Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Ако изборите бяха Днес за кого щяхте да гласувате

  • ГЕРБ

    Votes: 26 24.8%
  • БСП

    Votes: 7 6.7%
  • ДПС

    Votes: 4 3.8%
  • Партия Кунева

    Votes: 8 7.6%
  • ОДС - СДС-Костов

    Votes: 6 5.7%
  • АТАКА

    Votes: 14 13.3%
  • РЗС

    Votes: 0 0.0%
  • Новосъздадена Гражданска Партия

    Votes: 15 14.3%
  • Няма да гласувам

    Votes: 12 11.4%
  • Още Не съм решил

    Votes: 6 5.7%
  • Друга съществуваща вече Партия

    Votes: 7 6.7%

  • Общо гласове
    105
  • Poll closed .
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Като гледам тука има и привърженици на Станишев. Голям политик, голям човек е това. Държавата вървяла добре по негово време. Що за глупости? Нито сме някоя държава от Африка, която да не е в криза и да върви зле, ами точно обратното. К'во го защитавате тоя измекяр. Може никоя партия да не е почтена, но поне ГЕРБ кради най-малко от всичките. А относно най-големия привърженик на Станишев, да погледа новините малко и да види какво казаха за жена му - заела е един от главните постове на EVN, дружеството, което краде от България. Срам и позор е тоя Станишев.
 
  • Like
Реакции: g0g0
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Петърчо при измекяра Станишев безработицата беше 5% при бога Буда безработицата удари 15%

При прахостническото управление на Станишев Фискалният Резерв беше 8 милиарда - При спестовният Дянков падна под критичният минимум от 4 милиарда

Най голямата "кражба" по времето на крадливата тройната за която така и няма присъда но пък се шумеше доста е хонорара на Доган от 1млн лв. - По времето на честният мутрафон само сайтовете на министерствата струваха по 3-5 милиона лева а ФБ страниците скромните 50 000лв

Като се замисля Завалията Доган е откраднал 20 ФБ страници или една трета от сайт на министерство - Сиромашия какво да се прави.
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Като гледам тука има и привърженици на Станишев. Голям политик, голям човек е това. Държавата вървяла добре по негово време. Що за глупости? Нито сме някоя държава от Африка, която да не е в криза и да върви зле, ами точно обратното. К'во го защитавате тоя измекяр. Може никоя партия да не е почтена, но поне ГЕРБ кради най-малко от всичките. А относно най-големия привърженик на Станишев, да погледа новините малко и да види какво казаха за жена му - заела е един от главните постове на EVN, дружеството, което краде от България. Срам и позор е тоя Станишев.
Ти коя планета падаш? Мисля, че на тема издънките на Бойко вече написах достатъчно (който може да чете нека чете). Само едит от IT проектите на герберите струва предостатъчно, че дори и Доган с хидро консултантските услуги може да им завиди.

За mantaman:
Кой говори за 240 депутати. Този брой е прекален? 50 народни представители са предостатъчни.

За тези, които твърдят, че мажоритарната система дава възможност за лесно вкарване на неправилни хора във властта:
Всъщност е точно обратното. Чрез партиите между редовете в листите лесно може да се вмъкне всеки, който плати достатъчно. Когато гласуваш за някого, ти си решил, че този е достатъчно честен и кадърен и може да направи нещо полезно за държавата (в частност за теб). При мажоритарен вот няма как да се промъкне никому неизвестен за избирателите човек. Пример за такова промъкване при настоящото правителство в оставка - Дянков.
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

50 Човека не е работещ вариант - По този начин много голяма част от хората ще останат непредставени - В момента депутатите са почти колкото броят на общините в БГ и това мисля че е една добра цифра - Не се поддавайте на популизъм няма да обеднееме от депутатски заплати.

Също така при 50 човека фактора риск от корупция нараства неимоверно много - Важни за страната решения ще бъдат взимани с 20-25 гласа и ще е необходимо да си купиш 10-тина депутати за да си правиш каквото си поискаш.

