Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

fena01

Active Member
Здравейте.

Искаме със моя съдружник (да го наречем съдружник) да си закупим сървър който да поддържаме в домашни условия. Иронията е там, че не сме подготвени от към информация и затова не бързаме. Първо реших тук да попитам, защото предполагам, че ще получа компетентни отговори
Та имам няколко въпроса, отговорите на който ще бъдат полезни и на други освен на нас.
Като за начало искам да питам дали в диапазона до към 500-600 лева можем да намерим нещо прилично. Целта на сървъра ще бъде да се използва за хостинг на сайтове, не много големи от към съдържание, но повечко като бройка да кажем до 20-30 (няма да продаваме пространство).

Какви операционни системи са подходящи за случая, и за какви пари става въпрос?Предполагам няма да има нищо безплатно, което да е прилично.

Интернет и захранване. Какъв интернет ще ми бъде нужен за поддръжката на сървър, като цяло гълта ли много ток (не знам дали не зависи от модела).

Книги който могат да ми бъдат полезни. Ако можете да ми препоръчате, книги за целта, книги със програмни езици който биха били полезни, и всякакви други книги по темата. Не знам почти нищо, и искам да се науча, затова, че не ме съдете.

Към каквото ме насочите, ще ми бъде от полза, било то литература, сайтове, цени и етц.

Благодаря предварително на всички отзовали се, и дано темата се понапълни за да е от полза и на други.

Поздрави Станислав.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

За съжаление самото заглавие обезсмисля по-обстойно обяснение и затова ще бъда кратък.
Сървъра в домашни условия ти гарантира НЕ сигурност. Това е, това трябва да знаеш, ако разбира се ще помещаваш в него сериозен проект.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

С този бюджет би било по-евтино и по-качествено да закупите VPS решение или риселърски акаунт. Ако много държите сървърът да си е ваш, поне използвайте колокейшън услуга.

Иначе това е цената на софтуера:
http://www.cpanel.net/products/cpanelwhm/pricing.html

Сървърът трябва да бъде с райд контролер и 2 диска, и за тези пари май няма да бъде нов.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Разбира се, че безплатно има и е доста по-добро от платеното. Linux!
До това каква конфигурация ще избереш, най-добре си сглоби в sky (.) bg като акцентираш на рамта, процесора и хард диска. Захранването е също важно, но на първо време ще те устрои и някой китайски боклук.
Успех!
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

нищо не разбирам от това, но тези видеа са ми интерсни - http://nau4i.me/jupgrade/index.php/2010-03-13-09-11-35
предполагам и на теб :) на бг са
не се отказвай, началото винаги и е трудно

CentOS - една от най-използваните, но трябва много четене, иначе няма да стане :)
виж и това - http://www.kvantservice.com/Sarvari/used/index.html
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Дам, мерси ще ги разгледам.
Трябва повече да се натисна със англииския, че явно няма да стане работата без да го знам добре.
Може наистина като за начало да започна със сървър от стар компютър да навлезем малко по-малко в нещата. Да понауча повече за хардуера като цяло, и да имам някаква подготовка преди да пристъпя към по-сериозно нещо.
Ще съм благодарен ако ми препоръчате и други клипове, може и на англ, или статии който да ми свършат работа.
По-горе написахте за линукс, ако може и някаква информация за него?
Намерих тази статия, ще ми свърши ли работа?
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Все пак си мисля, че е по-добре да се спреш на хостинг в някоя наша компания - дори и споделен. Щом имаш желание да вдигнеш 20-30 сайта - съсредоточи се върху създаването им, остави изучаването на сървърите в подробности за по-късен етап.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Не знам защо плашите толкова много човека като от написаното на повечето от вас става ясно, че дори не сте правили опит за домашен сървър (т.е. говорене наизуст и повторение на сплашванията на хостинг компаниите). Домашният сървър за обикновенни сайтове (т.е. такива, които не изискват свръх ресурси) е перфектно и дори евтино решение с умерена сигурност. Предимството на домашният сървър пред този в колоцентър е директният ти достъп до машината. Ако е само за обикновени сайтове, дори и машина от преди 5-6 години ще ти свърши работа (Processor 1+GHz & 512+MB RAM). За домашен сървър задължително се препоръчва закупуване на UPS. Предвид вашия бюджет това няма как да стане. Във вашия случай е достатъчно да си вземете дънна платка, която поддържа самопускане при пускане на ток (т.е. без нужда някой да натиска бутона за включване). Това е за в случай спиране на ток (ако имате този лош късмет). Вързването на RAID на харддискове във вашите условия е излишно изсилване, което може да доведе до допълнителни затруднения впоследствие. За 20-30 сайта не е нужна свръх скорост на писане и четне от страна на харддисковете (ето защо не е нужно RAID връзване). Ако ще се развивате в домашни условия е добре да се насочите към класически Home PC хардуер, а не към RACK. Части за първото по-лесно се намират (много важно при ограничен бюджет).
Много важна стъпка е избирането на интернет доставчика. Не се подлъгвайте по обяви за огромни скорости, тъй като тези числа дето ги показват в повечето случаи са само максималните и то само за входящ трафик за от сървъри разположени в BG Peer зоната. Ако сайтовете са не само с българска насоченост, трябва да се тества (със speedtest.net) линията към различни точки от света. Най-често към Северна Америка линията е в пъти по-слаба от обявеното, а към Южна Америка и Австралия съвсем е надолу. Е, точността на тези данни зависи от самият интернет доставчик и точно затова трябва да се направят тестове. Голям недостатък на домашният интернет във връзка с домашен сървър е това, че интернет доставчиците за домашни потребители яко режат изходящия трафик (т.е. много по-бавен е), а точно той е най-нужен за един web сървър.
За операционна система в 99% от случаите трябва да се избира Linux (повечето дистрибуции са free). Най-голямото набутване ще е с MS сървър, тъй като хем щe се набуташ яко с парите, хем ще си имаш ядове. За сървъри най-предпочитана Linux дистрибуция доколкото знам е Debian. Не знам защо толкова много харесват CentOS, но аз лично съм анти-фен. Аз ползвам Gentoo както за сървър, така и за домашен/работен компютър. Тази дистрибуция не бих я препоръчал на начинаещи, така че се връщаме към Debian.

