Трагедията във Варна

От: Трагедията във Варна

Ей така ги сметнах: 600 000 смс-а за 2 дена, общо 5% = 30 000, значи 15 000 лв. на ден.

Това ще е вярно ако всеки ден се събират по 600 к смс-а.
Трябва да знаеш, че месечно се събират средно по около 40-60к смс-а (когато няма такава извънредна/голяма кампания) - сметни колко са 5%, разпредели ги на всички които получават по половин, един-два процента. И няма да получиш 15к на ден :wink:

Ти си като ония виц за статистиката.

Общо двама човека. Единия получава 3000 лв заплата, другия 100 лв.
Значи средната заплата е 1550. Което е супер :lol:

Да. Като във всеки посредническо-мишкарски бизнес, и в тоя си раздуват разходите.
Не им вЕрвам! Това е.

Аз ти показвам реални цифри. Не знам колко са надути.
Направи един такава компания и не надувай цените...аман!
даже може да работиш без пари :shock:
 
От: Трагедията във Варна

Почти всички населени места по света са създадени близо до водоизточници, заради самите... водоизточници.
Виж правилното им ползване и поддръжка е друг въпрос.

А ако са прави еколозите за последствията от глобалното затопляне, това тия дни не е нищо.
Чакат ни страшни потопи по тия ширини в близките петдесет хиляди години.
 
От: Трагедията във Варна

Това ще е вярно ако всеки ден се събират по 600 к смс-а.
Трябва да знаеш, че месечно се събират средно по около 40-60к смс-а (когато няма такава извънредна/голяма кампания) - сметни колко са 5%, разпредели ги на всички които получават по половин, един-два процента. И няма да получиш 15к на ден :wink:

Ти си като ония виц за статистиката.





Аз ти показвам реални цифри. Не знам колко са надути.
Направи един такава компания и не надувай цените...аман!
даже може да работиш без пари :shock:

Предложи на учителя ти по математика да се обеси, хвърли си дипломата за основно образование, и гласувай за образователен ценз при избори.

И аз ти показвам реални цифри, ама хич не ти и трябва да ги гледаш, не можеш да ги проумееш.

А, и мишкарски бизнес със нещастието на хората не правя.
 
От: Трагедията във Варна

Ти казваш едва ли не, че прибират всеки ден по 15 бона.
Тези 5 (до 10) % са формирани на база досегашните кампании. Както ти казах - събират се средно по 60к смс-а месечно.
Ако всеки месец се събираха по 600к, процента щеше да бъде друг.

Партниращите организации формират ли печалба?
Участващите организации и компании не формират печалба.

Какво включват разходите по проекта?

DMS е дългосрочна услуга и нито един от партньорите не печели от участието си в проекта. Има три типа разходи, свързани с осъществяването на проекта:
Административни;
Разходи по популяризиране на DMS;
Техническа поддръжка.

Какво включват разходите по популяризиране на DMS?

Поддръжка на Интернет портала на DMS.
Изготвяне и разпространение на рекламни материали, които обясняват механизма на DMS и предоставят информация на дарителите за активните кампании.
Осигуряване на консултация от специалисти за популяризирането на кампаниите.
Обучения по комуникация и провеждане на благотворителни кампании за организациите, които участвуват с кампании в DMS.

Какво включват разходите по техническа поддръжка на DMS?

Поддръжка на SMS номера.
Изготвяне на подробни отчети за финансовите постъпления.
Банкови такси.

Какво включват административните разходи по проекта?

Подкрепа за кандидатстващите кампании в подготовката на документи и план за популяризиране.
Проверка на кандидатурите на кампаниите на организации и физически лица.
Проверка на отчетите за изразходени средства на кампаниите и публикуването им на Интернет портала на проекта.
 
От: Трагедията във Варна

www.forthenature.org
Трагедията по морето е ужасно бедствие – ще се поучим ли най-сетне от грешките?

