Кога е най-подходящия момент да започна да инвестирам?

За пореден път се убеждавам, че няма смисъл да ти отговарям.

За теб ще покажа дългото си портфолио, защото за разлика от много хора тук аз не чакам, а продължавам да купувам редовно. Това е без да броя трейдърския си акаунт.

Не съм Бъфет с неговите 20% и 5 деситилетки, но хич не се оплаквам. :hankey:

Screen Shot 2022-08-18 at 0.36.45.png
 
За пореден път се убеждавам, че няма смисъл да ти отговарям.
Я кажи, не намираш ли поне мъничка прилика между тези две графики:
1660783824127.png

Едва ли има смисъл да ти показвам продължението на долната графика, ти трябва добре да го знаеш :)
 
Я кажи ти кое по-добре?

Да не бях инвестирал в последните 6 години или ми е добре така със $100к отгоре без да си мръдна пръста, въпреки корекцията през 2022г. ? ;)

Тъй като купувам всеки месец с идеята да продам след 10-15г. ако има спад за мен би било огромен плюс, защото бета (волатилност) е на моя страна и всъщност ще се радвам на по-голяма криза.

Кое точно не разбираш? Аз до тук разбрах, че нищичко на тази тема не ти е ясно. ;)
 
Я кажи ти кое по-добре?

Да не бях инвестирал в последните 6 години или ми е добре така със $100к отгоре без да си мръдна пръста, въпреки корекцията през 2022г. ? ;)

Тъй като купувам всеки месец с идеята да продам след 10-15г. ако има спад за мен би било огромен плюс, защото бета (волатилност) е на моя страна и всъщност ще се радвам на по-голяма криза.

Кое точно не разбираш? Аз до тук разбрах, че нищичко на тази тема не ти е ясно. ;)
Не ми отговори на въпроса. Но разбирам, трудно е в такива моменти да приемеш реалността.

Ти хубаво си инвестирал в последните 6 години, хванал си бика за рогата. Средната ти цена за купуване се пада някъде около $2560, което е било през Декември 2017. Все пак 2/3 от цялото движение на SP500 се е случило само през последните 10 години. Бил си на правилното място в правилното време. Въпроса e сега дали си готов да хванеш мечока за мъдята. Или смяташ, че мечока толкова дълбоко е заспал, че нищо не може да го събуди?

Но ти си старо куче, ще се оправиш. На мен мисълта ми е за някой дето ще попадне на тая тема с идеята да инвестира и ще се надъха от теориите ти. С които съм съгласен по принцип - купуваш, купуваш, и все в един момент от бъдещето ще излезеш на плюс. Само дето е малко по-приятно такава стратегия да се започне в низините, когато мечока е бил буден от месеци и е изял достатъчно от спестяванията на хората.

Сега се вижда как мечока си е отворил очите веднъж през Март 2020 и после чак тази година. Може сега да ги затвори пак и да подремне още някоя и друга година. Може би до $5500, защо не. Но прекалено много спане е нездравословно и все ще се събуди някой хубав ден. Ако все пак продължи да спи и тая графика не спре да се качва, такава инфлация ще трябва да изпърди, че не знам на каква печалба ще си всъщност :)

Да беше по-линейна графиката някак, щях да кажа окей. Но тя върви нагоре със засилка и на следващия leg вече ще е вертикална. Еми в балон сме, както и да го гледаш. Въпроса вече е - колко още може да се надува, преди да се спука? Който инвестира сега в това нещо, ако види бързо удвояване на инвестицията в рамките на месеци, бих казал - cash out.
 
Не вдяваш, брат. Остави.
Ще видим. Между другото, аз същите неща съм ги писал и на 19 Януари, съвсем малко под върха, след което SP500 се срива с има няма 20%. Виж ся, на мен и капчица не ми пука за SP500. Аз в това не инвестирам. Не ме грее ако ще 20x да направи, не ме боли ако ще 20 пъти да се срине. Аз просто казвам какво виждам, а виждам съвсем стандартен балон, много хубавко оформен и почти готов да се пукне От мен да мине, давам му още един бърз ATH около 5500 (щото 5500 ми изглежда почти като SP500) и после няколко години чакай да си върнеш изпуснатите нереализирани печалби.
 
