Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Вдъхновен ли бяхте от това интервю? Полезно ли беше то за Вас?


  • Общо гласове
    26
  • Poll closed .

cross

Well-Known Member
Здравейте, Съфорумници,
Начинаещи предприемачи,
Фенове на Lifehack.bg


8269177A.png



Първо нека, за да не започвам тази тема просто като поредното интервю, нека обясня за инициативата. Имам идеята да се взимат интервюта от собственици на българските успешни сайтове. Идеята пък на тази идея е начинаещите предприемачи да се мотивират, а специалистите да видят какво мислят колегите си за успеха. След разговори с Блинки, реших аз да стартирам инициативата. За повече информация - тази група.


Според Христо Стоянов, успеха е добро стечение на обстоятелствата. Той споделя мислите на почти всички успешни предприемачи: Практиката учи!

Едно откровено интервю, отразяващо практиката и живота като огледало, изчистено с чиста ракия.


А сега ето дългоочакваното интервю:

1. Когато стартирахте проекта lifehack.bg, какви бяха основните Ви цели и мислихте ли си, че сайта ще стане толкова известен?


Основната ми идея/цел беше да създам сайт с много полезна и най-вече реално използваема информация. По това време редовно четях английския lifehacker, където всеки път намирах нещо полезно. За това реших, че трябва да направя подобно място и на български - така се роди и lifehack.bg. В началото не мислех колко популярен ще стане сайта, по-скоро си го мечтаех. Мислех най-вече за това как и от къде да намеря възможно най-полезната информация и да я споделя, така че като я изконсумират хората да си кажат: Трябва да си запазя този сайт в отметките! В онези дни най-голямото ми желание беше да се хареса това, което правя. Тук егото изигра своята полезна роля.


2. От колко човека се състои Вашият екип ( моля, уточнете, какви са задачите на всеки човек от екипа Ви )


Често, когато ми пишат във връзка със сайта се обръщат към мен в множествено число. Причината е, че много хора мислят, че сайта има екип - може би заради интензивността на работата по него. Всъщност екип няма. Основно по сайта работи един единствен човек като разбира се често ми помагат различни хора при нужда, съпругата ми също е плътно до мен, когато се налага. Напоследък доста интензивно работим и с една съмишленичка, която ми помогна да направим някои от най-четените статии. Името и е Петя Кутлева и съм и много благодарен за това! Това, което е сайта в момента е постигнато без екип, представете си, какво би бил, когато събера такъв... Истината е, че в момента развитието на lifehack.bg е почти на максимума си и затова планирам след няколко седмици кампания/конкурс за събиране на малък екип, който ще работи по сайта. Ще търся основно млади хора, които искат да научат нещо полезно за малкия и среден онлайн бизнес, както и за продуцирането на съдържание. Определено има на какво да ги науча!


3. С комерсиална или некомерсиална цел стартирахте проекта? Бяхте ли наясно как се монетизира уебсайт, когато започнахте?


Комерсиална разбира се! Тогава бях останал без работа, една година си търсех такава. След първия ми сайт, който беше наистина успешен, но се наложи да го затворя поради някои "интересни" причини, започнах да мисля за друг проект. Желанието ми беше да създам нещо неповторимо и да поискам парите ви за това. Трябва да с идиот или напушен, за да заблуждаваш хората, че единствената ти цел в живота е да си дигиталната Майка Тереза - никой няма да ти повярва. За мен да служиш на хората по един страхотен начин и те да ти се отблагодаряват за това с пари или внимание е в реда на нещата. Всичко останало е изкуствен ореол, заблуждаващ хората. Що се отнася до монетизирането, нямах ни най-малка представа как ще изкарвам пари. Всъщност, на нашия миниатюрен пазар с потребители, които имат толкова много грижи и проблеми, никак не е лесно да монетизираш. Напоследък обаче виждам, че не е и невъзможно.


4. Според Вас парите ли са най – важното нещо, за да популяризирате уебсайта си до такова ниво? Ако отговорът е “не”, то какво е най – важното според Вас и според практиката Ви?


