Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

momcheto

Well-Known Member
Правителството предложи да се задължат студентите - държавна поръчка, пет години да останат в България и да работят за родината ни.

Но какво се крие зад това?
Държавата по своята структура не е демократично звено - институция. Тя е в противовес с демократичните догми, които са широко популярни, но и без същестуването на такъв "орган", сред населението на даден регион, ще цари хаус.

Защо държавата не е винаги "демократично звено"?
Възможността да се добавят и премахват различни точки, алинеи и параграфи от различни закони, противопоставящи се на смисъла на демокрацията, е неизбежно.

Държавата е мозъкът на една общност, който подава сигнали към тялото (самото население). Представете си да няма кой да контролира тялото... ?!

Следователно, демокрацията е демокрация, докато не се намеси държавата. Това е като да натрупаме знания на мозъка - например по либерализъм.

Но нека идем на въпроса: Защо да сме задължени да стоим в България, ако сме държавна поръчка?
Истината е, че има голяма логика в това. Работоспособното население плаща данъци, които се вливат за образованието и в подпомагане на хората в пенсионна възраст. Ако обучението, така наречено като държавна поръчка изчезне, то семестриалните такси ще нарастнат многократно. Това е като да вземеш кредит от банка, след което да го върнеш. Тук възвръщаемостта на държавата, се изразява в това да работиш и да плащаш данъци, толкова години, колкото си учил. Остава проблемът с постоянно нарастващата безработица от 10% (в Испания е 20%). Как България ще гарантира успешно изпращане на квалифицираните си кадри, на пазара на труда?

Защо хората се притесняват от факта, че няма да намерят работа в България?
Дали това, че повечето българи се страхуват от факта, че не са достатъчно добри професионалисти, ги кара да се чувстват несигурни, че тук ще успеят. Не е ли проблем, че изключително малък процент от хората записват държавна поръчка, без да имат амбицията да постигнат нещо в дадената област?
Ако се въведе тази схема на затваряне в тялото на държавата, дали броят на неамбицираните и нежелаещите да работят по специалността, няма да се коригира до минимум?
Така качеството на образованието ще бъде по-високо, ще се квалифицират само хора, които са привлечени от дадена работна област. За останалите - ще учат в свободни университети, ще имат възможност да излизат навън и няма да има проблем. Разбира се, ще плащат двойно по-високи такси!

Защо да е недемократично да останем в България пет години?
Държавата задължава ли някого да учи държавна поръчка?
В България има стотици акредитирани свободни висши учебни заведения, за които няма да са валидни подобни ограничения!
Условията на държавата са ясни! Който не смята, че трябва да поема риска да остане пет години в България, има избор.


Тогава къде е проблемът да се въведе това ограничение?
 
Държавата е мозъкът на една общност, който подава сигнали към тялото (самото население).
кои те научи на това? това е абсолютно и тотално грешно 20 години след началото на да не се знае това ужас

При демокарцията държавата е там за да служи на хората не за да е моъзк и основна цел на една държава е да прави живота на хората в нея по добър (поне по това се познават добрите от лошите държави)


Като форма на държавно устройство, при демокрацията обикновените граждани могат да участват пряко във вземането на решения (за разлика от монархията или диктатурата).


Демокрацията като форма на управление на държавно ниво се практикува в две разновидности:

  • Пряка — извършва се чрез референдум или плебисцит(пряко гласуване). Примери за такава демокрация са Швейцария, много законодателни инициативи на Калифорния и някои градове-държави.
  • Представителна — гласоподавателят избира свои представители, които се събират в законодателни и/или изпълнителни органи. Там те могат да извършват функции, за които гласоподавателят не ги е натоварил директно: участие в специални комисии, подготовка на проектозакони и гласуване на закони; но по собствено усмотрение в съгласие със собствената им съвест.
 
