Кои са любимите ви акции в които бихте инвестирали в момента ?

Ти си тръгнал да правиш дивидентно портфолио ли, щот мислех, че ще купуваш по 0,5 -1 акция тесла месечно с този акаунт.

Ще купувам и TSLA, но с по-малко тежест. Смисъл имам си друго портфолио за по-големите покупки. Все още не съм решил кое колко точно ще бъде. Ще има и дивиденти.

Относно дивидентите имай предвид, че би трябвало банките да пуснат едногодишни депозити с лихви от порядъка на 3-5%. Това е доходност с нищожен риск.

Гледам, че тук все още си седят на 0% или почти 0%. От добър източник знам, че при нас за такива неща има закъснение от около 9 месеца.

Банките ще дадат такива лихви по депозити, ако няма пари в банките. У нас е фраш (засега). Съответно пък трябва да очакват и търсене на кредити да се увеличи, за да се наложи да търсят депозити. Пък ипотечната мания мисля, че е намалява към момента.

В такъв случай какво си му харесал на този REIT, ако не е дивидента?

Банките ще дадат такива лихви по депозити, ако няма пари в банките. У нас е фраш (засега). Съответно пък трябва да очакват и търсене на кредити да се увеличи, за да се наложи да търсят депозити. Пък ипотечната мания мисля, че е намалява към момента.

Е не знам, по-напред е от нас. Преподава, предприемач, инвеститор и мой сегашен ментор. Разбира се всеки греши. Ще запазя малко кеш за всеки случай.

В такъв случай какво си му харесал на този REIT, ако не е дивидента?

Искам да пробвам нещо. Като събера 100 броя ще продавам CC за $5-10 на месец допълнителен "дивидент". На теория това трябва да удвои пасивния доход. След 1г. ще преценя дали ми харесва идеята.

Пускам една идея за два лесни, но сравнително рискови арбитража.

Както знаете Илон Мъск се опитва да купи Twitter. В момента TWTR се търгува на около $50, което прави премиум от около 8.4%

Т.е. ако сега човек купи има голям шанс да направи едни бързи пари в момент, в който почти всички технологични компании биват бутани надолу.

Но като всичко в този живот - няма нещо сигурно.
1. Илон може да се откаже.
2. FTC трябва да одобри сделката.
3. Акционерите на Twitter трябва да одобрят сделката.
4. Финансирането е леко казано странно и мъгляво. Илон е най-богатия човек, но само на хартия - той няма ликвидност. Също една част е гарантирана с акции в TSLA, а тя е супер волатилна акция.

Втория арбитраж е ако сделката отпадне, защото със сигурност компанията ще бъде купена. Играта е да имаш средна цена под спот цената + премиума, който ще е поне 20%.

До колкото четох джихадистите от AQR и 2Sigma се гласят, Galloway и Apollo също могат да изготвят сходна оферта.

И двата подхода на мен ми идват сложни и прекалено рискови. Но пък някой може да прецени, че иска да се пробва.

Оставям това тук за да няма след време: ама бих купил FB или NFLX на по-ниска цена. А това все пак са бизнеси, които са част от FAANG.

Имайте предвид, че 1 от компаниите е с дивидент, а 3 имат голям шанс да пуснат такъв в идните няколко години.

PE ratio за няколко компании. В момента и двете имат по-нисък PE от SPY. Чудесна възможност за влизане и е много вероятно да се възползвам след сплита на Тесла ако се задържат нещата както са сега.

Clorox $CLX: 74
Kraft Heinz $KHC: 53
Altria $MO: 42
Walmart $WMT: 32
Colgate-Palmolive $CL: 32
PepsiCo $PEP: 32
Hershey $HSY: 31
Coca-Cola $KO: 28
Procter & Gamble $PG: 28
Kroger $KR: 25
S&P 500 $SPY: 21
---
Netflix $NFLX: 17
Facebook $FB: 13

И за двете няма никакво значение PE-то :)

И двете компании губят потребители. За FB войната в Украйна помогна да не продължат падението от Q4, ама то ще си проличи на другия отчет, дали наистина имат отлив и дали сега е прецедент.
Ако им се получи мета вселената ще е друга бира, ама сега е това.

И като говорим за PE що пропускаш Ford, кво не ти харесват? :)
И откога гледаш PE?

