Windows vs Linux

Windows или Linux?

  • Windows

    Votes: 115 49.1%
  • Linux

    Votes: 119 50.9%

  • Общо гласове
    234
От: От: Windows vs Linux

Мислех да прочета цялата тема, но повечето приказки, особено тези за Linux се повтарят като на строшен грамофон.

Вярно е!

Започнах да се знаимавам с Linux през 2001-ва и ме кефеше много, имаше добри дистрибуции. Но в последствие от дистрибуциите махнаха едни и други програми, например XMMS, Adobe Flash Player и др, щото не били Open Source. При което в дистрибуциите останаха някакви бозави програми и общо взето станаха безполезни за Desktop.

Браво на теб! Но за съжаление това че са махнали програми не е вярно... те няма как да махнат програми, има вариант компанията производител на тези програми да не прави версии за линукс, давам ти пример, ако сам ти не си махнеш флаш плеъра от windows-а друг няма как да ти го махне..
Дистрибуциите са толкова полезни за работна среда колкото и за сървърна, всичко зависи от потребителя как ще си ги настрой и от какво има нужда.
В дистрибуция на линукс можеш да подкараш почти всяка програма имаща версия за windows и да работи по същия начин както в windows.

Ако на някой му е удобно с Linux за десктоп, то той най-вероятно е програмист или системен администратор и не ползва професионален софтуер като графични редактори, видеомонтаж, проектиране на печатни платки (аз), софтуер за проектиране на програмируеми логики (аз), CAD-системи и софтуерни осцилоскопи като OrCAD и PSPice (пак аз) и т.н. Плюс това като съм свикнал да ползвам една програма за професионалната си работа и се чувствам удобно с нея, едва ли някой ще ме убеди да я заменя с друга. Няма да спра да ползвам Protel и да взема FreePCB, но няма да спра да ползвам GIMP и да взема Photoshop. GIMP не може да се мери с Photoshop (колкото и да ви се иска - още не е дорасъл толкова), но просто ми е по-удобен.

Ученик на 15год., не е нито програмист, нито системен администратор, просто може да чете и да не си губи времето с глупости и ползва АутоКад под линукс няма никакъв проблем с Дебиан.
Радвам се че ползваш всичките тези програми, браво!
Доста хора свикваме с различни програми и съответно ни е удобно с тях, така е, но понякога има доста добри алтернативи и сами се убеждаваме в това, макар и късно.
Ами не спирай да ги позлваш, никой не те кара. Гимп е една много качествена програма, просто работи по много по-различен начин от фотошоп, за някой е по-удобно за някой не, въпрос на избор.
Това дали е или не е, е само спор без ясен изход, все решава сам за себе си. Факт е че функциите които се появиха в новия фотошоп ги имаше в гимп отдавна.

Нямам време да се занимавам с инсталации и други глупости. Последно инсталирах SuSE 10.3 отдавна и отдавна не съм го пускал. Прекарах няколко дни в компилиране на ядрото и писане на някои скриптове, нагласих го на UnionFS и така. Ако някой от защитниците на Windows ми посочи нещо като UnionFS за Windows, го признавам!

Доста хора нямат време за глупости, времето е най-ценния безплатен ресурс с който разполагаме и го пилеем безразборно!
СуСето е доста странна дистибуция, поне според мен, с тоя яст искат да го докарат горе-долу като windows, всичко да се менажира от графичен интерфейс, малко бягат от философията на линукс, мое лично мнение ( без да се засягате ) Като цяло сусето е първото дистро подкарало свой клауд, има и много други приноси, просто малко стряска в началото.
В windows 7 е въведена концепция на библиотека която е близка до UnionFS , откъс от ТУК

Последния път, когато преинсталирах Windows, беше когато исках да си кача Xilinx ISE WebPack 13.2 - това е програма за проектиране на програмируеми логики, чиято базова инсталация заема 10GB на харддиска. Наложи се просто защото трябваше да си преоразмеря дяловете. От тогава се стремя да не инсталирам програми или ако го правя да са такива, които да не скапят Winboz, щото нямам време за инсталация.