Последно редактирано от модератор:
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

да бе добре, 5 години със заплата 500 лв...
нема нужда. няма да се оправи тая държава и тва. имам познат, който работи на митницата - заплата 380 лв. май беше. е как няма да пускаш контрабанда бе? после оня танов ли е какъв е разправя как добре се справяли.
какво да работи някой тук като няма никакво производство, то така става да откриваш 19км магистрала и идват инвестиции, заводи и се избиват да инвестират тук. дообре :D 95% нямат доверие в съда викат, ми как ще имат като съсед ми е градския прокурор на софия и през месец си сменя колите, сега е с ебати джипа пък няма нито един в затвора. смешни са всички тия тъпаци и за това не се вълнувам от нищо, което става в тая държава, а и без тва скоро ще имам друг паспорт. аз се уредих, другите да му мислят :lol:

и трябва да се махнеме от евросъюза, ама преди тва да фалираме, да поискаме 50 милиарда заем, да разклатим еврото и да излезем, после еврото ще се срути още повече и целия смотан съюз ще се разпадне. исторически където се набутаме ги разтурваме. тва хитлер го разтурихме, тва сив, какво ли още не, така че един ес ли ще ни се опре :lol:
 
изчеването на общата валута няма да доведе до разпад на евро съюза вече се случвало веднъж в историята :) ама ще трябва да признаят че пак са се провалили затова сега толкова държат :)

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Exchange_Rate_Mechanism
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Аве @momcheto да не са ти дали пари от некоя партия да ни правиш тука пропаганда, че на такова ми мяза?

С полицейски методи тези работи не стават - да ти забраняват това и онова. Некадърниците не могат да им осигурят нормален стандарт за да останат и дай насила ще ги държим (за 5 години дето ще мизерстват тука в чужбина хора може да станат). Нали после пак ще ни съдят от ЕС за пречки пред свободното движение на 'ора и работна сила?

имам познат, който работи на митницата - заплата 380 лв. май беше. е как няма да пускаш контрабанда бе? после оня танов ли е какъв е разправя как добре се справяли.

К'во си играеш, така се борили с контрабандата, че били като опълченците на Шипка се изцепи оня Танов. :lol:
 
Последно редактирано:
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Що за келяво образование ще ми дадът 60 годишни въшлясъли професорчета, които цял живот си знаят една песен(за програмиране говоря) и накрая даже ще ме накарат да стоя тук ? КАКВО ?! Гол и бос през границата ще мина, но тук няма да остана.
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Редно е да се спомене, че данъците които тези (задържаните завършили) плащат няма да отидат за образование, а в дълбокия бездънен джоб на държавата, къде ще бъде разпределен помежду управляващите "по заслуги".

А някой задава ли въпроса, че тия дето изчезват от България със скоростта на светлината след като завършат, пак по един или друг начин си харчат парите тук?
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Да и голяма част (даже всичките) от тези въшлясали професорчета, както ги нарекоха горе, са толкова изтрещели, че единия се показва колко е велик пред студентите си, а те се мълчат, защото от него им зависи изпита, друг пък пощипва похотливо студенктите (може и студентите, зависи от ориентацията), трети идват пияни и не могат да ти предата това, което са искали за днес. Абе с две думи кураво образование си е тук. И после какво още 5 години родната изродия. :) Тия от парламента всеки ден става все по-зле. Ама поне съвпаднаха събитията с чистаката в МВР и това, та да се чудим кое е по интересно за обсъждане. Ама младите ни вълнуват изродиите насоени към нас.

