А ти в какво вярваш?

От: А ти в какво вярваш?

Искам само да кажа, че еволюцията е сляп процес. Тя не действа със замисъл и няма план. Работи според настоящето - просто организма се видоизменя, за да се нагоди към околната среда. Тя никога не действа на самия вид, а само и единствено на неговата популация - един вид ъпгрейдвано ДНК се предава на поколението. Даже имаше едно изследване с риби от един вид, при които еволюцията протича много по-бързо и се забелязва. Бяха ги сложили в различни аквариуми и след известно време се бяха развили по различен начин. Просто, еволюцията няма цел и не влияе на вида, а само на поколението. Рибите от единия аквариум не знаят как се видоизменят тези в другия, те дори не го правят съзнателно.
 
От: А ти в какво вярваш?

къде видя да казвам, че няма еволюция, или че това се свързва с маймуните? не съм сигурен, че си прочел какво точно мисля по въпроса...

Не не, аз по принцип говоря, твоето мнение цитирах, защото стана въпрос за еволюцията, а не че не съм съгласен с теб :)
 
От: А ти в какво вярваш?

Даже имаше едно изследване с риби от един вид, при които еволюцията протича много по-бързо и се забелязва.

Сега някой ще се изцепи, че са неведоми пътищата господни, и ТОЙ е решил така :).
 
От: От: А ти в какво вярваш?

Като чуя в днешно време някой да ми каже, че няма еволюция, все едно чувам, че земята е плоска и другите подобни. То даже се доказа, че всички хора са дошли от Африка и са се разпръснали по континентите. Много хора, които не са запознати, си мислят, че еволюцията означава маймуна, която става човек. Маймуната е съвсем друго животно, праисторическия човек не е бил маймуна, въпреки че имаме сходни черти. Еволюцията представлява видоизменяне, за приспособяване към околната среда. Тя действа на популации - майката предава видоизменени гени на малкото си и по този начин го прави по-издръжливо. Това не става бързо, могат да минат хиляди, дори милиони години, докато даден вид се промени. Хората в различните континенти са различни именно поради тази причина, защото живеят в различна среда със различен климат и ядат различна храна.

Искам само да се знае, че просто си казвам мнението. Не искам да обиждам никого, да не се засегнете сега. Всеки да вярва в каквото реши и да мисли каквото иска, стига да не пречи на другите си е негова работа.


хахаха
ми тогава за какво ми философстваш и ми изнасаш лекции в какво вярват хората? знаем в какво
и е смешно да ги подценяваш само заради това, че не вярват в същото


на теб са ти дали 5 черепа и айде - съгласен съм
направи си свое изследване и тогава достигни до заключението за себе си - докато не го направиш - нямаш право да казваш, че ти си Мозъка и всички други са прости защото не вярват в същото...

вие си вярвайте в каквото искате - маймуни ли са, Бог ли е
хората през това време правят пари от вашите вярвания

А да - пак щях да забравя - Бойко е виновен за всичко! :mrgreen:

Можеш ли да докажеш, че не летящото спагетено чудовище е създало хората, а някой друг бог?
Бъркаш човека ми се струва
не съм аз смахнатия професор който разнася папки с "ДОКАЗАТЕЛСТВА" и вече знае всичко
хахаха
 
От: А ти в какво вярваш?

Ние съществуваме едновременно и във времето и във вечността.
Ние сме във времето и времето е в нас.
Ние сме във вечността и вечността е в нас.

***

71819_10151458114961745_1799346023_n.jpg


Всичко друго е без значение, ако сме открили себе си във времето ;)
 
От: А ти в какво вярваш?

Бог е създал единствено офцете :D Та, който мисли, че го е създал бог, да си знае какво е :lol:
 
От: А ти в какво вярваш?

Този спор е безсмислен и няма да доведе до нищо. Мисля, че казахме каквото имаме да казваме.
 
От: А ти в какво вярваш?

Не защо, мисля, че ще ти е от полза да спориш със стена, това ще ти донесе огромен опит :wink:
 
От: А ти в какво вярваш?

религиите са създадени с цел да се манипулират хората, за да бъдат по-лесно управлявани. Другото, което е - много по-удобно е да кажеш (за всладетелите говоря) бог така реши, за да не търсят на теб обяснения. И понеже няма как да стигнат до бог и да го питат защо така е решил, хората го приемат просто. Но преди да започнат да го приемат е имало яко промиване на мозъци. Според мен идеята за религия идва от езическите обичаи, там просто хората са вярвали в хиляда богове като никой не ги е манипулирал чрез тези им вярвания. Всяко племе е само за себе си. Обаче когато тези племена започват да се обединяват, започват да се образуват империи, държави и т.н. се появява нуждата от нещо по-голямо, единно, универсално за всички.

Просто всеки има нужда да вярва в нещо, това ни крепи.
 
От: А ти в какво вярваш?

Когато хората са изправени пред множество проблеми и не намират изход от тях, започват да говорят за бог :wink:
 
От: А ти в какво вярваш?

Религиите са плод на въображението - людете гледали как от небето се приземяват "светци" (НЛО), кланяли им се, вярвайки че ТЕ са нашите създатели... :D
И решили ТЕ да ни оковат во веки веков с 10 бизнес проекта...
 
От: А ти в какво вярваш?

стига с това, че религиите са създадени с цел манипулация

създайде и вие нещо бе - като знаете всичко и кое - как
? големи всезнайковци се оказахте, щом и до Бог стигнахте...

Аз "вярвам"*, че от религията могат да се вадят пари.

