Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Re: От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

айде да фалира държавата, че да почнем от начало, то е ясно, че оправия няма...

Много хора ще изгорят с парите си там.

Иначе сега разбрах, че ще има 13:30 има пресконференция на БНБ.

Други казват, че този банкер е раздал кредити на близки и сега е в чужбина. Нещо странно се случва. ;)
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Оооллееее, направо останах като втрещен!
На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори.
Баси, за такива неща не бях чел от времето на борцата - 94-96-та година на миналия век.
Работата явно е много по-сериозна от колкото си мислехме. Доган много голям играч излезе... Цъцъцъ...
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Има няколко сценария:
- след няколко дни/седмици да възобновят операциите и всичко да тръгне като по старому
- банката на КГБ (ВТБ) и оманците да изкупят банката на безценица
- да фалира и всички полакомили се от високите лихви да се вземат парите от гаранционния фонд.
- да фалира и да повлече и други банки

Но общо взето да, работата е политическа. Наказват Мустака за това, че с Прасчо разпърдяха седянката. Лошото е, че при задълбочаване може да бутне валутния борд, а това всички ще го ядем големия...
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Аз мисля, че искането за поставяне на надзор от КТБ може би е, за да се спре източването на разни държавни и фирмени пари, защото Пеевски има много влияние и може да го организира безпроблемно това. А депозитите на гражданите едва ли са сериозен проблем.
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

.
 
Последно редактирано:
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Колеги проблема е сериозен, а аз не разбирам защо всички викат ква е тази паника. Определено се говори от хора, които нямат пари в банката и за това им е ларж ...

Малки и средни предприятия държащи парите си там ... в рамките на 3 месеца тези фирми ще са без оборотни средства, без средства за заплати и закупуване на суровина и материали, без възможност да се разплащат с други фирми, според вас какво следва да се случи с тези фирми ??? Тегленето на кредит не знам дали ще помогне.

Отделно малкия държавен служител, на който му платиха заплатите в понеделник, а парите са му още в картата какво ще прави ? Енергото ще го изчака 3 месеца, за да си плати тока или водата ? А ако има кредити от банки ? Как ще си ги плати като последната му заплата е задържана в банката без право на теглене ????

Спомена на много хора за последната инфлация още не е отминат и нормално да се създаде напрежение. Лично аз ще си обърна спестените пари в евро или долари !

Дали това е паника ? Погледнато реално идва смяна на правителство и никой не знае тия комунисти какво са надробили, започва да лъха на вкиснато много силно от всеки сектор на държавата! За мен да не си държа парите в левове и в банка за момента е най-добрия вариант!
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Няма да фалира, просто до 2-3 седмици ще е друга собственост ;)
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Много е вероятно Пеевски да прави мръсно на Василев последством медиите си и на банката нищо да и нямаше, в момента в който стана тая патардия народа да тръгна да си тегли парите и банката да остана без наличност и за това да се наложиха такива мекри, с цел да съберат задължения в следващите 3 месеца и да започнат да работят нормално.

Само че БНБ направи огомна простотия. Да спреш парите на гражданите, пак е разбираемо, по ще се оправят обаче нали се сещате как ще се на**е икономиката като фирмите нямат оборотни средства - няма поръчки - няма движение на пари и следва жестока стагнация. А тогава какво ще стане. Бизнесите ще фалират и става вече лошо.Ще останат единствено монополите.

Хората им държи влага от 97г и ги разбирам напълно.

Само да не падне борда на лева, че ще ни таковат жестоко.


Има го и варианта хората да почнат с харченето на спестяванията, което ще е много добре, но парите ще свършат и народа пак ще е беден. Няма да се създаде бизнес, а тези които го имат няма да дигнат заплатите на работниците, понеже са увеличили работата.


Абе с 2 думи каквото и да стане сме прецакани.
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

СТОЯН АЛЕКСАНДРОВ:
„Доколкото имам информация, фактически правителството събори банката, поради простата причина, че основните пари, които излязоха от нея, са на държавните структури. Как преди няколко години правителството и гуверньорът защитиха една друга банка и правителството депозира 500 млн., а сега изведнъж тръгнаха да теглят държавни пари“
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Това ще рече, че хората с депозити са за момента на изчакване, както и тези, които ще теглят суми от сметките си. За депозитите мисля, че е така, но за фирмени и лични сметки - не съм сигурен.

Според БНБ са преустановени разплащанията, както и всички видове банкови операции - тоест никой не може да тегли пари.

Обаче няма проблем с внасянето - който има да плаща вноски по кредити няма да го върнат. Не съм ходил лично в клон на банката да питам, обаче щом БНБ казва, че не може да се тегли - значи не може.*

Българска Народна Банка каза:
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

20 юни 2014 г.

Днес, в 11.40 минути в Българската народна банка бе получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции. На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори.

Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции.

Междувременно от миноритарния собственик на КТБ – ВТБ – бе заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ.

