Какво мислите за детската градина

От: Какво мислите за детската градина

Имай предвид, че сигурно практиките от майчин дом на майчин дом се различават. И аз недоумявах защо вместо нещата, които сме донесли не са ги ползвали. Видях въпросния биберон като го носят даже. Въпросните практики съм сигурен, че могат да се потвърдят от всички минали през там.

Искам да осигуря някакви сигурна среда поне до 5-6 годишна възраст. Оттам вече ясно, че ще трябва да се научи да се оправя. Ама ти май не разбра идеята на контролираната среда? Да ти я повторя? Това е среда в която самото дете е сигурно дали ще му помогнеш или не, точно това е хубавото на този метод, хем се учи да се оправя само, хем няма да му се случи нищо лошо или ти твоите ги оставяш напълно сами?
 
От: От: Какво мислите за детската градина

Няма как да избегнеш саморазправата между малките диванета, ще дойде момент и да са 20 срещу 2. След още 3 години очаквам да пуснеш тема и какво мислим за училището.
Що са касае до морални норми на поведение, всеки ще ти отговори, че е нормално ходенето на градина, а след това на училище. Всъщност не просто е нормално, а е задължително мисля, за да се възползваш от някои навързани системи като здравеопазване, детски добавки и прочие. След това ти трябва и диплома за завършено поне средно образование или основно беше, че да кандидатстваш и за шофьорска книжка примерно като трябва да си обучил детето си да не кара пило, да не взима наркотици и да бъде джентълмен на пътя, да спира на пешеходците, щото те не са опаковани в тенекия.
Другият вариант е да вадиш някой лев на правилните хора да ти платят всичко, че си изряден и си заедно с тълпата уж, а всъщност не е така и пак си в играта. Плащаш, че имаш всички задължителни имунизации, плащаш че ходите на градина, после на училище, плащаш за димплома, за шофьорска книжка.. и накрая плащаме един камък за вечни времена общо взето, и живота продължава, но без нас. Хич не го мисли, с 3 думи искам да ти кажа - допълни с възпитание и повече знания плавно и паралелно. Ако го запишеш на училище някой ден живот и здраве, няма да ти стигне времето да му обясниш задачите за 3-4 клас. А сигурно това време ще ти е необходимо да си изкараш тия пари вповече, с които си над останалите си връстници.
Саморазправата при възрастните най-често води до ареста и поне малко киснене там (може и по-дълго). Саморазправата не се толерира от закона и нормален (според мен) човек не би трябвало да я толерира.
Детски надбавки в момента се дават като социални помощи. Представяш ли си успял предприемач да разчита на социални помощи?
Според последните промени в Закон за предучилищното и училищното образование самостоятелната форма на обучение по решение на родител е законна и възможен избор. Преди това беше законна според международни нормативни актове, но неописана и неуредена в нашия закон (вече е). Това, че детето не ходи на училище, но учи в самостоятелна форма на обучение, няма да го лиши от диплома и няма да доведе до никакви санкции, освен ако не се дъни на оценяването. Не заблуждавайте хората с правното си незнание. Детската градина не е задължителна. Задължително е само предучилищното и училищното образование. Имунизациите също не са задължителни. Има международни конвенции и дори решение на международен съд по тази тема, но това е леко по-друга тема.

Специално за tanipo пускам откъси от гореспоменатия от мен закон, за да се ориентира как законно и безпроблемно да си отглежда децата частично или напълно извън познатото досега:

чл. 7:
ал. 1: Всеки има право на образование и може да повишава образованието и квалификацията си чрез учене през целия живот.
ал. 2: Приобщаващото образование е неизменна част от правото на образование.

чл. 8:
ал. 1: Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 5-годишна възраст на детето, като родителите избират една от формите по чл. 67, а държавата и общините се задължават да осигурят условия за обхват на децата в детските градини и групите за предучилищно образование.
ал. 2: Училищното образование е задължително до навършване на 16-годишна възраст и започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето.
ал. 3: Училищното образование може да започ*не и от учебната година с начало в годината на навършване на 6-годишна възраст на детето по преценка на родителя и при готовност за училище, удостоверена при условия и по ред, определени в държавния образователен стандарт за предучилищното образование.
ал. 4: Началото на училищното образование може да се отложи с една учебна година, когато здравословното състояние на детето не позволява постъпването в I клас, установено по ред, определен в държавния образователен стандарт за предучилищното образование.

чл. 12:
ал. 1: Всеки гражданин упражнява правото си на образование съобразно своите предпочитания и възможности в детска градина или в училище по негов избор, доколкото в този закон и в подзаконовите актове по прилагането му не е предвидено друго.
ал. 2: Изборът по ал. 1 за малолетните се извършва вместо тях и от тяхно име от техните родители, а за непълнолетните – от учениците със съгласието на техните родители.