За няколко часа живота на хиляди семейства, обикновени хора, се превръща в трагедия заради поройните дъждове. И трагедията не се случва някъде далеч, в „забравено от бога място”, в голям областен град, в курортни селища по Черноморието … Съпричастни сме към мъката на хората, изгубили близките си, домовете си, имуществото си. Техният живот никога няма да е същият! А нашият?
Всяка година има поройни дъждове и бури и за съжаление бедствието, сполетяло ни по Черноморието не е първо по рода си. Миналата година бурите отнесоха морските плажове, преди години пак поради поройните дъждове се активираха свлачищата при Златни пясъци и Балчик. Тогава също имаше значителни щети, дори жертви. Независимо от дебатите тогава и активизирането на институциите, урокът бе забравен – не спряха строежите в свлачищните райони, не бяха взети дългосрочни мерки. Каква е причината днес трагедията да се повтори с още по-трагични последствия, почти в сърцето на Варна?
Ние сме категорични че причината е в лошото управление на територията в продължение на години, както и подценяването на ролята на природата в качеството на човешкия живот. Единственото дере, по което водата от хълмовете над квартал Аспарухово може да достигне по морето е застроено и накрая превърнато в улица, която е единствения подход на водата до морето. Част от постройките може би са незаконни, но останалата част, включително и улицата най-вероятно по документи са напълно законни. Държавни служител и експерти са подписали документи, с които разрешават тези строителства, включват ги в устройствения план на града, като вероятно гарантират че „няма да има въздействия за околната среда или здравето на хората”. Със сигурност за голямата чест от строителството е преценено, че няма да има въздействия върху околната среда, включително здравето на хората. Горите по склоновете на хълма са изсечени до голяма степен – дали законно или не, може би ще се разбере. Според институциите вероятно сечите също е в реда на нещата. Така макар да няма язовир и язовирна стена, върху която може да се хвърли цялата вина, резултатите обаче са ужасяващи – при липса на естествен буфер, които да поеме водата, както и липсата на естествен път по който водата да достигне безопасно морето, водната стихия помита всичко по пътя си - автомобили, къщи, хора…
Обикновено природозощитните организации са обвинявани, че прекалено много мислят за природата, а не за хората. Но на практика мисълта и действията ни за опазване на природата винаги е свързана тясно с добруването и благоденствието на хората. Според нас основните проблеми довеждащи редовно до трагедиите, свързани с наводнения са:
1. Застрояване в деретата и заливните тераси на реките, които естествено се пълнят с вода при дъждове; Деретата са естествените „отводнителни системи” на даден район именно в случаи на обилни валежи. Реките са тези които поемат водните количества. Това се естествените им функции в природата
2. Запълване на дерета с цел изграждане на пътища или друго застрояване или поради изхвърляне на отпадъци.
3. Коригиране на реките и поставянето им в бетонови корита. Корекциите унищожават естествените места където реките се разливат и се забавят водните течения; Липсата на такива места води до образуването на високи водни стълбове със значителна сила, поради това че пътят на водата е изкуствено изправен.
4. Изсичане на крайречната горска и храстова растителност, която стабилизира речните брегове, с цел „прочистване на речното корито”. Когато вместо да се чисти самото речно корито от паднали дървета и отпадъци, се оголват речните брегове, то водната ерозия и възможностите на реките да излязат от коритото си и да разрушат околните терени се увеличават
5. Застрояване в свлачищни райони
6. Масови сечи на горите в планинските райони, включително сечи на гори по стръмни склонове. Горите са естествен водозадържащ фактор, който при това не води до опасност от „разкъсване на диги”. При сечите на горите обаче нищо не може да защити оголените почви от водните стихии и водата отнася всичко със себе си
7. Изграждане на язовири, които в последствие не се поддържат правилно.
8. Игнориране на необходимостта от запазени естествени природни комплекси, които да осигуряват природата да функционира нормално и да ни осигурява защита от природните бедствия. В Устройствените планове и чрез процедурите по ОВОС и ЕО се стреми постигането на максимално застрояване и неглежиране на екологичните функции на екосистемите и услугите които ни предоставят.
Резултатът е болезнен за всички. Загубите обикновено са за хора които нямат никаква вина за коя да е от горните действия. Но може би с мълчанието и бездействието на всички, както и с неразбирането колко е важна природата за нас, ние позволяваме горните действия да се случват и да и причиняваме такива трагедии. Ще продължим ли да грешим!?
 