За да си преоразмериш дисковете не е нужно да преинсталираш windows-а, а само да използваш софтуер на външен носител, за предпочитане CD/CVD или USB, но може и от външен твърд диск.
Ами в повечето случаи е добре да се инсталират само програми от доверени източници, тази практика трудно скапва windows :), е колко му е времето на инсталация? Особено новите windows-и...20-30минути, е има изключения сега, нали знаеш че всяко стадо си има черна овца

Ако някой защитник на Linux ми посочи алтернатива на Xilinx... за Linux, го признавам! (Всъщност не помня дали програмата е само за Windows или я има и за други ОС) Kакто казах, нямам време за инсталации. На мен ми трябва компютъра да работи и като седна да творя, не да си губя времето с глуопсти!

Да, тук си много прав, когато сме на компютъра е добре да творим!
Под Windows и Unix базирани операционни системи #Linux, BSD-Family и MAC, въпреки че според мен и той спада към BSD-тата, няма да имаш никакви проблеми, компютъра работи, кога ще спре да работи зависи поне в повечето случаи от настройката на операционната система и от работата с нея, ако потребителя я скапе, то тогава няма да работи.
Xilinx вариятни много, начин един -> Емулатор! Работи перфектно, тествано е, няма проблеми. Можеш да се разрърсиш из интернет за такъв, wine/crossover/playonlinux, подкарвал съм игри 2012, тъй че всичко зависи от това дали имаш желание до го подкараш.

Никога не съм ползвал Mac и ми беше трудно да се оправя, когато на версия 10 трябваше да пусна програма от версия 9 и да подкарам Интернета... Не знам защо стана така, но съм чувал само хубави думи за Mac и макар че може би програмите за четаене на платки и за прог. логики сигурно нямат версии за нея, смятам, че това е най-смислената ОС!

Това ми звучи все едно че, за да подкараш интернета на windows xp, трябва да ползваш network manager-а на windows 98, с извинение, но нереално.
Попринцип и аз имам добри впечатления от MAC.
Какво разбираш под смислена?

Ама Mac-a бил 4k долара... Еми кой ти е виновен, че не можеш да си го позволиш? (Факта, че си в този форум, значи, че си го поставил за твоя цел и един ден ще го постигнеш :) )

Откъде знаеш че не мога?
Факта че съм в този форум не означава ли че искам да се науча на нещо ново и интересно или пък да помагам?

Качеството струва пари - спор няма! Чак ми е чудно що за откачалки са тези, които разработват Open-Source софтуер безплатно?! Нямат си друга работа и си губят времето за слава. Не подкрепям ползването на пиратски софтуер - опитвам се да заменя платените програми с Freeware. Надявам се не след дълго да си купя XP, Office 2003 (ако ги има още и вървят на новите машини - едва ли) и Adobe Flash (последния май се опитва да стане безплатен и OpenSource). Не знам как ще си купя Protel за печатните платки, но ако се занимавам професионално с това, един ден ще стане.

Не спорим....
Ако милионите програмисти са откачалки, то тогава нямаше да има толкова много иновации в компютърната сфера като цяло, те печелят, не се притеснявай. Това че един продукт е с отворен код не означава че той е безплатен и също не означава че те ще получат безплатна поддръжка. Освен слава, те получават и много други неща, жалко че не успяваш да осмислиш философията на отворения код правилно, тя не е безплатно, а много, много повече.
Добре правиш, това е много правилно, подкрепям те. Надявам се повече хора да правят така. Да си купуваш XP? Човек тази операционна система не поддържа много от новите неща и Microsoft вече спряха поддръжката и..., по-добре си купи Виста или седем. Всъщност ти си знаеш де, но си имай едно на ум. Защо ти е да си купуваш office 2003 при наличието на LibreOffice?
Грешно впечатление имаш за Adobe Flash, не е бил с отворен код и няма да го правят такъв, не знам какво те е накарало да си мислиш така, но си в огромна грешка

Най-големия недостатък на Open-Source: ако използваш софтуер с отворен код в твоя програма, трябва и нея да я пуснеш с отворен код! И ще си дам хляба на сульо и пульо да копира продукта ми и да се храни от моя труд?! (Говоря за Firmware на устройства) Що не ме хванат за **я! 90% от фирмите не измислят нищо ново, взимат готов продукт, променят тук-таме нещо и казват "Ние сме най-добрите!".