чл. 112, ал. 1 В самостоятелна форма може да се обучават:
т. 2: ученици в задължителна училищна възраст – по желание на ученика или родителя, по реда на чл. 12, ал. 2;

чл. 112:
ал. 4: При самостоятелна форма на обучение се прилага училищният учебен план за дневна или вечерна форма.
ал. 5: Учениците по ал. 1, т. 2, които се обучават в самостоятелна форма по желание на родителите и не постигнат необходимите компетентности в съответния клас, продължават обучението си при спазване на изискванията на този закон в друга форма на обучение по чл. 106, препоръчана от екипа за подкрепа за личностно развитие.
ал. 6: Самостоятелната форма на обучение за учениците по ал. 1, т. 2 се организира след решение на експертна комисия, създадена към регионалното управление на образованието.
ал. 7: За провеждането и организацията на самостоятелната форма на обучение за учениците по ал. 1, т. 2 в съответствие с изискванията на този закон се осъществява контрол на всеки учебен срок от експертната комисия към регионалното управление на образованието по ал. 6. В комисията задължително участва представител на Агенцията за социално подпомагане.

чл. 210, ал. 2: Родителите, чиито деца се обучават в самостоятелна форма на обучение по чл. 112, ал. 1, т. 2, както и в самостоятелна организация, са длъжни да гарантират постигането на целите по чл. 5, да осигурят необходимите условия за обучение, познавателни книжки, учебници и учебни помагала, както и да прилагат по свой избор методики и подходи, съобразени с възрастта, индивидуалните потребности и интересите на детето.
 
От: Какво мислите за детската градина

Мерси на последните няколко, хубави мъжки мнения. Разбрали са проблема, опитали са да помогнат, дали са доводи. Личи си кои са старите и сериозни членове на нашата общност.

Боби аз не искам да му спестя болката от света, рано или късно тя застига всеки. Примерно затова и искам да го запиша на кикбокс, там също има болка, труд, дисциплина, и там ти викат, и там има динамиката на групата, но там всички са с една обща цел и търсят резултати, всички са там доброволно, а не защото така е редно или така трябва или защото се налага. И там има унижения, обиди, интриги, но е друго. Да не говорим за вероятността от травми и.т.н. Но там ако някой се прави на интересен излита.

Идеята ми е, че може би възрастта 3 години, а и по-рано е прекалено ранна. Детската градина като институция е едва на 100на години, не е кой знае колко наложена еволюционна практика и кой знае, след още 20 може и да я няма, както след толкова образованието вече няма да е това което е в момента.

За пример спартанската традиция е повелявала детето да напусне дома си на 7 за да започне военна подготовка. Сигурен съм, че ако се разровя ще открия още факти за подобни практики. Освен това четох, че много от децата възприемат това като изоставяне.

Идеята ми е, че да ще трябва да се социализира и да влезе в системата, но дали няма да е по укрепнал индивид ако е пораснал поне до 5-6 без някакви големи сътресения. Освен това всички се съгласихме май за храната, а това си е важно и точно ти го знаеш добри. Също така и цялата работа е един вид хазарт на какъв екип ще попаднеш. Може пък да има сериозни хора, а може и да попаднеш на зли хора.

Просто ми се ще примерно да има повече преподаватели в детските градини, повече внимание към храната, по-добра база. Възможност за родителска намеса при нужда.

Вчера минах покрай една детска градина и пясъчника не беше покрит, а посредата се мъдреше едно кучешко лайно. Хубаво това е част от живота, но ако зависеше от повечето родители, те щяха да покрият пясъчника.

Трудно ми е повярвам в институция от която аз самият още нося белези и можеше изобщо да не стоя тук и да пиша това.
 
Re: От: От: Какво мислите за детската градина

грешната ти е представата за частните детски градини. В София ги има, не за да събират разглезените богаташчета, а защото държавните не могат да поемат обема от дечица.

Да, това е защото са миризливци некадърни повечето в тия общини. Едно време имаха право на избор на детска, за да са близко до дома или работата, днес половината ти заплата, ако си средностатистически човек, отива за частна градина и не броим допълнителни курсове или екскурзии, на които могат да ги водят...а то не върви цялата група да отиде, а твоето не, нали?

Пълна мизерия е в момента. А да, аз съм №145 или нещо такова в класирането за ясла. Супер яко....с кво нежелание си плащам осигуровките и данъците, само аз си знам. :)
 
От: Какво мислите за детската градина

Това е среда в която самото дете е сигурно дали ще му помогнеш или не, точно това е хубавото на този метод, хем се учи да се оправя само, хем няма да му се случи нищо лошо или ти твоите ги оставяш напълно сами?

