитетите, дето хванаха един млад човек на кръстопът и почнаха да се правят на голямата работа. То така и баба знае, дето се вика....
 
Проблема в случая не е в това, че се чуди с какво да се захване, а че мисли само за пари. Това е проблем на много хора. Когато парите са единствената цел и човек се чуди какво да прави, за да изкарва повече, настъпва едно такова объркване. Много хора дори са готови на всичко, само за да имат повече пари, не мислят за това, което вършат и което ще им се наложи да вършат, за тях важното е да има печалба, да карат скъпи коли и т.н. Лошото в случая е, че това нещо не носи никакво дълготрайно удовлетворение. То идва само в случаите, когато направиш нещо съществено, когато се усъвършенстваш и постигаш успехи без да мислиш за парите. Личи си, че авторът на темата е още много млад и не знае почти нищо за живота, няма опит и се чуди какво да предприеме, но според мен е много по-добре точно на този етап да се развива в избраната от него област, отколкото да се чуди какво да направи, за да има повече пари.
 
а именно да направи първата и най-важната крачка - да почне да мисли.
Ето му го мисленето, чичовото:
Купиха ми компютър като бях на 12, днешните деца ходят още от първи клас с айфони и галаксита последен модел.
без аз да имам завършено висше
Ами личи ти.
Не си единственият, дето успява, без да има висше образование. Но винаги личи.
 
Принципно съм съгласен, но тук опираме до мотивацията. Ако те мотивират парите, няма лошо, защото в крайна сметка, ако искаш да имаш много пари, то сам ще се сетиш, че с хубава работа няма как да стане, затова и е тук, което е основното, щото е помислил и се е сетил. Някой го мотивират хубавите коли, други хубавите жени, трети иска да пътува, при всеки е индивидуално, за всичко обаче трябват пари.

На този етап го палят парите, после ще е друго. Нашата роля тук е не да му обясняваме, колко е тъп и да се правим на големи бизнесмени, а да му посочим как е правилно според нас.

Да почнеш да възприемаш парите като средство, не като цел, си иска много опит. Според мен не може да се почне от там :)

Друг голям мотиватор е мързелът, имал съм гадни моменти, когато в най-мрачните си мисли съм допускал, че може да се наложи да работя и такива чудеса съм правил от нищото... :)



Проблема в случая не е в това, че се чуди с какво да се захване, а че мисли само за пари. Това е проблем на много хора. Когато парите са единствената цел и човек се чуди какво да прави, за да изкарва повече, настъпва едно такова объркване. Много хора дори са готови на всичко, само за да имат повече пари, не мислят за това, което вършат и което ще им се наложи да вършат, за тях важното е да има печалба, да карат скъпи коли и т.н. Лошото в случая е, че това нещо не носи никакво дълготрайно удовлетворение. То идва само в случаите, когато направиш нещо съществено, когато се усъвършенстваш и постигаш успехи без да мислиш за парите. Личи си, че авторът на темата е още много млад и не знае почти нищо за живота, няма опит и се чуди какво да предприеме, но според мен е много по-добре точно на този етап да се развива в избраната от него област, отколкото да се чуди какво да направи, за да има повече пари.
 
Проблема в случая не е в това, че се чуди с какво да се захване, а че мисли само за пари. Това е проблем на много хора. Когато парите са единствената цел и човек се чуди какво да прави, за да изкарва повече, настъпва едно такова объркване. Много хора дори са готови на всичко, само за да имат повече пари, не мислят за това, което вършат и което ще им се наложи да вършат, за тях важното е да има печалба,
Когато една цел обсеби някого, започва да не вижда пътищата към нея.
 
Друг голям мотиватор е мързелът, имал съм гадни моменти, когато в най-мрачните си мисли съм допускал, че може да се наложи да работя и такива чудеса съм правил от нищото...
Тук съм напълно съгласен.
 
Чиче, бях ти написал нещо специално за теб, ама го изтрих и няма да ти кажа какво беше :)

Разбира се че си личи. Висшето не носи само негативи, има и позитивни страни, няма спор. 95-та година нали знаеш какво правиха висшистите, как да стане.... Ако беше сега, сигурно щях да го завърша за престиж, ама тогава нямаше начин. А на тая възраст вече няма смисъл и няма защо.

В тая връзка, не знам на мен по какво ми личи, вероятно по просташкия изказ, ама сравнение с мойте висшисти съм като професор по българска филология. Некъв ужас е и съм се примирил, че всички са такива. Сега ги вземаме възможно най-млади, веднага след университета и си ги учим на ново.

Ами личи ти.
Не си единственият, дето успява, без да има висше образование. Но винаги личи.
 
