Избор на лаптоп

От: Избор на лаптоп

РС-та с интелски дъна сглабяни в БГ се срещат изключително рядко - Поради това че цените им са в орбита - Масово на пазара се продаваха АМД-та с дъна на Асрок и Гигабите - порядко Елитгруп - Не знам дали вие сте ги сглабяли тези котлони или само сте ги поправяли но явно който ги е зглабял си е оставил ръчичките - По онези времена за които говорим съм направил над 50 конфигурации с АМД и не съм имал случай процесор да ми вдига над 50 градуса но винаги съм ползвал Бокс процесори.
Имал съм само един случай на грееш Атлон и то на личният ми компютър с Бартон 2500+ който редовно си го бичех на почти 3000 - проблема при него се оказа крив радиатор - след смяна с читав заспа.
Точно обратните са ми впечатленията от случайно попадналите ми Интели през онези години - цена на процесора +30% работещи на по висока честота от АМД-тата и съответно много повече греещи. Ти само погледни че на Интела радиатора не покрива изцяло металната плочка отгоре на процесора и сам ще се сетиш какво охлаждане може да очакваш от него.

Сглобявали сме конфигурации по желание и избор на клиента предимно. Повечето сме поправяли, както и в магазина продавахме готови конфигурации. За радиатора на интела си има решение - сменяш го с такъв който ще ти покрие плочката, особено сега да търсиш само радиатори - избор огромен. Зависи на какви интелски машинки си попадал, пак ти казвам ако е с дъно на GIGABYTE... то си е печка, а тия ЕлитГруп за тях не искам да говоря. Имам един приятел работи в компютърен хипермаркет голям магазин на 2 етажа, няма да споменавам име на магазина, но там са внос от Германия втора ръка и PC-та, и лаптопи както и монитори. Всеки път като отида, така и не виждам нищо от AMD. Един клиент беше питал дали имат нещо на AMD, и управителя му каза че те с AMD изобщо не работят и не искат и да чуват за тях! Ако някой питал за AMD е объркал просто магазина. Че създават проблеми AMD си създават в това няма спор. Друг е въпроса вече ако си фен на тази фирма. Аз не крия че съм фен на INTEL по редица причини, както и на NVIDIA. Не знам дали 50 конфигурации си правил с AMD, но честно казано аз и не искам да си спомням колко броя PC-та са минали през ръцете ни, и колко проблеми сме имали с тях. Разрови сайтовете които предлагат хостинг планове, и ще видиш че на повечето от тях пише информация за сървърите им че са INTEL. Аз също не се наемам да правя сървър на харудер от AMD, макар че ще си работи, но просто по някои съображения. Всъщност най проблемни са дъната от AMD със сокет 462. Администрирал съм сървъри във фирма за интернет ( която вече не съществува, конкуренцията я смаза ), и всичките бяха INTEL. Сега имам предложение за администрация на сървъри на едно място, ще ходя когато имат нужда от мен, те сървърите си работят на автоматичен режим, но имат нужда от оптимизация и администрация от време на време, и няколко пъти имах достъп с обстановката там, и се оказа че и там всичко що е сървър е INTEL. Само дето процесорите им са XEON и не стават за игри понеже при тях SSE няма, но за сървър са перфектни.
 
От: Re: От: Re: Избор на лаптоп

Мерси много за информацията. И ще се възползвам от съветите ти, тъй като си го поставих и като цел, да се сдобия скоро време с такова бебче. Реално този модел отговаря на изискванията ми, а цента му беше (по някой сайтове) около 1140 лева. Ти какъв имаш или би искал да имаш, защото като човек занимаващ се с маркетинг знам, че минималната цена не е решение, ако искаш да работиш и да ползваш продукта с пълна сила и да останеш доволен. Това, което препоръча ми допада, не само по цена, но и като марка, визия и характеристики.

П.П: Тази тема стана кръстосан разговор нещо. :)

Дадох ти за пример само този, защото е възможно най-евтиният ултрабук.

Аз лично ползвам лаптоп - Acer - с достатъчно добри характеристики за нуждите ми - Intel i3, Nvidia 520, 3 GB DDR3, HDD 640GB.
Издръжливостта на батерият на сравнително нов лаптоп много зависи от настройките и какво се ползва.
С горепосоченият лаптоп с включен Wi-Fi използване на Photoshop + редактори + Локален уебсървър ми изкарва 3 до 4 часа.
От самата операционна система изключвам много ненужни работи, работя на ниска яркост, използвам вградената карта за Photoshopa най-вече, защото при нея си захапва Акселерейшъна.

