Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Blinky

Owner
Здравейте на всички. Последно време стана много модерно всичко, което правиш за бизнеса си, да минава през еврофондове, давайки по този начин шанс за развитието му. По този начин, ти, с чужди средства успяваш да инвестираш в него. Някъде поети от фондовете на 100%, другаде по-малко, но идеята е ясна - да се мисли за светлото бъдещето.

Уви, този разказ няма да е толкова розово и приятно, както по принцип трябва да е. Просто на всички ни се иска това да е така, но не се получи.

На кратко ще ви запозная с проекта, който уж беше атрактивен, но на практика не е съвсем така. Така, искаш да наемеш служители? Европа дава пари за това, като условията са следните:

1. Наетите лица не трябва да са практикували длъжността, на която ги назначаваш;
2. Наетите служители да са до 29 години;
3. Наемат се за 6 месеца, като в последствие въведоха и двумесечен изпитателен срок;
4. Възстановяването на средствата се случва (по договор) до 20 дена, след отчет за дадения месец;
5. Нямаш право да ги освобождаваш, докато периодът не изтече или те не си намерят друга работа;
6. Подписва се тристранен договор между работодателя, агенцията по заетостта и министерството на труда и социалната политика;
7. Попълва се набор от документи, с които даваш заявка, а на по-късен етап следват документите за отчитане на всеки месец.

Това е накратко. Звучи не много сложно, но нека продължа с реалността. Всичко мина добре при заявяването. Документите минаха от първия, айде, втория път, но факт е че бях одобрен и не след дълго започнаха да ми звънят от бюрото по труда, за да ми кажат, че вече съм качен на стените им с другите фирми. Супер.

Назначиха се служителите и се почна агонията. Сякаш го правеха за първи път. Нямаше нищо общо с това, което ми обясниха в началото и за каквото четох. Започна се с честа смяна да бланки (образците са на тях), като на страницата им все още не бяха качени новите образци, което ти гарантира едно напълно подменяне на документите. Да, сигурно е забавно, ако си в някоя администрация, но не и когато имаш малко по-важни неща за правене през деня.

След това следват дребнави глупости от рода на нямаш дата (сякаш пък не могат да ти сложат), печатът не се вижда ясно (толкова мастило съм имал, толкова е пуснало), липсва документ (който на първи преглед си беше там и е потвърден в описа, но после ми се налага пак да го набавям). Абе чувствах се като предаване на курсова в първи курс при професор. :confused:

Но глобалната бъркотия беше през месец и нещо се сменят служителите, което можете да си представите всеки нов колко е в час с програмата Ново начало, камо ли с фирмата, която е по програмата. Във всяко бюро по труда (където се отчитаха и документите и се даваше входящ номер при приемането им) имаше по един, максимум двама служители, които отговаряха за много фирми, успоредно с което работеха и регулярните си неща в бюрото. При подаването на документите се извършва преглед и уж всичко е ОК, но след месец и половина, два, се разбира, че нещо не е наред. Това автоматично ти връща брояча и те нарежда в началото - да чакаш още двадесет дни (а те реално са много повече). Например, поредната сменена бланка, която само те си я имаха до едно време, в което някой не реши да я качи на сайта им. Освен това, проектът ми е приключил преди повече от 20 дни (демек 6 месеца изтекоха), а аз още нямам мой екземпляр от договор.

Написаното тук изглежда нещо от рода "сгреших-ще оправя", но това е реално е силно свързано с десетки ходения от офиса до бюрото и обрано, където те връщат и при абсолютно верни документи, но новият служител не разбира, че са верни, а ти си вече гърмян заек, но за съжаление няма как да им обясниш. Пък и колко да си тъп, за да бъркаш едно и също нещо 6 месеца поред. :shock:

И вместо да си гледаш бизнеса (което препоръчвам пред такива глупости), ти се занимаваш с документи и глупости по няколко пъти в седмицата. Случвало ми се е в една седмица да ходя по 10 пъти, това е средно по 2 пъти на ден. Да не споменавам за мизерията, която цари в бюрото по труда и чакането от по минимум 30 минути, докато минат всички преди теб със същите или сходни проблеми. Служителите се опитваха да помогнат, но като цяло работата беше много като количество, а тях нямаше кой да ги обучи явно както трябва. Нищо ново ще кажете, но тук ставаше дума за бизнеса на хората, а не за някоя пропусната осигуровка или неплатен акт. Малко по-сериозно е.

