Windows vs Linux

Windows или Linux?

  • Windows

    Votes: 115 49.1%
  • Linux

    Votes: 119 50.9%

  • Общо гласове
    234
От: Windows vs Linux

darkenergy_, за това, че на родителите ти непрекъснато е пискало си си виновен ти. Ти така си им настроил компютрите.
Моите родители също си цъкат на Linux от години. Не им се налага да се нервят с никакви права. Просто се логват със своя акаунт и си правят каквото са решили.

Това с MP3 драйвера ме разби. Я обясни какво е това, че въпреки, че ползвам Linux от години, нямам идея за к'во иде ред. Сигурно имаш предвид кодеци, а не драйвери?

Относно подръжката:
Ти си първият, за който чувам, че като се обади на местната подръжка (другите по-горе иди ги дири) ти правят bug fix-ове бързо. Бъговете на големите комерсиални OS-ове ги оправят с пачове след месеци (рядко) или чак със следващата версия (най-често).
Не знам къде си гледал, но всяка Linux дистрибуция си има официален сайт и ако имаш проблем, веднага можеш да го сервираш. За нула време се решават проблемите, тъй като дори най-бавния вариант (с поправяне в новата версия) става по-бързо, тъй като свободния софтуер се развива по-бързо.

Относно качеството на писания код:
Това е една от най-големите сили на отворения код. Гледа се от прекалено много хора (включително и от теб, ако искаш) и ако пишеш криво, ставаш за смях. Повече гафове от типа "писано на 5 ракии" се наблюдава в софтуера със затворен код (повечето от комерсиалния софтуер е такъв).

Относно update-ите:
В повечето дистрибуции на Linux си има удобен графичен tool, през който както можеш да си инсталираш нови неща, така и да си update-ваш всичкия софтуер, а не само операционната както е в Windows.

Странни са ми твоите проблеми darkenergy_, защото вкъщи при неедин компютър и неедин ползвател проблемите тук са рядкост. Компютрите просто се ползват и си работят.
Естествено, като си толкова голям фен на Windows, никой не те спира да си го ползваш.
 
От: Windows vs Linux

@darkenergy_ - отдавна мина времето, в което линукса се инсталираше без mp3 съпорт :) просто mp3 е платен и сега в линукса има безплатна алтернатива. Преди трябва да си я свалиш сам и то как? Като пуснеш mp3-ка и ти казва, че нямаш инсталиран лиценз и те пита дали искаш да го свалиш и инсталираш сега. Това беше!
Не можеш да търсиш съпорт за линукс, при положение, че не плащаш стотинка за него. Купи си Red Hat да видиш дали нямат съпорт. Ще останеш много приятно изненадан! За осмака плащаш 200 лева, в най-добрия случай. Ако за 200 лева (или 400, ако си го купиш отделно, без компютър/лаптоп) не получаваш съпорт, то MS щяха да бъдат доста нагли :)
В началото всеки се плаши от двете гномски ленти (за по-старите версии говоря), две седмици по-късно уиндоуса ми се струваше грозен и неудобен :)

Така че - както свикнеш, бих ти казал :) Ако ползваш само за сърф, убунту е най-добрият вариант. Пак можеш да си имаш визуални ефекти, само дето OS-a ти ползва 400 рам като се включи, а не 1GB :) И работи доста по-бързо :) Представям си Ubuntu в комбинация със SSD :X
 
От: Windows vs Linux

Аз съм запознат с линукс, щото го ползвам за сървър вече седма година, но въобще не и се занимава с декстоп. Почна да става модерно хората да казват колко тъп бил windows и така нататък, което вече въобще не е така. Новите версии са трепачи. А когато всички ползвахме XP, това време помните ли го? Или вие сте се научили да работите на компютър на linux? Аз научих за линукс чак когато почнах да пиша .php и не виждам какви са ползите в момента за декстоп потребителя. С удоволствие си купих 7, а след това и 8, щото просто бачкат супер, производителни са, удобни и гъвкави системи.

Windows има над 90 % от пазара, макар да е платен.

