Какво мислите за казармата?

biaaro

Well-Known Member
Днес се разгоря страшен спор, имаше ли полза от казармата и какво правеше тя с хората...

Аз твърдя. че това е най полезното нещо, което може да се случи на младия мъж. Опонента (прикрит гей) твърди че е ограбване на живота на младежа....

Интересно ми е какво мислят предприемачите?
 
От: Какво мислите за казармата?

Има много за и против... за много хора са години пропуснати, за мен (човек по чието време точно махнаха казармата набор 88) е нещо уникално имам по-големи приятели които разказват с ухота за времето в казармата ... как заради 1 изгубен куршум са търсили с часове докато го намерят.... разказва какви приятели е срещнал и как самата казарма го е накрала да бъде мъж.

Според мен казармата подготвя всеки един мъж да бъде готов да брани семейството си да брани родината си!
 
От: Какво мислите за казармата?

Именно, аз съм служил във флота, където истинските мъже се доказват ежедневно. Лигавията се наказваше с отговорност за живота на твоите приятели... Как ще сбъркаш като твоя човек, с който си живял месеци е там....
 
От: Какво мислите за казармата?

Аз също съм от поколението за което няма да има казарма, макар че дядо ми е пенсиониран генерал и от малък ме е възпитавал на някои неща. Иначе бащите като се съберат и като ударят по някоя ракия като почнат разказите за казармата, няма свършване:D Иначе определено смятам, че е полезна.
 
О това е голяма глупост някой правещ $300 на месец тогава като беше моето време, с много по ниско IQ да те кара да изпълняваш неща който не искаш, да те юркат да трябва се съобразяваш с него... и още една камара глупости, като те откъсват от онлайн бизнес с който си изкарваш халяба щото мобилния интернет беше кът (все едноче сега да си изключиш компа и да не го включваш за 6 или 9 месеца какво ще стане) полложение ще е още по зле ако активно менажираш 4 цифрени ппц кампании като рекламодател...

Аз изиграх системата без да плащам, вярно че накрая вече не искаха да ми признават бележките и във военото окръжие си издърпах бележката през бюрото от ръцете на една която искаше да ми знае имената за да ми даде повиквателна за последна комисия или както му се казва и и казах че първо трябва да ме хванат :) след което се изнесох с хландокръвно с бавна стъпка :) а лелчето подире ми каза че тези деца от година на година все по ненормални ставали.... (да си призная опред за всеки случаи ме чакаше с Блинки в реисърските си години и ауди с работещ двигател доста по бързо от колите на военните все едноче обир правехме... само не помня бях ли намазал номерата с кал не бях ли... :D)... бях готов в краен вариянт ако ме бяха хванали след това изпълнение да кажа че не съм си вземал дозата наркотици и затова съм постъпил така... тези с наркотиците ги пишеха нгвс.... беше голям филм определено не беше гейско изпълнение като знаеш че играеш театър на място на което може да има хора с оръжие... искат се топки и на моменти да ти е малко акъла ....

А какво мислят поне в софия може да ти каже статистгиката от 4ма повикани в последния набор само един се е явил 3/4 не ги кефи грам идеята
 
Последно редактирано от модератор:
От: Какво мислите за казармата?

Много странно защо всеки, повечето които са карали казарма за ЗА, но има и голяма част против, а от тези които не са карали всички са против?

Когато аз трябваше да влизам в казарма имах 2 избора - или да ида в казарма или да ида на работа в чужбина. Решението беше много лесно, а се оказа, че работата в чужбина си беше цяла казарма.

Всеки решава сам за себе си....на мен като индивидуалист казармата нямаше да ми се отрази добре.

В утопичния вариант:
Плюс
1. Укрепва тялото и духа на младия мъж
2. Изгражда чувство за отоворност и работа в екип
3. Учи да боравиш с оръжие в случай на нужда
Минус
1. Годинката никой не тия я връща или плаща
2. Събрали са те с хора от кол и въже, които много често са под твоето ниво и заради високия ти интелект ти си често аутсайдер или трябва да се правиш на тъп
3. Командват те често хора, които са по-глупави от тебе - често ниските чинове не блестят с особена интелигентност за разлика от висш военен състав от висше училище, но страшинките на са големи интелигенти.

Последните 3 точки едвам ги изтрях в училище/гимназия/университет, че и сега в казарма ли?

Допитах се до този онзи, и до мои приятели били там - всички казаха бягай - на въпроса за ползите, казаха - на нищо никой няма да те научи, всичко е вече ташак. Не мога да се изкажа ЗА и ПРОТИВ само искам тези които са ЗА да ги питам ако имаха избор дали щяха да идат?
 
С оръжие може да се научиш да боравиш и без да си ходил има стрелбища има курсове ако имаш желание да постреляш да се понаучиш...

