Неизплатени заплати - уволнение?

От: Неизплатени заплати - уволнение?

Имате право да прекратите трудовият договор без предизвестие, на основание чл.327, ал.1, т.2 от КТ. В този случай имате право на пълно изплащане на дължимото и неизплатено възнаграждение, заедно с законната лихва (за сега за 4 месеца), обезщетение, на основание чл.221, ал.1 от КТ. обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск, ако не сте ползвали такъв чл.224, ал.1 от КТ.


КТ

Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
.
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;

Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, ал. 1, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.

Чл. 224. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., обявена за противоконституционна в частта "за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176" с РКС № 12 от 2010 г. - ДВ, бр. 91 от 2010 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност.
 
От: Неизплатени заплати - уволнение?

Фирмата, за която работя ми дължи заплати за 4 месеца. Споделиха ни, че до няколко дни ще ни уволнят, ще ни изплатят всичко и полагащото се обещетение, но като всеки "български бизнесмен" винаги "утре е утре". Така че ми писна да чакам и реших да питам тук какво трябва да направя, че, за да напусна и същевременно да не загубя т.нар. обещетение, което ми дължат при уволнение?
Трайки, а защо толкова време си чакал - цели 4 месеца. Като почне да върти палачинката още същия месец работодателя, че еди какво си и еди кога си оправданията пясъка в очите с плащането, трябва да святка червената лампичка, че това е скамер. Като не може да плаща да обяви фалит (ама фалита, след като се разплати), но в случая е познатото до болка - ''ще размотавам персонала, докато му писне и сам напусне'', тоест разчита на текучеството...
Не позволявайте да ви тъпчат.
 
От: От: Неизплатени заплати - уволнение?

Здравей от мен,


Хубаво е човек да се разрови из лекс-а и да види законите. Виждам, че колегите са ти подбрали, тези, които те интересуват. Относно чл. и ал. така са описани всички възможни варианти, че работодателя винаги има "врата" през която да се измъкне. Давам ти конкретен пример с мой познат. РЗ (работна заплата) 1 000 BGN. Трудов стаж във фирмата над 8 години. Идва момента в който шефа решава, че ще прави кардинални рокади и ще сменя персонала. Предлагат се два варианта:
- 1ви вариант - да напуснеш (напускането е едно единствено (по взаимно съгласние))
- 2ри вариант - да продължиш да работиш, с тънката условност, че РЗ ти става 500 BGN (само ако искаш)
Та така половината персонал преподписа договори ( за да не ги уволнят) и изведнъж хоп, всички под ножа. Тънкия момент е, че следващия ти работодател ще се зачуди аджеба ти защо от 1 000 падаш на 500 BGN? Згафил ли си, некомпетентен ли си???
Сам виждаш, че и в двата случая моя човек е прецакан. Та разказвам ти го това, по повод факта, че се чудиш какво да правиш. А ето го и моят скромен съвет. Изчакай да ти платят парите, виж как ще ти предложат да прекратите трудовите ти взаимоотношения с тях ( ще да е по взаимно съгласие) и вече ако с добро не става . . .

Веднага съобщаваш, че не желаеш по взаимно съгласие да прекратите взаимоотношенията ти. И тъй като работодателя ти ще цитира някой от членовете посочени в предишния коментар ти ОСТАВАШ В ПРАВОТО СИ да подадеш искова молба срещу работодателя ти в районния съд за неизплатените ти РЗ ( чл. 410 от Гражданския процесуален кодекс)
 
От: Неизплатени заплати - уволнение?

Тези 4 месеца не са подред, които съм чакал. Примерно този месец даде заплата, следващият не даде и т.н. Отделно чаках, защото имаше "субективни фактори" (дядо ми е пряк началник, но не той дава заплатите.. дълга и широка е), поради които не взимах нищо в ръце, а и като цяло не разчитам на тази заплата особено и не ми е единствен доход, а само, за да ми върви стаж, осигуровки и т.н. Не ми се напуска по взаимно, защото няма да си взема обещетението и няма да мога да отида на борсата. Затова търсех някакъв вариант да ги "изцакам" - хем да напусна и хем да ги взема обещетението, поради тяхна вина. Мислех си, че е както във футбола - 2 заплати, ако не ти дадат навреме - късаш директно по вина на "клуба"(в случая фирмата) и ти се полага дори неустойка.

Със сигурност другата седмица ще се ходи директно адвокат и при т.н шефове, за да видим какво ще правим, но предполагам, че ще мишкуват до последно. Иначе Ви благодаря много за мненията и съветите и определено ми бяха от полза. Ще пиша, когато има развитие по въпроса.
 
От: Неизплатени заплати - уволнение?