Не мога да кажа, че съм фен на windows , но ме дразни тая шантава мода да се оплюва всичко. Някакъв даже беше писал,че мрази windows, което ми е много странно, щото това е просто един комерсиален продукт, няма нищо лично в него.

И не на последно - аз не съм противник на линукс - както споменах, ползвам го за сървър, но за декстоп в момента няма нищо по-добро от windows. Всичко друго е глупоти на търкалета.

Обясни ми защо трябва да си губя времето да инсталирам някакви кодеци? Аз ако трябва да инсталирам за всеки хардуер ръчно драйвъра значи ще се върна в 2000-та година. Хора, тия времена отдавна минаха. системите трябва автоматично да си "монтират" драйвъри и да ги поддържат. Нали трябва да сотане време и дасе ползва тоя компютър, не само да се губи време в инсталация на глупости.
 
От: Windows vs Linux

Обясни ми защо трябва да си губя времето да инсталирам някакви кодеци? Аз ако трябва да инсталирам за всеки хардуер ръчно драйвъра значи ще се върна в 2000-та година. Хора, тия времена отдавна минаха. системите трябва автоматично да си "монтират" драйвъри и да ги поддържат. Нали трябва да сотане време и дасе ползва тоя компютър, не само да се губи време в инсталация на глупости.

Кодеци? Драйвъри? Какъв хардуер? Защото в 7-цата не инсталираш драйвъри, не хич... http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/...3&lc=en&cc=us&dlc=en&sw_lang=&product=3979380

Дори с елементарна GT210 видео карта не може да се справи само. От кога пък това е проблем с Линукс? :) Аз защото не съм имал такъв от години. Да, играл съм си да компилирам ядрото за да разпознава всичко out of the box, но вече не помня кога последно се занимавах с драйвъри за каквото и да е (не говоря за екзотичен хардуер). Ама счупи се нещо, ама сменяш дъно, ама купуваш си нов лаптоп - ssh или pxe и след 20 до 60 секунди всичко е тип топ. Има една приказка: кой както си го направи. :beer:

Майка ми и мои приятели са с Ubuntu. Никой не е имал проблеми. Нямат даже root права. На майка ми единия лаптоп сигурно не е "преинсталиран" от както е купен. Няма вируси, няма лицензи, няма антивирусни.

Свърши времето, когато за всичко се изискваше да четеш. Има не една дистрибуция, които могат да заместят Windows изцяло, дори ако си геймър (аз играя LoL през Wine с 55-60 fps).

А да ги сравнявате е излишно. Рамо до рамо са вече. Особено от както Valve се заеха над портването на енджина за Linux.
 
От: Windows vs Linux

Глупости , и пак глупости пишете всички.
Защо си мислите , че като ползвате Линукс сте големи про-та ?
Не съм ползвал няма и да ползвам,защото и Уина си има всичко необходимо.
 
От: Windows vs Linux

Херо, аз предпочитам Linux защото не плащам лицензи. Само в нас имам 4 компютъра, отделно сървърите.
 
От: Windows vs Linux

На Ubuntu-то примерно нищо не му липсва, а и зарежда и изключва в пъти по-бързо от уин7 е защо да ползва човек уиндоус освен заради някоя спец програма писана само за уин - за новия уин 8 няма кво да говорим - това операционна система ли е? Някаква уеб страница с плочки
 
Re: От: Windows vs Linux

Колеги, според мен много от вас подхождат лицемерно в тази тема. Имайте предвид, че операционните системи не се пишат за програмисти (аз считам себе си за такъв), а за потребители. Лично аз пиша приложения на .php & asp.net и мога ви уверя, че всички карти са в Windows. Не мога да се занимавам постоянно с някакви ъпгрейди на ядрото, инсталация на основни неща, които по подразбиране би трябвало да ги има (ебаси, в убунтото дори няма някои аудио драйвъри!). Фактът, че ме питат дали да си сложа мп3 драйвър, дори само такова елементарно нещо ме дразни. Как ще ме питаш дали да слагам мп3 драйвър бе, линуксе? Къде си тръгнал?
Това е стандарт от мноооооого години, а тея ме питат дали да си сложа драйвър за това. Като цяло (с изключение на мак и донякъде на убунту) линукса въобще не мие удобен. Слагам Windows 8 и забравям за глупостите - ъпгрейдите си вървят автоматично (вече дори без досадните запитвания, но ако ги искам винаги мога да ги настроя да се показват), системата си търси новите неща и съм "щастлив" :)