И за двете няма никакво значение PE-то :)

И двете компании губят потребители. За FB войната в Украйна помогна да не продължат падението от Q4, ама то ще си проличи на другия отчет, дали наистина имат отлив и дали сега е прецедент.
Ако им се получи мета вселената ще е друга бира, ама сега е това.

FB още дълго време ще кихат пари. Това не ги прави лош избор ако гледаш 10-15г. напред. Виж и отчета отпреди малко.

NFLX загубиха юзери, но бизнеса им продължава да се развива, контента вътре е по-добър от конкурентите и планират няколко много интересни промени. То като цяло sreaming е малко прецакан сега де.

И като говорим за PE що пропускаш Ford, кво не ти харесват? :)

Всъщност не е лош вариант, но само ако е за дефанзивно портфолио и защото съм на дивидент вълна :D. Иначе според мен Lightning и Mach-E са абсолютна боза. Макар че колко да е дефанзивно с тия -30% YTD...

Гледам го така:
- Ако си млад FB и NFLX са добра възможност. Нали искахте корекции.
- F ако си по-дърт като мен и е време да мислиш и за малко "фиксиран" доход.

И откога гледаш PE?

За такива като теб. Аз не взимам решения само на база PE или PEG и много зависи дали компанията расте с големи темпове.

@Ivo_ относно Форд:

- Tesla има повече печалби от Форд и GM въпреки много по-малко продадени автомобили.
- продали са 966,000 бройки за Q1 :hankey:.
- отчета им не включва загубата от $5.1b от сделката с Rivian.

Те ти и GM спрямо Tesla за Q1:

Продажби:
1,427,000 (надолу -19.5% YoY) :hankey:
Tesla: 310,048 (нагоре +67.7% YoY)

Общо печалби:
• Tesla: $3.3B (нагоре +607% YoY)
• GM: $2.9B (надолу -3% YoY) :hankey:

Разликата е направо брутална.

Ее по темата с Тесла не се ли разбрахме вече. Топа и ту да муун.

Иначе поредните отчети в semiconductors сектора. Qualcomm и Samsung, след TSMC вадят силни резултати, както и прогнозите им напред са такива и никакъв спад в търсенето на чипове.
Ама анализаторите щом казват, че не е така, явно са прави.

Същевременно ако имах свободни пари щях да взема Intel, а не Netflix или Fb. Особено за дългосрочни цели.

Ее по темата с Тесла не се ли разбрахме вече. Топа и ту да муун.

Иначе поредните отчети в semiconductors сектора. Qualcomm и Samsung, след TSMC вадят силни резултати, както и прогнозите им напред са такива и никакъв спад в търсенето на чипове.
Ама анализаторите щом казват, че не е така, явно са прави.

Ти с тия чипове си се побъркал ама поне да беше купил от тях вместо HIMX.

Същевременно ако имах свободни пари щях да взема Intel, а не Netflix или Fb. Особено за дългосрочни цели.

Е купувай по 1-2 всеки месец поне. Кой те спира?

Почти всичко каквото избереш сега след 10-15г. ще ти донесе пари. Въпроса е дали избора ще има по-добър CAGR от тъпо пасивно инвестиране в индекс. Щото и тая криза ще отмине и нещата пак ще се надуят.

Нашата задача е да имаме по-добра доходност от тази на пасивните инвеститори, които не подбират акции. Повечето хора, които подбират в дългосрочен период имат значително по-ниска доходност от SPY.

Тоз па, Мъск фена ше ми казва, че аз съм се побъркал. :D
Коментирам си текуща ситуация, която показва лицето на анализаторите, които вършат мръсна работа. Кво те бърка тебе?

Аз заредих с още суровини, че имаше спад тези дни и влязох по-стабилно. Иначе наистина всичко тех. е на промоция, но не се знае дали няма да има и по-голяма. Другия месец ще заредя и технологични още.

Аз едно нещо се чудя как компания като Тесла има такава цена, че и нали се прогнозират още по-големи цени на акция?

Като база гледаш други компании лидери в секторите си, абсолютни монополи, които година след година печелят все повече чисти парички, нямат задължения и са доказани с годините и те имат в пъти по-ниска цена, това нормално ли е?