Ето една много хубава табличка от мен с описание за различни кризи през годините и доходността 5г. след това.

Дори човек да купи в топа преди корекциите след това парите се избиват няколко пъти.

Пък който иска нека си чака ;).

40756D94-2C17-47F9-A27B-B9700871CFD9.jpeg
 
Последно редактирано:
Попринцип наистина е много по-добре да почнеш в низините. Е аз някак нацелих върха, почнах да инвестирам ноември 2021 в края, малко преди началото на падението. Но успях да овладея положението и вече съм на лек плюс с не лоши перспективи, ако си развия добре нещата. Грешката беше точно, че тогава не заложих на DCA, а сложих много пари в началото, а не всеки месец малко по-малко. За да го компенсирам трябваше при всеки спад да вкарвам още пари, за да направя по-добра средна цена. Големите ми печалби, но нереализирани в момента са от компании, свързани със суровините - метали, газ и нефт. В същото време успях да докарам не лоша стойност на технологичните компании и в момента ми варират от минус 5-8% до плюс 5-8% при положение, че част от тях са си доста на дъното, тоест купувам сега от тях всеки месец с идеята, че рано или късно ще се съвземат. В същото време се надявам да усетя кога е момента и да продам компаниите за суровини. Успея ли с двете неща, добре ще се получи. Не харесвам епъл и тесла, за съжаление голяма част от S&P500 са те. Инвестирам в spotify, meta и paypal, например, и трите са лидери в своите пазари, но като цена бяха до нивата от март 2020, когато дойде ковид и имаше сериозен срив. Според мен, шанса да са на + следващите 5 години е доста голям, а рискът по-малък, когато ги купуваш в по-ниската част от графиката. Но не се лакомя и не правя грешката от ноември, а вкарвам всеки месец, тъй като не съм сигурен дали приключи срива или тепърва почва.

Другото, което установих е, че голямата диферсификация не е чак толкова хубаво нещо, имам 25 компании и никакво време да ги следя детайлно, затова мисля малко по-малко да ги разкарам, на + разбира се, и да се фокусирам върхе не повече от 10.
 
Защото съм сядал да смятам. За обикновените хора SPY е отличен хедж срещу инфлация. Особено ако става въпрос за по-дълги периоди.

Между другото само от това, че по-голяма част от портфолиото ми е в активи деноминирани в $ от началото на годината съм напред с 15%. Това е късмет де.

Виж файлът 25004

Имам и малко дивиденти, които се покачиха.

Стакването в крипто също ми носи 4-6%, а средната цена ми е под текущата.

Кое е по-добре - да чакам, м? :)


Според мен дискусията е полезна. Ако започне да спами ще го игнорирам и него.

Исках да те попитам точно за $ как го сметна това, тези 15%?

Например моята ситуация е следната, захранвам сметката при брокера в евро, а акциите са в долари основно, тоест ги купувам в долари и брокера ги превалутира. Да речем, че като съм купувал преди долага да е бил 1.9 лв. и ако сега продам ще имам допълнителен +, но пък в същото време като купувам всеки месец сега курса ми ще е по-неизгоден, защото отново ще се обменя евро в долар, тоест обратното на когато продавам акции. Та как го изчисли точно, че и аз искам да видя при мен?
 
Исках да те попитам точно за $ как го сметна това, тези 15%?

В началото на годината долара беше 1.7183лв. Днес е около 1.9445лв. или там колкото е. Спрямо живота ми в ЕС това е увеличение от около 13.16% на всичко що вече имам деноминирано в долари.

Например моята ситуация е следната, захранвам сметката при брокера в евро, а акциите са в долари основно, тоест ги купувам в долари и брокера ги превалутира.