Не си прав за отворения код, мога да ти дам ясен пример, MAC OS X е базирана на ядрото на FreeBSD, няма да изпадам в подробности има си търсачка за тази цел.
Та, кажи сега след като MAC OS X ползват продукт с отворен код, това операционна система с отворен код ли е?
Грубото отношение не води до никъде...
Не си прав, кои 90%, от кои фирми?

Някой каза, че отдавна не бил виждал вирус на компютъра си! Да го питам откъде е сигурен, че антивирусните, които ползва, не са умишлено направени да пропускат някой и друг вирус. И откъде е сигурен, че самия Windows не е един голям троянец?! Вирусите са недостатък No1 на Windows.

Няма възможен начин целия Windows да е троянец, прочети вирусните дефиниции в интернет, по-старите версии за свободно достъпни
Вирусите са един от многото недостатъци на Windows-а.

Може би най-големия проблем на софтуера днес е, че за всяка дейност има по няколко програми и във всяка от тях има функции, които нямат аналог в другите, заради което понякога се налага да се ползват няколко програми за едно и също нещо. Друго интересно нещо е, че професионални програми стават многоплатформени и Open-Source (сигурно се досещате защо). Изглежда скоро конкуренцията няма да е сред операционните системи или сред днешните професионални програми, ще е в някаква друга сфера...

Зависи коя дейност и кои програми, но да, определено това е често срещан и доста дразнещ факт..
Конкуренция сред операционните системи винаги ще има.

В заключение моето мнение е, че не можем да кажем, че дадена ОС е по-добра от друга - всичките имат прекалено много недостатъци и имат взаимноизключващи се характеристики, заради което не може човек да ползва само една ОС (за всичко). Изобщо софтуера днес има много недостатъци според мен. Това, че се пише софтуер на езици от прекалено високо ниво и се омаловажава производителността за сметка на по-мощния хардуер, не е за подценяване. По тази логика в скоро време предстои да изчезнат професионалните програмисти и да се появят леймъри :mad:

Да, така е. Най-добра операционна система няма, има най-удобна за даден потребител, както на мен ми е най-удобен linux, така на Бил Гейтс му е най-удобен андройд.
Иии това не успах да го схвана точно, как така езици от прекалено високо ниво?
Нещо логиката не успях да я доловя?
Професионални програмисти е имало, сега има и винаги ще има, това важи и за "Ламерите".
 
От: От: Windows vs Linux

Linux ползвах на стария ми лаптоп, беше с един А(ко)тлон, направо прегряваше с windows, Убунтуто го спаси. Ама беше преди 3 години де. Пробвах да сложа наскоро пак на новия, ама нещо не се харесва с Ati-то. Иначе SEO софтуерите които ползвам не вървят на Линукс, което си е огромен + за Windows, с виртуални машини не ми се занимава. Макар че скоро ще ги изнасям на VPS и като цяло няма да е проблем, ако измислят нещо с Ati-та да върви добре Ubuntu-то ще е супер.

AMD са един от основните спонсори на OpenSUSE, за тази дистрибуция има много добре написани драйвери на ати, провери на страницата на ати, трябва да ги има, в най-лошия случай ще трябва да ползваш дистро с rpm :)
 
От: От: Windows vs Linux

те няма как да махнат програми

Как да не могат бе, пич?! Знаеш ли, че в SuSE 10.3 няма XMMS? А че в Debian (или Fedora, не помня) няма Adobe Flash Player? Преди 2-3 дни го четох и не ми се рови да ти посоча страницата. Пишеше, че не искат да сложат Аdobe Flash Player-а в дистрибуцията, защото бил proprietary software или нещо такова. Значи аз трябва да си играя да го сваля и инсталирам, щото дистрибуцията им трябвало да има само OpenSource в нея?! Ами ако е LiveCD - при всяко стартиране на компютъра ли да тегля и "инсталирам" програма в RAM-диска?