Ето и ФБ/Мета е типичен пример, там нямаш очакванията и надеждата, че някой ден ще стане лидер на пазара на автомобили примерно. Компанията от много време е тотален господар на социалните мрежи, с огромно конкерентно предимство е и е само 4 пъти по-евтина от Тесла, а печалбите и всяка година са само нагоре. Какво е обяснението?

Мисълта ми е, че сега когато пазарът е по-достъпен от всякога за аматьори инвеститори като мен и други, понякога е много възможно цената на акцията да се напомпи супер много в резултат само и единствено на очакванията на хората да хванат вълната. Та то акция на Гугъл ти е 2К, Тесла трябва да струва повече от Гугъл ли? Коя е компанията с най-скъпи акции в автомобилния сектор? Питам от интерес, все пак тези компании произвеждат и продават коли от много години.

П.П. Имам акции на ФБ и мисля да взема още.

Е тесла е топа, в другата тема вече го изяснихме. :)
Суровините е истината.

@webstil обикновените хора не движат посоката на цената, всичко е от маркет мейкърите. Решават, че трябва да напомпят дадена компания и за да не е от нищото, винаги се намира някакво основание. Дори и абсурдно да е. Същото е като свалят цената. Там абсурдите, които се афишират са още по-големи, ама идеята е обикновения човек да види що аджеба акциите падат. Няма манипулация, винаги има основание. :)
Не са решили, не са свалили тесла и на $80. Както и обратното. Ако решат - може и $8000 и пак такива като метаверсата ще кажат, че е напълно нормално и е било очаквано, защото компанията е топ.

Последно редактирано:
Ще отговоря на @webstil в малко нърдски стил.

Аз заредих с още суровини, че имаше спад тези дни и влязох по-стабилно. Иначе наистина всичко тех. е на промоция, но не се знае дали няма да има и по-голяма. Другия месец ще заредя и технологични още.

Помисли малко де. Инвестираш с цел да продадеш след 5, 10, 15г. Не дейтрейдваш. ;)

Да речем, че има по-голяма промоция. Нека приемем, че за 15г. избраната акция ще се повиши с х5. Пука ли ти, че си влезнал на $100 или $150? 50% е разликата. Да го сметнем. :)

Купуваш на $100 за 15г. След 15г. тази акция е $500. Това прави около 11.3% CAGR за периода. За сравнение SPY от както съществува има средно около 10%. Т.е. х5 е много консервативно поне що се отнася за секторите с иновации.

Купуваш на $150. След 15г. на $500 имаш 8.3% CAGR.

Разгледай сега някои компании за периоди от 15г. Ще намериш много такива с пъти над х5.

Е кажи ми наистина ли те притесняват тези 3% за да имаш риска утре да изпуснеш някоя приятна новина като сплит, пускане/увеличаване на дивидент или изненадваща придобивка на или от друг бизнес? :) Аз не се притеснявам.

Аз едно нещо се чудя как компания като Тесла има такава цена, че и нали се прогнозират още по-големи цени на акция?

Разгледай им отчета. Ако не знаеш как да го четеш научи поне основите, защото това е много важно за да можеш да оцениш един бизнес. В противен случай играеш хазарт и е по-добре да купуваш индекс.

Като база гледаш други компании лидери в секторите си, абсолютни монополи, които година след година печелят все повече чисти парички, нямат задължения и са доказани с годините и те имат в пъти по-ниска цена, това нормално ли е?

Какви точно задължения има Тесла можеш ли да споделиш?

Те почти нямат заеми в момента, а печалбите им растат с 81% на годишна база повреме на война, недостиг на чипове, вдигане на лихви и намаляване на книгите държани от FED. :eek: А конкурентите им отчитат спадове в продажбите. Тесла е в истински beast mode ако питаш мен.

Сравни сега задълженията, ръста и печалбите спрямо капитал на останалите автопроизводители. Ето пример за дълг спрямо капитал.

VWAGY 1.226% VW
GM: 1.76% General Motors
F: 2.84% Ford
BMWYY 1.093% BMW
DDAIF 1.524% Mercedes Benz
TM 1.007% Toyota
VLVLY 1.030% Volvo
---
NIO 0.4908%
BYD 0.3574%
TSLA 0.1% :love: беше 0.3% преди отчета и това е СЛЕД построяването на две от най-големите фабрики в света.