За мен хубав ултра бук трябва да има:

Минимум двуядрен процесор с 4 нишки т.е. i3 2310 и нагоре.
3-4 GB DDR3
SSD с малък капацитет за операционната система и програмите.
HDD за информацията.
Или SSD с по-голям капацитет - зависи от нуждите най-вече.
Матов дисплей, защото навън си е тегаво с гланц - трябва на макс да се ползва яркостта, което води до по-бързото източване на батерията
14-15.6" размер на дисплея - по-малко ми е дребно, по-голям вече не мога да кажа, че е компактен (даже и 15.6" не е много компактен).
Видеокарта според нуждите - каквато и да било допълнителна карта може да удовлетвори нуждите. Не говоря за сериозно програми като AutoCAD и подобни

А бих използвал Mac Airbook, ако имах финансовите възможности да си го позволя. Това за мен е върха на сладоледа, макар да не съм почитател на i-продуктите.

Като марки - Asus за мен правят най-здравите лаптопи - продал съм във времето над 30 Асуса и нито един не е дефектирал по никакъв начин.
DELL - хората, с които работя казват, че вече са по-добре нещата с вносителя откъм всякакво обслужване
Lenovo - на мен лично са ми много грозни всички модели, но ги хвалят като здравина много - офиса на моите познати е само с такива лаптопи.
Acer - също доста съм продал като не съм имал проблеми с тях. При тях обаче се влагат малко по-нискокачествени материали за корпуса (изключая скъпите модели).
eMachines е нискобюджетната им серия.
 
От: Избор на лаптоп

Ето един пример - ново срещу втора употреба:
Дали да си купиш нова дачия или мерцедес на 5 години?
Горе-долу така е и с лаптопа. Винаги има шанс да се скапе (но това го има и с новите - а знаейки какъв е сервиза в БГ - ще се берат ядове).
При лаптопите винаги най-бавната част е харда (говоря за поне процесор core 2 duo). Това се решава с ССД за 100 лв. От него тръгва ОС. Ако искаш и повече пространство - взимаш си адаптер си си слагаш 2 хард на мястото на ЦД-то (леново т60/61). 3-4 ГБ РАМ и просто няма нещо което да не можеш да направиш на него.
Всеки си решава според нуждите и парите.
 
От: От: Избор на лаптоп

И аз съм много решен за ултрабук, обаче искам да паднат малко цените. Също така и да се подобри съотношение вместимост-цена на SSD дисковете. За мен ултрабук над 2 кг разваля идеята за малкото бижу с големи възможности ;/
 
От: Избор на лаптоп

Здравейте, съфорумници !
Дойдох си от морето и е време да си купувам лаптоп.
За момента съм се спрял на този.
Ще съм благодарен, ако изразите някакво мнение за машинката. :)
 
Re: От: Избор на лаптоп

Здравейте, съфорумници !
Дойдох си от морето и е време да си купувам лаптоп.
За момента съм се спрял на този.
Ще съм благодарен, ако изразите някакво мнение за машинката. :)
Много е добър. Направо супер си е. Нямам конкретно мнение, но ми е интересно някой да ми даде малко разяснение каква реално е разликата между Pro Book и Ultra Book. Аз съм се ориентирал към второто и съм си намерил даже един - Turbo-X Leaf U3-412 SSD.

Та ако може някой ако е запознат и има такъв. Само да кажа, че Turbo-X е доста добра сглобка на Plesio, което е гаранция за качество. Имах една такава на Jar Computers и все още диша. Морално остарял е, но работи и често опирам до него. Да чукам на дърво, скоро не ми се е налагало. Ще се радвам на някой с мнение, ако не за конкретния модел, то за бранда, а ако не може и за него, поне да вметне каква е разликата между Pro Book и Ultra Book. Благодарско. ;)

@LovechGuy, самата идея, че е на HP е доста силна мотивация да си вземеш. Не съм имал, но мои познати ползващи марката са доста доволни от лаптопите им. Аз лично съм имал само Aser-и. :) Сега съм се насочил към горния. Надявам се да е оферта, защото на първо време задоволява всичките ми претенции за работна станция. :)
 
Probook е просто серията на HP. Не е някакво обединяващо понятие като Ultra Book.

Ultra book се води "таткото" на всички лаптопи и е въведено като понятие от Интел. Основните му отличителни белези са ниската консумация на електричество - изискване от страна на Интел за да се класифицира един лаптоп като ултрабоок е батерията да издържа минимум 5 часа. (постига се най-вече от процесора и видеокартата), лекотата на цялото шаси (обикновено са под 2 килограма), и бързодействието на самата система, за което отново има вина процесора + SSD твърдия диск.

Освен това има и ограничения при размерите. За до 14 инчов ултрабук то е 18 мм, а за 15+ 21 мм.

http://ultrabookreviews.com/ultrabook-branding-requirements/
 
Благодарско, ktomov. Много съм ти задължен за отговора. Това, което изброи са основните неща, които ме накараха да се насоча към него. Да е бизнес и всичко друго казано. Но това с батерията, направо ми затвори като сделка. Добър комуникатор и да се вършат задачи, независимо къде си и какви са.