Аз също захранвам в евро и обръщам в IB в долари, защото курсовете им са много по-добри от нашите банки.

Бонус - ако имаш разни онлайн проекти, където ти плащат в долари няма да губиш от превалутирането.

Да речем, че като съм купувал преди долага да е бил 1.9 лв. и ако сега продам ще имам допълнителен +, но пък в същото време като купувам всеки месец сега курса ми ще е по-неизгоден, защото отново ще се обменя евро в долар,

Направи си бектест и модел в Excel с твоите параметри за да си наясно как точно стоят нещата конкретно при теб. Много зависи какво купуваш.

Сложи датата, на която купуваш всеки месец и акцията към нея. Добави курса на долара. Добави историята за някакво време назад за да видиш как би се представил. Excel is your best friend here, защото може да дърпа данни за назад във времето!

Ето един бърз пример с купуване на 1 бройка SPY на всяко 10-то число от месеца от януари 2021 до август 2022. Бройката не е важна сигурен съм, че ти конкретно схващаш идеята. Просто по-лесно се смята с цяла акция.

Едит: сега видях, че за 2022 съм писал 5-то число ама все тая.

В случая смятам колко е печалбата в лева. Имай предвид, че продажбата за такъв кратък период хич не си струва, защото ще платиш и данък. Най-добре е дълги периоди.

Screen Shot 2022-08-19 at 14.23.55.png

Да го сравним с TSLA за хора, които предпочитат повечко риск?

Screen Shot 2022-08-19 at 14.25.28.png

Сега и с някоя по-нормална компания като AAPL?

Screen Shot 2022-08-19 at 14.26.16.png

Ако пък ти се заиграва добави и очаквания ръст на компанията, в която инвестираш за Х време напред на база отчетите им. Така ще разбереш горе-долу какво би трябвало да стане напред.

Аз например очаквам Тесла да продължи да има поне 50% годишен ръст за 10-15г. напред като това винаги рано или късно се отразява в цената на акцията. ;)

Е, наистина ли някой смята, че има смисъл човек да чака и да се опитва да нацели момента? Абсурд...

тоест обратното на когато продавам акции. Та как го изчисли точно, че и аз искам да видя при мен?

Защо ще обръщаш обратно сега? Това инвестиция (минимум 3-5г.) ли е или някакъв трейд? Ако е трейд не си в правилната тема. ;)
 
Другото, което установих е, че голямата диферсификация не е чак толкова хубаво нещо, имам 25 компании и никакво време да ги следя детайлно, затова мисля малко по-малко да ги разкарам, на + разбира се, и да се фокусирам върхе не повече от 10.

Моето лично мнение е, че диверсификацията е за идиоти и пенсионери. Аз имам точно 3 компании в дългото си портфолио.

- TSLA няма да коментирам.
- AAPL вкъщи използваме експлицитно техни продукти по ред причини.
- NVDA като бивш геймър и сисадмин няма как да не ги познавам.

Между другото ако имаш 100 бройки в някоя компания можеш да генерираш пасивен доход от тях. Получава се нещо като дивидент. И $10 да са по-добре е от $0. Незнам дали си чел други мои постове как става.
 
Благодаря много за обяснението в ексел ще почна да си въвеждам там данните, за да имам повече информация какво се случва с течение на времето.

Иначе, ясно е, че става въпрос за инвестиция, но времето винаги има значение макар и дългосрочно, по-добре да виждаш зелено понякога. Конкретно за компаниите, които се занимават със суровини пазарната цена на акциите много често е свързана с цената на суровината, много волатилни са и може в един момент от нищото да се сринат, затова е важно да продадеш в момент, в който считаш, че ти е изгодно. Периодът на възстановяване на същите после може да е над 10 години, различно е от тех акциите, които всички познават и лесно бутат дори нагоре в цената, защото са им познати и ги ползват. Затова и дадох пример с горните 3, които си избрах - все още лидери на пазара и познати брандове с конкурентно предимство, сега са зле, но е ясно, че акциите им ще се върнат на предишните нива, въпрос на време е. При суровините нещата са по-различни, за пример едната компания за нефт в началото на юни достигна 50%+ възвръщаемост за 2-3 месеца само, оттам надолу до - 2%, сега отново е 30%+.