Ето и ФБ/Мета е типичен пример, там нямаш очакванията и надеждата, че някой ден ще стане лидер на пазара на автомобили примерно. Компанията от много време е тотален господар на социалните мрежи, с огромно конкерентно предимство е и е само 4 пъти по-евтина от Тесла, а печалбите и всяка година са само нагоре. Какво е обяснението?

Нещо не си разбрал правилно. Цената се определя спрямо наличните дялове и интереса към тях. Също акцията може да бъде сплитната много пъти.

AAPL например ако вземеш предвид сплитовете цената на акцията трябва да бъде не $150, а $1,800.
TSLA би била не $900, а $3600.

Зависи и от капитализацията на конкретния сектор. Има методи по които се изчислява от там можеш да оцениш евентуалния бъдещ ръст на една компания и каква печалба може да донесе на акционерите си.

Например ако правиш бизнес в България и таргета ти е хора между 20г. и 25г. можеш грубо да сметнеш колко хора ще достигнеш с продукта си, капитализацията на фирмата и възвръщаемост за усилията си.
За тези неща ще те питат и ако ходиш да търсиш финансиране..

Последно редактирано:
Да речем, че има по-голяма промоция. Нека приемем, че за 15г. избраната акция ще се повиши с х5. Пука ли ти, че си влезнал на $100 или $150? 25% е разликата. Да го сметнем. :)

Купуваш на $100 за 15г. След 15г. тази акция е $500. Това прави около 11.3% CAGR за периода. За сравнение SPY от както съществува има средно около 10%. Т.е. х5 е много консервативно поне що се отнася за секторите с иновации.

Купуваш на $150. След 15г. на $500 имаш 8.3% CAGR.
Тоя па, 50% са разликата и ти за нищо ги нямаш. :D
Я влези у по-простите сметки и мини на аналогово смятане.
Смятай си ги как искаш, ама са си 50% разлика в полза на по-добро влизане.

Тоя па, 50% са разликата и ти за нищо ги нямаш. :D
Я влези у по-простите сметки и мини на аналогово смятане.
Смятай си ги как искаш, ама са си 50% разлика в полза на по-добро влизане.

Въй, вярно 50... Е хубаво, още по-добре. Значи имаш още по-голям риск да изпуснеш нещо ако чакаш.

Едит: поправих се :D

• Haha
Реакции: Ivo_
AAPL например ако вземеш предвид сплитовете цената на акцията трябва да бъде не $150, а $1,800.
TSLA би била не $900, а $3600.

Например ако правиш бизнес в България и таргета ти е хора между 20г. и 25г. можеш грубо да сметнеш колко хора ще достигнеш с продукта си, капитализацията на фирмата и възвръщаемост за усилията си.
За тези неща ще те питат и ако ходиш да търсиш финансиране..
Добре де, ти сам го каза, тесла е доста по-скъпа от епъл, със сплитове, без сплитове сякак. Епъл откога са на пазара и доказано силен бранд ли са в света? ДА.

Кой е по-големият пазар и къде имаш повече потенциални клиенти - телефоните или колите? Еми телефоните, вече от 8-9 годишни не ги пускат, та до късна възраст, когато вече си стар да шофираш пак ползваш смартфони да с ивидиш внуците. Та, защо по твоята логика Тесла е по-скъпа от Епъл примерно? Какво е рационалното обяснение при положение, че епъл за толкова години винаги изскачат с нещо ново и революционно и налагат модата в технологиите, тоест нещо като Тесла би трябвало да са...

Иначе да куцат ми финансовите отчети, в началото се надъхах да проучвам всяка компания много сериозно. Така направих с две - фейсбук и алибаба. И двете потъват яко, откакто инвестирам в тях и това леко ме демотивира, но скоро ще се захвана пак. Няма да ми е чак така трудно, защото преди година ги учих тези неща като предмети в университет, а и имам реален опит с бизнеси, така че знам горе-долу кое какво значи, а което не го знам го има добре обяснено в интернет. Демотивирах се, защото очевидно пазара не се влияе много от тези показатели. Има хиляди неща и съотношения, потоци и т.н., които да гледаш и навсякъде всеки гледа различни неща, не знам дали някой изобщо му хваща цаката или просто сам се убеждава с финансовите отчети да купува всеки месец нещо, за да спи спокойно.

