Избор на лаптоп

LovechGuy

Active Member
Здравейте,

Наближило ми е да си взимам лаптоп и реших да се допитам до вас за някое мнение/съвет :)
Търся си що-годе силен лаптоп. Както и цената му да е прилична. Ще кажете " такъв лаптоп няма да си намериш за малко пари ".
Та поразгледахме с един познат из сайтовете и той си поръча този лаптоп. Каза, че е много доволен, но на мен ми се струва, че има някаква уловка (не вярвам да са паднали чак толкова цените).
Ще се радвам да изкажете мнение относно този лаптоп, както и да препоръчате някой, за който има добри отзиви.

Благодаря за отделеното време!
 
От: Избор на лаптоп

Това наистина изглежда много добре.
 
От: Избор на лаптоп

От известно време съм представител на vali.bg те имат добри цени добри машинки и дават стабилни гаранции... можеш да им разгледаш сайта ако си харесаш нещо драскай лс ще се помъча даже да ти сваля от цената която виждаш в сайта им не че имам кой знае колко жесток % ама все пак... Разбира се ако имаш интерес :)
 
От: Избор на лаптоп

Мой приятел продава доста компютри и от него знам, че ако е лаптоп - най-добре да е DELL. Иначе имам един HP ProBook вкъщи (на жена ми е). По принцип е добър, но днес му изгоря зарядното (на 1 година). Аз си ползвам Asus вече 3 г. и съм много доволен. Май си е и до късмет.
 
От: Избор на лаптоп

И аз имам АСУС M51S ама батерията е държи едвам 45 минути и е малко шумен. Иначе HP-то е ОК. Само да кажа, че на приятлеката ми батерията на HP-то се скапа за 1 год. при положение, че почти не е ползвано в режим на батерия.
 
От: Избор на лаптоп

Зависи за какво ще го използваш, на dell съм близо от 7-8 месеца, но още не мога да се оттърся от спомена за hp-то с, което бях преди (батерията му още работи). В момента съм уж с добър 4 ядрен процесор, и засега се справя успешно с видео обработки и 3d визуализации, единственото слабо звено, което виждам към момента е, че става много шумен когато обработвам нещо на тези програми.

В hp-то, което си посочил не ми допада процесора..., но както казах зависи за какво ще го използваш.
 
От: Избор на лаптоп

HP с процесор AMD не си взимай в никакъв случай, само с Intel-ски процесор. Скоро гледах един Pavilion на промоция в Метро, има го в книжката им, виж го, не е лош.
 
От: Избор на лаптоп

HP с процесор AMD не си взимай в никакъв случай, само с Intel-ски процесор. Скоро гледах един Pavilion на промоция в Метро, има го в книжката им, виж го, не е лош.

Напълно подкрепям! Аз винаги държа процесора да е INTEL независимо каква е платформата. Иначе аз съм с DELL INSPIRON с CPU INTEL на 1,7 GHZ RAM 2 GB видео-карта INVIDIA. По късно сложих по голям хард 500 GB. Но рядко го ползвам, понеже не ми се е налагало да пътувам скоро някъде. Предимно PC-та си ми вършат къде-къде по голяма работа. Лаптопа само ако пътувам извън града. :)
 
От: Избор на лаптоп

Тоя от линка въобще не го гледай - НР - също не е за предпочитане миналата година по това време купих чисто нов на жената още няма година и вентилатора му вие на хималайска мечка - предишният и също НР му изгоря подсветката на екрана докато беше още в гаранция.

Търси си ДЕЛ с двуядрен Интел процесор и поне 6-8 РАМ - Ако ти изпадне нещо читаво на добра цена.

Аз лично ако бях на твое място за тези пари бих избрал този модел (с уговорката че не се занимаваш с обработка на изображения иначе погледни малко по скъпият)

http://pcstore.bg/laptopi/DELL-2/DELL-Inspiron-N5040-2-ГОДИНИ-ГАРАНЦИЯ-с-черен-капак-6GB-4209
 
От: От: Избор на лаптоп

Тоя от линка въобще не го гледай - НР - също не е за предпочитане миналата година по това време купих чисто нов на жената още няма година и вентилатора му вие на хималайска мечка - предишният и също НР му изгоря подсветката на екрана докато беше още в гаранция.

Търси си ДЕЛ с двуядрен Интел процесор и поне 6-8 РАМ - Ако ти изпадне нещо читаво на добра цена.

Аз лично ако бях на твое място за тези пари бих избрал този модел (с уговорката че не се занимаваш с обработка на изображения иначе погледни малко по скъпият)

http://pcstore.bg/laptopi/DELL-2/DELL-Inspiron-N5040-2-ГОДИНИ-ГАРАНЦИЯ-с-черен-капак-6GB-4209

Ти сериозно ли ? Видео карта
Intel GMA HD с до 1696MB споделена памет ?!
 