От: Трагедията във Варна

Мецду Първомайци, и Първомай, има огромна разлика мислехте за сериозно мислещ мъж......

:-o
Зелено-оранжеви зайци на раета ли виждаш? Или сини коне?

Вземи спален чувал и палатка, нож и кат бельо и фани пътищата. Стани хипи. Имаш нужда от една година небе над теб денонощно. Сега е лято - все ще намериш пътьом работа за хляба.
Забрави какво е това телефон, компютър и интернет.

Какъв Първомай ти се привидя от снимката?
Че и обвинение ми пращаш?!
 
От: Трагедията във Варна

Като гледам постовете на унито от последните 6 часа, явно е запил рано и говори само глупости, псувни и обиди (чак ми става тъпо, че съм говорил нормално с него)
Днес към 21ч минах през ул.Бачо Киро и видях една кола с тръгващи доброволци за Варна! Поклон! Само да имах възможност и аз бих тръгнал....
Ще помоля всички, които не смятат да помогнат да подминат и темата, благодаря!
 
От: Трагедията във Варна

От първо лице:
Радвам се, че видях доста познати днес в Аспарухово. Нямаше голяма организираност въпреки присъствието на многото PR появили се - от Неделчо Михайлов, през Кристалина, та и обратно до Иван Петров. Трагедията там е голяма в материално отношение и едва ли тази публикация или репортажите от телевизията могат да ви помогнат да го разберете. Десетки семейства са останали без автомобилите си, а стотици са с наводнени и пълни с кал и тиня приземни етажи, мази и гаражи. Не се виждаха нито военна техника, нито военни, затвърждавайки мнението, че са просто един тумор. Жандармерията е ясно, че задълженията й се изчерпват с биенето на протестиращи и за работа не трябва да ги търсим. Имаше обаче групи затворници впрегнати да помагат.
Ако случайно решите да отделите от времето си да помогнете може да отидете УТРЕ(НЕДЕЛЯ)към 11 пред кметството и да потърсите някой да ви даде насоки, лопата и ботуши(последните две не са сигурни). Най-голяма е нуждата от хора на терен, а не смс-и или дрехи. Храната също би била добре приета.
Благодарности за подкрепата на доброволчеството към Хепи, Събуей, Ла пастариа, а вероятно и други.


10502367_783522058348996_8233998873498448115_n.jpg
 
От: Трагедията във Варна

Нали не очаквате военните да ринат кал по улиците?

Освен това се включват само когато им е поискана помощ. Вчера примерно са евакуирали близо 2000 човека от някакъв курорт. Доста са извозени с хеликоптер.

каква техника искаш да има по улиците на Аспарухово? танкове?
парите са малко, освен това не се инвестира в нова техника.

За извозването на калта да се грижи общината и частните фирми.

За ежегодните пожари да не говорим. Без тяхна помощ, едва ли бихме се справили сами.

Всеки който пише по този начин за армията е..айде да не го описвам, но не разбирам как може да очакваш всеки ден армията да има работа.
Та това е армия, не чистачи...
те са на терен докато има опасност за населението..след това си тръгват..защо да се занимават с почистване?
 
От: Трагедията във Варна

А доброволците (лекари, инженери, архитекти, адвокати) чистачи ли са? Хайде стига глупости!
 
От: Трагедията във Варна

Не, те са доброволци и го правят извън работно време. Между доброволците може да има и военни :shock:
Но да мрънкаш, че по улицата в момента нямало военни...?

първо откъде знаеш, че няма?
 
От: Трагедията във Варна

Намираш ли разлика в реакциите при подобни кризисни ситуаци тук и в Германия?

Вече втори ден съм тук – в "Аспарухово" и не виждам нито много полицаи, нито много пожарникари, които да помагат на хората. В германия държавата е пряко ангажирана в подобни ситуации, в смисъл – можеш да видиш институциите й на улицата. Тук не е така – разбрах, че през първата най-тежка нощ пожарната е била тук, вчера не видях никого, днес се виждат туктаме, но не са достатъчни!

Аз лично не виждам смисъл армията и жандармерията да седят по поделенията при такава трагедия!
То и армия да беше.....
 
