Децата ви ,коя религия ще приемат?

От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Добре де, да не е Тангра. Ако Христос се беше почесал по главата:
- Баща ми е дърводелец, юдеин и почита Яхве, на мен за къв ми е да ме разпъват на кръст и т.н.!
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Ами случайно на Христос "баща му" не е дърводелец :-o
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Е, това вече не е сигурно. Според Целс е римски войник.
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

3ownvq.jpg
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

"Ако премахнем религиите, ще сме много по-добре. И без това не са верни, защо да стават още атентати, защо да се водят още безсмислени войни на религиозна основа? Защо? На 15 години съм и съм го осъзнал, а има хора на по 30-40 и т. н. които не са." - продължение >>

"Всичко, в което някога съм вярвала се оказа една голяма лъжа! Здравейте, аз съм момиче на 20 г." - продължение >>

Младите сами избират в какво да вярват...
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

На религиозна основа войни вече не се водят, а малки локални конфликти. Войните са на икономическа.
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Ами случайно на Христос "баща му" не е дърводелец :-o
Може да се разгледа като протодърводелец - нали е създал дърветата.

Според Целс
Кой тоз?
Дето е измислил термометъра ли?
 
Последно редактирано:
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Целс е римски философ от II век[61] сл. Хр
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Не знам как му идват и от къде обаче, Даласа пуска все ненормални теми. :D Честно, не очаквах толкова да се развие, но явно е уцелил. :)
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Щом не смяташ православието за българска вяра, ще ме светнеш ли коя е българската? Ама по-подробно - религиозни обреди и прочее.

Сега няма да те ограмотявам в този форум, има гугъл потърси сам...имам и сайт но и него трябва да намериш сам

Хайде малко гювеч че Лудогорец поведе два на един и съм на кеф

РЕЛИГИОЗНИ ВОЙНИ МЕЖДУ БЪЛГАРИТЕ

- Според съвременната българска официална историография княз Борис І е приел държавното управление в 852 г. Водил неуспешни войни на запад срещу сърбите и след няколко години на суша и глад и на визан-тийска военна заплаха взел решение за покръстване на народа в християн-ска религия като сам приема името Борис-Михаил.

ТАКА НАРЕЧЕНАТА ВОЙНА СЪС СЪРБИТЕ НЕ Е ЛИ ВСЪЩНОСТ РЕЛИГИОЗНА ВОЙНА В ТЕРИТОРИАЛНИТЕ ГРА-НИЦИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА т. е. ВОЙНА МЕЖДУ ПРИВЪР-ЖЕНИЦИ НА СТАРАТА БЪЛГАРСКА РЕЛИГИЯ - ТАНГРИЗЪМ И НА ДЪРЖАВНО ПОДКРЕПЕНАТА НОВА РЕЛИГИЯ - ХРИСТИЯНСТВО?

В “Български летописи Джагфар тарихи”, дори и при частичен преглед, намираме отговор на този въпрос, свързан с отношенията между частите на старата Велика България на кан Кубрат, образували отделни държавности:

Дунавска България (кан Исперих 668г.), Киевско-Волжка България (кан Бат Баян 665 г.), Хазария (каган Кабан 668 г.), Авария (кан Шамбат 668 г.), Унгария (кан Арбат 895 г.) и Турция (Кан Селеджук 870 г.).

Киевско-Волжка България след период на междуособици (855-921 г.) се разделя на Волжка България и Княжество Киев и Новгород, между които започват нестихващи религиозни противоречия.

Трансгресията на християнската, мюсюлманската и юдейската религии почти безостатъчно унищожават религията на старите българи и заличават тяхната родова и историческа памет. В началната фаза на това противодействие и при поредицата войни срещу арабите (т.е. при мюсюл-манската трансгресия) българите са били единни. Хазарският каган Кук Куян в началото на това религиозно противоборство (719 г.) е имал под-крепата на кан Сулаби (внук на Бат Баян), както и на Айар (син на Аспа-рух).

В 737г. Кук Куян губи войната, ”защото се възгордял” (том. І, стр. 24). Сключвайки примирие с арабите, каган Кук Куян разрешил на част от своите поданници да приемат мюсюлманска вяра. Неговият приемник каган Барджил (745-759 г.), обаче, ги накарал да се откажат от мюсюлман-ската вяра и да приемат юдаизма. Тези от тях, които оказали съпротива, били принудени да бягат в Биляр (том. І, стр. 25). При каган Булан (759-805 г.) този процес се задълбочава и хазарите се разделят на бели (изпо-вядващи юдаизъм) и черни (тангризъм). В 805 г., заради отказ да приемат юдейство, зверски са умъртвени Азан Кула (внук на Кук Куян), заедно с бащата и жената на обезумелия каган (том. І, стр. 27).