Няма как да са парите, тъй като това, което е lifehack.bg е благодарение само на слузестия материал между ушите и нагласата ми. За тези почти 6 години съм похарчил сумарно не повече от 2000лв и то най-вече за хостинг и поддръжка. За такъв период това е обидно малка сума, за която дори ми е неудобно да говоря. Основният фактор да стигне до това ниво този проект е постоянството, здравата работа (наистина изисква много, много работа) и желанието да прилагаш най-новите и добри практики, тоест ученето. За моя най-голяма радост 98% от хората, които се опитват да правят нещо подобно не са готови да заплатят тази цена. Напоследък обаче нуждата от инвестиране на средства става все по-голяма, тъй като е правопропорционална на популярността на сайта. В тази връзка би било страхотно това интервю да попадне сред потенциални спонсори :)




5. Как според Вас, човек се учи най – ефективно ( моля, отговорете как сте си мислели преди да стартирате сайта и след като той е успял )? Чрез практика или чрез четене?


Колкото и клиширано да звучи, според мен най-ефективното учене е като си сложиш ръката на горещия котлон и се опариш. Така разбираш, че следващия път ако го направиш ще боли. Мисълта ми е, че практиката е доста добър учител. В началото нямаше кого да питам за нищо. Имах просто един интернет и благодарение на родителите ми - лаптоп - това беше. От там нататък трябваше да намирам информация, тепърва да се мъча да инсталирам WordPress например (чупил съм сайта стотици пъти, докато схвана едно единствено нещо). От позицията на днешния ден, освен тази практика, мисля че другия най-добър начин човек да се учи е като си осигури обкръжение от контакти/хора, които са много по-напред от него в знанията си. Имам удоволствието (благодарение на сайта) да познавам няколко човека, които наистина доста разбират и от тях се уча много, досаждам им, питам ги. Разбира се и чета, но тук основния проблем, който тепърва ще осъзнаваме като бич за нас хората, е претоварването с информация и липсата на внимание. Точно затова ще пиша скоро, тъй като според мен, ако се научим да филтрираме само важните неща, и сме изцяло фокусирани върху тях, резултатите ще са коренно различни. Ще ви дам и елементарен пример - от 2 седмици съм инсталирал на браузъра си разширение, което блокира новинарския поток във Фейсбук, чието скролиране води до огромна загуба на време - само премахването на този източник на безполезен информационен шум увеличи продуктивността ми с около 300%. Помислете върху това!


6. Какво е за Вас успехът и има ли формула за достигането му?


Ако сте имали допир до автор като Насим Талеб, който написа "Черния лебед" ще сте осъзнали, че много често успехът е просто добро стечение на обстоятелствата - точното време, точното място, правилните действия. Затова няма и как да има формула. Може би има принципи. Що се отнася до мен, успех = свобода. В момента съм изключително НЕ успешен! Защо? Защото ходя на работа, работя по lifehack, мисля за сметки, ограничавам се, нямам достатъчно време, пари, не се отдавам на хобито си и т.н. Едва след като някоя сутрин се събудя без аларма и се въртя в леглото един час чудейки се какво бих искал да правя днес, тогава бих могъл да кажа, че съм успешен. Да споменават името ми малко по-често в интернет не е особен успех за мен, а по-скоро удовлетворение.




7. Кое качество е по – важно според Вашата практика за успеха – човек да е мил и отзивчив или пък арогантен и нагъл?


Според мен би било неефективно да се прилага само едната или другата тактика. Човек трябва да е приспособим и да реагира според ситуацията. Ако сте работили със западно европейци или с американци например, може би сте забелязали, че те са изключително мили, възпитани и любезни във взаимоотношенията си (в голямата си част), но това не им пречи да са аругантни и безпардонни в бизнеса. Тук у нас сме много обидчиви - сърдим се и се цупим за всеки отказ, за всяко условие, което постави другата страна - прекалено сме чувствителни, а това не е особено полезно за бизнеса като цяло. Ако някой ни поиска отстъпка, преди още да е работил с нас и ние откажем, следва цупене и заплахи, че ще отиде при конкуренцията. Това е само един от примерите. Нека бъдем мили, но и прагматични. Когато се налага разбира се и арогантни...


8. Според Вас кой фактор направи така, че сайта Ви да успее?