В дистрибуция на линукс можеш да подкараш почти всяка програма имаща версия за windows и да работи по същия начин както в windows.

Нещо не ми се разправя с емулатори; може и да са докарали читава производителност, но едва ли е същото като в Native Windows среда. Преди години WINE-то даваше едни или други грешки с едни или други програми. Може днес да се е пооправило, но се съмнявам, че могат да пренапишат софтуер, който е със затворен код, разработван в продължение на години и да го докарат да работи 1:1 с оригинала.


Ученик на 15год., ... просто може да чете и да не си губи времето с глупости ... няма никакъв проблем с Дебиан.

Аз не искам да чета, искам да щракна с мишката и програмата да работи, не да търся алтернативи. Дебиан не ми харесва - специално инструмента за инсталация на пакети. Предпочитам RPM. И аз като бях ученик бях ентусиаст и прекарвах много време да се забавлявам с Linux, но сега не ми се занимава, честно! Сега ми се занимава с нещо, което ще ми донесе пари. Четенето и експериментирането не ми носи пари, само ми губи време.



СуСето е доста странна дистибуция, поне според мен
А на мен пък ми е най-удобната, само да не бяха махнали хубави неща като XMMS (трябва да го търся в Интернет, да компилирам..., щото не винаги има RPM пакети за SuSE.

В windows 7 е въведена концепция на библиотека която е близка до UnionFS
Аз не ща Windows 7! Противен ми е! Виста я наблъскаха с камара глупости - трябва да минеш през 100 менюта, за да стигнеш до Device Manager. В 7 пък скриха всичко и трябва да щракам по разни бутони и да се чудя къде е копчето за Detailed list view.

Това, че трябва да дам 1k за нов компютър, няма да го коментирам - щом мога да си върша работата на компютър от преди 10 години с XP, защо да ми е нужен нов компютър и някой да ме принуждава насила да ползвам бозавата нова версия на операционната му система?! :mad:


За да си преоразмериш дисковете не е нужно да преинсталираш windows-а, а само да използваш софтуер на външен носител, за предпочитане CD/CVD или USB, но може и от външен твърд диск.
Не разчитам на магии! Архивирам информацията, пускам fdisk в конзолата на Linux и действам!



Това ми звучи все едно че, за да подкараш интернета на windows xp, трябва да ползваш network manager-а на windows 98, с извинение, но нереално.

Просто не можах да намеря от къде се пуска/настройва мрежовата карта. Причината вероятно е, че не съм ползвал тази ОС и не потърсих ръководство, но нямах време да задълбавам - ставаше дума за компютъра на колега.

А това за старата версия - ами опитах да пусна програма от по-старата весия на ОС в по-новата, не помня... но не схванах какво точно искаше компютъра от мен. Беше именно във връзка с мрежата, защото не можах да намеря инструмента за тая работа... просто бях като в небрано лозе, щото никога не съм я ползвал.

Какво разбираш под смислена?

Ами сядаш и работиш, не да се занимаваш с инсталации и т.н. Т.е. инсталацията е максимално проста, вируси няма... (Говоря за чуждия опит, не за моя, когато не успях да пусна мрежата :D )


Откъде знаеш че не мога?
Факта че съм в този форум не означава ли че искам да се науча на нещо ново и интересно или пък да помагам?

Не говоря конкретно за теб, а за хората, които не искат да плащат за софтуер. Някои се оплакват, че бил скъп...

Ако милионите програмисти са откачалки

Е не знам как си докарват приходи, явно имат спонсори. Аз говорех за Firmware на устройства - ако произведа устройство и пусна Firmware-a за сваляне, всеки ще може да си изработи платката и да си го програмира в машинката. В резултат ще му излезе къде по-евтино - спестява от моята печалба и от печалбата на търговеца.


