Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Ей РАЗГЕЛЕ! От кога чаках нещо забавно да лъсне и в тая тема :Д
Репертоара на Никс си е доста скучноват, сега вече е различно :Д
А като заговорихте за АЕЦ. Козлодуй според съботния вестник Труд има приходи за първото тримесечие в размер на приблизително 300 млн лева.
Днес подочух по един тв канал, че чистата печалбата на дружеството за миналата година била 60 млн лева.
Айде сметнете ми 10 милиарда за колко години ще се избиват. И да не са 10 - 1 да е, тази инвестиция ще ни докара на ниво - треторазрядна африканска държавица.
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Стига ревали сте Тиквата отсече:

Средната заплата в IT сектора е 7-8 хиляди лева на месец

Прав е пожарникаря само малко е объркал валутата не лева а рубли и ...

...е поизбързал с обявяването на новата валута в Задунаевска губерния тя ще е факт след като миндила на Валентин Златев продаде
България на хазарите от Росатом и Кремъл

putinq.jpg
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

и аз щях д апиша за средната заплата, не е зле кво? 7-8 кой ти ги дава освен бат бойко :D
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Тя тая заплата е само за IT работници с опит в саденето на картофи. Ако притежавате и умения за отглеждане на домати и краставици заплатата автоматично скачала на 10 хиляди лева.
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Понеже тука стана въпрос за пакта Евро+, ето развитие по темата:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011...iia_e_protiv_purvata_direktiva_na_pakta_evro/

Кой квото ще да ми разправя, ама за мене това е първото българско правителство за последните години.

Viva la revolucion !!!
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Ако не влезе в сила познатият ни фактор "всяко чудо за три дни", най-вероятно, а съм склонен да вярвам, че наистина са се сепнали за "нашите фирми" ахахахахах :D
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Понеже тука стана въпрос за пакта Евро+, ето развитие по темата:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011...iia_e_protiv_purvata_direktiva_na_pakta_evro/

Кой квото ще да ми разправя, ама за мене това е първото българско правителство за последните години.

Viva la revolucion !!!

Агейнст ти направо ме кефиш - просто не мога да разбера ти ли се правиш на луд или нас ни хвана за канарчета
Значи преди един месец твоя кумир ББ отиде и подписа влизането на България в тази щуротия Евро+ без въобще да разбере за какво става въпрос и въпреки предупрежденията че това ни обвързва с унифициране на данъчната политика.
Сега един месец по късно като вече са се усетили какво са направили и се опитват да си забършат насрания гъз ти вече си горд от позицията им.
В момента забраняват разсроченото плащане на Гражданската отговорност след два месеца ще разберат каква простотия са направили и ще отменят и това решение и ти сигурно пак ще изпаднеш в екстаз от героизма на правителството което е въвело справедливост. Просто не мога да проумея верно ли сме толкова прост и късопаметен народ
 
От: Ситуацията е следната...

Здравейте!

Дойде време и за моят първи пост. Темата е важна и актуална.

Аз съм съгласен с тази равносметка. Тази равносметка се отнасяше и преди 10г., но човек когато е прав и здрав, и му се отдава възможност винаги ще успее. Труда и усилията в един момент се възнаграждават. Когато влагаш усилия, време, жертви в нещо, то после ти се отплаща в пари. За предприемач не се учи, то ти се отдава отвътре и го носиш в себе си.
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Пак се оплаквате и пак все някой друг е крив... Ама давали по 1 левче на статия - еми като си неграмотен и не знаеш как да се продаваш левче ще взимаш. Има хора, които за по-малко от $50 на 100 думи няма даже да си направят труда да отговорят на email-a. Ама заплатите били ниски - еми като се съгласявате да работите за толкова, толкова ще взимате. Вместо да се оплаквате, напуснете работно място, от което сте недоволни, правете иновации, създавайте работни места. Да, ама не е лесно нали? То не може по цяла нощ да висиш в дискотеките и баровете и после да искаш да си работоспособен. Нямали пари българите ... Клубовете са пълни и 99% от познатите ми не мислят за друго освен как да се напият и с коя да си легнат... Работят без осигуровки за жълти стотинки и без да вложат 1 лев в своето бъдеще живеейки буквално ден за ден. Иначе висшисти :D

А някой чувал ли е за the entrepreneur rollercoaster? Да работиш за себе си не е за всеки. Повечето хора мислят, че всичко става с едно кликване на мишката.