П.П. Имам и платен абонамент към един сайт - fool.com там уж по-добри от мен анализатори ги проучват отчетите. Чета интересни анализи и всяка седмица пускат по 1 акция, назад във времето са оцелили и тесла и много други, ако търсиш нещо ново като вариант за инвестиране не е лошо като извор на идеи, защото спестява време. Но примерно и техните прогнози последната година - всичко потъва, явно такъв е пазара. Макар че те хората там са си го казали - държиш минимум 5 години.

Последно редактирано:
Добре де, ти сам го каза, тесла е доста по-скъпа от епъл, със сплитове, без сплитове сякак. Епъл откога са на пазара и доказано силен бранд ли са в света? ДА.

Кой е по-големият пазар и къде имаш повече потенциални клиенти - телефоните или колите? Еми телефоните, вече от 8-9 годишни не ги пускат, та до късна възраст, когато вече си стар да шофираш пак ползваш смартфони да с ивидиш внуците. Та, защо по твоята логика Тесла е по-скъпа от Епъл примерно? Какво е рационалното обяснение при положение, че епъл за толкова години винаги изскачат с нещо ново и революционно и налагат модата в технологиите, тоест нещо като Тесла би трябвало да са...

Не сравяваш ябълки с ябълки. No pun intended :D.

Колко струват телефоните и колко автомобилите? Сметни капитализацията за двата пазара спрямо цената на продуктите де базова математика е...

Хубав пример с Apple. Марджина на Тесла (печалбата на всяка кола) е почти колкото на Apple, а едните произвеждат автомобил все пак. Останалите автопроизводители имат едва 7.5%... Много е вероятно Тесла да мине Apple по капитализация само до няколко години.

Изобщо не твърдя, че едната компания е по-добър избор от другата. Имам и двете, защото и двете според мен са прекрасен начин да се пенсионираш.

Препоръчвам ти тази книжка: https://www.amazon.com/Little-Book-Common-Sense-Investing/dp/0470102101

Добавям и към добавеното от теб.

Иначе да куцат ми финансовите отчети, в началото се надъхах да проучвам всяка компания много сериозно.

И аз нямам времето, нито знанията. Затова що се отнася дълги позиции следя само няколко компании, с които съм запознат. Все пак съм и гийк по душа нормално е да се интересувам от технологични компании.

Използвам основно AAPL продукти и знам какво продават, а Tesla е автомобил, който със сигурност ще купя в момента, в който мога да го оправдая финансово.

Така направих с две - фейсбук и алибаба. И двете потъват яко, откакто инвестирам в тях и това леко ме демотивира, но скоро ще се захвана пак. Няма да ми е чак така трудно, защото преди година ги учих тези неща като предмети в университет, а и имам реален опит с бизнеси, така че знам горе-долу кое какво значи, а което не го знам го има добре обяснено в интернет. Демотивирах се, защото очевидно пазара не се влияе много от тези показатели. Има хиляди неща и съотношения, потоци и т.н., които да гледаш и навсякъде всеки гледа различни неща, не знам дали някой изобщо му хваща цаката или просто сам се убеждава с финансовите отчети да купува всеки месец нещо, за да спи спокойно.

Ако се кефиш на компаниите и вярваш в тях няма нищо лошо в спадовете. Напротив ако купуваш по време на спад си сваляш средната цена. След 10г. няма да има значение.

П.П. Имам и платен абонамент към един сайт - fool.com там уж по-добри от мен анализатори ги проучват отчетите. Чета интересни анализи и всяка седмица пускат по 1 акция, назад във времето са оцелили и тесла и много други, ако търсиш нещо ново като вариант за инвестиране не е лошо като извор на идеи, защото спестява време. Но примерно и техните прогнози последната година - всичко потъва, явно такъв е пазара. Макар че те хората там са си го казали - държиш минимум 5 години.

Това е по-скоро мики маус сайт. И аз имам абонамент там.

Ако искаш да инвестираш сериозно (да подбираш акции) и да си наистина сигурен, че ще имаш добра доходност ще трябва да навлезеш много по-навътре. Няма да стане със сайтчета с анализатори.

Ако нямаш това време и нерви купувай индекси и след няколко години като натрупаш капитал отдели една част за по-рискови позиции. През това време проучи как се изчисляват рисковете при покупка и как да четеш отчетите. Не ти трябват повече от 5-10 компании.

Горе