Шофьорски курс въпрос ?!

HailMary

New Member
Понеже наскоро започнах да карам Шофьорски курс и винаги когато нещо не ми е било ясно съм питал тук в форума и винаги сте ми помагали , реших , да ви попитам , пък може да има някои запознат и да ми помогне.

Та работата е следната, записах се аз, ноември месец, като собственика на фирмата ми говореше , че курса се изкарва за 1 месец, и т.н.
Дадох му парите и се започна едно мотане....... не ме взима от там от където трябва, почва да си определя други места за срещи , да ме оставя на други места // а уж предварително се бяхме разбрали като давах парите от къде да ме зима и къде да ме оставя //
След това изпита по теория ми беше обещал , че след като запиша курса ще го държа до 1 седмица , ( защото му казах , че знам правилника )
Е да ама пак почна да променя дати и го държах след // 1 месец // естествено взех го без грешка .
Дойде време за кормуването , и инструктора един вид си ми каза, че тея които не плащат няма да минат. Парите които искат е 300 лева, но аз не съм Фен на тези подкупни истории и отказах да ги дам , естествено ме скъсаха с някакви си тяхни измислени грешки. Схемата общо взето е такава, събират парите от тези които си плащат // Което е много лошо , защото видях всякакви олигофрени които кола не са виждали , но книжка взимат...
Та те си плащат , те обменят парите и ги дават всичките на изпитващия от ДАЙ. И му казват да скъса останалите , а те плащат нови такси и допълнителни часове, от което печелят собствениците и инструктора.

След това лъжат, че тези допълнителни часове са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ , а това не е така и след разговор с тях си признаха , че е задължително да имаш взети часове в последните 6 месеца. . И аз естествено отказах да и пълня гушите и да взема часове, но вече те ме мотат 3-4 месеца, като ми казват ще ти се обадиме за изпит , но не звънят.

Нарочно не споменавам имена на фирма и т.н.
Но по натам мисля , че може да отвора 1 тема в която да напиша всичко по подробно.
След такива истории които гледам направо ми става лошо в каква държава живеем. Хората си говорят открито колко пари искат и как седят нещата. Няма никакъв проблем да ги запиша , но от това ефекта ще е никакъв. Пускат сякакви идиоти които кола не са виждали срещу 300 лева, а не мислят ,че утре те ще срещнат тяхните деца на пътя............

И не на последно място , проблема не е в парите. Ами в това , че се опитват да ни изнудват навсякъде, а ние нищо не правим.
Лично от мен тези цървули 1 стотинка няма да видят. Мисля , че така трябва да постъпи всеки само уважаващ себе си човек.


Та въпроса ми към вас е , мога ли сам да си взема документите и да отида да се регистрирам пред ДАЙ и да държа изпит ?! Какво бихте ме посъветвали да правя при тази ситуация ?!
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

Като вземеш книжка кажи фирмата и имената на хората :), задължително :wink:
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

Я го натопи! Викни тия по корупцията и му дай белязани пари.
Малоумниците дето не могат да карат дават по 300 лева за да газят хора после. После що имало катастрофи!
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

Я го натопи! Викни тия по корупцията и му дай белязани пари.
Малоумниците дето не могат да карат дават по 300 лева за да газят хора после. После що имало катастрофи!

Така е, едва ли тея от корупцията ще направят нещо.....!
За катастрофите си прав, но хем късат хора като мен ( които могат да карат ) Защото те си измислиха някакви грешки да ме скъсат , но както и да е.
А за тези с подкупите не ми се говори, на листовките имаше жени , които не могат да говорят български , но решават листовки на БГ и ги взимат, как става тоя номер , мноу ми е чудно...............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

Такаа, и аз бях в подобна ситуация преди близо година, карах курс в небезизвестната школа Експрес Б в София. След като ме късаха 2 пъти за глупости си обрах крушите и си изкарах книжката във Пловдив, където изпитът беше проведен коректно и никой не се е заяждал с мен и тем подобни. На всеки е ясно, че този изпит не се взема, а се дава. Никой не очаква от млад шофьор да прави невероятните маневри, да кара в малки улички на задна и те така. Та вторият път, след като видях колко хора се явяват за 4-5-6 път, се отказах от Експрес-Б. Мен лично никой не ми е искал 300 лв в прав текст, но се говореше, намекваше, натъртваше...
За да бъда максимално обективен, трябва да кажа, че мой приятел го взе от първия път без да плаща. Всъщност като се замисля - той ми я препоръча. Не мога да преценя дали караше по-добре от мен или не в момента на явяване на изпита, но след като първия път карах около 45 минути, а втория - ме скъсаха за "неспазване на дистанция" от 2 метра в задръстване, търпението ми преля.
Моят съвет е да се прехвърлиш, ако не в друг град, поне в друга достатъчно "почтена" автошкола и инструктор. Най-добре е да няма посредници като шефове на шофьорски фирми, секретарки и тем подобни навлеци, а лично ти да си контактуваш с инструктуора.
Пожелавам ти успех!
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