Постоянството!


9. Мислите ли, че българския пазар има бъдеще, или успешния предприемач е този, който се ориентира към Европа?


Предната ми работа беше свързана 3 години с търговия в голяма част от северна България. Ежедневно имах срещи в различни фабрики, цехове, складове и т.н. Това, което ми направи впечатление е, че най-скъпите коли на паркинга и най-доброто производствено оборудване имаха фирмите, чиято основна дейност беше предназначена за износ. Това мисля е показателно. Що се отнася до дигиталната среда, мисля, че нещата не са много по-различни. Да не се заблуждаваме, малкия и среден онлайн бизнес у нас е тотален шит, него всъщност го няма. Има някаква старовременна разменна търговия на банери, линкове, медийни партньорства, кеото няма нищо общо с бизнес, липсва движението на пари срещу услуги и дигитални продукти. Единствено добре се движи аутсорсинга и няколкото големи онлайн магазина, някои от които дори не са български. Ако сте решили да правите малък сайт тип новини или блог на български, добре си помислете за цената, за която говорих преди малко...


10. Какво бихте посъветвали начинаещите предприемачи в България?


Да овладеят английския си до съвършенство и да прилагат успешните бизнес модели в англоезичния свят. Едно от малкото неща, за които съжалявам, е че като ученик и студент предпочитах да бягам от час, вместо да уча английски. Защото едно е да можеш да разбираш какво ти говорят и да говориш колкото да те разбират, но съвсем друго е да пишеш добре например. Да бъдат прагматични и здраво стъпили на земята. И все пак ако силно мечтаят за нещо, да се пробват, а не да слушат дървени философи като мен например. Да слушаш другите, вместо да следваш неугасимото си желание да направиш нещо, което толкова много искаш би било огромна грешка. И да се провалите какво толкова, поне ще сте опитали...В противен случай цял живот ще се питате: какво щеше да стане ако...


Поздрави,
Христо Стоянов
 

Прикачени файлове

  • 8267411Z.jpg
    8267411Z.jpg
    77.8 KB · Преглеждания: 19
Последно редактирано:
От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Тоя сайт жив ли е? Няма дата на псотовете и ми се виждат малко старички.
 
От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Тоя сайт жив ли е? Няма дата на псотовете и ми се виждат малко старички.

Напротив...в сайта се публикува почти всеки ден, аз го чета :wink:
 
От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Лично аз също доста често посещавам сайта и мога да кажа, че това го правя още от началото му и много се кефя на пича как успя да издрапа. ;)

Някой знае ли какъв е тоя блокер за facebook, че да вдигна малко продуктивността :D
 
От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Прочел съм много от интервютата на Христо, може и всичките да са били. Вече имам чувството, че добре го познавам и се възхищавам на добрия му нюх към бизнес начинанията, съчетани с успешни социални стратегии и мерака му да бъде полезен на обществото!
 
От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Лично аз също доста често посещавам сайта и мога да кажа, че това го правя още от началото му и много се кефя на пича как успя да издрапа. ;)

Някой знае ли какъв е тоя блокер за facebook, че да вдигна малко продуктивността :D

http://www.lifehack.bg/social-networks/facebook-see-first/ ето, май това е статията :D
Понякога и аз съм си мечтал да пиша статии за този блог...наистина и аз му се възхищавам много
 
От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Понеже познавам Христо и знам какви усилия е хвърлил, хвърля и ще продължава да хвърля това интервю разкрива и част от "тайната" на сайта.

Истината е - no pain, no gain! Сори ако мислите че със една статийка ще се ранкнете на първо място във търсачките.

Междудругото - тук много народ търси линкове по всякакви теми. Обаче става въпрос за смешни линкове от разни непопулярни сайтове.
Истината е че можете да си платите и да бъде писано за вас във доста голяма медия:
http://www.lifehack.bg/content-advertising/
Но "аууу 200 лева, много пари" и капут. А си заслужава инвестицията и е до живот!
 
От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Сайтът е наистина много готин!
 