Не разбрах тия депутати трябва ли да са партийци или само независими - ако са независими с какви програми ще ги избират хората и после чия програма ще изпълняват?

Кой ще носи отговорността след едно такова управление - В момента колкото и да са безконтролни партиите се знае кой колко стока и като сгафи пада от коня за няколко мандата (БСП пости два мандата след виденов, СДС и НДСВ така и няма да видят повече управление)

Топлата вода отдавна е открита - Ние просто трябва да се научим да я използваме рационално
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Депутати могат да се купят, но депутати могат да се и свалят със събиране на подписи в съответния район, с което практически ще се назначават нови местни избори за нов депутат на мястото на провинилия се. Никой не би си рискувал мандата ако не му е гарантиран за целия период на поредното НС.
А това дали са партийни или безпартийни, дали следват една или друга философия (което е същото като да са партийни или безпартийни) си е техен личен избор.
При мажоритарния вот отговорността не е колективна, а лична. Тези, които са го изпратили, могат да проследят изказванията му в НС и това как е гласувал и така да преценят доколко следва идеите, за които е избран. Естествено, за целта е нужна абсолютна публичност в обсъжданията и гласуванията на НС.

Edit (обяснение как ще се взимат решенията като са толкова разнородни):
Всеки от тях идва с идеи. Всеки един от тях е заобиколен от избрани от него специалисти съветници (и в момента всеки от депутатите имат право на такива). С тяхна помощ всеки народен представител може да вкара за разглеждане свое предложение. Може повече от един депутат да се обединят върху една идея. Поредицата на разглеждането на предложенията се подреждат според броя депутати, които са ги внесли. Повече вносители, по-скоро за разглеждане в НС.
 
Последно редактирано:
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Ако днес имаше избори бих гласувал за:

377574_534490136573918_1076591377_n.jpg

:lol:
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Дай пак отначало

Трябва ли да има партии?

Чия програма изпълнява тая сбирщина?

Кой носи отговорността за направените зулуми?

Къде отива представителността? (по тази система е възможно в новият парламент например да няма нито един националист)

Къде е гаранцията че ще бъдат избрани качествени хора, а не фолк певици щото са известни?

Какви всъщност са предимствата ? Или идеята е да се спести от двеста заплати което е смешна работа
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

mantaman, знаеш ли как те виждам с тези въпроси. Представи си човек файтонджия, който стои пред парна машина и пита "А къде са конете и как така няма коне?".

И за да не бъда голословен ще отговоря подред на всеки от въпросите ти:

1. Трябва ли да има партии?
Това е въпрос без значение за тази система. Въпросът ти прилича на това да питаш какъв цвят трябва да е колелото когато най-важният въпрос за разискване е формата му, която определя реалният му смисъл.
Когато се представя пред тези, които ще го избират, всеки кандидат-депутат представя своите виждания и разбирания. Представя предложенията, които ще предложи в НС (не че не може да предложи и други по време на мандата си), ако бъде избран да представлява конкретната група хора в НС. Това дали идеите ги определяш като партийни (т.е. социалистически, демократични, либерални и т.н.) или просто философия (масова или лична) реално няма значение.

2. Чия програма изпълнява тая сбирщина?
Не следва една конкретна програма, която се спуска в пакет отгоре. Решават се конкретни проблеми на база предложения на поне един от народните представители. Когато повече от един народни представители се обединят над общо предложение и го внесат заедно е ясно, че въпросът е по-важен за държавата, което го подрежда на по-челно място за разглеждане.

3. Кой носи отговорността за направените зулуми?
Който ги е гласувал, т.е. отговорността е лична. Решенията са публично оповестени, което е критерий за (не)гласуващите доверие на въпросния народен представител.