а и да видиш какви стрелби карат в казармата разрови се по нета

Стрелби: 1 на брой от 4-5, награден за точна стрелба, наряд в поделението на всички останали срелби
Изстреляни патрони: (!!!)на стрелба 8 на брой от общо 9 (1 патрон засече) + 2 изстреляни патрона в пясъчника на караулното

мисля че тази подготвка стига да те пратят на мисия в ирак :D цели 10 патрона е изстрелял... затова армията трябва дае професионална с малко на брои добре обучени хора на който се плаща добре за да изпълняват задачите си (и които не става аут) ако искаш да имаш сериозна армия, а не да се отбива номер с квито хванеш и каквито не искат да са там...
 
От: Какво мислите за казармата?

То последно не беше ли 6 месеца казармата ? Едно време дето е била 3 години май, наистина си е било доста.
 
Re: От: Какво мислите за казармата?

То последно не беше ли 6 месеца казармата ? Едно време дето е била 3 години май, наистина си е било доста.
т
6 месеца за завършили више 9 месеца за такива който се влачат семестриално и не искат да им признават вече бележките... или не са ходили в университет

този с 8 те изтреляни патрона е бил две години като му чета поста... за две години толкова голяма криза и мизерия
 
Аз съм в сегашното ми положение, само защото родителите ми не ми позволиха да бъда донаборник. Набор 86. Не мога да имам мнение, без да съм бил там, въпреки, че исках. Кофти е да си оставиш личните документи на бюрото.
Моя план беше да завърша МГ, а след това да постъпя в казармата, а едва след това да мисля за бъдещето - греда, родители, греда.
Та нито минах казармата, нито следвах това което исках, за това и прекъсвах два пъти. За това и пиша теми и ви обяснявам как да се борите за целите си, щото аз бях ощетен и принуден да правя нещо, което не искам, ама не вдявате.
 
От: Какво мислите за казармата?

И аз не съм карал и не мисля, че съм загубил много. Тъкмо прохождахме професионално и се учехме какво е това аджеба интернет маркетинг и имали почва у назе и красавците започнаха да пращат повиквателни и да се ходи на комисии, за да те вкарат за 6 месеца (отговорих и на dimitar_ak) някъде, за да отдадеш полагащото се за родината, както и да те подготвят за живота (както вика един приятел - то пък един живот :) ). До тук хубаво. Идеята може и да е имала смисъл ония времена, но сега ако на някой му кажеш, че ще трябва да служи за родината, ще последва бурен смях и обриви в областта на генеталите, защото знае какво реално ще му даде родината, в лицето на управляващите. Искам само да кажа, че правя разлика между родина и държава. :)

Мен ме бяха плеснали парашутист. Интересен беше изборът им. От малък си мечтаех да скачам с чаршафи от няколко стотин метра. :) А когато е за родината ми се искаше даже и без парашут да го правя.

Нека спомена и за подготовката, която давали там. Повечето, които са ходили в казарма не виждам да се оправят по-добре в живота от тези без изкарана казарма. Не че нещо, но просто такива наблюдения имам. Нали, на база хората около мен. Определено е дисциплина, но на практика, за да успееш в този живот тази дисциплина трябва да е изградена изцяло от самия теб. Не трябва някой да ти я вгражда. Тук може би бих дал един голям плюс на казармата - дисциплината. И не говоря за тази да уважаваш някой с 2 или 3 звездички повече на пагона му, а за това да ставаш рано, винаги да си обръснат, винаги чист, подстриган, на време за ядене и т.н. Това ако липсва в някой е кофти, и опрделено казармата би била добро лекарсто за лигльовците.

Много ми е яко като някой каже: "Като те гледам, ти май не си ходил в казарма." :) Тук се чудя дали да го приемам като обида или като комплимент. Ама честно.

Опитвам се да дам положителните неща за казармата, защото като цяло другото даже не е за говорене. Примери като: "Обрасни портрета на Христо Ботев"; "Легни за 20, новобранец"; "Играй делфин" - това за тези, които не знаят е нареждане на легла по цялата дължина на стаята, като ти минаваш един път над , друг път под леглото, имитирайки гмуркащ се и изплуващ делфин. Абе забавно е, но да не си изпълнителя.

Не знам защо боравенето с оръжие трябва да е плюс, след като имаме такива закони, че ако гръмнеш някой, после може и ти да се гръмнеш, независимо дали говорим за самозащита или умишлено нападение. :) Тук по-скоро е хубаво да знаеш бойни изкуства. В кармата имаше ако не се лъжа ръкопашен бой, но това определено не важи пред кик-боксьор, каратист, самбист, боксьор, борец и други хора, трениращи даже само за тонус.