От: Трагедията във Варна

Армията участва навсякъде където има нужда. Ние нямаме самолет за гасене на пожарите, а се използват военните хеликоптери. Те са на линия всяка година.

Понеже не се воюва постоянно, те се включват в защита на населението главно със специалисти и техника (не разбирам как може да помогне жандармерията - те имат само щитове).

Имаше натрупани много автомобили, които на една тясна улица бяха образували нещо като бент. Военноморските сили заедно с "Гражданска защита" извикаха войници от Военноморската база и почти на ръка изчистихме натрупания материал, тъй като водата започна да си пробива път под този бент", разказа Папазов.

Днес (22.06) във възстановителните дейности се включват 100 доброволци от Военноморското училище и 80 военнослужещи. Всички доброволци получават маски, тъй като количеството на праховите частици във въздуха нараства.

Военнослужещи от военно формирование 28 770-Балчик от състава на ВВС, от Пункта за базиране Варна и от военно формирование 44 320 Сенокос от състава на Военноморските сили се включиха в действията за евакуация на туристи в курортен комплекс „Албена”. С тяхна помощ от хотел „Гергана“ са изведени на безопасно място 70 туристи.

По-рано днес екипажите извършиха евакуация по въздуха на един човек, който се е намирал върху фургон сред придошлата вода

Kурсанти и офицери от Националния военен университет "Васил Левски" с товарен камион ЗИЛ-131 са участвали в евакуацията на хора в с. Дебелец, област Велико Търново.

От военното формирование 32 140 от ВМС с автомобил УАЗ-469 са съдействали при евакуацията на хора от наводнения квартал "Аспарухово" във Варна.

Екипажите на двата хеликоптера „Кугър“ от състава на Военновъздушните сили евакуираха по въздуха днес, 20 юни, 93-ма чуждестранни туристи, които са били на посещение в района край село Прилеп, област Добрич.

В действията по подпомагане на евакуацията са се включили военнослужещи с 2 машини ЗИЛ-131 от военното формирование 38 010.

Военнослужещи от формированието 32 140 във Варна с автомобил УАЗ-469 оказват съдействие при отводняването на Военноморската болница.

Моторен катер извършва оглед на Канал 1 "Море-езеро".

Снощи преди полунощ по искане на МВР самолет C-27J "Спартан" от военното формирование 24 900 (Враждебна) е транспортирал от София до Варна служители на министерството във връзка с усложнената обстановка в града.

Три групи от военнослужещи участват в евакуацията на хора и в квартал "Асенова махала" във Велико Търново.

В действията в помощ на населението се включиха и шестима водолази с лодка тип „Зодиак” от военно формирование 22 580.

Всички модули и екипи на Министерство на отбраната са в готовност и ако постъпят искания от съответните кризисни центрове на общини или на области, те ще бъдат задействани.
 
Последно редактирано:
От: Трагедията във Варна

Явно имаш роднина военен и си знаеш своето.
Цитирай още как са съдействали при евакуация с цяла една УАЗ-ка.

Един от хората, откъснати от света в едно от двете села, разказа, че всъщност евакуация в Прилеп няма. Военните хеликоптери "Кугър" на МО просто докарвали евакуирани туристи от Албена в етнографския комплекс "Чифлика Чукурово", който се намира в село Прилеп
 
От: От: Трагедията във Варна

Не съжалявай, за разговор с мен, с мен можеш да си говориш нормално винаги, защото си нормален човек. Иначе прав си бях пил, но има няколко господа тук които умеят много добре да провокират агресия.
Извинявам, се , ако съм обидил някой, но ми е писнало от глупостите на бурнхикс и нортрана. И ти си от герб, и ромбеца и още много хора, но защо със вас се разбираме, а те освен да плюят друго не правят.
Сори, ама не съм нито комунист, нито червен боклук (освен, ако не става въпрос за ЦСКА), и ми е малко трудно да приемам това плюене, приеми същото и за ремайнд, и той се ефектира от това.
Да си ме чувал или него да си чувал, да цикли примерно срещу вискяр? Не искам да споря с теб, кефиш си ме нищо, че си от герб, и приятелката ми е от герб, ако става на въпрос.
Като гледам постовете на унито от последните 6 часа, явно е запил рано и говори само глупости, псувни и обиди (чак ми става тъпо, че съм говорил нормално с него)
Днес към 21ч минах през ул.Бачо Киро и видях една кола с тръгващи доброволци за Варна! Поклон! Само да имах възможност и аз бих тръгнал....
Ще помоля всички, които не смятат да помогнат да подминат и темата, благодаря!
 
