eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, догово

От: От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания

Да. 6 до 18 месеца след отварянето и широката му реклама по ТВ

Силно се съмнявам да има широка ТВ реклама. Такъв тясно специализиран сайт който до голяма степен може да се препокрива с емаг, не вярвам да наливат десетки/стотици хиляди за тв реклама.
Да не говорим, че името е тъпо, неоригинално, непознато...

pcgarage.ro е регистриран преди повече от 10 години, смятам, че българската версия е силно закъсняла..
 
Малко късно влизам в темата, но все пак и аз да се изкажа..

Специално за еМАГ.. това е абсолютна кражба от България и изнасяне на парите на българи в посока, която няма да доведе до по-добра среда в нашата държава. Пример за това е.. като си купите от еМаг някаква джаджа, било то клавиатура, слушалки или дори крушка за кола, тя пристига от Румъния. Но дори това не е най-добрия пример.. По-скоро реалния проблем идва при дистрибуторството. В Емаг предлагат Телевизори, камери и въобще всякаква техника, на която Dante International е дистрибутор в Румъния(но не в България) и получават добър марж. Достатъчно добър, за да могат постоянно да правят намаления и пак да са на много добра печалба. Получава 50% отстъпка от даден продукт, прави намаление 30% - с което избива всички други търговци и пак е на печалба от 20%. От страна на защита на конкуренцията, те не извършват нарушение, заради "свободните пазари" от ЕС. От страна на марките, които предлагат, те не предполагат къде се продават стоките им.(Една нормална марка било то за техника или друго, би спряла доставките на продукти към дистрибутор, който навлиза на пазари, в които не е дистрибутор) В реалност.. защо някоя марка да спира доставките обаче... Ако в България има Х продажби, то в Румъния имат 50Х продажби. (Оборот на емаг.ро беше 200млн лева през 2013) Та да.. никой няма да им каже нищо, за това че буквално обричат българските търговци на мизерия. С други думи - кражба от нашата икономика.

Търговец съм в еМаг и да.. договора им е скандален. Качил съм няколко продукта, колкото да има нещо там.. дори не знам защо. От време на време има някоя продажба, не е много, но според мен силата на еМаг е в техниката. Техниката, в която те са монополист в случай. Договор, в който има недоказуеми клаузи с неустойки от 5000 до 100 000лева е скандален. Около месец спорих с тях, ние бяхме едни от първите фирми, които имахме профил при тях и.. в края на краищата нанесохме корекции по техния договор, така че винаги можете да им извиете ръцете.

И последно, но не на последно място.. Отстъпките, които те изискват са супер големи първоначално - 30%, но съвсем спокойно можете да се спазарите на по-нисък процент ( между 20-30% ) , за по-малко трябва да сте доста голяма фирма.

Като цяло системата им не е уау.. но пък пак е нещо :)
Успех на всеки, който иска да се заеме :)
 
Аз да напомня пак:

От: Да коментираме работата с ЕМАГ

Договорът по всяко време може да бъде качен от кое да е лице в пълен и сканиран вид със закрити (PSed) фирмени данни, имена, собствени адреси, № на договор, дати всякакви други „издаващи“ неща. Ще отнеме време, но пък ще е полезно за всички читатели подобен NDA doc с цел да се види черно на бяло къде става извиването на ръце, завземането на бизнес или доставчици и т.н.

В други публични Marketplaces няма такъв филм. Таксите са ясни дори още от ПРЕДИ самата регистрация на акаунт дори. И никъде няма 30%, изисквани в „Eastern EU“ Marketplace-а, както е тук, навярно в доста или само някои от категориите за продан. в други може да е 27, 25, 22%? Кой знае.
Има множество кандидат-шарани в интернет, намерили тази тема и достигнали до нея, без реално да видят договор, и искащи и те да се „пошаранчат“. Е – това действие може да им се спести просто.

Да, пак е нещо, докато не остане нищо, освен:
че буквално обричат българските търговци на мизерия.

Очакваме и pcgarage.bg да launch-не по някое време, незнайно кога. Тогава ептен.

Все пак зад гърбът им са Naspers. Могат да извоюват всякакви мега гига бига най-добри отстъпки за техници и чаркалаци, и не само. PL CN/HK стока също съм виждал, кой знае как и откъде внасяна с контейнери на Constanța Port.
 
Това е смешно. Не разбирам защо продължавате да се тъпчете и плащате излишни такси и комисионни в такива сайтове след, което да се оплаквате от куп неща. В интерес на истината...ако вие сами не си свалите гащите, тези сайтове ще си загинат независимо от парите, които хвърлят за реклама, защото просто няма да имат какво да предложат.
 