Всеки карал казарма говори с много голяма носталгия за нея. Това може и да не е много страно, ако си бил редум с него, но за другите си е направо стряскащо. :) По дяволите, ти за 3 години (когато е била толкова) ще изкараш един колеж и ще си определено по-напред с материала от туко-що излизащ войник.
 
От: Какво мислите за казармата?

Когато влязох в казармата компютрите бяха 286 като излязох 386 от тази гледна точка не мисля че съм пропуснал нещо в развитието им.
Като гледам днешната младеж все повече се убеждавам че казармата дори и да е неприятна е полезна - повечето дето не ги е затиснал живота до стената си живуркат като мамини синчета до трийстата си година.
 
От: Какво мислите за казармата?

Естествено съм чувал какви ли не интересни казармени истории, но въпреки това всички хора, които са били там са ми казвали, че от това няма смисъл и е загубена част от живота, която няма никой да ти върне. Препоръки за ходене в казармата съм виждал само по интернет, но не и на живо.

Нито научаваш нещо полезно, нито служиш на родината си. Реално само вкарваш държавата в разход. Те затова и махнаха казармата, защото е много скъпа. Ако някой иска да се доказва и да си тества волята има си други начини. Има бригади в САЩ и Англия. Хващаш се и отиваш да бачкаш на другия край на света, далеч от всички хора, които познаваш, на място, където всичко зависи само от тебе. Това за мен е истинско изпитание, а не някаква си казарма, където те хранят по три пъти на ден и искат от теб всичко друго, но не и да мислиш.
 
От: Какво мислите за казармата?

Пак митове и легенди се носят наоколо.

Първо-какъвто влезеш в казармата такъв излизаш, ако влезеш лайно ще излезеш дрисня, ако влезеш мъж ще излезеш канара.

Второ-много мои приятели са споделяли че в казармата са убили у тях всякакво чувство на патриотизъм и национално достойнство сблъсквайки се с генерали и старшини дебили чиято единствена цел е да добутат до 45 години за да се пенсионират, да не говорим за материално техническата база-оръжие, патрони и т.н както вече се каза по горе.

Трето-тази държава не е Българска и не се управлява от Българи така че не чувствам никакво задължение да и служа да не говорим пък да е браня

И накрая за моите приключения с военните.

На 18 години след завършване на средното ми образование бях приет в Софийския където изкарах 2 години в нежелана от мен специалност след което се преместих в друга а на военните започнах да им нося уверения че съм студент първи курс в новата дисциплина и така броенето започна отначало. След петата година точно бяха приели промените че ще търсят донаборниците само до 27 години, за да могат бегалите в чужбина и направили тази възраст да могат да се върнат, а на мен ми оставаха две години партизански живот. Тогава направих следната врътка, не се дипломирах а си оставих два не взети изпита, секраткарката в СУ изпипа нещата с уверението так все едно продължавам да уча, занесох го на във воения отдел и първата година не ме бараха, но втората година октомври им занесох отново уверение точно половин година преди да направя 27 години(март) и онази ПАТКА ми се предърви че съм нямал право вече да отлагам казармата и отказа да ми вземе уверението, явно отгоре ги бяха натиснали да прибират висшистите за сметка на тези със средно образование.Аз и казах че съм студент редовно убочение и не могат да ме вземат в казарма, онази вика ще видим.

Декември ме викат на медицинска комисия, аз не бях ходил от времето когато бях на 17 години, отидах в отдела отново с уверение че съм студент им казах че не подлежа на военна служба защото уча, а онази пача се опита да ме врътне като каза че нямало да ме вземат в казармата само да мина медицинската комися...да бе да.

Аз не отидах на комисията и от януари(след три месеца навършвах 27 години) като ме подгониха явно ме бяха дали на военна полиция не истина. Два пъти идват у нас някакви милиционерчета по два метра високи да ме търсят, баща ми им казал че съм студент и няма да ходя в казарма онези се дървят да съм се явил веднага пред военните и на медицински преглед иначе щели да ме вземат от университета(в който аз не се появявах). Так три месеца съм изкарал по квартири, по приятели а когато съм у нас да заредя консумативи и звъне звънеца или телефона скачах по два метра.

Но накрая им го турих мазен направих си 27 години а комунистическите говеда не можаха да се докопат до БЯЛ човек
 
От: Какво мислите за казармата?

