Пари от писане | Безплатна е-книжка

Допълвам защо е важно статиите да се изпращат в .txt формат с utf-8 кодировка

Когато се изпращат статии за публикуване в уеб сайт, най-безопасният начин това да се направи е в обикновен .txt файл, записан с UTF-8 кодировка – особено когато текстът е на кирилица. Така се осигурява правилното изобразяване на буквите и се елиминира рискът от „развалени“ символи след качване. Чистият текстов файл гарантира:

Чист код без скрито форматиране: Файлове от Word (.doc/.docx), Google Docs или директно копиране от имейл съдържат скрито форматиране – стилове, шрифтове, цветове и други HTML или Rich Text елементи. Когато тези текстове се копират и поставят в редактора на сайта, заедно с тях често се пренасят и излишни тагове, които "омазват" кода – правят го тежък, труден за редакция и водят до визуални проблеми на страницата.

Съвместимост с всички системи: .txt файловете са универсални. Те могат да се отворят и прочетат на всяко устройство и с всяка платформа без риск от несъвместимост или повредено съдържание.

По-лесна обработка и форматиране в CMS: Когато съдържанието е в чист текст, редакторът в платформата (например WordPress или ClassicPress) може да го форматира правилно – без излишни тагове и проблеми със стилизирането.

По-добра SEO оптимизация: Чистият текст е по-лесен за структуриране с правилните H тагове, линкове и други SEO елементи. При вмъкване на текст със скрито форматиране, тези елементи често се смесват и пречат на правилната индексация от търсачките.

Днес много сайтове вече страдат от „омазан“ код. Често това се случва, когато текстовете се копират директно от Word, имейли или Google Docs и се поставят (пействат) във визуалния редактор, вместо в текстовия, без да се изчисти форматирането. В резултат на което страниците изглеждат странно, трудно се редактират по-късно, а понякога дори се появяват бъгове, които объркват и търсачките, и посетителите. Затова е добра идея съдържанието да се изпраща като чист .txt файл – така всичко започва начисто, сайтът остава лек, подреден и приятен за работа. :)

Аз няма да се съглася, ако е чист текст ще се загуби форматиране, линкове и тн.
За целта най-удобно е Markdown

Напротив, трябва да загубиш форматирането за да го направиш по правилния начин в администрацията на сайта.

Обикновените уеб мастъри и потребители не знаят какво е Markdown. :)

Нищо не се губи ако текста е направен както трябва.

Горе