И как майка ми ще се оправи на линукс система? Нали била по-удобна за ползване? Сложих един линукс (убунту) на компютъра на родителите ми и след няколко дни ме помолиха да го разкарам. Постоянно има някакви запитвания за права, липсват плугини за браузъри, общо взето, тъпа работа. А поддръжката? Като съм купил windows мога да се обадя на поддръжката и да ми оправят проблема. Каква поддръжка при линукс? Няма никаква гаранция, че някой от програмърите не е бил на 5 ракии, когато е писал част от кода - от къде да знам дали е качествен. А тия неща за вирусите - забравете за тях. В Windows 8 вече стана много трудно да пробият, защото навсякъде има по няколко заключени врати, които не мога да се отворят без удостоверяване от супер админ, защото защитата с парола вече е задължителна .... Да не говоря за криптирането на данни, което е мега удобно, големият набор от програми, игри, всичко, каквото ми душа иска.

На Убунтуту всички кодеци се инсталират като на първия екран на новата инсталация сложиш една отметка за кодеците и ги дърпа всичките от нета така е от години....

а ето защо е така при кодеците
Забележка: Ако имате намерение да разпространявате или да правите комерсиално
използването на Линукс в САЩ или в Япония и, ако не сте сигурни за патентното
законодателство трябва да се използват инсталационните образи "CD No Codecs ".

като добавиш и VLC плеър нищо друго не ти трябва те хората с лицензирани уиндоуси си го ползват vlc-то

Колкото до използването от по възрастни хора... баща ми беше на убунту 3+ години преди това не е бил голям компютърен специалист знаеше да си цъка браузъра и скайпа...

от един месец е обратно на уиндоус само и единствено защото получи нов лаптоп и софтуера за управление на батерията на Леново който я държи на макс 60% зараедена (за да не се скапва като се ползва продължително време на кабела) го има само уиндоус засега и понеже му е новичък искам да се пази... :)

и за завършек нещо забавно лаптопа беше с хром а той ползваше Мозила на Убунту и коментара беше този браузър защо няма бутон най често посещавани :) и си поиска мозилата :)
 
От: Re: От: Windows vs Linux

от един месец е обратно на уиндоус само и единствено защото получи нов лаптоп и софтуера за управление на батерията на Леново който я държи на макс 60% зараедена (за да не се скапва като се ползва продължително време на кабела) го има само уиндоус засега и понеже му е новичък искам да се пази... :)

Сложи му кернел 3.9.* (3.9.0 или нагоре). 40% battery boost при мен, което се равнява на над 60 минути :D
 
Re: От: Windows vs Linux

Херо, аз предпочитам Linux защото не плащам лицензи. Само в нас имам 4 компютъра, отделно сървърите.

+ скюритито имам няколко лицензирани уиндоуси към различните лаптопи 2008 за последно съм ползвал туиндоус за работа... след като 2008 антивируса се издъни за пореден път ми дойде в повече... и реших да мигрирам изцяло всичко сързано с бизнеса на убунту а не да се чудя дали не са ми свили някоя парола...

уиндоуса го ползвам само за две игри :) щото си геимя от време на време нищо че ми разправят че вече ставал на години :oops:...
 