Грешно впечатление имаш за Adobe Flash, не е бил с отворен код и няма да го правят такъв, не знам какво те е накарало да си мислиш така, но си в огромна грешка

Flex SDK - Flex SDK - Adobe Open Source
Говоря ако не за целия Flash, то голяма част от него - ActionScript. А аз точно това ползвам!


Не си прав, кои 90%, от кои фирми?

По-голямата част от фирмите във всяка сфера! Пример: Atmel имат развойни китове за техните микроконтролери и др. продукти. Olimex правят орязана версия на техния продукт, взимат firmware-a на оригиналното устройство и продават. Не добавят никаква стойност към продукта, просто копират.


Ето това е да отидеш при крадеца и насила да му пробуташ парите си:
OPEN SOURCE PROJECTS FAN PAGE

"Our requirements are simple: The project code and files must be made available under an Open Source license."
Мен ще ме е срам да кажа на когото и да било такова нещо, особено ако ми е клиент! Но не е луд този, който яде баницата, а който му я дава.



Няма възможен начин целия Windows да е троянец, прочети вирусните дефиниции в интернет, по-старите версии за свободно достъпни
Никой не може да ме убеди, че Microsoft нямат недокументиран (секретен) код в Windows, който да точи някоя и друга информацийка от компютъра ми или да следи какво правя (например на каква тематика са сайтовете, които посещавам).


Иии това не успах да го схвана точно, как така езици от прекалено високо ниво?

"Защо да го пишем на Асемблер или C, като можем да го пишем на Python (или JAVA)? Ще накараме потребителя да си купи нов компютър за $1-2k, така и нашите партньори от Intel ще спечелят пари." Пример: FlexSDK е написано на JAVA. Или Adobe AIR приложенията: HTML/Javascript или ActionScript. Поне до скоро в браузърите това бяха интерпретирани езици, не компилирани.

Силно предполагам, че бъдещите приложения ще са написани на интерпретирани езици. Какво по-лесно за ламерите? Човек, който не е писал някоя по-сериозна (откъм производителност/ресурси) програма на Асемблер или C, едва ли има представа каква мощ скрива от него мързела да напише сам кода за свързан списък, вместо да ползва готов. А готовия е направен да върши работа в много ситуации и не е толкова оптимизиран, колкото този за конретен случай.
 
Последно редактирано:
От: Windows vs Linux

От скоро съм на linux ubuntu (вече свикнах с шрифта, или той свикна с мен :D) и смея да твърдя, че е една изключително добра ОС. При linux-а лошото е, че някои програми ги няма за него, а Wine при двуядрен процесор 2,33 ghz (на ядро) ми товари двете ядра на макс (и това е много гадно). Отначало когато исках да минавам към linux имах големи проблеми и все слагах ту linux, ту windows. Но трябва малко четене, търпение и всичко става :). Аз работя с графични програми и според мен GIMP е много добра програма, но много трудно се свиква. Разгледах програмта и тя има всички функции на PS (не съм сигурен, но повечето ги видях). Та и инсталациите на програмите стават по-бързо и по-лесно (една команда в терминала и всичко е OK :) ). Абе общо взето ми харесва, само дето няма drivers за мишката ми xD.
// Благодарности на codefuture, че ме зариби по тоя linux :D.
 
От: Windows vs Linux

Като се замисля, би трябвало за да отговаряш в такава анкета да си пробвал всички посочени варианти (в случая два) и тогава да кажеш кой от вариантите ти е харесал повече. Некореткно е да си пробвал само един от посочените варианти и да гласуваш.