Иначе аз епъл просто не ги харесвам, не са моята компания и моите продукти, да не говорим, че Стив Джобс вече го няма. С телефон huawei съм на цена колкото за айфон и смея да твърдя, че е в пъти по-добър, за снимките дори няма база за сравнение. Apple за мен са стара марка с огромна фенбаза, но в технологите не винаги това е достатъчно, там трябва постоянно развитие. И след като съм с такива убеждения няма как да инвестирам в тях. Не им харесвам продуктите и за мен не са по-добри от алтернативите, но в същото време знам, че има много творчески настроени хора, които само на тях могат да работят. Не се и виждам как ще тръгна да сменям лаптопи телефони всичко и да уча нова ОС заради тях, не мерси...

Тесла по същия начин, не ги усещам нещо, нито като компания, нито пък собственика им харесвам. Изчел съм десетки книги за успешни бизнесмени - тръмп, брансън, безос, стив джобс, кой ли не и ми е било супер интересно и са ме вдъхновявали и мотивирали тези хора, за тоя илън мъск нищо хубаво не мога да кажа, хич и не ме грабва и не ми харесва. Да не говорим, че това което се случва с акции или крипто след някакви майтап туитове показва колко порочно и глупаво е всичко.

П.П. За дивидентите, виж една компания - Devon Energy имам към 30 нейни акции, на първи юли получих дивидент 21 евро. Сметни, ако бяха 100 нямаше да е зле.
 
Благодаря много за обяснението в ексел ще почна да си въвеждам там данните, за да имам повече информация какво се случва с течение на времето.

Иначе, ясно е, че става въпрос за инвестиция, но времето винаги има значение макар и дългосрочно, по-добре да виждаш зелено понякога.

Не си свикнал явно. Червеното трябва да те радва особено около заплата :). Това означава, че имаш възможност да свалиш средната си цена.

Конкретно за компаниите, които се занимават със суровини пазарната цена на акциите много често е свързана с цената на суровината, много волатилни са и може в един момент от нищото да се сринат, затова е важно да продадеш в момент, в който считаш, че ти е изгодно. Периодът на възстановяване на същите после може да е над 10 години, различно е от тех акциите, които всички познават и лесно бутат дори нагоре в цената, защото са им познати и ги ползват. Затова и дадох пример с горните 3, които си избрах - все още лидери на пазара и познати брандове с конкурентно предимство, сега са зле, но е ясно, че акциите им ще се върнат на предишните нива, въпрос на време е. При суровините нещата са по-различни, за пример едната компания за нефт в началото на юни достигна 50%+ възвръщаемост за 2-3 месеца само, оттам надолу до - 2%, сега отново е 30%+.

После Тесла била волатилна... :eek:

Тук не мога да коментирам. Аз съм по технологичния сектор.

Иначе аз епъл просто не ги харесвам, не са моята компания и моите продукти, да не говорим, че Стив Джобс вече го няма. С телефон huawei съм на цена колкото за айфон и смея да твърдя, че е в пъти по-добър, за снимките дори няма база за сравнение.
Apple за мен са стара марка с огромна фенбаза, но в технологите не винаги това е достатъчно, там трябва постоянно развитие. И след като съм с такива убеждения няма как да инвестирам в тях. Не им харесвам продуктите и за мен не са по-добри от алтернативите, но в същото време знам, че има много творчески настроени хора, които само на тях могат да работят. Не се и виждам как ще тръгна да сменям лаптопи телефони всичко и да уча нова ОС заради тях, не мерси...

Не искам да коментирам и тук освен едно:

M1 до съвсем скоро нямаше алтернатива на пазара като производителност/използван ток.