И най-сериозният проблем - плащанията. Никакви до момента, а вече си приключих проекта. За съжаление, това не е само при мен, а при доста фирми, защото освен чакането пред кабинета, в който ни приемаха, за да се отчитаме за месеца, имаше и доста дискусии за случващото се. Доста фирми казаха, че след започването на проекта, фирмата им изнемогва и сега са влезли в задължения към банки и познати. А няма как да освободят служителите си преди периода от 6 месеца. Или в обобщен вариант изглежда така - държавата не изпълнява задължението си да възстанови направените за заплати и осигуровки разходи до 20 дни след отчета, но ти от друга страна да прекратиш договора, нямаш право да освободиш служителите. Реално те изправят пред фалит, ако си малка фирма, решила да наеме повече стажанти, като разчита държавата да си изпълни на време задълженията. Дори и да си предвидил забавяне и да имаш резерв за 2-3 месеца, в един момент той свършва и ти си изправен пред невъзможността да освободиш стажантите, дори и изправен пред риска на фалит, "защото така не може".

Накратко....проектът свърши. Потрошени нерви много, пари няма....

Моят съвет е....не се подлъгвайте да поемате по този път. Пробвах го и никога повече няма да се захвана с нещо наречено европроект. Но беше добър урок. Добра идея, но лошо изпълнение.
 
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Идеята е да има работа за чиновниците. :clap:
Субективен съм, и еднопосочен, но такива са реалностите. Макар да имам познати, взели пари.

А номера с бланките е много стар и изпитан/изпипан.
 

redrum

Well-Known Member
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Лошо, предполагам за кой проект говориш. Жалко, че са те набутали с пари, но да се захващаш с някакви европроекти е лудост. Няма ли клауза в този договор, който го нямаш все още (как си почнал тогава), какво се случва ако се забави/не се осъществи плащане? Аз не бих почнал работа без такава клауза.
 

milavel

Member
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Да ти кажа, всички договори, които са ми минавали през ръцете досега - и по проекти, и по обществени поръчки, изобщо всичко, по което страна е министерство, някаква администрация или някоя община - никъде няма клаузи за неустойки при забава на администрацията, а при забава на другата страна е хак голям...дет' се вика - ако искаш. Лошото е случая с Ново начало, Старт в кариерата, Осигуряване стаж на младежи и т.н., е, че шиб***** пари ги има, не е като да кажеш някой контрагент да няма възможност да плати и затова да бави - парите ги има, но са толкова оплетени в отчети и бланки, стари, нови, от бъдещето и т.н., че е едно велико лутане в папки, а фирмите да го д**** през това време и да приключват месеца както намерят за добре.
 

Blinky

Owner
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Все си мислех, че идеята е да помогнат на малкия и среден бизнес, но явно съм бил в много голяма грешка. Нищо, повече няма да се повтори това. Обещал съм си. :)

Няма никаква клауза....има само 3 неща, които те спасяват от този кошмар - стажантът да си хване другаде на работа, от където ще вземе удостоверение, че е там; да приключи периодът, за който си подписал или в първите 2 месеца да се разделите със стажантът - пробен период. В интерес на истината исках да задържа единия, но направо ни разказаха играта с този проект. Включително и на още няколко фирми. Едната женица с шивашко ателие направо и стана лошо, като разбра, че и този месец ще е нулев за нея. А друга женица, от счетоводна фирма, отиде, за да преговаря за условия по отказване от проекта. Няма начин, скачай.

Направо го набиха на бизнеса. Европа дава пари. Не вярвайте на рекламите. :) Развивайте си бизнеса без ничия помощ. Доказано е, че явно не и е по силата, нито на нашата държава, нито на Европа, да помага на бизнеса. Виж с монопола може, но всичко друго, няма шанс.

Пуснах темата, за да успея да предпазя бъдещи ентусиасти. Това не е за малкия и среден бизнес. Това са за големи компании, които са решили да правят експерименти. Поне до този извод стигнах аз.
 

rombeca

Active Member
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Генералния извод, който всеки трябва да си е направил вече, е че държавата изключително трудно (почти невъзможно) дава пари. Дори и да не са нейни.
Измислят се всякакви бюрократични пречки, умишлена и не толкова некомпетентност и т.н.
Говоря за мишки като нас де, за "свои хора" е друго.

Сега ще декларират пред ЕС: "Виждате ли каква програма за насърчаване на младите направихме..."
А реалността е че са преебали една камара работодатели.
 