* В същност не вярвам, а знам.

като знаеш - почвай да вадиш пари и стига мрънкай по форумите
бах това чудо - в разтегляне на локуми сме най-добри
 
От: А ти в какво вярваш?

Когато хората са изправени пред множество проблеми и не намират изход от тях, започват да говорят за бог :wink:
Религията процъфтява, защото използва една от големите слабости на хората, а именно да търсим оправдание в некой или нещо за неспособността ни да се справим с даден проблем или защото не го разбираме (както в тази тема за произхода на човека - не разбираме как е станала работата, което автоматично се преписва като боже дело:)) или просто като перманентно духовно рамо, което винаги е на разположение в трудни моменти:).
 
От: От: А ти в какво вярваш?

Аз "вярвам"*, че от религията могат да се вадят пари.

Да, типичен пример е създателят на сциентологията Lafayette Ronald Hubbard, който право казва "Да пишеш за 1 пени на дума е смешно. Ако човек наистина иска да натрупа милиони, най-добрият начин е да създаде своя собствена религия."

Религиите разчитат на факта, че човек има нужда да вярва в нещо конкретно. Той много лесно се съгласява с нещо, което е представено по логичен начин, придобива някакъв смисъл и чуства някаква принадлежност ако щете. Колко удобно. Всичко останало влиза в графата "несигурно", "невероятно", "нелогично". Човекът се мисли за нещо много възвишено и специално, пък накрая се оказва някаква незначителна част от цялото.
 
От: А ти в какво вярваш?

насилственото налагане на религии, религиозните войни и т.н говорят достатъчно каква е целта... ама хайде, че много задълбахме наистина.
 
От: А ти в какво вярваш?

насилственото налагане на религии, религиозните войни и т.н говорят достатъчно каква е целта... ама хайде, че много задълбахме наистина.

да бе, вЕрно
елементарна тема и я изчерпахме бързо-бързо! дайте някоя по-трудна..тази е за аматьори :p
 
От: А ти в какво вярваш?

Какво общо има религията с естеството на Космоса? Луната си съществува и без религия.
Милион, или 1 000 000, години за човек са само набор от символи на лист хартия. Човека практически не може да осмисли това колко време е.
И ти си се вързал на тази промивка. Аз като християнин няма как да твърдя, че вярвам в еволюцията, която в междинните си форми никога не е наблюдавана и никога не е документиран такъв случай за последните няколко хиляди години. Няма как да наричам нещо научно след като няма доказателства за него. Еволюцията е просто поредната религия и нищо повече.
А иначе от дълбока древност е дадено на хората да знаят, че Земята е кръгла (сферична) и че е поставена в нищото. За по-незапознатите ще поясня, че това си го пише в Библията. Описани са периодите до преди разделянето на континентите. Описано е и каква е причината за изчезването на динозаврите и как така за кратко време рязко се е променил климатът. Заледеното количество вода, което ако беше в течна форма, би заляло Земята, също не е случайно появило се. Има интересни научни трудове по тези въпроси.
Тъй като се интересувам от наука (особено някои нейни части) едно нещо съм разбрал. Всичко е прекалено точно устроено за да може да се пови случайно. Който иска да си направи труда да го смята колко е вероятността да се случи (супер мега гига тера невероятно е). В къде по-вероятни неща ни е трудно да повярваме (пример: под въздействието на гравитация, магнитни и други сили да ми се самонапише програмата на компютъра), а лесно вярваме в къде по-невероятни неща като самогенерирането и самоорганизирането на Вселената. Може и да сте супер вярващи, но аз нямам такава вяра като вас, че да вярвам в толкова абсурдно невероятни неща.
 
От: А ти в какво вярваш?

Тези, които твърдят, че са християни е доста съмнително доколко познават тази религия.

Това за малките вероятности отдавана е обяснено - няма кой да чете обаче. По-горе дадох четива по въпроса, който желае ще намери и още неща за четене, където се обяснява еволюцията на материята.

Лорънс М. Краус каза:
Вселената е такава, каквато е, независимо дали това ни харесва, или не. Съществуването или несъществуването на създател не зависи от желанието ни. Свят без Бог или замисъл може да изглежда суров или безсмислен, но това само по себе си не налага съществуването на изначален творец.

Вселена от нищото, която сами трябва да изпълним със смисъл

Книгата не съм я прочел още, но си чака реда.
 
От: А ти в какво вярваш?

като знаеш - почвай да вадиш пари и стига мрънкай по форумите

За сега (докато има други по-нормални начини) не ми се иска да печеля от религия. Все пак си имам някакви морални принципи... Да печелиш от религия може да се разглежда като измама - въвеждаш някого в заблуждение с цел някаква облага.

Предпочитам да печеля без измама.
 
От: А ти в какво вярваш?

Както казах, спорът е безсмислен. Никога не можете да разубедите религиозен човек. Пробвайте с някой македонец както казах - дори да му извадите всички световни исторически документи, които доказват, че тяхната история е измислена, той пак ще каже, че не е така. Промивката на мозъка е нещо, което се прави с поколения наред и се вкоренява толкова дълбоко, че няма оправия. Отричането на фактите и нелогичното мислене винаги ми е било странно, но явно е нормално за много хора. Като цяло хората си търсят идоли и не искат да повярват колко са нищожни, за това са склонни да обожествяват. Забелязал съм, че религиозните хора изпитват и страх, дори не смеят да си помислят, че може да не е така.

Не се заяждам с никого, ако изглежда така, просто казвам какви са ми наблюденията.
 

Горе