"1ви вариант - да напуснеш (напускането е едно единствено (по взаимно съгласние))"
"2ри вариант - да продължиш да работиш, с тънката условност, че РЗ ти става 500 BGN (само ако искаш)"

Никой не може да ви задължи да прекратите договора си по взаимно съгласие. Нито може да ви накара да преподпишете за по-ниско възнаграждение. Ако не е съгласен работодателя да ви плаща договореното възнаграждение може да ви съкрати, ако има основание, но не и да ви накара да подадете молба по взаимно съгласие. В крайна сметка това, че видите ли работодателят "винаги има "врата" през която да се измъкне" няма много истина.

Това че много работодатели не спазват закона и че огромна част от наетите по трудови правоотношения не си търсят правата и се оставят да ги тъпчат, не означава, че в закона има "врата".
 
От: От: От: Неизплатени заплати - уволнение?

"Затова търсех някакъв вариант да ги "изцакам" - хем да напусна и хем да ги взема обещетението, поради тяхна вина."

Уведомявате работодателя си, че прекратявате Трудовия договор на основание чл.327, ал.1, т.2 от КТ, ако работодателят е забавил плащането на поне една месечна заплата (вижте чл.245, ал.1 от КТ да не попадате в него, това променя нещата). След като го уведомите, той е длъжен да издаде Заповед за прекратяване на трудовия договор, в нея трябва да опише начислените, но неизплатени работни заплати, размера на обезщетението, което се дължи на основание чл.221, ал.1, размера на обезщетението по чл.224, ал.1 от КТ и заповедта следва да ви бъде връчена.

Ако работодателят не ви заплати доброволно дължимите трудови възнаграждения и обезщетения, чак тогава може да ви се наложи да потърсите адвокат и да си потърсите правата по съдебен ред.
 
От: Re: Неизплатени заплати - уволнение?

@beautyFear, добре дошъл / дошла. Приятен престой при нас. :)

Здравейте :)

Пожелавам ти успех. Разправията ще да е голяма... Ти така или иначе при взаимно съгласие отиваш на борсата, но не очаквай от тях кой знае какви средства. Ако не се лъжа са около 60% от заплатата в продължение на година и нещо. Всичко е относително, защото си имат някакви калкулации на базата на стаж и т.н.
 
От: Неизплатени заплати - уволнение?

"Ти така или иначе при взаимно съгласие отиваш на борсата"

Така и не разбрах защо трябва да напуска по взаимно съгласие, особено ако иска да ходи на борсата.
 
От: Неизплатени заплати - уволнение?

Когато напуснеш по взаимно съгласие, от борсата взимаш минималното обезщетение.
Когато те съкратят взимаш мисля към 80% бяха от заплатата и то за по-дълго време.

За това ти казвам, не се прецаквай да напуснеш по взаимно съгласие.

не е 50 годишен пред пенсия, така че нищо не "прецаква", ако може да си намери друга работа, НИЩО НЕ ГУБИ!

и внимавай с "изцакването" да не ти плати сметката някой друг/роднина/, адвокат не ти трябва в този момент!
 
От: Re: Неизплатени заплати - уволнение?

Ако не се лъжа са около 60% от заплатата в продължение на година и нещо.

60% от максималния оригурителен праг, т.е. ако взимаш над 2200 ще взимаш максимума 1200-1300 лв до 6 месеца. Иначе ако пичагата го осигуряват на 300 лв примерно, ще вземе 180 лв. Пред това време си регистриран в бюрото по труда и могат да те пращат на интервюта, след не знам си кой отказ да почнеш работа ти спират кранчето. Но всичко това е когато НЕ си напуснал по взаимно съгласие. Когато е по взаимно съгласие ще вземеш 150-200 лв за 2-3 месеца максимум мисля беше.
 
Re: От: Неизплатени заплати - уволнение?

"Ти така или иначе при взаимно съгласие отиваш на борсата"

Така и не разбрах защо трябва да напуска по взаимно съгласие, особено ако иска да ходи на борсата.

Мисля, че за него не е опция, но се се опитат така да го минат номера. Преди време беше така - без лоши чувства и нищо лично, но айде да се разделим по взаимно. :) И тези, които не си знаят правата си викат - "ей, тоя е пич, може пък пак да се срещнем професионално някой ден, айде ще го карам добрата". И плес....Той излиза чист.
 
От: Неизплатени заплати - уволнение?

99% от приключванията на трудовите взаимоотношения са по взаимно съгласие (независимо дали е такова или не). За да те уволнят дисциплинарно трябва да си направил някаква огромна, недопустима и непоправима грешка. Как си представяш, да те уволнят дисциплинарно и да си намериш нова работа?... Няма начин... Другите варианти за уволнение са по особени и почти неприложими. Колегата сам преценява ситуацията, за "клатене", не може да стане дума, тъй като няма как да се случи. В най-добрия случай напуска по взаимно и очаква пари от борсата.