Ако има нещо по-конкретно, питай.
 
от година+ съм с 'домашен сървър'
без ups, без нищо...
взех го от Изотсевиз, сега нямат, беше 180лв
2,8GHz, 1GB ram ecc unbuffered, 200 Hard
то е полу-сървър.
Като спре тока, като дойде се пуска сам.

За нет съм ръгнал на Мтел оптиката, която беше промоционална в Пловдив.

Напълно ми задоволява нуждите (за сега)
вчера се е реснал, а имах почти 100 дни uptime :)
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Благодаря ви за отговорите.
Unwise на няколко други места го видях Debian, и там казват хубави работи за него, значи към него ще се насоча.
Но като за начало искам да питам за хардуер. Какво ще ми препоръчате? Говоря конкретни компоненти.
Дали някой компютър на старо ще ми свърши работа, или да си го сглобявам част по част?
 
Много се чудих дали да се включвам в темата и накрая реших да драсна ред - два.

Само като чуя домашен сървър и се изприщвам. Ако става дума да си хостваш един личен блог, докато си разучаваш линукса - разбираемо, ама всичко останало за мен е просто смешно.

Първо с инвестиция от 600 лева не можеш да купиш дори свестен настолен компютър, камо ли сървърно оборудване. Второ - при желание за хостване на 20-30 проекта и средно 200 човека дневно при 5 ппв, почти всяка машинка втора употреба ще окапе.

Unwise не разбрах какво имаш предвид под свръх ресурси?

Пак по темата - инвестицията също така е нерентабилна. За 1 година с този бюджет можеш да си наемеш доста свестен впс с двойно по-добри хардуерни параметри от евентуалната машина. През това време ще можеш да разчиташ на много по-качествен хардуер, а и на много по-добри ресурси от това което ще ти предостави "сървъра". А при все, че за една година от тези 30 проекта, поне един ще ти се развие като хората, ще трябва да търсиш заместник на сървъра, който вече няма да ти достига, а няма да можеш да го продадеш дори.

Като стана дума за ъптайм :)
Код:
[root@vps ~]# uptime
 01:41:03 up 202 days, 10:46,  1 user,  load average: 0.13, 0.14, 0.15
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Аз лично ползвам вече яко остарели машини и проблем не виждам, а ги товаря немалко при нужда.
А за 600лв смятам, че може да се купи свестен комп. Почти всеки свестен комп може да стане свестен сървър. Щом човекът има точно такава финансова възможност, то и да му предлагаме решения за повече пари няма да има голяма полза, а само ще си чешем езиците.

За ktomov:
Под "свръх ресурси" имам предвид LAMP разширения към сайтовете. Става въпрос за пускане на тежки скриптове в background най-често с cron. Прекодирането на видеа и обработка на графика са много натоварващи процеси. Ако сайтът ти например е за създаване на много thumbnail-ове наведнъж или да тегли видеа от видео сайтове и да ги прекодира в удобен за клиента видео формат, това яко дърпа ресурси (ползвах една джаджа базирана на WebKit за thumb-овете, а за мултимедия си ползвам ffmpeg). Ако е просто сайт от тип блог, каталог някакъв или енциклопедичен, информационен/новинарски, афилейт, то ресурсите за подръжката на такъв вид сайтове са толкова скромни, че дори и с процесор под 1Ghz може да се оправиш (все още има възлови сървъри с такъв хардуер).