От: Избор на лаптоп

При избор на компютър (телевизор, техника) се гледат 3 неща:

1. Гаранция (кой я покрива, как, къде е сервиза?)
2. Качество
3. Технически параметри.

Не бих купил кофти компютър евтино с голяма гаранция. Скъп и хубав, с малка гаранция също. Евтин, хубав с голяма гаранция .. :)

Харесвам HP заради сервиза им. Цените им биват, а бизнес моделите им са сравнително качественни (и скъпи).

Тошиба имат реално сервиз само в София. Останалото са представители които имат ангажимент да опаковат компютъра и да го изпратят до сервиза в София. Ако се окаже че проблема не се покрива от гаранцита си плащаш солено частите, труда и куриер. И става кофти ако си залееш гаранционна Тошиба - трябва да я сервизират в София, и да си платиш за това транспорта! Ако е извън гаранция много често се налага пак да се прати до София.

НР имат севиз във всеки по-голям град. И ако са светни техниците можеш да си относително спокоен.

Другите марки нямат специализиран сервиз. Всеки поръчва някакви части и прави ремонт както знае. Това може да е предимство или недостатък. Реално сервиза играе ключов елемент при избора, поне за мен. Защото колкото и да са му добри техническите параметри в момента на покупката, след 1, 2 год вече нама да са тоолкова добри, но гаранцията е примерно 3г и в някой случай повече.

Скоро си взех един Acer Aspire и му се изтри боята за седмица ползване, мерси! Подарих го на един приятел децата му да си играят с него.
 
От: Избор на лаптоп

Година вече с HP ProBook 4530s, на 98% съвместим с MAC OS / Ubuntu variants. Бозата също върви добре.
Карам го с оригинално закупен MAC OS X Lion и нямам абсолютно никакви проблеми с адоб програмите и блендер.
С радеон 7470М 3D обработката хвърчи на макс.
2 години гаранция, стъбилен сервиз при евентуален проблем и добра цена за качествена конфигурация... 1000лв. за Intel core i3 processor, 4GB DDR3 SDRAM, 1GB DDR5 Radeon 7470M, 640GB SATA2 Toshiba HDD, Gigabit LAN, Atheros wifi.
Това което ми направи впечатление е стилният дизайн:
- Алуминиево покритие, което трудно се зацапва
- Island type клавиатура, доста удобна
- 4 USB порта + HDMI / VGA можеш да включиш и външен микрофон.
- Матов диспей, което доста щади очите при продължителна работа( над 10ч.)
- Има и модем за страните които още карат на ADSL, за пример Испания.
- Качествена камера, кофти че неможе да се врътка.
Като за 1000лв. това бе най-доброто което намерих и да ти кажа има малка доза зависимост в това как ще се грижиш за компютъра си.
Това което не ми харесва във повечето модели на тошиба е че в доста от новите модели няма Gigabit LAN, е извинявай много ама не ядва да си купя машина за 1000+лв. и да нямам гигабитова лан връзка, малко не се връзва, иначе моделите им са готини, издръжливи и с добри параметри(с някои изключения)
DELL са много добри( старите бизнес модели ), новите хич ги няма като стил и визия, недостатъчни USB-та и са доста прехвалени да ти кажа, 5 познати си купиха и за 1 година 5 дъна заминаха, дали е кофти късмет или кофти серия не знам, само знам че факта че пренебрегвате HP не е правилен.
 
От: Избор на лаптоп

Здравей,

Първо трябва да уточниш точни колко си готов да дадеш за лаптоп, както и за какво ще го ползваш главно.

Специално в предложението, което си дал, процесора е изключително слаб спрямо цялостната конфигурация. Не може да слагаш толкова RAM и таква видео карта на такъв сравнително слаб процесор, просто няма да можеш да използваш възможностите им. За да бъде един компютър и в частност лаптоп ефективен в това, което трябва да прави, на първо място трябва да е балансиран.

Лично аз съм със следния лаптоп:
Код:
http://news.laptop.bg/revyuta/revyu-na-acer-aspire-5553g-s-4-yadra-12-gb-ram-i-2gb-videokarta/

Избрах го, на първо място поради лакомия, а на второ, защото ми се налага ежедневно да работя с разнообразен софтуер, като се почне от такъв за изграждане на линкове, до такъв за обработка на видеа, а по времето, когато го взех ми се налагаше да използвам и AutoCAD. И всичко си беше чудесно и всичко вървеше безпроблемно, ОБАЧЕ се оказа, че не мога да утлизирам RAM-та, колкото и да се опитвам да го натоваря. С 2 думи, платих за нещо, което (до скоро) не можех да утилизирам. Оказа се, че може да се използва рамта за кеширане на често използвани файлове и по този начин да си ускоря поне ежедневната работа, но това е друга тема.


Много хора робуват на марката, докато аз робувам на производителността и съчетанието на компопнентите, ОБАЧЕ не мога да не се съглася, че HP ще е последният ми избор, ако тръгна да си вземам лаптоп в момента.