Последно редактирано:
Нашата роля тук е не да му обясняваме, колко е тъп и да се правим на големи бизнесмени, а да му посочим как е правилно според нас.
Не смятам, че е тъп. Ако смятах така, не бих писал.
"Кой колко е голям" е морална категория - от всяка гледна точка е различно.
Същото е и с "правилно" - за мен правилно е, че няма мръсна или черна работа. Никога не знаеш какво можеш да научиш от някоя работа или с кого ще се запознаеш в нея. А именно житейският опит и хората, с които общуваш, ти оформят мирогледа и живота.
Когато 1990 година бях безработен и отидох при един от доцентите в катедрата да пием по бира, въобще не съм очаквал, че ще си тръгна с идеята да произвеждам маджун за прозорци - това е повече от шантаво спрямо електрохимията.
Когато почнах да меся ръчно маджуна и наех едно комшийче да меси и той, че да се вдигне производителността, никога не съм си помислял, че ще докарам 12 тона винервайс от другия край на България. А именно тези 12 тона ме запознаха с човек, който ми преобърна живота и ме направи доставчик на едро на бои, лакове и домашни потреби за повечето магазини в София.
 
Слушай сега, аз от 2007-8 година откакто се регистрирах тук, не съм работил нищо освен разни ИТ неща и занимавки, хвани се запиши в http://softuni.bg първия модул основи на програмирането е безплатен и виж дали те влече.
 
-
Чиче, бях ти написал нещо специално за теб, ама го изтрих и няма да ти кажа какво беше :)
Израстваш. :D
Вярно е, че днешното образование не е образование, а бизнес за ВУЗ-овете.
Но който има желание да учи, има възможност да се изучи. Наблюдавам израстването и развитието на един младеж. От близо.
На 17 в главата му бе само фитнес мускули и как да стане така, че само да си врътка синджирчето.
Побъхти се хамалин в един склад, с голяма заплата. Оказа се, че фитнес мускулите не вършат работа в хамалската професия. После мина през по-интелектуална работа - разнасяше пици. Забърса една студентка, записа се студент - електрохимия!, и се премести в Селото. Изкара един семестър, успя да вземе само един от изпитите, и се махна. Хвана се да реди зеленчуци по щандовете в една от веригите.
Сега работи като охранител и пак е студент - изучава охранителния бизнес. И е отличник!
Това лято с новото му гадже взеха кредит и си купиха жилище. Вече чакат и дете.
 
Не е само това, самия бизнес е добре подплатен с пиене и коври, а последно време и други доста опасни екстри! 5 години фърляш салфетки и минаваш с преписване. После трябва аз да го взема, щото друго няма. Тези дето учат, ги вземат в чужбина, тука почти няма нищо дето да става за нещо. Общо взето схемата е перфектна, всеки иска да учи, не за да научи, а да си гледа кефа 4-5 години на мама и тати на гърба. То май някой го спомена малко по-рано това.... ВУЗ-за доволен, студента си поживял и той доволен, мама и тате изучили синчето... всички доволни. Перфектно :) Само тея дето им трябват хора за работа се чудят кой път да хващат. После няма работа, малки са заплатите... Айде стига, че пак ще ми кажат, че съм мрънкач и аз :)


-

Израстваш. :D
Вярно е, че днешното образование не е образование, а бизнес за ВУЗ-овете.
Но който има желание да учи, има възможност да се изучи. Наблюдавам израстването и развитието на един младеж. От близо.
На 17 в главата му бе само фитнес мускули и как да стане така, че само да си врътка синджирчето.
Побъхти се хамалин в един склад, с голяма заплата. Оказа се, че фитнес мускулите не вършат работа в хамалската професия. После мина през по-интелектуална работа - разнасяше пици. Забърса една студентка, записа се студент - електрохимия!, и се премести в Селото. Изкара един семестър, успя да вземе само един от изпитите, и се махна. Хвана се да реди зеленчуци по щандовете в една от веригите.
Сега работи като охранител и пак е студент - изучава охранителния бизнес. И е отличник!
Това лято с новото му гадже взеха кредит и си купиха жилище. Вече чакат и дете.
 
Прочетох мненията ви, благодаря, че отделихте време за мен. Колкото до това да съм овчар - Като порасне синът ти, като те пита за подобен съвет, му кажи да ходи да пасе овцете. ;)
Сега искам да се обърна към някой, който се занимава с писането на статии. Разгледах в нета какво представляват, не изглеждат трудни, смятам, че ще мога да се справя. Някои тема ме влекат доста, смятам, че това е плюс. Ако може някой да каже, за да пиша такива статии, с коя програма проверява грамотността на писане, взема ли като цяло някое изречения от чужда статия, или пък го променя по свой си начин. Вместо да седя през свободното си време, и да се чудя какво да правя, поне да се науча на нещо полезно. Може пък и да се разширя в тази област, или пък да се занимавам кратък период от време. Ще е супер да не ме нападате, ако ще се заяжда някой, по-добре да не пише.
 

Горе