4. Къде отива представителността?
Представителство има само на масовите разбирания и виждания по райони. Ако има малцинства в дадени райони с различни виждания за нещата, тяхното мнение се игнорира на фона на разбиранията на болшинството от този район. Няма го принципът със събиране на малки групи от повече райони, за да се събере достатъчно за поне един представител на тези идеи. Това често се посочва като недостатък на тази система, но нека разгледаме този проблем по-внимателно. И в момента в пропорционалната ни система има 4%-това бариера и под нея без значение, че дадената партия би трябвало да получи до около 10 депутата, тези гласове се игнорират на фона на болшинството.
Нека погледнем по-внимателно върху така наречената "представителност". Когато изберем някакви партии по пропорционалната система, те се групират в коалиции до получаване на мнозинство, т.е. 50%+1. Какво се случва с останалите представители на народа? Превръщат се в безгласна буква, която единствено може да недоволства, но не може да направи нищо, защото другите имат мнозинство и могат да гласуват каквото си искат.
Тук идва и по-грозният момент. Партията представлява конкретна програма, а лицето и е лидерът. От другите се очаква да следват тези идеи или биха били предатели на идеята, с която са избрани. Това по-просто означава, че чрез пропорционалната система си избираме един тиран (или няколко ако имаме коалиция), а останалите се явяват просто картоносители, тъй като от тях се очаква да гласуват според предварителните идеи на партията. В този случай картоносителите се явяват излишни, тъй като главният (тиран) може да гласува с тази квота и без тях, а така наречената опозиция се оказват още по-излишни.
И при двете системи се игнорира малцинството (под малцинство нямам предвид етническо, а идейно/философско), но при мажоритарния избор по райони се предполага, че хората имат по-близки проблеми и изгорелите гласове (т.е. тези на по-малочислените по конкретни идеи) са по-малко. Отделно, че белотажът осигурява възможност за преориентиране на мнозинство и така избирателите на по-слабите кандидати могат да се преориентират съобразявайки се с по-масовото мнение и да направят нов избор с цел 50%+1.

5. Къде е гаранцията че ще бъдат избрани качествени хора, а не фолк певици щото са известни?
Няма известен единен/универсален метод или мерна единица за измерване на качествеността на хората. Това е относително нещо. Кой колко е качествен се определя от гласуващите. Ако искат идиот (според твоите представи за това какво е идиот), идиот ще получат. При демокрацията е важно желанието на болшинството без значение дали е умно или не. Не случайно правото върви заедно с отговорността. Избирателят има право да избира, но и носи отговорност за избора си (т.е. сърба си попарата).

6. Какви всъщност са предимствата ? Или идеята е да се спести от двеста заплати което е смешна работа?
Предимствата са, че знаеш за кого гласуваш. Заедно с хората от района си знаете кой е вашият представител. В пропорционалният случай има камара хора, които си нямаш идея от къде са се появили и кого точно представляват.
Относно "спестените заплати":
Това също не е от значение. При по-голямо население е нормлано представителите да са повече. Възможно е да се прецени да има по-голямо представителство, т.е. районите да се разцепят на по-малки, което ще произведе повече народни представители. Предимството на по-големия брой народни представители е по-справедливо разпределение на представителството. Недостатък е по-големият калабалък и физическата невъзможност по всеки въпрос да се изслушват толкова много народни представители, а отделен проблем са и увеличеният брой често подобни предложения депозирани за разглеждане в НС. За да има ред и ефективност трябва да се търси баланс за броя на представителите. Числото 50 е посочено като моя приблизителна преценка. Може да се избере и друго число когато се определя системата.

Мисля, че с тези ми отговори обясних системата.
 
Последно редактирано:
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Най хубавото нещо на това дето го мислиш е че никога няма да се случи :) - Прекалено много ти идва фентъзито излизай по често сред природата и дишай дълбоко.

И ето ти накратко какво ще се случи в твоята система

Събират се 50 умни глави всяка от която е обещавала как ще работи за благото на народа и ще увеличат пенсиите и заплатите и ще намалят данъците и решават че трябва да изпълнят своите обещания.

Предлагат го Всички са ЗА никой даже и не си помисля да каже че е против.

След една година Държавата е Фалирала - А сега ми обясни точно как да им се потърси отговорност на тези умни глави - Извършили ли са престъпление та да им се търси отговорност?