Да коментираме или подкрепяме бойокот е нелепо. Кофти племе сме и трудно се организираме. Да не говорим, че по мое мнение олигопол по нашите ширини е труден за реализация (изключвам горивата, но там е друго). Тук дори да се постигне устна договорка между 2-3 фирми, то максимум до седмица поне 1 от тях ще го престъпи. Това е.
Причини има много, като според мен най-основната е страха. А както съм казвал и преди българина има 2 големи страха:
1. Да не настине
2. Да не се мине
Та по причина 2 ако 1 бутне цената и пазара тръгва надолу. Тъпо, но факт. Същото е и с тези. Всеки си казва, защо пък аз да съм най-простия и да се махна. Не бива да подценяваме и липсата на увереност в собствени възможности. Малко са онези, които избират трудният и дълъг път да пробият сами. По-лесно е да влезеш на голям битак. Шанса да минат и покрай твоята сергия е по-голям, по-лесно се постига.
На кратко всякакви призиви за игнориране на конкретният сайт са нелепи.
И тъй като аз пуснах темата преди време, то бе с цел да изкажа възмущение и учудване как може да има фирми, които прекланят глава и подписват. Не ме разбирайте погрешно! На даден етап бих подписал с тях, но със сигурност не и договор във варианта, в който те предлагат. И като казвам на даден етап - визирам, че нямам против идеята за още един канал на продажба. Тоест смятам, че тази стъпка ще е ок за мен само и единствено в случай, е не съм сложил всички яйца в една кошница. Ако си го направил ставаш лесен за манипулация и изнудване.
Преди да подскочат феновете на дребни джаджи и преследвачите на сделки ще ви кажа следното: Смятам, че има три вида цени за дадена стока: силно надценена, правилна и съмнително ниска.
Първият тип е на гонещите "ден година храни". Вторият е е онзи, към който би следвало да се стремим. Третия е или от страх или с контрабандна, нелегално влязла стока. Друг вариант няма
 
Не е само емаг хора. Големите вериги прецакват всичко и всички.
Идва Кауфланд в твоя град....подбива пазара на малките магазинчета и десетки остават без работа. След това понеже стават малко или много монополисти започват да тормозят производителите с едни апсурдни договори, отстъпки и неустоики като скапват техния бизнес и ги карат да работят за приход близо до 0, а след като вече са монополисти започват и да си вдигат цените. За една голяма верига като Кауфланд, покачване на цените с 2-4% си е голяма цифра, която в края на крайщата отпътува далеч от България.

Получва се един затворен кръг, в който потърпевш е само народа.
Същото като при продаването на гласове. Днес си продаваш гласа за 20лв., а от утре ти вдигат данаците с 10% + теглят едни солидни кредитчета от евро съюза, които и внуците ти ще плащат. Историята е същата, но в различни отрасли. Ако народа си остане тъп и незаинтересован то естествено, че който и да дойде ще го "боцка". Нещо някъде трябва да се промени.
 
  • Like
Реакции: CTAH
Не е само емаг хора. Големите вериги прецакват всичко и всички.
Идва Кауфланд в твоя град....

Както идва, така и ще си отиде. Има начини да се прецакат, да се справиш и с тях. Просто на никой не му се занимава, защото тогава реално влиза във война с тях.
 
Емаг продава скъпо по мои наблюдения като сравнявам цени ( говоря за раздел електроника зарядни,батерии,кабели и др. ) просто има МНОГО продукти ....
Това което го напраеха и с Marketplace си е мноо долно , по мои наблюдения в него са предимно вносители.
Аз лично като потребител съм НЕ доволен от тяхното гаранционно обслужване !
 
Аз лично съм се убедил в по - скъпите продукти.
Преди време пускат черен петък въпросния сайт. Съпругата ми звъни по телефона, еди къде си яко далавера. Влизам аз гледам цени търся в гугъл без много зор и без промоции цените на други магазини по - ниски. Така, че рекламата е голямо нещо, това са и повечето големи вериги. Маса от хората дават по 1 торба пари за ненужни вещи и продукти защото са на промоция и те са убедени, че са избили рибата.
Относно коректността и убиването на търговци. Има Български магазини "Ако намерите по - ниска цена от нашата ние ще Ви направим нова оферта". Това коректно ли е?
 
Относно последното изречение – коректно е. Нарича се „Price Match Guarantee“ тази практика. Доста от веригите и в US ги предлагат, напр. Target (1 / 2), Walmart, BestBuy, Staples', Toys"R"Us и доста др., ако се разровиш (вкл. UK/DE). Не сме открили нищо, както винаги.
 
Това, че се ползва в US, UK, DE и др. не прави даден вид пазарна политика коректна. Освен това давам лично мнение не задължавам никого да споделя моето виждане. Да големите могат да си позволят. А наша родна България естествено копира от запада. Но тука навлизам в други води...
 
Да, копира го, но и го побългарява. Това е „кофтито“ – стават ПАРАДОКСАЛНО глуповати подобни похвати и услуги И за Scam/Шаран Friday, И за Price Matching, И за Cyber Monday, И за доста други инициативи. Побалканчени (поайрянени) Western services & events звучат кофти.

