Windows vs Linux

Windows или Linux?

  • Windows

    Votes: 115 49.1%
  • Linux

    Votes: 119 50.9%

  • Общо гласове
    234
От: От: Windows vs Linux

Ако ми е толкова мощен хардуерът, а нямам с какво да го товаря, вероятно бих се излигавил с Compiz Fusion (по-назад в темата съм посочил линк към видео с демонстрация).

Мен пък много ме радва kiba dock с engine-a за физика. Голяма забава беше преди години като си гонех иконите из десктопа и не искаха да се спрат да подскачат до като се науча как се настройва :lol: talk about being different :)

[video=youtube;kVXgSBLCbLQ]http://www.youtube.com/watch?v=kVXgSBLCbLQ[/video]

btw, compiz (или вече beryl май се водеше) изобщо не товари, не знам каква ти е конфигурацията.
 
От: Windows vs Linux

Абе напънах си гъза и се преместих цялосто към linux - elementaryOS. Доста красивичка дистрибуция. Малко ядове имам, докато свикна на всичко. Да се надявам всичко да е OK за напред. Стига с тия winбози. Само заради игрите стоях при тях, но смятам, че през 2014 ще излизат все повече игри за Linux + има PlayOnLinux приложение, което инсталира повече известни игри.
 
От: Windows vs Linux

Гласувах за Linux. По принцип твърдото ми мнение, е че Linux е по - добрата ОС и ако можех щях да забравя Window, но не мога защото: непълна съвместимост между MS Office и LibreOffice, липса на читаво подкарване на новите версии на AutoCAD под Linux и ... общо взето е това, но ми е от съществено значение за работата.
 
От: Windows vs Linux

Аз си инсталирах виртуалбокс и си подкарвам аутокад 2014 и последните офис пакети без проблем. Ако не ми трябват си ползвам линукс средата.
 
От: Windows vs Linux

След година бая геймъри ще използват новият SteamOS базиран на Linux. Какво мислите по въпроса? nVidia си поддържат перфектно драйвърите. Аз лично очаквам с нетърпение!

Пич, дай да мислим в перспектива. Ако windows 9 е по-хибридо-ориентиран от windows 8, значи нещата отиват към зле и уйндоус няма да има светло бъдеще. От друга страна линукс има много на брой дистрибуции и винаги можеш да направиш нещо невъзможно за уйндоус. Можеш да направиш почти всичко. Пък след като нямаме Стийв Джобс, и ейпъл не го чака светло бъдеще. Така, че остава само linux.
А относно анкетата - наистина зависи кой за какво използва компютрите. Аз ще гласувам за уйндоус, защото хардуерът на лаптопа ми не е оптимизиран за линукс, пък уйндоус е по-ограничен и поради това сякаш нещата стават малко по-лесно.
И игрите, разбира се.
 
От: От: Windows vs Linux

Пък след като нямаме Стийв Джобс, и ейпъл не го чака светло бъдеще.

Силно изказване изказване... все пак не забравяй че OSX/iOS са базирани на Darwin който си е напълно със отворен код.
 
От: Windows vs Linux

Използвам Линукс убунту от 4 години някъде и честно казано случаите в които компа ми е крашвал, до такава степен, че да трябва да го рестартирам, се броят на пръстите на едната ми ръка.
Няма нужда да преразказвам концепцията на Линукс и колко много ми харесва, единственото нещо, в което съм сигурен е, че до 5 години Линукс базираните ОС ще бъдат водещи на пазара на лаптопите и компютрите.
Просто на хората им е малко трудно да направят тази промяна, но на съвсем обикновен човек, без специални компютърни способности, са му нужни точно 1-2 дена за да започна да се чувства напълно комфортно в дистрибуция като убунту, примерно.
 
От: Windows vs Linux

Аз си инсталирах Ubuntu и съм доволен нямам идея защо след като всичко което трябва да направя с него ме нерви здраво но след като се справя ме обзема голямо удовлетворение. Най ме е яд вече когато трябва да мина на ВИН за да обработя малко снимки на фотошопа не съм намерил още такава програма за Linux в момента ползвам Gimp.
 
От: Windows vs Linux

Програма за подкарване на Уиндоус приложения под линукс- Wine. Лесно е!
 
От: Windows vs Linux

От малко година и нещо съм на inux в частност kubuntu преди това бях на windows минал съм през 9x до всичко нататък. за нищо на света не бих се върнал на windows.
Главни предимства

-сигурност - тук няма за какво да говорим при linux и на windows постигах защита ама ми се налагаше да позлвам програми от рода на kaspersky intrnet security
-обновления- за пример мога да дам само това че на windows преди време някакъв експерт по сигурноста беше открил значителен бъг и MS въпреки че знаеха за него пуснаха fix чак след около година, при линукса такова нещо няма даже аз самия наскоро имах проблем и то не със сигурност а със звука пуснах си проблема в bugtrack-а дадоха ми хората решение временно как да го реша, а после пуснаха и ъпдейт понеже се оказа че и други имат сходен проблем.
-графични редактори някой казват че заради photoshop не се местят на инуь - ами причината е че просто са свикнали на photootshop, gimp не отстъпва по нищо просто при него менютата и клавишните комбинации са други иначе по персонализация като филтри и прочие може дори да надминава. Е за уроците вече е друго найстина за gimp за значително по малко ресурситеот тези за photoshop.
-незнам от къде се получава това при firefox уж браузъра си е с един и същ engine но при linux рендва страниците значително по бързо
-относно персонализацията нямада говорим - то при windows не виждам такава, освен ак оза някой това не означава проста смяна на тапета или темата :D
-относно игрите - да това преид беше голяма спънка за геймърите - но сега нещата стоят по друг начин вярно че заглавияа са по малко но с навлизането на steam os нещата се променят, и другото което забелязах е ч1е някой игри като serious сам дават по висок fps под linux. За leftfordead2 лично аз я нямам но valve бяха писали че под linux 315 windows 270 кадъра това с една и съща конфигурация.
[video=youtube;2pdEftFFG_I]http://www.youtube.com/watch?v=2pdEftFFG_I[/video]
Относно драйвърите - инсталира си всичко сам, единствено драйвърите за видеокартата трябва да се инсталират ръчно ако ще играете игри..
При skype липсват досадните реклами и е премахната facebook интеграцията.
Os си идва с всичк онеобходимо- примерно на windows за запис на дискове трябва nero ако искаш да ползваш нещо с повече настройки, тук не е така при kubuntu и ubuntu.
При linux минаваш от една версия на следваща с upgrade без прейнсталация.
 
Последно редактирано:
От: Windows vs Linux

Че защо да не можеш?
 
Re: От: Windows vs Linux

Аз си инсталирах Ubuntu и съм доволен нямам идея защо след като всичко което трябва да направя с него ме нерви здраво но след като се справя ме обзема голямо удовлетворение. Най ме е яд вече когато трябва да мина на ВИН за да обработя малко снимки на фотошопа не съм намерил още такава програма за Linux в момента ползвам Gimp.

По-добра от GIMP няма да намериш. Всичко което можеш да правиш с photoshit можеш и с GIMP да го направиш и си легален а не с кракната версия от zamunda ;)
 
Re: От: Windows vs Linux

Или вие сте се научили да работите на компютър на linux?

Аз никога не съм ползвал Windows за собствени нужди. От както съм си взел първата машина та до ден днешен нищо друго не съм ползвал освен Linux. Та да има и такива хора недей да си мислиш че няма.
 
От: Windows vs Linux

И двете си има своите предимства. Аз съм за Windows, защото има повече софтуер.
 

Горе