Благодаря за мнението , ами при мен си говорят в прав текст, дори по телефона. Само да вметна , че при мен също става въпрос за СОФИЯ.

Фирмата също е голяма и след като приклиуча, ще пиша по подробно , даже може да направим една тема за измамите с курсовете,
и всеки които желае да помогне , да хвърля по 1 линк към темата? Хем ще се популяризира предприемача, хем много хора ще прочетат за измамниците,
естествено трябва първо Блинки и Кулайс да питаме. Проблема е , че като говорихме изпити имаше всяка седмица, а сега изведнъж 3-4 месеца , чакам и изпит няма......... страшна работа..... Чакат си някои техен човек от ДАЙ да дойде за да пусне тея с подкупите , то е повече от ясно.
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!


Та въпроса ми към вас е , мога ли сам да си взема документите и да отида да се регистрирам пред ДАЙ и да държа изпит ?! Какво бихте ме посъветвали да правя при тази ситуация ?!

Отиди при някои друг инструктор и го попитай как може да си вземеш документите от "старата" фирмата за успешо положения теоретичен изпит за да се явиш при него на курмуването. Без да дадеш обаче допълнително, мисля че няма как да стане. По принцип на практиката трябва да се явиш и с инструктора си. Тоест дори да има начин да си подадеш сам заявлението за полагане на изпита, не знам дали има начин да се явиш "сам".

За часовете мисля че имаш право. Наистина не са задължителни. Само си плащаш за новия изпит.

А това за "300-те лева" наскоро ми се оплакаха за подобна врътка. Чесно казано първо не повярвах , помислих, че са го скъсали и не иска д си признае. Ама даже сумата беше същата (сигурно е някаква национална тарифа :) ) и пак така иска да му вземе инструктора за допълнителни часове.

Отказа да им даде парите, отказа да пати и на инструктора за още часове... и за това сега е без книжка щот не му се разправя... :)

Малко след дъжд качулка, но трябваше да ги проучиш предварително. Моя инструктор на времето се гордееше, че няма ученик който да е взел изпит по "втория начин".

едит: това последното имах предвид, че отказваше той самия да прави шмекерии с изпитващи
 
Последно редактирано:
От: Шофьорски курс въпрос ?!

... едва ли тея от корупцията ще направят нещо.....!

Спираш си сам помощта с приемането на тая хипотеза за вярна.

Аз съм виждал да помагат институциите и да карат тарикати да се откажат от тарикатлъците си.
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

Мацка...

да не си избрала най-евтината цена и затова така? а?
щото то така се получава...
най-евтиния курс - най-дибиело излиза?
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

Мъж съм , ами не , да ти кажа честно цената беше 550 лева. За курса + отделно другите такси , а сега гледам има оферти от по 350 лева.
.....
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

Мацка...

да не си избрала най-евтината цена и затова така? а?
щото то така се получава...
най-евтиния курс - най-дибиело излиза?

Наистина си прав. Точно така се получава! А сега с тия "оферти" по сайтовете за групово пазаруване за шофьорски курсове за без пари направо лошо ми става....
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

Мъж съм , ами не , да ти кажа честно цената беше 550 лева. За курса + отделно другите такси , а сега гледам има оферти от по 350 лева.
.....



мъж не мъж с тоя аватар ши изгориш :)
 
И аз бих го топнал. Не за друго, ти сигурно си кадърен шофьор, но този бастун ще пуска много големи ЗЛЕ-та по пътищата и ще стане касапница. Такива хора не трябва да имат бизнес. Все едно да дадеш разрешително за пистолет на който и да е. Колата си е един вид оръжие и както наблюдаваме напоследък си е сериозно оръжие. Не случайно имаше протест за тези пишмах шофьори. Аз даже се чудя що за кретенска правна система има на единия даже да му даде и условна за това, че е прегазил момиченце на пешеходна. И момичето прегазено от маршрутка, и тоя бастун недодялан получи усновна.