Blinky

Owner
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Нищо, от такова преживяване идва житейския опит. Да си кажа честно, не мислех, че може нещо такова да се прецаква нон стоп, всеки месец, по няколко пъти. Някой друг да е поел по този пък с европроектите? Имам едно приятелче, което и той не си е получил пари, но пор друг такъв подобен проект. Не става дума за човешко развитие, беше друг, но положението, в което е се приближава много до моя случай. За жалост и при него, както и при мен, е момента с изчакването, бюрокращината и некомпетентността, която го бави реално.

Не знам какъв ще е feedback-а от нашите агенции към Европата, но знам, че в докладите им ще бъде отразено перфектното им изпълнение, което грам няма да отразява реалността. Дано поне само проект Ново начало да е с такова изпълнение, защото ако всичко друго е така, просто не виждам смисъл от подобна "помощ" за малкия, среден и голям бизнес.

В проекта участват както малки фирми с по 1-2ма стажанти, така и големи компании с по 100 и нагоре стажанти. Но за всеки е едно и също при това прочуто възстановяване на средства. Бавно, неясно и много трудно. Та, така с проект Ново начало. Ако някой иска да получи повече информация, нека пита или да се образова, преди да поеме инициатива. ;)
 
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Не се ли замисляте, защо непрекъснато излиза информация: не са усвоени тези пари, не са усвоени онези пари...?
За далече по-дребни прегрешения към държавата са разстрелвали. А сега саботирането на държавата е държавна политика.
 

redrum

Well-Known Member
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Чак ти се чудя как си тръгнал да се занимаваш без да си направил основните неща, които дори тук във форума правим.

- ако човекът е без репутация (в твоя случай, ако проектът няма отзиви), плащане става след свършена работа или преди да направиш нещо се плаща поне част от сумата
- как тръгваш да се занимаваш нещо, след като няма клаузи за неустойки, това е просто немислимо. Умните хора са казали - думите отлитат, написаното остава.

Явно под въздействие на емоциите си пренебрегнал основни неща :)

Ако не е тайна, за какви $ става въпрос?
 

rombeca

Active Member
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Ако не е тайна, за какви $ става въпрос?

Доколкото знам, ти наемаш млад човек като стажант, а държавата му плаща заплата и осигуровки няколко месеца. Под "плаща" имам в предвид... ти му плащаш, а държавата връща парите на теб. Ама нали знаеш как ги връща... :)

Ако е за 1-2-ма са малко пари.
 

redrum

Well-Known Member
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Е тогава какъв е смисъла да се занимаваш въобще?
 
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

- ако човекът е без репутация
:lol:
Държавата е с по-лоша репутация от тази
reputation_redstar.gif
- TexCo.
Но човек, докато не препати, все си мисли, че не може да е чак такава. Нали все пак е държава...
 

rombeca

Active Member
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Е тогава какъв е смисъла да се занимаваш въобще?

Смисъла е, да помогнеш на млад човек да придобие стаж, опит и т.н и да не трябва да харчиш пари.
Само, че това "да не харчиш пари" отпада, щом трябва да ги взимаш от държавата. Все едно да чакаш от умрял писмо.
 

redrum

Well-Known Member
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Смисъла е, да помогнеш на млад човек да придобие стаж, опит и т.н и да не трябва да харчиш пари.
Само, че това "да не харчиш пари" отпада, щом трябва да ги взимаш от държавата. Все едно да чакаш от умрял писмо.
Само някой голям може да се опитва да помага, ние все още работим главно за пари. Ако нямаш печалба, няма смисъл да си губиш времето, поне според мен.
 

Blinky

Owner
Европроект Ново начало | Агенция по заетостта | Бюрото по труда

Доколкото знам, ти наемаш млад човек като стажант, а държавата му плаща заплата и осигуровки няколко месеца. Под "плаща" имам в предвид... ти му плащаш, а държавата връща парите на теб. Ама нали знаеш как ги връща... :)

Ако е за 1-2-ма са малко пари.
Дам, идеята е ти плащат минималното за дадената длъжност по код. Като поема основното заплащане и осигуровките им. Не е тайна заплащането, но зависи за каква длъжност става дума. Бих ти споделил на лично за сумата, за да не стават много явни нещата, защото е редно да се спази и някаква граница при откровенията ми. :)

