Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Да изкажа и аз моето мнение.

Сървър за тези пари може да се вземе - поостарял втора ръка с райд. Зависи от нуждите ви и проектите, които ще са на него, но според мен е най-добре още от началото да се вземе двупроцесорна машина, за да имате достатъчен ресурс в запас. Raid 1 е удачно да има - при него данните се копират в реално време на 2 харда (Mirror). Ако стане някакъв фал по време на работа с главният хард, данните от вторият могат да се ползват.
UPS - за мен е задължителен - така се избягва спирането на машината, ако спре тока - при такова спиране може да стане голямо мазало с RAID масив.
Интернет: Ако си от София - Megalan (MTel) или SpectrumNET - ако е достатъчно сериозно ползването на този сървър - комбинация от двата, за да може ако падне едното трасе, да се използва другото.
ОС: Тук вече не мога да кажа кое е по-добре, защото не съм ползвал WebHost предназначена операционна система - CentOS или някоя дистрибуция на Linux се препоръчва в повечето случаи.

Какви проблеми ще имате? Голям проблем със сигурността в даден момент! Без системен администратор, при проблем със сървъра няма да може да се оправите сами, особено ако някой прави бели по него.
Системните администратори не са ентуасиасти, които само с четене на 1-2 книжки знаят и могат всичко.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Ако приемем, че има 250W средна мощност при захранване с максимална мощност 600W, дневната консумация е 6 KWh.
Ако сте на ЧЕЗ, цената само на електричеството за година е 347.24 лв. (или средно по 11.50 на месец).
За по-малко пари можете да си купите един хубав споделен хостинг.

Това е само тока, а имаш още сървър, упс, амортизация, интернет, труд, отопление, осветление, наем и т.н..

Всякакви твърдения, че да си правиш хостинг сам е финансово изгодно, за мен са плод на богато въображение.
Ако човекът иска да се учи, тогава вероятно си заслужава.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

А аз смятам, че е плод на голямо въображение всичките ви изчисления за тока. Използвам минумум една машина за нуждите си от сървър, а при страничен зор над капацитета и пренасочвам ресурсите от личния ми работен комп. Първата машина постоянно работи и върти 5 харддиска, а другата рядко се изключва. Емперично доказателство за невярността на финансовите сметки от по-горе са сметките ми за ток. Замислете се малко. Ако хардуерът, интернет линията и сметките за ток струваха повече от това, което може да се изкара от тези неща, нямаше да ги има хостинг компаниите изобщо. Да не говорим за скъпо платените системни администратори, които също трябва да се калкулират в сметката за хостинг.
Авторът на темата добре се е ориентирал. Нужно е само постоянство и много четене. Не може да започнеш свръх знаещ, но ако си инат, ще излезеш от това с много ценни знания. От опит ти казвам, че този път, по който си тръгнал, е много приятен. Хем се учиш, хем реализираш проекти. Ако не успееш със собствените си проекти, опитът ти е предостатъчен да си намериш скъпо платена работа.

За хардуера (към автора на темата):
Не знам защо тази тема е толкова важна за теб. Първо преценяваш колко харддисково пространство ще ти трябва. Харддисковете не са скъпи. След това гледаш да се сдобиеш с колкото може по-мощен процесор (може и няколко) и повече RAM. Важно е да съобразиш да купиш подходящо дъно в зависимост от това в каква посока планираш да го развиваш. Ако насоката е бъдещо разширяване на дисковото пространство, то трябва да се снабдиш с дъно с повече слотове за харддискове. Важно е да решиш дали ще ползваш 32 битов или 64 битов процесор. То е ясно, че вторият вид е по-бърз, но той дърпа два пъти повече RAM за същото, за което предния би дърпал по-малко. Горният лимит за RAM памет при 32 битов процесор е 4GB (за Intel Celleron - 3.5GB). Има вариант за разширение до 64GB с PAE (това се слага в ядрото), но това води до малко забавяне на RAM паметта (не е видимо, повярвай ми). Съвременния стандартен вид RAM памет е DDR3. Ако вземеш стар хардуер (на поне 5 години), няма да можеш да ползваш по-нов вид RAM oт DDR2. Аз например още си карам с DDR2 и макар да не са най-доброто, машината все още работи много над нормата (т.е. над това, за което ми трябва).
Извод: Чети и пак чети докато не почнеш да се чувстваш в свои води. Като вземеш решение какво точно ти трябва отиваш и си купуваш частите. Ако можеш сам да си го сглобиш, направи го. Ако не можеш, по-добре дай някой дребен лев друг да го направи. Сериозни ядове може да си имаш при недобре сложен процесор. Може на момента да не изгори, но му скъсяваш сериозно живота.