Религиозни мотиви има и войната през 821 г. между каган Карак (805-821 г.) и кан Урус Ай-дар (805-855г.). Сраженията между двете войски, с обща численост около 100 хиляди души, са станали в околностите на Харков. Преди решително-то сражение кан Урус Айдар приема мюсюлманска религия, а неговите войски по време на бойните действия крещят "Аллах акбар” (том І, стр. 32). Хазарите загубили войната и Карак избягал в Самандар, където бил убит заедно с приближените му и с неговите синове юдеи.

След смъртта на Урус Айдар, неговите синове, мюсюлманинът Джилки и тангристът Лачин (Рюрик) изпадат в остри противоречия, които довеждат до военни конфликти и разделение на държавата. Лачин (Рюрик) се ползва с подкре-пата на Хазария, където по времето на каган Манас (839-858 г.) и каган Исхак (858-885 г.) главният политически фактор е Бег Иляс. Подкрепя го също и Асколд, водачът на скандинавците в Бащу (Киев) и Новгород.През 858 г. те завладяват Бащу (Киев) - столицата на мюсюлманина кан Джилки, който се оттегля с войските си в укрепения град Караджар. В Бащу (Киев) остават като наместник-управители тар-кан Ас-Джир и скан-динавецът Асколд. Градът е разделен на три квартала: християнски, мю-сюлмански и еврейски.

В 860 г., по нареждане на Иляс, Ас-Джир и Асколд, флот от 200 кораба напада Константинопол. Мотивите за тази война са неясни, но има основания да се предположи, че е свързана с тенденциите за покръства-нето на Дунавска България в християнство. По време войната съвпада с посещението на братята Константин и Методий в Хазария, където те били приети много добре от каган-бек Иляс. Хазарските българи приели бра-тята като духовни спасители (том ІІІ, стр. 99).

В 863 г. в Бащу (Киев) из-бухва въстание на религиозна основа, за което може да се съди по извър-шените погроми и в християнските и в мюсюлманските квартали. Кан Джилки със своите войски възстановил владението си на Бащу (Киев). В 864 г. Иляс и Лачин (Рюрик) със 75-хилядна армия атакували войските на кан Джилки. В 870 и 882 г. Бащу (Киев) отново е подложен на атаки от двамата враждуващи братя - мюсюлманина Джилки и ревностния привърженик на старата българска вяра Лачин (Рюрик).

В 894 г., синът на Лачин - Угор Лачин (Игор Рюриков), заедно с Ар-бат (син на кан Алмиш) и Аудан, потомък на Кубар (всичките те от рода Дуло, ревностни защитници на старата българска вяра - тангризма), атакуват християнина цар Симеон (893-927) в първата година от неговото царуване.В състава на войските им влизат предимно българи и маджари.

Почти незабавно, след покръстването в християнска вяра (863г.) на българите в Дунавска България от кан Борис-Михаил, в държавата му възниква като обществена и верска съпротива особен хибрид –Худярството (Богомилството). То търси опора и подкрепа преди всичко в другите две български държави, разделени от верски противоречия - Киев и Бол-гар.

NB

- От 921 г. областите Киев и Новгород окончателно се отделят от по- старата Киевско Волжка България и стават самостоятелно княжество на кан Угор Лачин (Игор Рюриков) с преобладаваща религия Тангризъм.

- Волжка България на кан Алмиш (895-925 г.) в 922 г. окончателно приема мюсюлманството като държавна религия.

- Неговият син, тангристът Ар-пад, в северозападните български и аварски области създава нова държава - Унгария.

Независимо от формалното разделение на отделни държави на верски принцип, броженията, стълкновенията и войните между българите продължават.

Тангристите във Волжка България търсят подкрепата на Борис, син на Угор Лачин (Игор Рюрюков) княз Угор Борис (Светослав) (945-972), тангрист и потомък на рода Дуло: ”…Този…събрал под знамената си 20 хиляди скандинавци и 50 хиляди балинци…” (том І, стр. 96).