В която е сигурно, или в която не е сигурно?
Иначе на въпроса - оставям ги в градината, в кръжоците, в английския и навсякъде, където ходят. Оставям ги сами с учителите (повечето родители киснат с тях, освен в детската, разбира се...)
 
От: Какво мислите за детската градина

А, пропуснал съм буквата Н. Иначе за това да се "очука" детето дето повечето го дават като довод, ще дам друго насреща. Ти правила и закони дето важат до края на гимназията, че и дори само до седми клас, по нататък не важат. Не важи изобщо кой в колко бой е ял и подобни глупости, а важи това кой колко акъл има да изкара пари. И много често, окумуш децата от градината и началното училище след това нещо не се справят и оставам много изненадани. Дори и не е важно колко си социален. Стига да вадиш пари и да си доволен от това, което правиш и да намериш с кой да споделяш и си ок.
 
От: Какво мислите за детската градина

Не знам що слагаш боя непрекъснато. Нали не смяташ, че в градината се бият ежедневно? Само че в градината са сред доста хора и взимат доста примери, случки. И тук единственият принцип е като на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече. В къщи, в контролирана среда, ако ще да му осигуриш компанията на Шостакович, Айнщайн, Левски и Тери Пратчет е все тая.
 
От: Какво мислите за детската градина

Колега, ти какво си представяш под казуси в контролирана среда?
Абе колега ти си егати лигавия индивид. Пускаш чавето на градина да се конкурира с връстниците си още като е дете, да изгради характер, за да е подготвен за живота. Дундуркай го на коленете си, после ще се чудиш защо го доминирват като порасне.
 
От: Какво мислите за детската градина

Под "очука" нямам предвид бой, а всякакви дискомфортни моменти и ситуации. Ако детската градина беше такова благо защо децата на наистина богатите ги няма там? Защо са с частни учители, а дори ги обучават и у дома? Това е същото като нашите политици дето твърдят колко е хубаво у дома, а на всичките децата им учат в чужбина. Пред народа се правят на патриоти, а иначе в частни условия съм сигурен, че се подсмихват и пращат чека до частния колеж в Англия. Аз може и да не му осигуря компанията на Шостакович, но не мисля, че в детската градина ще е като в клуб на Менса.

И още нещо, аз познавам детето си най-добре, то носи моите гени, аз мога да го разбера най-добре. Когато имам възможност и средата позволява винаги е с мен, в магазина примерно и му давам да си контактува с продавачите, да плаща сам и.т.н. Тоест вместо да кисне цял ден в градината му се осигурява разнообразие - игра по площадките няколко часа, игра у дома, разходки с мен или жена ми, с негови или наши приятели, съседи и.т.н. Контактува с хора от различни възрасти, а не само с връстници и 2-3 лелки.
 
От: Какво мислите за детската градина

Така е колега Валдес, трябва да сме мъже, да понасяме трудностите на съдбата...прав си и ти...всяка мисъл в насока и загриженост за децата е проява на лигавост, дори безотговорност... А, ти с твоето как направи? Пусна ли го да се конкурира?
 
От: Какво мислите за детската градина

@tanipo
От мненията ти личи амбиция да упражняваш свръхконтрол, а това е сред най-лошите неща, на които може да стане жертва едно дете. Поинтересувай се какви стават децата на родители, които упражняват такъв тотален контрол, какъвто ти смяташ да приложиш и виж дали ти харесва резултатът. А тази идея за контролираната среда ми прилича на сценарий за филм с Батман. Не е сериозно.

Надявам се поне да си наясно, че изборът дали и с какъв спорт ще се занимава детето ти не е твой. Влиянието ти приключва дотам да го заведеш на една пробна тренировка, за да види дали ще му хареса. Ако не му хареса всичко приключва.

Идеята да пазиш детето си от всяка трудност до 5-6 годишна възраст е ужасна. Ако отглеждаш едно дете по начин, различаващ се от общоприетия то става много по-различно от другите деца. Всяко отклонение от нормата прави детето различно. Знаеш ли какво се случва с малко по-различните деца в градината и училището?
 
От: Какво мислите за детската градина

Под "очука" нямам предвид бой, а всякакви дискомфортни моменти и ситуации. Ако детската градина беше такова благо защо децата на наистина богатите ги няма там? Защо са с частни учители, а дори ги обучават и у дома? Това е същото като нашите политици дето твърдят колко е хубаво у дома, а на всичките децата им учат в чужбина. Пред народа се правят на патриоти, а иначе в частни условия съм сигурен, че се подсмихват и пращат чека до частния колеж в Англия. Аз може и да не му осигуря компанията на Шостакович, но не мисля, че в детската градина ще е като в клуб на Менса.