За ktomov:
С теб много може да спорим, но ще препълним темата. Трудно ще ме убедиш, че нещата са различни от това, което виждам. Спорът ти с мен ще бъде равнозначен на спор със стената. Ето защо не виждам смисъл от него, тъй като в крайна сметка двамата само ще си загубим времето.
 
упс добре ама при спиране на тока спира и оптиката в мазето и суичовете по етажите а в софия например зимата има доста токови удари

трябва резервен нет безжичен от макс телеком например (за да се избегне този проблем и да има някаква връзка) така че още 20 лв поне за резервен нет и не UPS който може да издъжи няколко минути а поне няколко часа ... макар че при тия цени на упсите ...

домашен сървър е решение само при сайтове който искат много ресурс дори и без много посетители и центана за стартиращ сайт е голяма

има малки umnaged vps в чужбина по 4-8 долара на месец (даже и по евтини има като платиш за година) и може да се учи на него

http://www.lowendbox.com/
 
И ще влезе във филма как да направи heartbeat с pacemaker за да се отварят сайтовете от айпито на другия доставчик, когато първия падне.
И да се мъчи с round robin-а на бинда, а като знам какви хубави ISP-та има и как уважават TTL стойността ми се струва като мисия невъзможна.
Отделно на това по-голямата част от интернет доставчиците не предоставят статичен айпи адрес, а те карат да си заплатиш за него допълнително.

Unwise, наистина няма смисъл да спорим. Всеки си има мнение и не се опитвам да ти променям убежденията.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

ktomov, като те слушам как коментираш интернет доставчиците бих си помислил, че си от някоя от африканските държави. Да, има некадърници, но си има доказани имена в интернет доставянето. При пускането на сегашния ми нет собственикът ми представи подробна информация за многото резервни трасета, с които разполагат. Точно по тази причина нетът ми спира веднъж на няколко месеца (скоро не съм забелязвал спирания). Бил съм и с по-добро електрозахранване от тук (добро ще рече, че токът може да ти спре 2-3 пъти в годината за по малко), но и това в момента върши работа. Ако искаш да имаш собствен сървър на твой терен (в домашни условия) резервен интернет доставчик не ти трябва. Трябва ти интернет доставчик с достатъчно резервни трасета.
А за малки обикновени сайтове спор няма, че класическият евтин хостинг е по-удобен.
 
По-горе не обяснявах за интернет доставчиците, а за Е.ОН (в моя случай). Главно за електроразпределението иде реч, не за интернет доставчика. Доставчика ти и 20 резервни трасета да има, като му спрат тока на суича за час щото някъде си решили да правят профилактика е съвсем друго.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Изчетох доста от мненията, но не видях нищо крайно и обективно в цифри и удовлетворяващо нуждите!


Да започнем от начало.


До колкото разбирам идеята ти, искаш да пуснеш определен брой хостинги, за да видиш дали ще потръгне.
С изкараните пари след време да се разраснеш и да пораснеш.
Приблизително близка до твоята идея ми се въртя преди месеци, работя в интернет компания и приблизително знам какво ти трябва.


Като за начало, тук не знам кое е по-важно; да закупиш първо "UPS или Машината".
От гледна точка на това, че ако купиш първо "UPS-a тоест сигурността, че ще си 24/7 uptime" ще можеш да си каркаш работата нататък "step by step".
Ако купиш първо машината, ще трябва да изчакаш да си купиш "UPS-а" преди да стартираш, за да не се дъниш като хостинг провайдър.

Да говорим малко в цифри!

"За съжаление ще излезем от бюджета още с старта".

----> СТАВА ДУМА ЗА ВСИЧКО НОВО, НИЩО ВТОРА РЪКА <---

1. UPS, на който може да си имаш доверие 2000лв "знам боли, наскоро питах за това животно защото държа сървър" !

2. Компютър: Тук е доста относително, но в твоя случай е нещо такова:
Ако ограничиш трафика ще ти трябват към 2ГБ рам, тъй като апачето твари при трафик. "Говорим за 20 хоста с ограничен трафик".
Без особено голямо значени операционната система, препоръчително е Линукс, но той вярвай ми не е като нормална "ОС" иска си неговото и при
всички случаи повечко четене и учене как стават нещата.
За процесор, не съм крайно сигурен но около 3Ghz две ядра мисля, че ще свърши работа за начало.
Сметката за харда трябва сам да си я направиш!

Тя е проста:
20 хоста по 15GB рам на пакет от 45лв. "за да си конкурентно способен на другите" = 300GB
Но хард 300ГБ няма или 2х160ГБ или 1х500ГБ, по-евтино излиза 1х500ГБ "наскоро купувах ПЦ и съм сигурен".