От: Трагедията във Варна

Никъде не съм написал, че има евакуирани OT с. Прилеп.

Става ясно, че 93-ма туристи са спасени - но те били някъде около селото, а не В него.

Ето какво пише в сайта на министерството:
Хеликоптери „Кугър“ извършват евакуация по въздуха на бедстващи хора в района на село Прилеп, област Добрич

Дори да има разминаване - възможно е. Информацията докато мине през всички точки и стигне до медиите може да се изкриви. Но едно е ясно - в сайта на МО никъде НE пише, че са евакуирали жители на с. Прилеп.
Аз такъв цитат не съм дал в по-горния пост.

ето и твоята "новина" - http://www.dnevnik.bg/live/chitatel...lski_dnevnik_evakuirat_li_hora_v_selo_prilep/
същото го пише и там, но не са обърнали внимание, че пише: "РАЙОНА" а не "В"

Хората които казва: "за какво ни е армия", просто не мислят с горните си глави. Този тип мислене е типичен за мангалите които мисля (доколкото са в състояние..даже не може да се нарече мисловен процес, а по-скоро инстинкт).
Та техния мисловен процес останал на нивото от бронзовата епоха се изразява в това да има ядене на масата за ДНЕС (а утре ще го мислим). Да се натъпчат и нищо повече.

Това мисля, че е човека който се е намирал във фургон сред придошлата вода:

i340991.jpg


i340995.jpg
 
От: Трагедията във Варна

И ти си от герб, и ромбеца и още много хора..
Абе аз не съм от герб, ами просто съм ги обявил за по-малкото зло. Ама както и да е, темата е за друго.
Оправянето на инфраструктурата е далеч по-важно от даренията в стил "След дъжд - качулка".

Прави ми впечатление, че поне за София, откакто герб са на власт видимо се работи. Вчера се загледах и се замислих, че от известно време правят нещо, което докато не ти дойде до главата, няма и да се сетиш за него. Пожарните кранове на всеки ъгъл.
Метрото също бая напредна и в някои случаи ми е много удобно.

Изобщо не ги хваля, защото има още много да се прави.

Та мисълта ми е, вместо разни главни архитекти да взимат такси и подкупи от разрешения за строеж на поредния хотел или бизнес сграда, да си седнат на гъзовете и да решат проблемите с каналите. И не само във Варна, Добрич и други големи градове, ами навсякъде където е нужно.
 
От: Трагедията във Варна

Да, ама няма кой братле, не , че няма как, просто няма кой.
Абе аз не съм от герб, ами просто съм ги обявил за по-малкото зло. Ама както и да е, темата е за друго.
Оправянето на инфраструктурата е далеч по-важно от даренията в стил "След дъжд - качулка".

Прави ми впечатление, че поне за София, откакто герб са на власт видимо се работи. Вчера се загледах и се замислих, че от известно време правят нещо, което докато не ти дойде до главата, няма и да се сетиш за него. Пожарните кранове на всеки ъгъл.
Метрото също бая напредна и в някои случаи ми е много удобно.

Изобщо не ги хваля, защото има още много да се прави.

Та мисълта ми е, вместо разни главни архитекти да взимат такси и подкупи от разрешения за строеж на поредния хотел или бизнес сграда, да си седнат на гъзовете и да решат проблемите с каналите. И не само във Варна, Добрич и други големи градове, ами навсякъде където е нужно.
 
От: Трагедията във Варна

Да, ама няма кой братле, не , че няма как, просто няма кой.

Еми щото в България така се прави.
Чака се някой идиот да сгази дете, за да затворят улица, чака се малко дъжд да издави десетки, за да се погрижат за каналите, чакат някой път или мост да пропадне, за да го ремонтират,и т.н. Все пари нямало...
Ама като има пари, пак нищо не правят, ако не ги "усвояват" техни хора.
 

Горе