От: Искам да работя като фрилансер, но не знам как се почва?
Най-трудното да работиш като freelancer е намирането и работата с клиенти и обикновено в самото начало е доста трудно, ако нямаш препоръки и не си изградил завидно портфолио. За да изградиш обаче добро портфолио ти трябва наистина много работа и опит, като много често в началото докато се наложиш ( какво при почти всеки конкурентен бизнес ) ще се наложи да използваш някой трикове за да привлечеш клиенти... примерно с цена. След което трябва да си наистина сериозен и ако наистина си толкова добър, клиентите ще почнат да те търсят, вместо ти да си играеш да търсиш клиенти.
Имай предвид, че като freelancer много често ще има такива моменти в които ще има много работа, но не се изкушавай да приемаш работа, ако няма да можеш да я изпълниш в срокове. По-добре да запазиш репутация, отколкото да трупаш негативи. Имай предвид, че доста вероятно е да те прецакват, ако не се пазиш... пример-а с парите, гледай да искаш някакво капаро за работата, за да не се повтори случката за която си писал.
Това е основното което ти трябва за да започнеш като freelancer.
А относно коментара ти - "Мога всичко с Фотошоп.", мога само да ти кажа, че няма човек, който да знае всичко и второ - при дизайн-а се изисква не само знания, а и малко талант... Под талант имам предвид, най-малкото да умееш да подбираш правилните цветове, например...
Аз също работя с photoshop и illustrator понякога, но честно казано не мога да се сравнявам с хора, които работят това не само с знание, но и с желание.
Също така има един лаф, че няма такова животно, програмист-дизайнер. Ако искаш да си добър в нещо, то практикувай основно него. Няма наистина добър дизайнер-програмист или дизайнер-системен администратор и т.н.
Ами това е от мен, надявам се да съм ти дал някакви насоки. Другото, което мога да ти препоръчам е да следиш форума. Понякога изкачат хора, които търсят дизайнери и е много вероятно да си намериш коректни клиенти и да работите дългосрочно.
Пожелавам ти успех!