За повече подробности заповядайте на пресконференция в централната сграда на Българската народна банка в 13.30 часа.

От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори

Това е подвеждащо. Не може всички права да са им отнети. Правото на собственост не е отнето, вероятно само правото на гласуване (да управляват банката) им е отнето. Тоест може да продадат акциите си на безценица на поръчителя на тази паника. Паниката беше подсилена заради запушването на тръби, което за кратко блокира работата на един от варненските клонове и предизвика опашки на следващия ден, снимки на които бяха разпространени по социалните мрежи и долнопробните новинарски сайтове. После пуснаха за капак някакво анонимно писмо, което да подсили паниката и резултата го виждате.

Лилия Чалева от Дир.бг го е написала грамотно:

Какви решения взе УС на БНБ:

  • спира за три месеца изпълнението на всички задължения на КТБ-АД;
  • ограничава дейността на банката като ѝ забранява да извършва всички дейности, съгласно лиценза за извършване на банкова дейност;
  • отстранява от длъжност членовете на Управителния съвет на КТБ и Надзорния съвет на КТБ;
  • за три месеца от право на глас са лишени акционерите на банката, притежаващи повече от 10 на сто от акциите: „Бромак“ ЕООД, притежаваща 56.66% от капитала на КТБ, и „Бългериън акуизишън къмпъни“, притежаваща 30.35% от капитала.

P.S.

* По-горе пише "ограничава дейността на банката като ѝ забранява да извършва всички дейности, съгласно лиценза за извършване на банкова дейност". Тоест би трябвало да е забранено и да получава вноски по кредитите. Обаче най-вероятно не е забранено на банката да получава вноски по кредити.

Според Капитал:

Операциите, които банката може да прави към свои клиенти и контрагенти са консервирани, посочи управителят на БНБ Иван Искров. Клиентите й могат да обслужват редовно кредитите си и задълженията си към КТБ.
 
Последно редактирано:
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Стига се шашкахте... Бамките са като скачени съдове и фалира ли тази и други ще я последват... Паниката е най-големият враг, като нищо може да срине цялата бамкова система.
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ....
 
Много странно с тази банка. Няма да фалира, а напротив, ще си я купят други. Оня с мустака излиза от играта, свинята тегли едно коленце на една певица, за да отпразнува и така, цигания до шия. Какви са клоуни само. :) И този кретен да вземе да купи реклама в няколко медии, да направи един силен PR на банката. То не става само да харчиш, трябва и мозък. Щото се видя, че овце управляват.
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

Руснаците да не бързат, има акционери от Оман, които да гарантират ресурса

Оманският фонд, който държи около 30% от капитала на КТБ, е поискал да се срещне в понеделник с управителя на БНБ Иван Искров. Това съобщи бившият банкер и министър на финансите Стоян Александров по Нова телевизия . Оманците са пратили писмена позиция, че са готови да подкрепят банката, така че ВТБ да не бързат да я купуват без пари. Защо погребваме "жива" банка? На кого е изгодно да я сготвим и да подарим без пари? Тези риторични въпроси зададе финансистът Стоян Александров към политиците, които се упражняват в банкова лексика и към управата на БНБ.

Моите пари също са в КТБ, може през есента да не мога да платя таксите на децата си в чужбина, разкри топбанкерът Стоян Александров.Той призна, че не е очаквал нещата да се развият така, тъй като познавал и вярвал на екипа. Аз съм назначавал Цветан Василев на работа, каза Александров.

"Удивих се с каква лекота управителят на БНБ съобщи, че може да се продаде. Това малко намирисва, че КТБ е предварително сготвена с готови купувачи. Руснаците да не бързат толкова, преди това има акционери, които трябва да си кажат думата.

КТБ не е затворена за лоши кредити, а за ликвидност, което не е толкова страшно, поясни бившият финансов министър.Банката изпадна в ликвидна криза, но това е нормално при изтеглянето на средства, обясни експертът.Има хиляди възможности пред нея и една от основните е оманският фонд да поиска увеличаване на капитала и закупуване на институцията. Правителството трябва да подаде оставка и да поеме вината си, че "проспа" събитията и прие решението на БНБ постфактум. В момента, в който видяха каква помия се излива в медиите трябваше да излязат с позиция и да успокоят народа."

"Колкото и да е голяма "дупката" в КТБ - и милиард да е , акционерите могат да намерят решение и да гарантират този ресурс", коментира критичната ситуация в КТБ финансистът.


http://www.faktor.bg/ikonomika/biznes/23076-stoyan-aleksandrov-za-ktb-zasto-pogrebvame-zhiva-banka.html
 
От: Корпоративна търговска банка и атаката срещу нея

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ НА БНБ
22 юни 2014 г



"
.
.
С цел запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване БНБ заедно с правителството ще предприеме действия за увеличаване на капитала й, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.
Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти.
Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година.
Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа".
 

Горе