Цялата работа ще ти стъпи на приблизително м/у 400 и 600лв, тъй като теб видео карта не ти трябва.



3. Интернета ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОПТИЧЕН!

Причината е проста; оптичния интернет представлява "на прост език е като корда" през която
преминава лъч светлина "той няма нужда от ток" това е предимството. Тоест не забиват сличове, нета не спира "според зависи за какво плащаш"
и токови удари НЯМА по "UTP/FTP" кабела.
Ако случайно имаш въпроса "колко е бърз интернета" -> Лъч светлина - тоест равно на скороста на светлината - тоест равно на колко си плащаш за интернет на доставчика.


4. Цени за гарантиран интернет: около 50лв. - При нас поне е някъде толкова.



И цялата ти схема е:
Връзваш "UPS-a към тока"
Към него закачаш "PC-то и PON-а" ---------> PON е устройството което обръща светлината която пристига в интернет.
=
Получаваш надеждна машина за хостинг.
От там нататък ти трябва и някакъв сайт "cPanel" по-точно.
Там цените не знам какви са. Но да речем, че всичко това го продаваш от познат на познат или по-форумите.
"След време ако мислиш да растеш ще ти трябва със сигурност такъв скрипт."


"До тук се надявам да съм ти бил полезен, сигурно има и подробности които пропускам но това е най-общото."


Да ударим чертата:
UPS 2000 Бона за сигурна и нова машинка.
+
PC м/у 400 и 600лв
=
+/- 2500лв

В най-добрия случай ако намериш евтин UPS около 1500/2000лв цялата работа! ! !

Интернета ти е консуматив всеки месец по 50 лева!

Ако някой ти даде по-обективен и точен план, здраве да е :)
Успех!



Поздрави,
А. Григоров
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Те сега се почна
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Те сега се почна
Какво се е почнало? Според мен темата свърши, тъй като всеки изказа каквото мисли и знае по въпроса. Надявам се да сме били полезни за пусналия темата.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Нямам претенции даже да съм минавал покрай хостинг фирма камо ли да съм работил там ама Григоров направо качи магарето в крушата

Гледам Томов нищо не е отговорил или не го е видял или си е направил публично сепуко след този пост на Григоров
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

A.Grigorov изби рибата! :rolleyes:
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Гледам Томов нищо не е отговорил или не го е видял или си е направил публично сепуко след този пост на Григоров
Абе, и аз бях пред сепуко след изказването на A.Grigorov, но ти (mantaman) ме върна към живота, т.е. темата. Май, не е било добро дело това, тъй като сега ме сърбят ръцете да флеймя (едва се сдържам). Засрами се mantaman!!!
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Его на срам ме е - ама все повече почвам да се тревожа за Томов :)
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Ай ся. Големи хора, сепуко... Това не е тема за любовна раздяла, а само за домашен сървър. mantaman, не се срамувай, а се гордей - спаси човешки живот, върна от почти отвъдното Unwise. :D

Я, изказване нумеро 500! Отвън светна, гръмна и радиото забуча. И природата ликува от моето писане! 8)
 
Последно редактирано:
Е*а го у ЮПиСито бе. Човек, къде отиде ти? Що направо не му сложиш един дизелов агрегат, че да знае, че до де има нафта - ще има и ток.

А.Григоров, без да искам да те обидя, не знам изобщо как го написа цялото това, да не говоря пък за това как използваш кавичките. В хостинг компаниите не се ли търсят грамотни работници, защото с твоите кавички ми беше много трудно да разбера какво искаш да напишеш.

И понеже Unwise по-горе каза, че не може да хейти, а гледам никой не иска да си изказва мнението - това моето не е хейт, просто давам градивна критика, пък и въпроси към един от новите ни потребители :)

1. Хубаво прочети темата, преди да публикуваш - не си разбрал правилно. Няма да се прави "Хостинг компания", ще се прави сървър за лично употреба което се равнява на 20-30 сайта.
2. UPS за 2000 лева и сървър за 600? Чакай малко, ти какви сривове в електрозахранването очакваш? Няколко денонощия?!
3. Двайсе хоста с ограничен трафик? Малко превод ако може :) Какво е ограничен трафик и що апачето като твари не му сложите един nginx отпред? :)
4. Но хард 300 гб няма.. ? Айде бе - това какво е? http://jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=540504 - Познай за какво се ползва :D

Много ми е интересно в коя хостинг компания работиш иначе. Би ли я споделил, хем малко реклама да и направиш? :)

Някой ще пита що по-горе съм писал за градивна критика - просто е, защото човека ще разбере, че има още доста да чете (поне се надявам де).
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Его на почна се - поне е жив :)

Томов я кажи ето така за спорта - Това дето го е намислил дали не може да го реализира върху някой стар двуядрен лаптоп с 3гб рам и хард около 160гб с приличен домашен нет който така или иначе плаща - идеята е че лаптопа има по ниска консумация (по ниска сметка за ток) и собствена батерия която в зависимост от състоянието може да му позволи и над един час самостоятелна работа а ако ползва ЮПС ще е само за суичове рутери и тн.