Много хора ти препоръчват DELL и според мен са прави, поради ред причини, като гаранция, качествена сглобка, добра батерия и т.н. В тоя ред на мисли, можеш да погледнеш следната система:

Dell Inspiron N5110

1) Има един от най-добрите (да не кажа най-добрият за класа) процесори в момента. На всичко отгоре, ако държиш вентилатора да мърка, а не да вие като хималайска мечка (както се изрази Мантата), по-добре Intel, отколкото AMD. Всъщност това зависи от охлаждането, защото ако е калпаво, по-ниските температури на Intel няма да карат вентилатора да се върти толкова бързо и да вие. Ако охлаждането е добро, по-високите температури на AMD, няма да се отразят на шума на вентилатора, защото дори и при по-високи обороти, той ще си мълчи.

2) 6GB RАМ са предостатъчни за нормална работа, както и за натоварвания с по-сериозен софтуер. Естествено можеш спокойно да погледнеш и опцията за ъпгрейд.

3) Изключително прилична (дори повече от прилична) видео карта

4) Последно, но не на последно място - 36 месеца гаранция - Относно гаранцията, всички са прави - колкото по-голяма, толкова по добре. Има тенденция при производството в наши дни един продукт да е напълно нормално функционален в срока на гаранцията си (най-често 24 месеца), а след това започват да се появяват неприятностите. Допълнителната година в случая ти гарантира поне 3 години безпроблемно ползване (защото ако стане нещо, ще го оправят безплатно), а и сервизите на Dell са добри (поне доколкото съм чувал от познати с тази марка).

Естествено, можеш да потърсиш и нещо подобно, не е задължително да се спреш на точно този модел. Важното в случая е да гледаш системата да е балансирана, защото прекалено добър процесор с малко памет и обратното просто няма да дадат желания резултат.

В зависимост от това, какво търсиш ти препоръчвам да търсиш на първо място добър процесор, защото той не се сменя как да е, а RAM памет можеш да си добавиш по всяко време.

И наистина последно, отново не на последно място, ако държиш на производителността, помисли си за SSD диск за операционната система и външен хард за другата ти информация (филми, игри, снимки и т.н.). В комбинация с добър процесор и достатъчно RAM, SSD диска дава ИЗКЛЮЧИТЕЛНА производителност.

УСПЕХ В ТЪРСЕНЕТО!

С уважение,
Борисов
 
Последно редактирано:
От: От: Избор на лаптоп

Ти сериозно ли ? Видео карта
Intel GMA HD с до 1696MB споделена памет ?!

Сойо абсолютно сериозно и ще ти кажа защо - Както съм написал в поста който цитираш и вероятно не си прочел съм написал че му го препоръчвам ако няма да се занимава с обработка на изображения и тн. ако ще се занимава съм му написал да погледне по скъп модел.

Аз лично предпочитам лаптопи с вградена ВК поради следните причини - Първо имам наблюдения че по малко греят и Второ батерията кара по дълго.

За хора като мен които ползват лаптопа предимно за интернет и работа по сайтове това е добър вариант аз на игри не играя и рядко гледам филми на лаптопа би ли ми обяснил при това положение за какво ми е отделна ВК. - Защо трябва да платя нещо по скъпо след като няма да го ползвам пълноценно - Защо трябва да ми пече краката и защо трябва да ми яде батерията???
 
От: От: Избор на лаптоп

Сойо абсолютно сериозно и ще ти кажа защо - Както съм написал в поста който цитираш и вероятно не си прочел съм написал че му го препоръчвам ако няма да се занимава с обработка на изображения и тн. ако ще се занимава съм му написал да погледне по скъп модел.

Аз лично предпочитам лаптопи с вградена ВК поради следните причини - Първо имам наблюдения че по малко греят и Второ батерията кара по дълго.

За хора като мен които ползват лаптопа предимно за интернет и работа по сайтове това е добър вариант аз на игри не играя и рядко гледам филми на лаптопа би ли ми обяснил при това положение за какво ми е отделна ВК. - Защо трябва да платя нещо по скъпо след като няма да го ползвам пълноценно - Защо трябва да ми пече краката и защо трябва да ми яде батерията???

Не харесвам вградените видео карти, предпочитам да доплатя 50-100+ лева , но да знам ,че лаптопа става за всичко. Лично мнение и все пак всеки сам си решава според възможностите и нуждите си. А самия подпис на ЛовечГай подсказва ,че се занимава с обработка на изображения.
 
От: Избор на лаптоп

И аз предпочитам да не е вградена. Както и soyo се досети ми трябва лаптоп, който да издържа на натоварване. Като цяло нещо по-силничко, което да може да ми върши работа няколко години, а не 1 и да остарее. Като например сегашния ми компютър - 512мб ВК и двуядрен на АМД, като за 5-годишен (без 2 месеца) ми върши страхотна работа, но ново си е ново.
 

Горе