Споменаха се няколко сайта, Vbox и Zamunda. Аз лично Zamunda не посещавам от доста време - то бива бива досадни реклами, ама това вече е прекалено. Да вземат един-два урока от Piratebay. Vbox? Vbox никога не съм и посещавал поради простата причина, че Youtube върши чудесна работа и е в пъти по-функционален. Не мога да разбера едно - има толкова много възможности за монетизация на такъв трафик. Като не вървят нещата - сменете екипа, дайте шанс на младите хора с идеи. Няма значение дали изглеждат налудничави.

No moar QQ, put that lazy ass brain of yours to work!

Edit: Blinky много точно си го каза в долния пост. Едни мрънкат, че имало "криза" (в кавички защото според мен такова животно нЕма"), а други не търсят причини да се оплакват - те виждат възможности и в най-лошата ситуация.

Искам да дам един пример с мой бивш работодател преди 5-6 години. Става въпрос за компютърна зала на Headoff където бях отговорен за поддръжката на компютрите. Та, "шефката" ходеше по купони всяка вечер, но в същото време не влагаше нищо. Постепенно всичко замря, много преди да си отидат и други подобни зали. Принципно там можеха много пари да се изкарат чисто и просто зареди изграденото "community". А именно, че клиентите не идваха зареди игрите, кафетата или нещо друго, идваха зареди самите хора които посещават заведението. Това е типичен пример за Български бизнесмен и манталитет - пълно безхаберие. Чак му става жал на човек, там срещнах някои от най-добрите си приятели.
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: Viko
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Искам и аз да изразя мнение от това, което наблюдавам в ит сектора от известно време. А именно защо заплащането не е идея по-добро ли? Защото бизнесът тук се води от идиоти, за това. Няма да споменавам имена и да влизам в детайли, само примери, които ме карат да мисля, че доста хляб има да се яде тук, най-вече заради комлексарския манталитет.

Някой от вас тук би ли си купил последния iphone 5, като в същото време за сайт е дал не повече от 300 лева. А всички тук знаем какво представлява фирмен сайт за толкова пари. И при въпросът "какви клиенти гоните?", отговорът е "големи с много пари". Бах тази крива нива. Хем гониш големи клиенти, които да ти плащат големи суми, хем ти минаваш тънко и излеждаш еврин. Убийме, но тук логиката ми се губи нещо. Все едно да свалиш Николета Лозанова с Опел кафет 82-ра. :)

Или пък друг убавец мамин дето знам за този случай. Инвестира в супер смешна и нетаргетирана реклама насам-натам, като малките сайтове, на които реялно са потенциалните му клиенти, премебрехва, защото било по-престижно да е в големите. И този е за изтрезвителя.

А доста любим момент ми е как един бизнесмен-wanna-be кара subscriber-ите си да се мъчат с неква мурално-остаряла система, която даже няма административен панел, където хората да си управляват продукта, който са си закупили, а в същото време да отиде да изпие четирицигрена сума в Син Ситито. Тотален мозъчен тръст. Ако не вземе мерки, ще изгуби пазара.

Хубавото на тези примери е, че за тях е минус, а за истинските предприемачи - възможност. Пълно е с такива примери и за това ни е толкова псевдо икономиката. Минеш тънко тук, минеш тънко там, не дадеш пълната сума на третото място и резултата е на лице. И някой, който е научен да си плаща за всичко, защото това ще му донесе повече пари, ще е винаги по-напред. Това е законът на бизнеса. Всичко друго е вътрешно самозалъгване.
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