Още одеве ти казах топлата вода е измислена ние само трябва да я ползваме - Нашата парламентарна система е доста добра и броят на депутатите е съвсем нормален - сега просто трябва да ги накараме да си изпълняват програмите с които са избрани.

Последният път когато решиха че ще я променят - ебаха майката на всичко - Понеже беше модерно да се говори за мажоритарен вот - Гоце даде предложение да се избират по един мажоритарен от всяка област - То даде предимство на ГРОБ и едва не затриха държавата - Ако не бяха пипали закона за изборите ГРОБ никога нямаше да има това мнозинство и трябваше да направят коалиция и нещата щяха да са малко по различни.
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Тази миксирана система дето я измисли Първанов си е негов Франкенщайн. Една система или е от единия вид или от другия. Хибридните версии като тази ги намирам за жалък опит да изглеждаме интересни (като на цирк). Това, което не харесвам на пропорционалната система, вече го описах. При нея депутатите са само за прах в очите, а реално управлява един тиран (при коалиция може и да са няколко) по древногръцкия модел за това. В този случай няма никакво народно представяне, а само един, който си гласува каквото си поиска без възможност за контрол по никакъв начин (освен с протести). Погледни на запад в така наречените развити демокрации и виж каква е избирателната активност? Стандартната избирателна активност в така наречените развити демокрации е под 50%, а в някои случаи пада под 40% и дори под 30%. Защо според теб хората толкова масово не гласуват? Защото хората вярват, че тази система работи?
Не, тази система със сигурност не работи, но някои хора все още нямат причина да го прозрат. Хладилникът е пълен и няма причина да не вярваш на телевизора, който те информира, че всичко е наред. Само дето в нашия случай хладилникът е празен.

Коментар за 50-те умни глави, които щяли да сринат държавата:
Нищо не ни пречи и по сегашната пропорционална система да изберем такива. Вече има един заявил, че иска да направи минималната работна заплата от раз 1000лв, което колкото и хубаво да звучи ще доведе до масови съкращения, безработица, фалити и пак безработица.
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

За сега гледам имаме 14 куци коня..с ейййййй такива капаци...НЕ..... по-скоро са утепани магарета (да не обиждаме конете, че вадят кинти :p )
Да видим да видим колко УТЕПАНИ магарета ще имаме преди изборите :) Аз залагам поне 30% утепани магарета :D
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Унвизе защо БГ все трябва да е експериментална площадка за недоклатени проби - Аз поне не се сещам в друга държава да има система подобна на описаната от теб - Но пък за сметка на това знам доста държави които използват нашата система и се живее добре в тях.

Значи проблемът не е в системата а в нейното прилагане.
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Няма универсална перфектна система. Ако имаше, всички държави щяха да я ползват. Всеки народ има някакво минало, някаква история и предразсъдъци. В България е срамно да кажеш "партия", а не е срамно да кажеш "представители на гражданско общество", макар смисълът да е пак същия. В България човек във властта прави добри неща за народа си и за държавата си само ако бъде принуден, тъй като с в момента действащите закони и порядки (негласуване поради апатия), той е почти несменяем (дали управляващ или опозиция, все е депутат и разполага с ресурси и имунитет). Колективната отговорност е липса на отговорност. В България хората се доверяват (без значение наивно или не) на личности. Така дойде царят на власт, а после и Бойко.
- На база всичко това е ясно, че партиите трябва да бъдат свалени от "планината Олимп" и да се приравнят на сдруженията. Без държавна субсидия, за да има равнопоставеност (желанието за равенството е важна част от комунистическите идеи, които са били пробутвани дълги години).
- Гласува се за личност, тъй като народът като начин на мислене по-лесно се доверява на конкретен човек отколкото на фантомна партия с листа с никому неизвестни хора. Тук пак идва моментът с избирането на конкретни лица, "които ще ни оправят" (народът все има такива очаквания за всеки следващ "спасител").
- Отговорността е лична, от което следва, че има такава, тъй като в нашата народопсихология такова животно като групова отговорност няма.
- Със събирането на подписи за отзоваване и назначаване на нови местни избори за избиране на нов депутат на мястото на стария се гарантира, че макар и представляван, народът държи властта.
- Най-големият плюс на тази система е, че е проста и лесно разбираема. Някой някого предлага за ваш (на района) народен представител, друг предлага друг, трети се самопредлага и т.н. Няма нужда да се изтормозваш да слушаш камара хора представители от всяка партия както е сега (все пак в партиите членуват камара хора, които все се обясняват). Няма нужда да се опитваш да анализираш километрови леснопроменими листи с кандидати. Просто имаш видимо пред теб няколко кандидата и избираш който те кефи повече.