  • Like
Реакции: Sky
Re: От: Re: От: Windows vs Linux

Сложи му кернел 3.9.* (3.9.0 или нагоре). 40% battery boost при мен, което се равнява на над 60 минути :D

аз искам обратния ефект да не я зарежда на 100% а да я зарежда само до 60% щото тия от Леново са си го сметнали че така се удължавал живота на батерията като седи предимно на кабела (сериозно) има го като опция в батери меиджъра и понеже бащата не ходи никъде с лаптопа седи на кабела и му е новичък (подарък за рд) и маи скоро няма да получи нов такъв реших да го пазим колкото може а и имам излишен лиценз така или иначе :) ще видим кога ще го почистя от вируси за пръв път :)

само че версията на бащата е на 60% я държи

original



ПП аз съм сигурен че 80% от ползващите уиндоус с леново лаптопи даже незнаят че я има такава опция а и той като разпознава всичко уина даже не са си сложили паур мениджъра освен ако не им е дошъл с инсталиран уиндоус... та им трябва някой линукс админ да го разчовърка лаптопа им :)
 
От: Windows vs Linux

Аз съм запознат с линукс, щото го ползвам за сървър вече седма година, но въобще не и се занимава с декстоп. Почна да става модерно хората да казват колко тъп бил windows и така нататък, което вече въобще не е така. Новите версии са трепачи. А когато всички ползвахме XP, това време помните ли го? Или вие сте се научили да работите на компютър на linux? Аз научих за линукс чак когато почнах да пиша .php и не виждам какви са ползите в момента за декстоп потребителя. С удоволствие си купих 7, а след това и 8, щото просто бачкат супер, производителни са, удобни и гъвкави системи.

Windows има над 90 % от пазара, макар да е платен.

Не мога да кажа, че съм фен на windows , но ме дразни тая шантава мода да се оплюва всичко. Някакъв даже беше писал,че мрази windows, което ми е много странно, щото това е просто един комерсиален продукт, няма нищо лично в него.

И не на последно - аз не съм противник на линукс - както споменах, ползвам го за сървър, но за декстоп в момента няма нищо по-добро от windows. Всичко друго е глупоти на търкалета.

Обясни ми защо трябва да си губя времето да инсталирам някакви кодеци? Аз ако трябва да инсталирам за всеки хардуер ръчно драйвъра значи ще се върна в 2000-та година. Хора, тия времена отдавна минаха. системите трябва автоматично да си "монтират" драйвъри и да ги поддържат. Нали трябва да сотане време и дасе ползва тоя компютър, не само да се губи време в инсталация на глупости.

Моля, моля!! Колко години бяха нужни на майкрософт да минат от XP на Vista? Още първият път като сложих убунту, а това беше мноооооооого отдавна (може би съм слагал 7.10 или 7.04, нещо такова), не ми трябваше драйвър за нищо!! Видеото си вървеше, аудиото тръгна (бях изключително изненадан, когато видях, че не му трябва драйвър за аудиото!! ако си спомняте нямото XP..), интернет също си имаше!! Всичко вървеше! На десктоп компютъра не си спомням да съм качил какъвто и да е драйвър!
Колко време отне на Майкрософт да загреят, че на хората им трябва нещо, което да е 'out of the box' ?? И между другото пак бъркаш двата щата - за едното си плащаш,а за другото не си плащаш. И въпреки, че не плащаш за линукса, често се справя по-добре от windows :)

@r.stefanov - GT210 ми звучи доста по-добре от моята орязана G102M :lol: може би от там ще дойде и разликата във FPS-то :)
 
От: От: Windows vs Linux

@r.stefanov - GT210 ми звучи доста по-добре от моята орязана G102M :lol: може би от там ще дойде и разликата във FPS-то :)

По принцип се води възможно най-ниският клас на тази серия. Навсякъде пише, че едва 30-40fps докарва за LoL ама на. Трябваше ми видео карта за работа, но се оказа, че мога и да играя всички игри, коитго са ми интересни. А те са World of Warcraft и League of Legends. Което от една страна не е добре :lol:
 
От: От: Windows vs Linux

12.04 - биос+бутване = 10 секунди, говорим за C2D на 2GHz/4G ram без никаква оптимизация

При win7 на PC-то ми зарежда за 10с. (SSD + 2133Mhz RAM + i7 3770) Така, че ubuntu ще зарежда около 7, а Win8 около 3 секунди, понеже дънните платки поддържат Super Fast boot за Win8. x)
 

Горе