А на Apple беше MacBook Pro, за това сигурно съм се объркал като твърдях, че са 2 различни класификатора. Ок, сега загрях. Мерси за пояснението. :)
 
Macbook Pro също е серия, както Probook. Епълската ултрабук серия е Macbook AIR.
 
От: От: Избор на лаптоп

Здравейте, съфорумници !
Дойдох си от морето и е време да си купувам лаптоп.
За момента съм се спрял на този.
Ще съм благодарен, ако изразите някакво мнение за машинката. :)

Още някой да изрази мнение ?
Благодаря :)
 
Още някой да изрази мнение ?
Благодаря :)

Аз лично бих дал 160 лева в повече заради това http://novlaptop.bg/laptopi/hp/pavilion-g6-2011eu-b6g25ea_2519
1во заради процесора, който е от новата серия Ivy Bridge, докато твоя използва Sandy Bridge
2ро заради честотата на рамта - 1600 с/у 1333, което също е от голямо значение (вижте разликата в цифрите тук http://en.wikipedia.org/wiki/DDR_3#JEDEC_standard_modules)
3то заради видео картата, която вади с ~ 30 процента по-добри резултати на тестовете от тази която е поставена на избрания от теб лаптоп.

И предполагам, че по точка две някой ще каже, че първия е по-добър заради 2та гб рам в повече - е не е. Рамта работи на по-ниска чистота и съответно е по-бавна. Да не говоря пък, че ми е безкрайно любопитно кой би успял да запълни 6 гб рам памет, освен ако не си ползва лаптопа за сървър.

Разликата от 160 лева е пренебрежително малка на фона на плюсовете на G6.
 
От: Избор на лаптоп

Благодаря ви за отговорите.
@ktomov Относно този лаптоп - малко са ми в повече 2гб видео и 1тб хард. Този, който съм посочил аз, надминава нуждите ми :)
Просто исках да зная дали си заслужава парите - както конфигурацията, така и марката. :)
 
От: Избор на лаптоп

Колеги, ще се намеся съвсем накратко, за да добавя нещо важно, което ми се струва, че се пропуска в темата.

Не може да се обобщава по марки - Тошиба са добри, ХП не са, Делл са хубави и т.н. Изключително важно е за какви серии в рамките на марките говорим. Вече всяка марка произвежда и по-калпави модели, които на хартия (по параметри) също са добри, но това не гарантира надеждност. И всяка марка си има висок клас от наистина много скъпи лаптопи, които може на параметри да не звучат фантастично, но работят далеч по-стабилно и издържат много повече години, отколкото потребителския клас. Такива са IBM/Lenovo ThinkPad T сериите (титаниев корпус, метални панти, улеи за оттичане на течности при заливане на клавиатурата), HP EliteBook (наследници на предните HP Compaq), Dell Latitude, Fujitsu-Siemens Lifebook и т.н. Понеже доста дълго бях в този бранш лично аз съм се изкривил и предпочитам подобна машина, дори втора употреба (точно с това се занимавах), която да ъпгрейдна при нужда, отколкото чисто нов и въпреки фабричната гаранция... ами, рехав лаптоп. Отделен въпрос, че матриците също са им по-качествени и по-малко уморяват окото, а при процесори от типа на Т9400 / Т9600 определено се конкурират дори и с чисто новите i3/i5.

http://www.youtube.com/watch?v=-CrpUU3cCPE - оставям ви да помислите сами дали някоя машина от нисък клас може да понесе това :)
 
От: Избор на лаптоп

Да се намеся и аз малко. След като това нещо http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=31790 почти се приповтори, реших да сменя машината и да подбера малко по-висок клас този път. та се колебая между тези два избора
http://www.laptop.bg/laptops-fujitsu-Lifebook_N532-fujitsu_lifebook_n532_FUJ_NOT_N532_HD__i7
http://laptop.bg/laptops-dell-Vostro_3560-dell_vostro_3560_5397063284719

За какво ми трябва джвъчката. Ами трябва ми ЗА РАБОТА. Искам надеждна машина, която да не грее, да няма проблем ако й се наложи да се премести 4-5 пъти месечно. Иии така.
 
От: Избор на лаптоп

Взех си машинка вече. Можете да я погледнете - http://laptop.bg/laptops-samsung-NP300E5Z_-samsung_np300e5z_NP300E5Z_S07BG
Доста ми похвалиха батериите на последните модели на самсунг и наистина си държи бая време за момента. :)
 
Да, добър е този. Харесва ми много вида му. :)

И аз чувам добри отзиви за Samsung, но не съм имал даже и възможността да седна зад лаптоп от тази марка. Ще го имам в предвид в бъдеще при избора, защото марката е един от критериите сформиращи крайното ми решение при купуване на лаптоп.
 

Горе