Браво, Devastion. Още един напуска тъмната страна. :D
 
От: Windows vs Linux

През последните 3 месеца бях с Линукс. Много ми хареса - изчистена, стабилна и бърза OS. Сега обаче пак съм с Windows 7. Между другото ми се струва бавна и прекалено накачулена с ефекти, когато съм свикнал с Линукс. Причината да се върна към 7 е една - чрез Wine не ми вървяха всички exe програми, за които няма алтернатива за Линукс. Нямаше смисъл да правя Dual boot или да ползвам VirtualBox за Windows-а, защото тези програми ми трябват често, не е удобно да превключвам операционните системи всеки път.
Не ми харесва Windows-ът, но какво да правя - нали всички exe-та се изпълняват...
 
От: Windows vs Linux

Някой да е пробвал линукс минт?

Аз го пробвах за 2 дни, докато си избирах дистрибуция, която ми е по вкуса. Не е лош - нещо средно между Дебиан и Убунту.
 
  • Like
Реакции: Alf
От: Windows vs Linux

Еми едно голямо предимство за линукс е това че е безплатен. Няма значение кой ще използвате, важното е да сте му свикнали да му знаете косурите :)
 
От: Windows vs Linux

Преди около 4 месеца и аз реших да мина на линукс, първото ми дистро беше убунту. Като се понаучих минах на дебиан. Останах приятно впечатлен от доста неща, но явно хардуерът на лаптопа ми (леново Т60) е доста по-добре поддържан в уиндоус.
След като вече свикнах и съм без предразсъдъци трябва да кажа, че лично за мен с уин-а беше малко по-добре.

В линукс много ми хареса инсталацията и базовият софтуер. При инсталация на уин трябва да инсталирам поне 5 драйвъра(някои с рестарт), ютилита, 15-20 програми, кодеци и т.н, тоест поне 2 часа отиват. Това е и причината да ме мързи да се връщам към ХР.
Обаче има и някои неща, които ми липсват, като например бързото време за включване(35s), флаш плейър, който не крашва на всяко трето видео в ютюб (Това е проблем на adobe, но все пак го има). Или пък уиноуският powermanager.

Имам стикер за XP, но ако трябваше да плащам мисля че изборът е ясен.
 
От: Windows vs Linux

Ретрото си е ретро. Харддисковете ще продължават да се ползват докато се произвеждат или ако се спрат от производство, докато всички произведени не се прецакат. Предната вечер и до днес в ранния следобед си късах нервите с един такъв харддиск, но продължавам да ползвам харддискове все още. Странно, но факт.
 
От: Re: Windows vs Linux

вземи си едно ссд вместо хард и ще видиш лоуд около 18 секунди :) а и мозилата направо ще грейва за 0,5 секунди итнт :)

Точно това направих :)
Не са чак 18 секунди, но няма значение, защото не гася машината със седмици. Проблемът ми беше, че Netbeans забива, защото работи с доста на брой малки файлове.
Иначе докато разликата в цените е толкова голяма, който иска хем много гигабайти, хем евтино, ще си ползва хард..
 
От: Windows vs Linux

На леново т60 със ссд убунту 10.04 зарежда от студен старт за 12-15 сек. Супер кеф. Това без нищо са се стартира.
Между другото ХП от същото ССД - чист инсал пак за готре долу толко.
 
Re: От: Re: Windows vs Linux

Точно това направих :)
Не са чак 18 секунди, но няма значение, защото не гася машината със седмици. Проблемът ми беше, че Netbeans забива, защото работи с доста на брой малки файлове.
Иначе докато разликата в цените е толкова голяма, който иска хем много гигабайти, хем евтино, ще си ползва хард..

те по принцип гледам че mysql го слагат на ссд-то :) ако няма място
 
Re: От: Windows vs Linux

На леново т60 със ссд убунту 10.04 зарежда от студен старт за 12-15 сек. Супер кеф. Това без нищо са се стартира.
Между другото ХП от същото ССД - чист инсал пак за готре долу толко.

нали :) за мен обезмисли смяната на работния лаптоп
 
От: Windows vs Linux

Няма да навлизам в подробности, защото в предишните страници са казани много работи, но единственото нещо което ме задържа да не мина на Линукс, това е Photoshopa. Има вариант да се подкара, ама с това wine е страшно бъгаво.
 

Горе