А защо България трябва да служи за експериментална площадка?
Ако експериментът има голяма вероятност да доведе нещо по-добро, защо да не се пробва? Не ни остана какво да губим.
 
Последно редактирано:
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Не са несменяеми, в грешка си. Замисли се що са там джокера е в мненията на Мантата. :wink:

На тея 50 мускетари бас ловя, че девиза ще им е "Един за всички, всеки за себе си!":D

Щяло да им задерме за избирателния си район. Кметовете дето сме си ги избрали мажоритарно и се знае кой носи отговорността така им е задремело, че сън не могат да спят. :lol:

Народа като спи зимен сън след като ги избера каквото и ще да е системата няма да има оправия.
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Смятам че Боко заслужава още 1 шанс! Иначе какво ни чака?Рин да ни е руско мекере и турчин да ни е-т
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Унвизе всички гениални неща са прости - Но не всички прости са Гениални
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

А сега се сетих пропускаме и най-якия момент. Цар Киро като излезе от панделата(може и някой друг ромски барон) ще е първа кипра в парламента заедно с половината му рода. А отзовете ги после - расисти! :lol:
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Унвизе всички гениални неща са прости - Но не всички прости са Гениални
Точно тук идва нуждата от разум и анализ на всяко такова предложение. Няма как да се промени ситуацията без да променяме нищо. Не може да правим нещо уж ново, ама да си остане както досега.
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Айде едно по едно.

Първо да оправим икономиката, че хората да не се палят пред общината от отчаяние.

След това да бистрим новия политически модел.

Ако днеска почнем да мъдрим Конституцията едва след 7-8 месеца ще можем да започнем с антикризисните мерки и още 3 4 месеца поне за да дадат ефект.


И като предлагате промяна на системата, дайте работещ вариант. Не просто това, което някой е измислил за 20 минути в автобуса на път за работа/училище.

Дайте вариант, който работи в някоя развита европейска страна.
 
От: Ако изборите бяха Днес за кого бихте гласували

Айде едно по едно.

Първо да оправим икономиката, че хората да не се палят пред общината от отчаяние.

След това да бистрим новия политически модел.

Ако днеска почнем да мъдрим Конституцията едва след 7-8 месеца ще можем да започнем с антикризисните мерки и още 3 4 месеца поне за да дадат ефект.


И като предлагате промяна на системата, дайте работещ вариант. Не просто това, което някой е измислил за 20 минути в автобуса на път за работа/училище.

Дайте вариант, който работи в някоя развита европейска страна.
Точно в европейските страни както и другите с "развита демокрация" хората нямат доверие в системата. Доказателство за това е редовната ниска избирателна активност при тях. Няма смисъл да търсим решение там където тепърва назряват нашите проблеми.
А икономиката няма как да я оправим, защото ние нищо не можем да направим в момента освен да чакаме благоволението на някой несменяем управник да направи нещо различно от това, което досега е правил. Така само ще си загубим времето и ще затънем повече. При свикване на Велико народно събрание също няма да се решат тези проблеми на момента, но това ще помогне на държавата ни да се завижи и проблемите ни ще се решат все пак. Създаването на нова конституция може да отнеме и по-малко време, тъй като има поне няколко идеи за нова конституция, а и да не забравяме често споменаваната в последно време исландската нова конституция (след промяната там те дръпват в развитието си и сега са добре).
 

Горе