От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Нищо против човека, но какво предприемаческо има в това да си направиш сайт и после да бачкаш за някой за добра заплата? Ако проектът му беше толкова успешен, просто щеше да се издържа от него, да развива други проекти и така. Така че, пичът има още доста хляб да изяде.
 
От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Нищо против човека, но какво предприемаческо има в това да си направиш сайт и после да бачкаш за някой за добра заплата? Ако проектът му беше толкова успешен, просто щеше да се издържа от него, да развива други проекти и така. Така че, пичът има още доста хляб да изяде.

Това е България, а не Европа. ук за да се храниш от нещо трябва да налееш много повече от 20 000 лева. Това е пример как само с постоянство може да се постигне успех.
 
От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Това е България, а не Европа. ук за да се храниш от нещо трябва да налееш много повече от 20 000 лева. Това е пример как само с постоянство може да се постигне успех.
Тук е интернет, така че "това е България" не важи. Радвам се за човека, наистина е супер като се дават такива примери, но реално той не е предприемач. Той е бачкатор, който има нещо, което му носи някакви странични доходи. В което няма лошо, все пак трябва да има хора, които да работят за хората, които създават бизнеси и осигуряват работа :p

И още, преди 3-4 години съм правил по няколко хиляди лева от адсенс с български сайтове. От тук много хора го правят, правили са го и ще го правят. Тъй че, който търси, намира.
 
От: От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата

Тук е интернет, така че "това е България" не важи. Радвам се за човека, наистина е супер като се дават такива примери, но реално той не е предприемач. Той е бачкатор, който има нещо, което му носи някакви странични доходи. В което няма лошо, все пак трябва да има хора, които да работят за хората, които създават бизнеси и осигуряват работа :p

И още, преди 3-4 години съм правил по няколко хиляди лева от адсенс с български сайтове. От тук много хора го правят, правили са го и ще го правят. Тъй че, който търси, намира.

Добре, щом казваш.
 
От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Да продължа с коментарите:

Ако сте имали допир до автор като Насим Талеб, който написа "Черния лебед" ще сте осъзнали, че много често успехът е просто добро стечение на обстоятелствата - точното време, точното място, правилните действия. Затова няма и как да има формула. Може би има принципи. Що се отнася до мен, успех = свобода. В момента съм изключително НЕ успешен! Защо? Защото ходя на работа, работя по lifehack, мисля за сметки, ограничавам се, нямам достатъчно време, пари, не се отдавам на хобито си и т.н. Едва след като някоя сутрин се събудя без аларма и се въртя в леглото един час чудейки се какво бих искал да правя днес, тогава бих могъл да кажа, че съм успешен. Да споменават името ми малко по-често в интернет не е особен успех за мен, а по-скоро удовлетворение.
Такъв тип мислене е присъщо на повечето, увредени от комунизма, хора в България. Едно общество от чиновници, които мечтаят да мързелуват и не могат да проумеят, че мизерията в която живеят повечето от тях е пряко следствие от безделието им. Ако изхождаме от предприемаческа гледна точка, работата е нещото което ни дава сили и ни поддържа наистина живи. Нашето хоби е работата. Един успял или силно желаещ успеха човек, никога няма да може да се събуди и да се чуди какво да прави, защото той е планирал всичко седмици, ако не месеци напред и знае какво трябва да направи на следващата сутрин още преди да се е събудил. Аз примерно често си мечтая месецът да е 50 дни, а денонощието двойно, за да мога да свърша задачите, които съм запланувал и за които няма време. Ето едно от нещата, по които хората които се опитват или са предприемачи се отличават от останалите, които ходят на работа и си мечтаят да дойде петък, за да може събота да спят до 2 следобед - това е планът, който следваме и резултатите, към които се стремим. Свободата наистина идва с успеха, просто защото успехът носи пари, а парите са свобода в днешния свят.
 