@Blinky - казваш, че хората не трябвало да минават тъкно (и си прав), но пък в БГ и не останаха много хора които да си плащат за всичко, или поне тези които са останали (или част от тях) мислят типично по Български а именно... "Леле по новините казват к'ва е криза... това се свива онова се свива. Я аз по добре да си кътам парите утре да има за ядене вместо да ги вкарам някъде и да ги загубя после... щото след това трудно ще ги изкарам пак".
В днешно време е наистина много трудно да започнеш нещо, защото държавата започва да се чуди как да ти вземе и малкото пари които си изкарал. И ще ти дам прост пример. Регистрираш фирма да кажем (а в същото време работиш на друго място и си осигурен), но пък това не е важно за държавата, щом си имал пари да регистрираш фирма, ще имаш пари да си внасяш още едни осигуровки...
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Така е. Но има го следното - едните си плащат и си правят бизнес, а другите мишоци все им е скъпо и когато дадат никакви пари за нещо, което реално им е нужно за бизнеса, то после се ядосвят, че не са постигнали ефекта на тези, които са си платили реялната сена и са дали сила финансова инжекция на бизнеса си. А какво ги енстреснало, на никой не му пука, да ти кажа честно. Щом вярват на телевизията, кофти за тях и бизнеса им.

Както бях преди време с бившия ми шеф, някакъв терикат го мувтеше за 50% отстъпка, защото било криза. Шефът ми стана каза, че го чакат клиенти, които не са в криза и му остави визитка, ако случайно размисли. Реално при такава отстъпка, ние за тази среща излизаше, че трябваше да си платим, че сме му дошли на крак. Беше грозно, защото и клиента знаеше, че щеше да ни е на загуба.
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Ами не е точно така за плащането. Или поне според мен разбира се. И този път ще ти дам себе си за пример. В моя проект съм вкарал да кажем над 10к лв. И колкото и да съм упорит и т.н, каква ми е гаранцията, че аз ще успея да си избия вложените пари за БГ пазара ? Хората мислят точно по този начин и от там идва: "Ама аз защо да ги дам тези 10к лева като мога да мина и със 1000лв. и да видя какво ще стане, пък ако тръгне тогава ще му мисля...
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Тези случаи с бизнес икономиите на пари в полза на дискотеки за шефовете са си повече от комични. Само дето има и случаи когато новопоявилите се предприемачи нямат достатъчно финансии и колкото и да се напъват няма от кой джоб да ги извадят. Тогава ако не могат да минат с тънка цена се мъчат някак с усилена работа да наваксат.
Тези дни събрах немалко поръчки за кратковременни работи на почти индийски цени, но като теглих чертата в края излизам на далавера заради бройката. Ако може да продаваш евтино (не на загуба чак) на повече клиенти и особено ако са стресирани от кризата (т.е. ако не са готови да плащат много), клиентите тръгват от конкуренцията към теб.
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Не. Аз друго имах в прдвид. Като ще получиш нещо на по ниска цена и то е същото. Давай, тка се прави. Но ако мислиш, че ще получиш едно и също качество на един и същ продукт или услуга с такава разлика - 10 000 и 1000. Не знам какво да ти кажа, честно. Просто не виждам икономическа логика тук.

Тук не говорим за отстъпки, алтернативи, намаление, договорки. Говорим, че за 1К ще получил един тип кола, а за 10К - друг. А ако някой не е сигурен, че ще успее, микроикономиката го е измислила и за него - нарича се продажба на труд. И ти имаш друго в предвид. При теб не лисва това да не си плащаш, при теб е по-скоро опипване на почвата или лек старт. Аз пиша тук за бизнес с нужди, който прави компромис с това за друга сметка. Това е тъпото тук.

Даването на добри цени си е плюс за всеки, ако може да си го позволи. И щом си на печалба, още по-добре. Но пак казвам, става дума за брутал тънкаж, който граничи с мизерия. Защото неплащането на "пълната" цена ще се върне обратно, като някой друг ви го направи и лошото, че ако му откажете, нещата ще забиксуват. Защото не може едни да минават тънко, други - не, и икономиката да върви добре. Все някой го яде някъде. Това е общата картинка.
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Да. На мен си ми казвали ще си намери много по-евтино отколкото на мен ми плаща, защо да продължава с мен : Аз им казвам, да за 5 лв. ще намериш студент, но и качеството ще е за толкова. освен всичко друго ще ти направи и батак и ще загазиш. това 2004 г.
 
От: Ситуацията е следната... или На какъв хал е ИТ браншът?

Не винаги това дали е студент или не е фактор, понякога дори би се справил по - добре :) !
 

Горе