Относно рентабилността:
Напълно несъгласен съм с написаното от ktomov. Ако си закупиш хардуера, той е твой, а не нает за време и може да го ползваш поне 5-10 години (зависи от амортизацията). За подръжка на web сайт домашният интернет е много удобен, тъй като на моменти може да се реализира голям трафик (това за случаи на моментно натоварване), а в останалото време линията е по-свободна. Ако плащаш гарантирана линия, тази голяма част от линията, която рядко ползваш, ще я плащаш като за постоянно натоварена (т.е. набутваш се яко). Вариантът с гарантирана линия е удобен само за хостинг компаниите, тъй като те се грижат за много сайтове и от това си избиват парите. Съвременният домашен нет (не говоря за боклучавите интернет доставчици) е достатъчен за подръжка на достатъчно сайта, които да функционират нормално. Линията ще ти излезе максимум 50лв/месец ако искаш много силна линия, но стандартно е между 20-30лв/месец. Дори може да се окаже под 20лв/месец в някои части от България. Това определено е символичен месечен разход, който лесно можеш да си го извадиш от джоба дори да не реализираш печалби. Това ти дава възможност за по-плавен старт на проектите и в случай на неуспех не се набутваш чак толкова.
Ако толкова те притеснява линията, може да си я сметнеш като вземеш средния размер на страниците и максималния допустим брой хора набиращи едновременно страници (това е в пъти по-малко от понятието "уникални посетители").
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Унвизе сигурно има случаи в които е оправдано да ползваш домашен сървър но това едва ли се отнася за общият случай.

В момента ползвам реселърски план с доколкото си спомням с 50гб диск и 1000гб бандуич за 50лв на месец - Това са горе долу парите които трябва да плати за прилична връзка и още в този момент се обезсмисля каквото и да е продължение на спора

Даже няма нужда да смятаме колко още ток на месец ще му гори сървъра как ще го охлажда лятото и как ще спи нощно време щото вероятно ще е в стаята която спи и тн.

Вместо да забива тези пари в комп дето ще го мъчи да става сървър по добре да си плати някакъв евтин хостинг план и да почне да си развива сайтовете даже ще му останат пари за домейните и за някоя и друга услуга да си плати - След една година тези пари няма да ги има но срещу тях ще има 30 сайта и ако ти я 30 сайта не изкарват достатъчно пари да си плати хостинга за следващата година по добре да удря кепенците докато е време - тамън ще има и една щайга по малко дето да се чуди къде да я дене

Единствено виждам смисъл да прави подобно нещо ако е решил да става специалист като Томов и иска да натрупа опит и знания в домашни условия за да може след това да започне работа в някоя фирма - но да поддържаш сървър за уеб проекти в домашни условия е само за ентусиасти дето обичат всичко сами да си правят и да си мислят че са на далавера.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Aми честно казано, искам да натрупам опит във тази сфера. Искам да разуча самото действие на сървърите и мрежите, а не толкова да хостна 5-10-20 сайта.
Да, мога да намеря 35-40 лева за хостинг на годиниа, но няма как да извадя и да дам 1000 лева за CISCO или други курсове по сървърни и мрежови технологии както направи един познат.
Не искам да обръщаме темата във спор, нека по-скоро да обогатим със информация.
Нека се върнем на нужния хардуер, нека ако може да дадете по-подробни описания.
Нека обсъдим варианта за закупуване на компютър втора ръка, и с времето да се подменят частите към по-добри?
 
Re: От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Почти всеки свестен комп може да стане свестен сървър.

Ей тук ме изгуби :) Да сравняваш сървърна апаратура с тая която е предназначена да си отваряш таблиците и документите е меко казано смешно.

Не съм тръгнал да предлагам решения за повече пари, а казвам, че това неговото не е решение.

LAMP разширения към сайтовете?! Това яде ли се? До колкото си спомням LAMP идва от Linux, Apache, Mysql и PHP - иначе казано пакета от всичко нужно (почти) да си подкараш сайта.

Толкова скромни казваш били ресурсите за прости новинарски и блогове. Добрем - сложи 30 сайта на една толкова скромна машина с 1 гхц и намери по 200 човека да влизат в тях да видим колко пъти дневно клиентите ще получават 503 грешка.

Аз пък съм несъгласен с теб. Зависи от амортизацията? Аз бих казал, че зависи от трафика. Точно с покупката на собствен хардуер в самото начало можеш сам да си сложиш въжето заради следните причини:
1) Сайтовете ти пожънват страхотен успех и техниката ти придобива архаичен вид - т.е. е толкова слаба и практически неизползваема
2) Сайтовете са ти гола вода и само си налял едни пари за нещо си там.