Прехвърли се при друг инструктор. Искай си справката за изкараните часове и листовки и отиди при някой по-читав. И му обясни на другия за какво се местиш при него, за да му стане ясно и на него какви бизнесмечета са се навъдили. Да ти кажа честно обаче, ти си ми единствения случай от много години. Едно време всеки 2-ри си цакаше по задължение, не по собствено желяние. Не вярвах, че още го има, най-вече заради ставащата на пътя касапница.

Едно време моя инструктор ми каза "или ще се научиш или забравяш за кола". И беше редно, няма да пусне някой убиец на пътя. Защото ако го направи, при 2-3 случая от неговата школа, веднага се почват проверки и разследвания и до много грозно положение може да стигне случая. Сега медийте както си търсят такива красавци за изкупителна жертва от кръвополитията по пътя. Така добре ще го наакат, че никога повече няма да го работи това, ако ще да се гръмне и да се прероди в друг живот.

Мен са ме късали, 1 път на листовки. И въпреки това пак си взех часове за кормуване, допълнително.
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

Да де, но те допълнителните са по желание. И аз познавам хора които са вземали допълнителни, дори преди да се явят още първия път- за да са по- сигурни в себе си. Но не както него явно искат да го работят - или даваш парите, или те късат и си "длъжен" да си платиш за още четири часа примерно.


[offtopic]
Другия вариант е следния...

[video]http://vbox7.com/play:19f9891e4d[/video]

:)
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

Абе каква е тая работа, не разбирам - уж се оплакваш, а не искаш да кажеш коя е фирмата, не искаш да кажеш кой е инструктора, не искаш да докладваш за него и да го изловят с белязани пари. Май теб хем те боли хем те сърби.
Просто в една корумпирана среда няма друг начин - ще те въртят така с месеци и години и няма да се оправиш, единствения начин е бой със сопата през ръцете.
Отделно от това - ще се караш, ще правиш скандали ако трябва с изпитващия, но само ако си прав. Не можеш ли да караш - ще си мълчиш и ще се учиш. Сега не знам как е процедурата но ако трябва и има начин ще се оплачеш да направят специална комисия и да те изпитат.
А и се сещам - нали сега по закон трябва да има камери в колите, какво става с тия записи? Изискваш записа и се вижда дали имаш право или правилно са те скъсали и всъщност не можеш да караш!

А това със споренето и карането - казвам го от моя собствен опит! Мен ме изпитваше полицай, моя инструктор го нямаше в кабината, само аз и полицая. Първия път се скарах с него, защото не беше прав, и ме скъса - и с право ме скъса, понеже след това сгреших. Втория път пак същия ме изпитваше, прекара ме през най-трудната част на града, взех изпита без грешка. Изпитващия полицай беше един от най-стриктните и не ме беше страх от него, понеже си знам материала.
А при мен беше още по-трудно, че изпита беше на камион, а не на кола.
Така, че това е от мен, моя съвет - знаеш ли, ако трябва отивай при министъра да те изпитва, не знаеш ли - стой си на задника и си мълчи!
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

не иска щото още не е взел книжка :)
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

В колите нали вече има камери, записват скорост, звук, абе всичко. Подаваш оплакване в ДАИ, че искаш преразглеждане на кормуването, ако наистина грешките са измислени ще се види на записа.
 
От: От: Шофьорски курс въпрос ?!

В колите нали вече има камери, записват скорост, звук, абе всичко. Подаваш оплакване в ДАИ, че искаш преразглеждане на кормуването, ако наистина грешките са измислени ще се види на записа.

И аз това му казвам да направи, но тук го има тънкия момент - ако не е добър шофьор и наистина е допуснал грешки, тогава би постигнал обратния резултат... .
 
От: Шофьорски курс въпрос ?!

Здравейте , Амаун е прав. Докъто не взема книжка , не искам да казвам , след това ще опиша всичко подробно.

Не искам да подам оплакване , защото при разговора ми с други курсисти , като чакахме за изпита , разбрах , че едното момче
е било подало такава жалба, заловили са човека с белязаните пари , и нищо!!!
Дали са им някакви смешни наказания , не знам и аз точно, но и изпитващия и инструктора продължават да си работят.
А мен ме притеснява , че аз ако подам и не направят нищо както в този случай , после ще има да ми въртят номера.....!
След като взема изпита , обещавам на всички да пиша подробно !
 

Горе