Навремето казармата е имала смисъл, за да се обучават мъжете да защитават държавата в случай на нападение. Сега няма никакъв смисъл, защото ако има нападение, то няма да може да се отблъсне от обикновени войници. Всичко ще стане от дистанция и войниците в казармите ще са просто жертви, като всички останали. Иначе за съвременния млад мъж, да влезе в казармата и някой тъп до болка старшина да му нарежда да изпълнява накакви пълни глупости, не виждам как ще му е от полза. Да не говорим за традиционните гаври, които освен да ги стресират и да им увредят психиката, до нищо добро не водят. Някогашните младежи са работели от деца, не знаят какво е глезотия, спане до късно, щракане на компютър и т.н. Бачкали са от момента, в който са се научили да ходят. Така че на каквито и трудности да са ги подлагали, са можели да издържат. Сега ако съберат младежта и ги накарат да изкопаят по един окоп и ще изкапят много преди да стигнат до половината, или ги подкарат на поход из някой баир с пълно бойно снаряжение. Също така, ако ги закарат на учение, на палатки в някой кър, в дъжд, сняг, на втория ден всички ще са болни - ще смъркат, ще кашлят и ще трябва да ги закарат директно в болницата. Няма какво да си говорим - сегашната младеж е много по-слаба физически, психически и емоционално и не може да изкара една казарма, такава, каквато са я карали бащите или дядовците им. А не е и нужно.
 
От: Какво мислите за казармата?

Много по мъж ще станеш, ако създадеш семейство, дете, бизнес, отколкото да ходиш старшините "да те правят човек". Ако толкова те влекат военните, запиши висше военно училище или пък отиди в Чуждестранния легион. Е, там вече наистина ще ти разкажат игрите и ще се върнеш "канара" с посттравматичен стресов синдром.
 
От: Какво мислите за казармата?

За да коментира някой по темата - трябва да е бил там, а както виждам повечето не сте били и давате мнение. Няма как да знаете какво е, без да сте го изпитали. Аз съм бил 9 месеца и мога да кажа, че като всяко нещо - има и положителни и отрицателни страни. Не мисля че съм загубил от живота си тези 9 месеца, не ми е и харесало кой знае колко. Всеки като е там брои дните до уволнението, но все пак не съжалявам.
 
От: Какво мислите за казармата?

Мисля че казармата отнема много от здравия разум на човека. Калеко ми е бивш военен, майор и командир на поделение. Вече е почти на 80 г и с него нормално не може да се разговаря - само се опитва да дава нареждания, кой какво да прави. Миналия ден се опита да изкомандва цялата къща как да се чисти снега, макар че никой не го слуша. Изкривяването е голямо. Който иска казарма, да ходи кадрови войник. Без да прави кой знае какво, ще получава 800 лв заплата и ще има някаква илюзорна сигурност, до момента в който го хване някое съкращение, на примерно на 35 г и като остане без работа, да се чуди какво да прави, като нищо не умее. Защото тази служба предразполага към ленивост - имам познати, които работят в казармите - нищо не ги интересува, нищо не учат, не търсят никакво развитие.
 
От: Какво мислите за казармата?

Типично женско мислене:) То и ходенето по мачове, наливането с бира до сутринта, ровичкането по колата и други типично мъжки работи са безсмислени според жените. Ама не е точно така...
 
От: Какво мислите за казармата?

Твърдо за КАЗАРМАТА !
Щото много педалчета се появиха, а такива в казармата ги е "ебат-действат" и офицерите и старите войници.Навренето имаще лаф жена,която не е раждала не е жена и мъж ,който не е ходил в казармата не е мъж.Ккво е казарма от 6 месеца ,дори 1 година.Детска градина малките групи.Друго си е две години плюс задръжка и да ви видим как се връщаш озверял за загубените години и искаш да купонясваш,но си с доста променен по-сериозен,по лесно приемаш трудности и с 180 градуса променен мироглед.На входа пишеше "ДОБРЕ ДОЩЛИ В РОДНАТА КАЗАРМА",а от другата и страна"ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО".Това второто е майтап,но наистина се обърнах да проверя ,дали пише така, бяха ми казвали.Определено влизах във флота ,а там е 3ка без гарнитура и затова се зарадвах,когато влязох в друг род войска.А за случки има много,но само две за размисъл-един от нашите плачеше,защото му бе забранено да присъства на клетвата заедно с още 30тина войника не можеха да си оправят крачката.А друг познат ,защото бе готвач не присъстваще на клетвата и не му и дремеше,нали щяха в отпуска да го пуснат.Аз не бих приел - да не съм на клетвата.Другото,което е че всички момичета зарязваха приятелите си войници, или по време на казармата или след нея!Малко са станали семейства.Болшенството женени преди казармата се развеждаха.-просто се променяш и се чудиш ,какво си намерил в това момиче.ИЛИ може би да не си на сухо по време на отпуските с, затова си с нея .Но и времената бяха други,дали псувам взетите ми години в казармата -и да и не.Взеха ме точно, когато купона с рускини,чехкини и полякини беше в разгара си,като се върнах вече не го топях на всяка кифла.Мироглед ко да се прави.След казармата имах сили да покоря света!пуснете анкета били сте вс казармата и да видим резултатите.
ауууууууу забравих -някой знае ли ,как се бръсне Христо Ботев и как се открива монумет в спалното.....
 
Последно редактирано:

Горе