И мантата като започна, дай да направим една сметка да видим кое е рентабилно и кое не.
1) 600 лева еднократна инвестиция за "сървър"
2) 12 месеца по 20 лева за интернет = 240 лева
3) Да речем, че са му набутали някакво 300 ватово захранване и за месец изхарчи 200 киловата ток Х 0.089 лева = 17.80 лв х 12 месеца = 213.60 лева

До тук - само за година разходите ти са 1053.60 и като го разделиш на 12 месеца ти излиза по 87.8 лева. Да имаш хардуера, но не не ти излиза по-евтино.

И чакай, не свършвам до тук. Не знам при вас дали се случва, ама при нас кипят ремонтни дейности - Габрово искат хубав град да го правят. От това лошо няма, ама има като ти спрат тока за час-два, че виждаш ли трябвало да пуснат ново трасе с кабелаци.

И това не е всичко. Стария хардуер си беше качествен, но новият не е. В рамките на 3 години смених 2 дънни патки (асус от не евтините) заради издути кондензатори - компютъра ми работи денонощно. Та към горните разходи да включваме ли по едно дъно от 200 лева на всяка година и половина-две?

Малка добавка не толкова до темата - това "пестене" ми звучи, като това де ме кара един хубавец да му правя. Купил си сървър за 1500 лева, а ме кара да му правя впс (само един), който да ползва ресурсите за да можел да ползва VPS оптимизираната версия на cpanel за да спести там някакви 10тина долара месечно. Няма да ви казвам как му се изсмях.
 
Re: От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Aми честно казано, искам да натрупам опит във тази сфера. Искам да разуча самото действие на сървърите и мрежите, а не толкова да хостна 5-10-20 сайта.
Да, мога да намеря 35-40 лева за хостинг на годиниа, но няма как да извадя и да дам 1000 лева за CISCO или други курсове по сървърни и мрежови технологии както направи един познат.
Не искам да обръщаме темата във спор, нека по-скоро да обогатим със информация.
Нека се върнем на нужния хардуер, нека ако може да дадете по-подробни описания.
Нека обсъдим варианта за закупуване на компютър втора ръка, и с времето да се подменят частите към по-добри?

За това не ти трябва да купуваш хардуер, който дори няма да знаеш как да ползваш.

Теглиш си virtualbox, правиш си 1 виртуална машина на която и инсталираш някоя линукс дистрибуция и четеш.
Нужният хардуер няма как да го определиш без да си сигурен какво натоварване ще трябва да понася.

А при днешното развитие на техниката - варианта с компютър втора ръка е просто смешен. Всяка година излизат нови процесори, а с тях и различни сокети (гнездата в които пасват процесорите). Нови стандарти за хард дисковете, нови такива за рам паметта. Ъпгрейд на машина е почти невъзможен, да не кажа глупав. Първо, че за да смениш процесор ще трябва да сменяш и дъно, а пък като смениш дъното ще се окаже, че не поддържа рамта ти и се почва едно ходене по мъките. Да не говоря, че дори да има нещо по-добро от това с което разполагаш, практически ще се видиш в чудо докато го откриеш, а и най-вероятно ще бъде на такава цена, каквато хардуер с двойно по-добри параметри, който не се поддържа от сегашната ти машина.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Твърде много икономически приказки в една педагогическа тема.
fena01 иска да се учи. Е, няма по-добър начин, дори и да кихне 1000 лв за курс на CISCO, от пътя, който е избрал. Така, като го чета, е на вие и с хардуера, и със софтуера. Ще научи и едното, и другото. Същевременно, ще-неще, и английския. Поне компютърния английски. Без английски в мрежовата област трудно ще се справи.
В неговото начинание единствено ме притеснява това, че малко "на готово" търси информация. И едва ли не някой да му препоръча конкретна конфигурация и конкретен софтуер. Смятам, че е чел твърде малко по въпроса. Ако бе чел повече, щеше да задава по-други въпроси.
На старо се намират и сървърни машини. Мой приятел си купи сървърна машина с три RAID диска и 4 процесорни гнезда (един наличен процесор на 1 ГХц) за 60 лв. Често с някои липси, но за сметка на това безбожно ефтини. Липсите се търсят и се попълват. Понякога наистина на неприлична цена, но така е с някои неща.
Разликата между завършил курс на CISCO и реализирал собствен домашен сървър е в практическия опит. Освен в притежаването на документ от CISCO. Но с документа може да се сдобие по-късно, когато "захлеби". А практическия опит не може да вземе от никъде.
Така че подкрепям напълно Unwise. Четене и човъркане му е майката!

Какво мислите за Windows Server 2003 ?
Удобен ли е за ползване? За какви цени става дума?
Мисля, че не си чел достатъчно дори тук!

Чака те голямо четене, ако наистина искаш да придобиеш знания.
От мен успех! :|
И демонстрирай малко повече самочувствие. Малко повече никога не вреди. ;)
 

Горе