От: От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата

Да продължа с коментарите:


Такъв тип мислене е присъщо на повечето, увредени от комунизма, хора в България. Едно общество от чиновници, които мечтаят да мързелуват и не могат да проумеят, че мизерията в която живеят повечето от тях е пряко следствие от безделието им. Ако изхождаме от предприемаческа гледна точка, работата е нещото което ни дава сили и ни поддържа наистина живи. Нашето хоби е работата. Един успял или силно желаещ успеха човек, никога няма да може да се събуди и да се чуди какво да прави, защото той е планирал всичко седмици, ако не месеци напред и знае какво трябва да направи на следващата сутрин още преди да се е събудил. Аз примерно често си мечтая месецът да е 50 дни, а денонощието двойно, за да мога да свърша задачите, които съм запланувал и за които няма време. Ето едно от нещата, по които хората които се опитват или са предприемачи се отличават от останалите, които ходят на работа и си мечтаят да дойде петък, за да може събота да спят до 2 следобед - това е планът, който следваме и резултатите, към които се стремим. Свободата наистина идва с успеха, просто защото успехът носи пари, а парите са свобода в днешния свят.
Това ли имаш предвид?
 
От: От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата

Интересно, нашите баби и дядовци, които са живеели на село, дали са хвърляли всичко когато е дойдел петък. Или са работели всеки Божи ден, щото кравата трябва да яде/пие всеки ден и не я интересува, че е петък. Дали се се събуждали в леглото и са се чудели какво да правят през деня? Пиша го, защото всеки земеделец-производител е бил един малък или среден предприемач. Иначе това имам предвид, да. Или това:

11754245_854829424599247_1088102674053598533_n.jpg
 
От: От: От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелст

Интересно, нашите баби и дядовци, които са живеели на село, дали са хвърляли всичко когато е дойдел петък. Или са работели всеки Божи ден, щото кравата трябва да яде/пие всеки ден и не я интересува, че е петък. Дали се се събуждали в леглото и са се чудели какво да правят през деня? Пиша го, защото всеки земеделец-производител е бил един малък или среден предприемач. Иначе това имам предвид, да. Или това:

11754245_854829424599247_1088102674053598533_n.jpg

С тази картинка описваш бившите ми колеги, през заплатено време не може да се вредиш за кафе на лафката, а през останалото време никой не влизаше :D
 
От: От: От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелст

С тази картинка описваш бившите ми колеги, през заплатено време не може да се вредиш за кафе на лафката, а през останалото време никой не влизаше :D

Когато бях млад меринджей в една фирма, ми бяха дали най - скапания отдел. Не знам...може би защото имах много ентусиазъм и енергия, но пък добри пари плащаха. Та така - фирмата беше малка. Нашият отдел се намираше точно в коридора до барчето за сандвичи, напитки - е, вярно е, че имаше вкусни баници, де - признавам си. Но нека караме по същество:
Този коридор беше най - малкия и най - близкия до лафката. Като вляза в някой офис да поискам някоя фактура, разписка, или каквото и да е- нямаше никой. Всички се редяха за банички, до един. Дори и най - ентусиазираните се пречупваха пред мириса на топла баничка. И така, тъй като шефчето много искаше да оправя проблема с въпросиня отдел, измислих най - сетне гениалното решение. Всякаш сградата беше строена точно, за да си направя тази "шега" с колегите. Казах идеята на управителя.
Един уикенд, беше извикал майстори и хоп: Стена!
Точно така, пред лафката бе сложена стена. О, имаше и врата - естествено, но уловката беше, че вратата беше настроена да се отключва само в обедната почивка. Като някой я подпираше с вестник се сещате какво правих...
Та така трябваше да се обикаля цялата сграда, за да си вземат баници. Аромата ги измъчваше в 10 сутринта всеки ден, но - трябва да минете под моя прозорец, за да стигнете до баничките.:lol:

Невероятно, но факт. Това беше най - добрата ми година в живота.
 
От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Ако постигне финансова свобода, може би тогава ще звучи по-вдъхновяващо и може би би ме вдъхновил и мен.
Като цяло говори до болка познатите ни истини. А по линия на изпитване на удоволствие от постигнатия резултат с други думи Успех - то нещата се стесняват до постоянство, създаване на комфорт извън зоната на комфорта и много работа. Когато чакаш на положително стечение на обстоятелствата, може много да чакаш ...
 
От: Христо Стоянов "Много често успеха е просто добро стечение на обстоятелствата"

Абре, кой е гласувал, че интервюто не е полезно, че ми стана интересно.
 

Горе