Тук няма бъдеще за някой можещ. Над него обикновенно е някой с връзки, който нищо не вдява. И оня вижда, че е бастун, който грам не заслужава да е там и си го цака, както си е по-български. Другия сценарии е - излиза можещ надъхан, слагат го на кофти работа, дават му малко пари и след време става мързелив и отчаян, това което наблюдавам последно време. На въпроса защо си почиваш сега, отговора обикновенно е, защото ми плащат малко. Факт е, че който има желание и воля за работа и не го мързи, ще успее. Независимо къде. Тук си е малко по-сложно, но не е невъзможно. ;)
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Благодаря на анонимния "доброжелател"
еми махай се! от такива егойсти няма нужда... Ти май забрави Левски, Ботев и другите... баси изродите се навъдихте
Това дали съм изрод не решаваш и не определяш ти. Много по-добре от теб знам кои са Левски и Ботев, друг е въпроса, че този народ не заслужава такива силни личности.
Колкото до тебе, вземи 1 кол и си го набутай отзад, че ми писна от оптимисти като тебе.
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Очакваме включване от @Niks
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Болна тема. Аз съм твърдо за въвеждане на подобно нещо. Крайно време е бизнесът и висшето образование да се координират и да се произвеждат кадри, които да работят в държавата и да възвръщат инвестицията. Писнало ми е от хора, които учат държавна поръчка и после си хващат куфарите и заминават, защото аз, ти и всички, които плащат данъци ги издържаме. А каква е ползата за държавата (т.е. нас), никаква! Приказките, които са модерни да се говорят за "общия европейски пазар на труда" са пълни измишльотини, защото текът на специалисти е само в една посока - извън България.

Изборът е ясен. Ти си студент, почти не плащаш обучението си, като завършиш трябва да компенсираш това или да си платиш всичко до последната стотинка. Прекалено сме бедни да спонсорираме богатите западноевропейски държави с готови специалисти. Щом не искаш да те задържа някой и искаш да си търсиш щастие по света - прав ти път, но никой не е длъжен да ти плаща обучението с данъците си. Работи, тегли кредит, образовай се сам, пък после ако искаш ходи на Луната и там работи.
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Редно е да се спомене, че данъците които тези (задържаните завършили) плащат няма да отидат за образование, а в дълбокия бездънен джоб на държавата, къде ще бъде разпределен помежду управляващите "по заслуги".
Айде без да се заяждам да ми отговориш на колко възлиза общата субсидия за всичките над 200 хиляди студенти в България и колко е средната субсидия за студент на година. Не мога да ви разбера кривия социализъм, защо аз като данъкоплатец съм длъжен да издържам и обучавам тарикати емигранти?
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Болна тема. Аз съм твърдо за въвеждане на подобно нещо. Крайно време е бизнесът и висшето образование да се координират и да се произвеждат кадри, които да работят в държавата и да възвръщат инвестицията. Писнало ми е от хора, които учат държавна поръчка и после си хващат куфарите и заминават, защото аз, ти и всички, които плащат данъци ги издържаме. А каква е ползата за държавата (т.е. нас), никаква! Приказките, които са модерни да се говорят за "общия европейски пазар на труда" са пълни измишльотини, защото текът на специалисти е само в една посока - извън България.


Изборът е ясен. Ти си студент, почти не плащаш обучението си, като завършиш трябва да компенсираш това или да си платиш всичко до последната стотинка. Прекалено сме бедни да спонсорираме богатите западноевропейски държави с готови специалисти. Щом не искаш да те задържа някой и искаш да си търсиш щастие по света - прав ти път, но никой не е длъжен да ти плаща обучението с данъците си. Работи, тегли кредит, образовай се сам, пък после ако искаш ходи на Луната и там работи.
Имаш ли си на представа колко български държавни университета се признават в щатите например ? Българските студенти бягат, защото тук просто няма работа, отиват да мият чинии, кви кадри кви пет лева не живеете на луната, а в шибаната България, осъзнай се .
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Въобще не ми пука кой какво признава. Въпреки, че се признават :) А ако някой иска да мие чинии, защо въобще уче висше? Значи генерираме скрита безработица и безсмислено висше образование?! А ти имаш ли представа колко струва обучението в САЩ и как хората теглят кредити, за да се обучат и после ги плащат по 20 години или пък влизат в армията, за да може тя да ги спонсорира? Ти би ли станал военен, за да можеш да учиш?