Ако приемем че ще си хоства 30 сайта за адсенс или някакви афилейти дето на ден я хванат по 20 посетители я не мисля че теоретично може да получи това което иска и е възможно да му излезе по евтино от това да купи хостинг за 30 сайта (сигурността и ъптайма не ги коментираме)
 
Както се вижда предполагам от мненията ми до сега - не съм привърженик на подобни решения.

Практически всичко може да стане, ако щеш си сглоби компютър част по част в аквариум и го напълни с масло за охлаждане.

Друг е въпроса до къде ще я докараш така. Както казах по-горе, хардуера вече не е това което беше едно време. Може да съм карък ама смених 2 дънни платки в рамките на 3 години - подути кондензатори и безспирни сини екрани, забивания и прочие. Това е в резултат на натоварена употреба - 24/7. Лаптопите от своя страна не са проектирани да издържат на чак такова натоварване. Ще ти замине я дъното, я процесора, я харда.

Има и още едно нещо което пропускате - за интернета ще му трябва втора линия. С 500-600 лева за инвестиция, няма да вземе рутер за 250+, а ще вземе някой длинк/тплинк от по 50. Да де, ама тея красавци като опрат до интернет над 5 мегабайта и почват да издават багажа ;) Та ще трябва да си цепиш интернета, пък за това най-вероятно ще ти се наложи да сложиш firmware който не е заводски за да имаш по-добър контрол. Ако не го направиш - всеки път като засмучеш някой торент и сайтовете ти ще клякат.

И ако всичко се равнява на 30 сайта с по 20 посетителя дневно по грубо 5 импресии на всеки = на 3000 импресии дневно - е няма споделен хостинг който да не го издържи това. Та дали ще дадеш 150 лева за хостинг или ще се мъчиш да правиш нещо, което евентуално да работи, а като се счупи да се чудиш какво да го правиш - вече е твое решение.

Това са ама възможно най-дебелите разлики и проблеми които може да имаш. А разликите между настолен компютър, лаптоп и сървър са огромни. Като се започне от SAS стандарта за твърдите дискове, мине се по тази линия през I/O способностите, бързодействието на дъното, възможността за хардуерен рейд, възможностите на ксеон процесорите, ECC рамта и т.н., и т.н.

Та, аз бях до тук по темата, че я въртим вече втори или трети ден, а повече си губя времето от колкото да помагам на някой с писанията ми.

А, да, все още съм жив, няма страшно! :)
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Добро утро :)

Еми виж сега, аз ти давам информация, след като съм мислел вече да го правя това нещо.
Отказал съм се точно заради парите които трябва да се инвестират.
Не съм искал да обидя или засегна никого!
И ако искаш да правиш каквото и да е сериозно нещо, се подсигури с 24/7 uptime.

И пак казвам, не съм искал да засегна никой, не засягай.

Не работя в хостинг компания, просто не си прочел.
Работя за интернет доставчик.


П.С: Както казах, мнението ми не целеше по никакъв начин да те обиди / засегне по някакъв начин.
Ако си мислиш, че се правя на многознайко, просто кажи и няма да пиша повече по твои теми.
Всичко беше с цел помощ! :beer:
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Здравейте, г-н Томов.
С голям интерес прочетох мненията Ви. Бихте ли споделили за кой интернет доставчик работите и на каква позиция?
Поздрави
Добро утро :)

Еми виж сега, аз ти давам информация, след като съм мислел вече да го правя това нещо.
Отказал съм се точно заради парите които трябва да се инвестират.
Не съм искал да обидя или засегна никого!
И ако искаш да правиш каквото и да е сериозно нещо, се подсигури с 24/7 uptime.

И пак казвам, не съм искал да засегна никой, не засягай.

Не работя в хостинг компания, просто не си прочел.
Работя за интернет доставчик.


П.С: Както казах, мнението ми не целеше по никакъв начин да те обиди / засегне по някакъв начин.
Ако си мислиш, че се правя на многознайко, просто кажи и няма да пиша повече по твои теми.
Всичко беше с цел помощ! :beer:
 

Горе