Под "плаща" разбирай, че чакаш да ти платят. Не е като месец за месец да се чистят нещата. Това би бил нормалния процес, по който трябваше да върви програмата, но реално не се случват така нещата и за това бизнеса (по последни статистики) вече няма никакъв интерес към този тип проекти. Не си спомням добре кога го даваха по телевизията, но там добре описаха и защо вече бизнеса не намира за привлекателно да поема такива ангажименти, независимо колко добре се представят нещата от агенциите, рекламите и другите канали за популяризация на проектите. Нямаше нищо никъде, сега започнаха да текат негативите. Щом и по новините ги обявиха. Даже, моля ти се, на новото служебно правителство му било приоритет държавата да се разплати с малкия и среден бизнес по проекти и други програми. Смятай щом това е станало чак сега приоритет, за какво си говорим. :)

@redrum, лошото на проучването, което направих (защото определено направих такова) е, че нямаше отрицателни отзиви, тъй като бях един от първите, научили за програмата. Нещата започнаха да се дънят веднага след започването й. Успоредно с мен и още няколко фирми изпищяха от започването й. Нямаше никаква информация, освен официалната - как това е идеален шанс за бизнеса да пробва да се развие от към човешки ресурси. Да, но както е винаги с работата с държавата, нещата каквото успя да направи, за да затрудни бизнеса, направи го. За това реших, ако все пак някой реши да се пробва, да мине през форума и да прочете в какво ще се забърка и да прецени рисковете и ползите от проектът Ново начало. Аз нямах от къде да прочета за това. :)

До там е стигнало цялото професионално изпълнение, че другата седмица ще трябва да направя писмо, което да входирам при тях (за да е официално), с което да ми издадат копие тристраният договор, който ми загубиха. ;)

Помагал съм и ще помагам, с каквото мога. Реших да пробвам и това, не само за разширяване на бизнеса, но и за да предам знанията, които до някаква степен имам и да помогна в развитието на някой друг. Повярвайте ме, личната облага е нулева. Идеята на държавата (ако въобще е решила и да се придържа към нея), според мен, е била да създаде работни места, както и да накара бизнеса да си обучи кадри, които при справяне със задачите да задържи и да подпишат трудови договори на по-сериозни възнаграждения. Да, и аз имах на идея да го направя, защото попаднах на добър кадър. И двете страни имат изгода от този проект, но само ако той се изпълнява както е по договор.
 

miratrade

New Member
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

И някаква друга програма Джереми май беше скоро дето я рекламираха. Та ще подпомага малкия стартиращ бизнес - отиваш в банката да питаш - даже няма смисъл - гледаш в сайта им - целта е да ти помогнат да стартираш малък бизнес - вижте изискванията :)
 

Blinky

Owner
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Вижте тук: Агенцията по заетостта плаща по европроекти, само ако има пари

Малко къснично ни го казват, че и анекси да се подписват. Датата на публикуване е 18 януари 2013 в 13:03 . Само да спомена, че аз почнах септември 2012 г. Мисля, че малко преди това и започна самия проект Ново начало.

т ноември миналата година АЗ принуждава кандидатите за ваучери за обучение по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” да подпишат анекс. Той предвижда, че фирмите ще получат парите си за успешно обучени хора само “при наличие на финансов ресурс”.

Да ти стане едно хубаво. :)

Накратко за проект “Ново начало – от образование към заетост”.Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ-BG051PO001-1.1.06 - http://www.emc-bg.org/bg/n/97--bg051po001-1-1-06.html

Ето и видео по темата, което пак е качено тази година, февруари месец:

[video=youtube;WSqlYFb71bI]http://www.youtube.com/watch?v=WSqlYFb71bI[/video]

Не знам колко ще е обещаващо, но нека надъхват хората. :) Забележете, има цели 20 view-та. :) Явно и това не е стигнало до кой знае колко хора. :)
 

nortrant

Well-Known Member
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Моят съвет е....не се подлъгвайте да поемате по този път. Пробвах го и никога повече няма да се захвана с нещо наречено европроект. Но беше добър урок. Добра идея, но лошо изпълнение.

Koй път? към парите които ти ги дават ей така?

аз пък бих казал - пробвайте!

че ти не си успял, не значи че и аз няма да успея!!!!
има мнохо хора които са успели и благодарение на тези пари вече имат стабилен бизнес

бахти темата - въобще няма да я чета
прочетох само първия ред
и обобщението което е най-долу


и как се оплакваш - все едно е задължително :?
ти се отказваш - супер, оставаш място за някои по-напорист
 

rombeca

Active Member
От: Как мина европроектът Ново начало, финансирано от ОП РЧР

Наличие на финансов ресурс за обикновен човек, бизнесмен, гражданин, селянин няма никога :).
 

Горе