И още нещо, аз познавам детето си най-добре, то носи моите гени, аз мога да го разбера най-добре. Когато имам възможност и средата позволява винаги е с мен, в магазина примерно и му давам да си контактува с продавачите, да плаща сам и.т.н. Тоест вместо да кисне цял ден в градината му се осигурява разнообразие - игра по площадките няколко часа, игра у дома, разходки с мен или жена ми, с негови или наши приятели, съседи и.т.н. Контактува с хора от различни възрасти, а не само с връстници и 2-3 лелки.

Страхливец си брато, усеща се, че не си се бил като малък, шубелия. И трябва ли детето ти да носи твоя страх. Такива като теб съм ги шамарил като бях ученик често, ето на те си носят спомените и като възрастни:)
Пускай детето си на детска градина, да се поотрака малко, в последствие то само ще си намери пътя в живота.
 
От: Какво мислите за детската градина

Знаеш ли какво се случва с малко по-различните деца в градината и училището?

Да... имат нужда от още контролирана среда...
 
От: Какво мислите за детската градина

Тест, наясно съм със всичко последици от свръхконтрола. Знам, че това е лошо и пагубно нещо. За твоя изненада нямам амбиции, нито искам да го правя спортист, нито учен. Каквото си избере сам, това е. Каквото постигне за мен ще е достатъчно. Имам идея да споделя какво мисля с него, да го заведа на тренировка и толкова. Както и със всичко друго, което аз мисля за добро, аз искам да споделя, а не да задължа, точно както ще направят в детската градина.

Нямам идея да го различавам от общоприетия начин, даже напротив. Именно затова е темата, за да събера за и против. И да бил съм свидетел какво се случва с малко по-различните деца и съм бил свидетел и кой се грижи за това да им се случва. Хора с изказвания като твоите, крайни, дефинативни и невникнали в комуникацията.
 
От: Какво мислите за детската градина

Брато, аре моля те не си прави грешни изводи, представи си не съм ял бой, не че не съм се бил. Усетил си нещо друго. Наистина има нещо друго, но не мисля, че тука е мястото да го споделям. Само ще кажа, че заради немърливост на учителка в ДГ съм бил на прага да ме няма.

Абе Валдес, ти си бил голям хулиган. Я дай аз ще черпя една бира, само ще си поговорим, пък после може да напишеш тука за всички дали такива като мене си ги шамаросвал.
 
От: Какво мислите за детската градина

Изказванията, мненията, идеите за добро и лошо, правилно и неправилно и т.н. нямат никакво значение в случая. Ние сме стадни животни. По-модерният термин е социални. При животните, които живеят на големи групи заедно не се допуска различност, тъй като оцеляването на вида зависи от това всички да спазват едни и същи социални правила. Това са природни закони. Дали на нас ни харесват или не - няма значение. Съобразяването с природните закони не е въпрос на избор.
 
От: Какво мислите за детската градина

Надявам се си даваш сметка как звучиш?
 
От: Какво мислите за детската градина

Тест, наясно съм със всичко последици от свръхконтрола. Знам, че това е лошо и пагубно нещо. За твоя изненада нямам амбиции, нито искам да го правя спортист, нито учен. Каквото си избере сам, това е. Каквото постигне за мен ще е достатъчно. Имам идея да споделя какво мисля с него, да го заведа на тренировка и толкова. Както и със всичко друго, което аз мисля за добро, аз искам да споделя, а не да задължа, точно както ще направят в детската градина.

Нямам идея да го различавам от общоприетия начин, даже напротив. Именно затова е темата, за да събера за и против. И да бил съм свидетел какво се случва с малко по-различните деца и съм бил свидетел и кой се грижи за това да им се случва. Хора с изказвания като твоите, крайни, дефинативни и невникнали в комуникацията.

Що мислиш, че в градината ги задължават с нещо?
По-рано ти предложих вариант - градина на половин ден, останалото - при теб. Що не го пробваш?
 
От: Какво мислите за детската градина

Може и да е добра опция, то номера е да се попадне и на свестни хора. Ако пък му харесва и се чувства добре и са отговорни, ок, няма да спирам детето.
 
От: Какво мислите за детската градина

Мисля, че основната разлика между моето и твоето мнение е, че ти държиш да попадне на свестни хора, защото считаш, че само така може да има развитие за него. Аз пък считам, че е добре да попада на различни хора и именно това докарва развитието.
ПП Това дали то се чувства добре пък е съвсем отделна тема, нали знаеш :wink:
 

Горе