Взстановяване на Българските села

Списък на селата без нито един жител - ЦЪК

Гледах го този списък ама е от 2014 година

и докато го четох много ми се прииска да участвам във възстановяването на Къртипъня,
Това не може да е тъпо село с такова яко име и до Дряново в центъра на България
 
Не ми се вярва да се е променил списъка, най-много да са добавени още села. Лошото на тези изоставени села е, че нямат канализация и пътища, което си е сериозен проблем. Тока и водата също, а те са най-важните. Да не говорим за интернета - ще трябва да се ползват разни флашки, които или нямат обхват, или за 5 дена ще ти заминат мегабайтите :) Ориентирайте се към вилни зони, пак си е спокойно, но и си на крачка до града :)
 
  • Like
Реакции: CTAH
А дали може да си купиш цяло село и да го заградя, като резерват?
Защо да не можеш? Въпрос на финанси и уговорки. Според мен много ще се зарадват на подобен тип инвеститори...някой който е решил да стопанисва дадена площ по един или друг начин в рамките на закона нали. Но реално заграждаш това, което си закупил, примерно къщата с двора....прилежащите терени към общината се съмнявам да ти позволят. :)
 
В сайта на ГРАО на всеки три месеца се обновява таблицата с населението по области, общини и населени места (има доста села с под 10 жители). Колкото до закупуването на село, може и да ти разрешат, особено, ако имаш връзки с членове на общинския съвет. Е, може и да успееш, ако предложиш някакъв иновативен проект, но предполагам, че е адски трудно.
 
Вместо да се купува цяло село, по-добре да се създаде ново. Аз лично, ако имах пари бих направил това, освен ако не ми позволят да купя в сега съществуващо село и пътищата и всички общински сгради и терени, за да заградя всичко и маймуно подобната сган да седи на оградата и да не влиза, когато си пожелае. Това разбира се, може и да се осъществи, защото имаш ли достатъчно пари и точните контакти, както каза Славчев няма невъзможни неща!

Едит: Норт, аз ако имах пари бих го направил! Една от причините е за кеф, да гледам как "човешките права" на 1 малцинство нямат сила поне на 1 място в тази държава. Щях и хоро да заиграя от кеф тогава върху логото на БХК! :D
 
И аз съм си го мислил, да купиш цяло село, може и няма да е скъпо, няма да е скъпо и реновацията на сградете с цел туризъм, обаче ще е скъпо да вкараш тоалетна и баня вътре и канализацията ...
 
Какво ли е да живееш в една такава къщичка с още поне 2-3 обитаеми около теб и да сте си вие на разстояние от примерно....20км до голямо населено място. Зелено навсякъде, тишина, спокойствие, чист въздух и природа, може да си чуеш мислите и нищо друго....продуктивността ще над 100%, гаранция. Да не говорим, че за разлика от градското население, теб те чакат поне още едно 10-20 години над живот повече от наборите ти. :)

Едно време имаше едно село под В.Търново, габровско, може би, село Върбища, сега нищо не мога да намеря за него. Излиза ми Върбица, но съм сигурен, че се казваше Върбища....и ходех там при бра-баба и пра-дядо. Беше супер добро....имаше две къщи в началото и после едно към 1-2км път преди да стигнеш до центъра му....и нищо по него. Като се сетя за приятно място ... село ... това ми изплува в главата.
 
И аз съм си го мислил, да купиш цяло село, може и няма да е скъпо, няма да е скъпо и реновацията на сградете с цел туризъм, обаче ще е скъпо да вкараш тоалетна и баня вътре и канализацията ...

Не съм много на ти, ама скъпо и солено ще излязат пътищата, да се асфалтират и да се прекара от някъде вода, ако наблизо няма. Мисля, че водата в повечето части на страната не е проблем, тъй като съм посещавал едно две подобни изоставени кътчетата и все има вода из чешмите, рекички наблизо и прочие. Иначе като започнем от селски туризъм, та стигнем чак да отдаваш под наем цяло село на някоя ИТ компания на пример, да си направят тийм билдинг хората, ще има много хляб в подобно начинание. Особено пък, ако има и минерална вода и се пребориш с местната олигархия и министерството (не помня, кое последно отговаряше за мин. бани и прочие), вече ще избиеш кочината ;д, тъй като това се търси много.

Но за цялата работа требе да имаш ЖЕЛЕЗНИ нерви, защото не си в Швейцария...
 
Ква вода бе....знаеш ли какви добри септични ями имат някои, или какви подземни води с помпи....само електричеството ще е нужно, но като гледам и сега тия соларни покриви...колкото си по-независим от някакви си дерачи, толкова по-добре. Такъв какъвто наистина е бил духа едно време на селото. ;) Всичко може да се направи така, че да не зависиш от нищо и никой. Но е добре да не слагаш много дини подмишница и да не гледаш животни...това вече ми идва прекалено....виж някоя друга овошка, Ок, но до тук. :) Нета, ясно ... каквото могат да предложат локалните. :)
 
Е то добре ама в кой край на България да е селото ...

По до София ли да е или Родопите , Странджа =Сакар . Централния Балкан ....
Хубави региони според мен са Еленския Балкан, Родипите. Там бих се огледал за местенце. :)

@slavchev , колкото смяташ да пиеш, толкова зарзават съдиш. :) На вилата на нашите са по 4-5 лехи с дължина 5-6 метра от всеки и стигат за 3-4 месеца за 5ма души. :) Както толкова ти трябва - домати, краставици, лук, магданоз, пипер, някой друг патладжан и е това. Може за ракията вее да си насадиш и дръвчета - кайсия, слива, круши.

Не е голяма занимавка, плевенето и регулярното поливане са време отнемащи, но като цяло всичко друго е лесно за изпълнение, ако знаеш как се съди и гледа де. ;)

За мен лично живеенето в къща е свързано точно с това плюс тишината, пространствата и отдиха, който имаш там. Чак се чудя на тия с къщи между кооперации в някои големи градове, и бетонни дворове за паркинги и някоя друга малка неугледна беседка, в най-добрия случай.
 
Аз също си мислех за Еленския балкан, уникално красиво място
Има си някои кътчета на страната ни, които са много идеални за това. За момента това се сетих, но предполагам има още някои, около подножието на Стара планина, както и може би в някоя по-девствена точка от плажната ни ивица. Селата около Банско са уникални, бях в едно, доста гадничко в центъра (ако мога да го нарека така), но в покрайнините му беше рай. :)
 

Горе