Над 1.5 милиарда лева на година отиват за субсидии на учащите и ВУЗ, средно субсидията на студент е около 2 хиляди лева, от моя и твоя джоб излизат тия пари. А ако някой има желание да мие чинии като тука няма работа, еми да не учи и да заминава да мие чинии.
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Недоумявам какво ви учудва това намерение.

При условие че живеем в долнопробна комунистическа колония това е напълно адекватно решение на проблема с перманентно намаляващия брой на крепостни селяни в трудоспособна възраст и предлаганата от тях евтина работна ръка.

Кай ще храни неоколониална администрация, нейния репресивен милиционерски апарат и братята мангали ако не славянската рая била тя с висше или без, важното е да копа за 500-600 лева подаяние (заплата) и да плаща рекет(данъци).

Не случайно от догодина увеличават броя на свободните места за първокурсници и той ще е по-голям от броя на потенциалните кандидат студенти.

Всичкото матриал с бал над 3 което рече да се зароби (кандидатства) във ВУЗ е вътре в пряк и преносен смисъл

ВУЗ девалвира и се превръща в долнопробно СПТУ (Сульо и Пульо тръгват на училище).

Малииии щу мангалистанци ще станат висшисти не е истина, трябва само да докопат диплома за средно.

PS

Идиотите които запишат висше при тези условия да не се плашат може да дойде някой чужд колонизатор я гръцка или италианска мангустта, я германско или английско чифтокопитно и да им плати трансферната сума, другия вариант е мама и татко освен за следването да приготвят и пари за ОТКУПА

Кой каза НАГЛИТЕ в ареста.......:lol:
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Абе докато не стане съотношението между служител на МВР и гражданин в трудоспособна възраст 1:1,няма да призная,че има нещо нередно в системата:mrgreen:
 
От: От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Абе докато не стане съотношението между служител на МВР и гражданин в трудоспособна възраст 1:1,няма да призная,че има нещо нередно в системата:mrgreen:

Забрави мангалите, веднага им намери място в уравнението иначе губи смисъл.
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Айде без да се заяждам да ми отговориш на колко възлиза общата субсидия за всичките над 200 хиляди студенти в България и колко е средната субсидия за студент на година. Не мога да ви разбера кривия социализъм, защо аз като данъкоплатец съм длъжен да издържам и обучавам тарикати емигранти?

Аз не оспорвам кое колко излиза, а казвам че твоите и моите данъци не се харчат по предназначение. Освен, че издържаш тарикати емигранти, ти издържаш и тлъсти бюрократи, депутати... и всичките им роднини.
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Да, но не само България е бюрократизирана, а целият ЕС - издържаме не само нашите, но и чужди хрантутници. Но това няма връзка със студентите и конкретно с темата, поне според мен.
 
От: Пет години в България, ако учим държавна поръчка (защо пък не)?

Да, но не само България е бюрократизирана, а целият ЕС - издържаме не само нашите, но и чужди хрантутници. Но това няма връзка със студентите и конкретно с темата, поне според мен.

Има връзка разбира се.
Минат не минат няколко месеца, и всички учебни заведения започват да реват, че нямат пари. От кой ги искат? От държавата - значи от данъци.
Държавата заделя процента от бюджета за образование с ясната мисъл, че парите няма да стигнат. Като свършат - дават им още... пак от данъци.
И баш по темата:
За да задържат и/или задължат завършилите да останат тука, ще трябва да им осигурят добре платена държавна работа. Познайте от къде ще дойдат парите.
Не знам дали сте достатъчно дърти, за да си спомняте така нареченото "разпределение" на завършилите по комунизма. Завършваш си средно в София, обаче те разпределят да работиш 3 години... някъде си. И няма мърдане, освен ако не се ожениш примерно. Така ли искате да стане?
Ако не подсигурят достатъчно добри условия за тия хора, от тарикати емигранти, ще се превърнат в тарикати кръшкачи и хрантутници. Защото като няма стимул, никой няма да се навие да бачка сериозно през тоя период.
 

Горе