Както вече споменах единственият начин, за евентуално прецакване е да подаде искова молба срещу работодателя си в районния съд за неизплатените му РЗ ( чл. 410 от Гражданския процесуален кодекс)
 
От: Неизплатени заплати - уволнение?

^
"В най-добрия случай напуска по взаимно и очаква пари от борсата."

Това е възможно най-лошия възможен случай, за питащия, а не най-добрия.

"99% от приключванията на трудовите взаимоотношения са по взаимно съгласие"

Нищо вярно няма и в това твърдение.

Най-общо мнението ви е некомпетентно и подвеждащо.
 
От: Неизплатени заплати - уволнение?

^
"В най-добрия случай напуска по взаимно и очаква пари от борсата."

Това е възможно най-лошия възможен случай, за питащия, а не най-добрия.

"99% от приключванията на трудовите взаимоотношения са по взаимно съгласие"

Нищо вярно няма и в това твърдение.

Най-общо мнението ви е некомпетентно и подвеждащо.

Щом така смятате, не желая да влизам в пререкание с вас. Форума е, за да се изрази мнение. Твърденията ми не са безпочвени :). Имам приятели които от дълги години са в счетоводните среди, главни счетоводители, проф. ТРЗ и т.н. С тях доста пъти съм коментирал такива ситуации. Всеки има право на мнение...
 
От: Неизплатени заплати - уволнение?

"Твърденията ми не са безпочвени"

Напротив, твърденията са ви абсолютно безпочвени. Да, всеки има право на мнение. В случая вашето е неправилно и подвеждащо.
 
От: Неизплатени заплати - уволнение?

В случая вие сте в заблуда, но няма значение. Нека сложим точка на този спор. Пожелавам ви приятен ден :)
 
От: Неизплатени заплати - уволнение?

^"В случая вие сте в заблуда, но няма значение."

Бихте ли написали точно с какво заблуждавам питащия, че не мога да се сетя. И има огромно значение, ако не за вас то за питащия и за хората които ще са в тази ситуация и ще прочетат заблуждаващо мнение, независимо дали е ваше или мое.
 
От: Неизплатени заплати - уволнение?

"В най-добрия случай напуска по взаимно и очаква пари от борсата."

Това е възможно най-лошия възможен случай, за питащия, а не най-добрия.

Възможно най-лошия? Кой по удачен случаи ще е по-добре. Да го съкратят директно, без предизвестие, и да му изплатят неустойка ли. Където тази неустойка ще е минимална? Или да отиде на борсата и да взима определен период пари?
 
От: Неизплатени заплати - уволнение?

^"Кой по удачен случаи ще е по-добре. Да го съкратят директно, без предизвестие, и да му изплатят неустойка ли."

Разбира се, че е по-добре да го съкратят, отколкото да напусне по взаимно съгласие. Има 2 обезщетения повече (ако не са спазили срока на предизвестието и за оставане без работа до един месец чл.222, ал.1 от КТ). При напускане по взаимно съгласие не получава никакво обезщетение с изключение, ако има неизползван платен годишен отпуск (което му се дължи при всяко основание за прекратяване на трудово правоотношение)

"Където тази неустойка ще е минимална?"

Обезщетенията не са минимални, а са обвързани с месечния доход на работника/служителя.


"Или да отиде на борсата и да взима определен период пари?"

Да и може да отиде на борсата при по-добри условия, от колкото ако напусне по взаимно съгласие.

Другата по-добра възможност е прекратяване по чл.327, ал.1, т.2 от КТ. При нея има едно обезщетение по-малко (чл.222, ал.1 от КТ) в сравнение от това, ако го "съкратят". Но пък за разлика от предходното прекратяване то е едностранно и зависи само от работника и не е нужно да се иска съгласие от работодателя.

Най-лошия вариант е по взаимно съгласие. Няма обезщетения, ако отиде на борсата ще е с по-лоши условия отколкото при горните две прекратявания и не на последно място, изисква се съгласие на работодателя.

Тоест при първото прекратяване се изисква инициатива само от работодателят, при второто се изисква инициатива само от работника и никаква от работодателя. А при третото (по взаимно съгласие) се иска съгласие и от двете страни.

п.п.
"Ти така или иначе при взаимно съгласие отиваш на борсата, но не очаквай от тях кой знае какви средства. Ако не се лъжа са около 60% от заплатата в продължение на година и нещо. Всичко е относително, защото си имат някакви калкулации на базата на стаж и т.н."

И това ваше твърдение не е вярно. При прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие може да получава минималния размер на ПОБ за срок 4 месеца (за 2014 г. дневния ПОБ е 7,20 лв.), а не обезщетение за безработица в размер на 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход на лицето и период в зависимост от трудовия стаж.
 
Последно редактирано:

Горе