Айрян. Да, хубав, стабилен айрян, но поайрянен. Гузно е да се пие такъв, но пък се купува от шараните при тонове реклама.
 
Да коментираме или подкрепяме бойокот е нелепо. Кофти племе сме и трудно се организираме. Да не говорим, че по мое мнение олигопол по нашите ширини е труден за реализация (изключвам горивата, но там е друго). Тук дори да се постигне устна договорка между 2-3 фирми, то максимум до седмица поне 1 от тях ще го престъпи. Това е.
Определено бойкотът е деструктивно явление от което няма никаква полза (като бяха и споменати причините защо). Но така и не разбирам, защо не може да се организират хора, например за създаване на нещо конструктивно? Един маркетплейс в Интернет е нещо много по-различно от хипермаркет в града. При последното се купува терен, може би се дават солидни подкупи, хвърлят се огромни суми в строителство, след това като го завършиш и пуснеш вече имаш огромни разходи, а огромните приходи можеш да ги правиш за сметка на това да скубиш производителите.
При интернет и въпросната структура на eMag нещата изобщо не стоят така. Маркетплейс може да пусне на практика всеки и разходите са по-скоро символични в сравнение с очакваните приходи. Единственият негатив е липсата на реклама (по телевизията) напирмер. Но и последното има начин да се реши, ако във въпросния нов маркетплейс се съберат достатъчно търговци.
Може би проблемът в организирането е кой да го прави и защо точно той. Защо ще има еди какви си правила, които дават привилегии на едни и недостатък на други. Трудно се доверяваш на някой, който не познаваш и очакваш всякакви номера от него! Затова според мен първата стъпка е не да се прави общ маркетплейс, а да се създаде някаквъв сайт в който да се представят всички интернет търговци (като име ми идна на ум "Обединение на Индивидуалните Интернет Търговци"), за да могат хората от бранша да се опознаят директно, заедно с това да видят кой каква дейност развива.
 
Защо коментираме точно Емаг? Те са точния еквивалент на МЕТРО, само че онлайн, а не физически. Източвали икономиката - когато ние аутсорсваме сумати дейности и продаваме на запад софтуерни услуги сме големи тарикати и не ни пука, че немски програмист страда. Когато обаче някой друг световен /а не румънски, защото собствениците не са румънци/ играч стъпи при нас - всички страдат. Проблема хора е, че сме нищожен пазар. Ама много малък и нищожен, който не е самодостатъчен за да постигне обороти и цени при доставчицте, за да ги прехвърли към клиенти. Например - тази седмица поръчах стока към Китай, която ще продавам две години. Да, правилно - толкова стока от този вид съм продал за предходните две години. Но в Китай просто не искат да ти продадат по-малко количество на договорената цена - иначе те препращат към АлиЕкспрес да си купуваш на дребно.
Да - правя дневно по 2-3 продажби през ЕМАГ, защото реално са инвестирали в реклама и са натрупали клиентска маса.
Дали щях да ги правя тези продажби ако ги няаше ЕМАГ - надали, защото правя по една продажба средно на ден от моя си сайт.
Горното да не се счита като защита на монопола и навлизането на мастодонди на нашия малък пазар. Просто това е реалноста и трябва да се нагодим към нея. Ако на някой не му харесва - да започва да вари компоти и да ги продава, но тогава ще се сблъска с Метро и Кауфланд. Или да започне да продава горива - упссс, Лукойл, Газпром, ОМВ и т.н.
Дано да ме разберете.
 
Разбираме те, споко.

upload_2016-10-1_1-59-40.png

upload_2016-10-1_1-58-47.png

upload_2016-10-1_2-2-53.png

Код:
Source: http://www.ecommercefoundation.org/our-reports

…та няма как да постигаш добри резултати, дори и да бъдеш „на гърба“ на Naspers при ултра малък €300M turnover eCommerce пазар с 1.1M купувачи и 19% online e-shoppers, което е 3 до 4 пъти по-ниско, отколкото ясно къде. Идея си нямам защо owners не отчитат или зачитат подобни факти ИЛИ не са си играли да разучават преди да започват да продават въобще, каквото и да е било.

Да, продавай в Marketplace, но растежът е нисък, бавен и труден в Eastern Europe.


…друг е въпросът, ако (Cloud Fulfillment Center/Warehouse / FBA / etc.) си изнесеш стоката в друга част на EU и продаваш в тамошните „монополни“ Marketplaces, където скалирането и възможностите за растеж са често в пъти. Тези 2-3 дневни сигурно щяха да бъдат там 8-12 per.
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: Anly
Трудно може да се сравнява METRO с eMag. Както споменах говорим за различни размери инвестиции, като единственото общо е рекламата!
Иначе една много добра алтернатива на общ маркетплейс е да се създаде търсачка, която да търси едновременно в стоките на всички български магазини. Примерно нещо като froogle.com, но локално.
 

Горе