М2 се появи това лято. AMD и Intel могат само да сънуват за същата ефективност. Говорим за мощност/нужен ток.

Тесла по същия начин, не ги усещам нещо, нито като компания, нито пък собственика им харесвам. Изчел съм десетки книги за успешни бизнесмени - тръмп, брансън, безос, стив джобс, кой ли не и ми е било супер интересно и са ме вдъхновявали и мотивирали тези хора, за тоя илън мъск нищо хубаво не мога да кажа, хич и не ме грабва и не ми харесва.

Всички личности, които изброи са пълни олигофрени като хора ако се загледаш в личния им живот. Да, гениални са, но олигофрени. Включително и Мъск.

Брансън не е точно гениален, защото той сам е казвал, че не умее да създава нищо ново, а просто копира чужди идеи. Но и той е голям маркетолог.

Да не говорим, че това което се случва с акции или крипто след някакви майтап туитове показва колко порочно и глупаво е всичко.

Можеш да обвиняваш алгоритмите и хедж фондовете, които следят социалните мрежи и автоматично пускат позиции спрямо това какво се случва или какви цели имат. Не Мъск, който просто абюзва системата. Ако аз имах милиони последователи щях да правя същото, защото е забавно да си трол.

Винаги е било така. Защо мислиш Безос си купи Washington Post? Не е за да му прави пари.

П.П. За дивидентите, виж една компания - Devon Energy имам към 30 нейни акции, на първи юли получих дивидент 21 евро. Сметни, ако бяха 100 нямаше да е зле.

Аз съм прекалено млад за дивиденти, но правих няколко пъти портфолио за други хора. При портфолио за fixed income нещата са много различни и трябва отделна тема.
 
Аз съм прекалено млад за дивиденти, но правих няколко пъти портфолио за други хора. При портфолио за fixed income нещата са много различни и трябва отделна тема.
Ами време е за отделна тема, има интерес. Сподели портфолиата, може да харесаме нещо.
 
  • Like
Реакции: OSH
Калкулатор за компаундинг на спестяванията. Или същината на това, което обяснявам в тази и още няколко други теми. ;)

Някъде от 1920г. е.

FbMy0cPWYAAMRxI.jpeg
 
Бях прочел, че пазарите може да не се възстановят и оше 10г. както било през 70-те ли не помня коя година точно.
 
Ето сметките
Срок: 20 г.
10% средно за S&P 500 на година.
Всеки месец по 100$
Среден процент на инфлация - 3%


Your account statement after 20 years
will read $75,936.88 however, adjusted for
the effects of inflation, it will have
a value of $42,044.41 in today's dollars.
Не че нещо, ама хората с най-смешен бизнес изкарват толкова за няколко години
 
Ето сметките
Срок: 20 г.
10% средно за S&P 500 на година.
Всеки месец по 100$
Среден процент на инфлация - 3%


Your account statement after 20 years
will read $75,936.88 however, adjusted for
the effects of inflation, it will have
a value of $42,044.41 in today's dollars.
Не че нещо, ама хората с най-смешен бизнес изкарват толкова за няколко години

Хората с най-смешен бизнес имат много по-голям риск спрямо S&P500. 90% от стартъпите фалират през първите 2 години. Това е и причината да имат по-висока доходност. Risk/Reward. ;)

Между другото бизнес идея и с инвестиция в добър малък до среден бизнес би трябвало да ти донесе 30-50% IRR. Съвсем нормално имайки предвид времето, рисковете и енергията, които един собственик влага в бизнеса си.
Всичко по-малко от тези проценти е чиста загуба на време спрямо алтернативите.

Друг фактор е, че не всеки иска да управлява бизнес. Опитвал съм няколко пъти и съм открил, че не е за мен.

И какво ще спестявам по 50лв за да имам 50 000 ?

Ако ще и 1лв. да заделяш пак ще си по-напред спрямо някой, който заделя 0лв. Целата не е да станеш милионер.
 

Горе