В личната им среща (960г.) с везир Талиб в гр. Болгар, те обсъждат прекрояване на владенията, както и стратегически планове, свързани със съдбата на Прибалтийските области и Хазария. Резултатите от това споразумение между разноверците, наследници на рода Дуло обаче се оказали твърде различни от началните намерения.

Мюсюлманинът Талиб със стратегически цели възложил на Кан Селеджук да създаде военна формация от българи и тюркмени, която от югоизток, през Мала Азия да атакува Константинопол. Впоследствие тези мюсюлмани се обособили в самостоятелна държава - Турция.

Тангристът Светослав, след локални атаки на някои прибалтийски градове и Хазария, нападнал през пролетта на 968 г. християнската държа-ва на своя родственик от рода Дуло - цар Петър. В първата фаза на тази война печенегите (баджанаците) са в съюз с Дунавска България и нападат Киев, което принудило Угор Борис (Светослав) да се върне. Във втората фаза на тази война печенегите (баджанаците) са на служба при Талиб и техният водач кура-хан успява в 972г. да плени Угор Борис (Светослав) и от неговия череп направил чаша, с която пил (том І, стр. 100-101).

Кан Талиб (976-981г.) сложил край на Хазарската държава, като я присъединил към Волжка България.

Има сведение, че цар Гаврил Радомир (Барадж)(1014-1015г.), син на цар Самуил, нееднократно е бил във Волжка България и после бил убит с обвинение в симпатии към исляма. Поради това царят на Волжка България Ибрахим (1006-1025г.) прекратил помощта за Дунавска Бълга-рия и отзовал от нея своите войски (том ІІІ, стр. 100).

================

Стига ли ти или искаш още ?

Първо си научи уроците и едва след като те изпитам и получиш задоволителна оценка ще има още8)
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Niks, не разбирам това какво общо има с въпроса ми? Пишеш ми за неща случили се преди хиляда години. Ок, да приемем, че си прав, искам да стана тангрист, тенгрианец или както там се нарича, какво трябва да направя и какво трябва да правя, за да изповядвам истинската българска религия (според теб)?
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Така е,войните са на икономическа почва.Парите,петрола,интересите,дълговете на държавите и куп други фактори пораждат войните в днешно време.Тези войни и конфликти са конфликти на държавите,на политическите и икономически интереси.

А тези малки локални конфликти,които споменаваш породени от религиозни различия дават много повече жертви отколкото в днешните войни в годишен план.
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Темата започна да става интересна и ми напомни стари преживявания от Монголия, когато с баща ми имахме престой почти цяла година. Имам предвид тангризма, понеже видях че се споменава в някои постове. Аз няма и да ги забравя тия преживявания от там, защото имах такива премеждия че не е за думане... абе тя дълга и широка, дори не знам как успяхме да се върнем тука. Щяхме да се изгубим за едното чудо там в тая необятна шир, и никой нямаше да ни намери, че даже и GSM няма обхват.

Когато бях в Монголия преди 2 години и половина, почти 3 вече, ми направи впечатление, че там имат две религии, които правителството им официално им е разрешило - будизъм и тангриски шаманизъм. Шаманите се кланят на Тангра. Когато с баща ми пътувахме извън Улан Батор между селата, наблюдавахме как шаманите отправят молитви към Тангра. Палят огньове, бият тъпани, скачат и танцуват около огъня, изговарят някакви заклинания, билки хвърлят, дрънчат с дрънкулки, изпадат в транс, и когато започнат да пеят с характерното за тях гърлено пеене - тръпки те побиват, гласът им е направо пронизващ, всъщност смесват едновременно две ноти - висока и ниска. Все едно че пее човек който си е загубил гласа, и на гърлото има поставен апарат и звука е пронизващ. Иначе като хора не са лоши - даже са добри, по традиция дават подслон на непознати случайни пътници, разрешават да останеш колкото искаш при тях, и когато си тръгваш ти дават месо и мляко, и ако откажеш е голяма обида за тях. Но просто тия шамани, макар и в Тангра че вярват, начина по който правят ритуали около огъня е доста плашещ поне за нас, ние все пак сме чужденци. Знаеш че се намираш на хиляди км от България, и насред нищото в тая необятна пустош гледаш някакви странни хора със странни обичаи и традиции около теб... Само ти и тези хора и пустош около вас, няма нито един европеец с който да се почувстваш че не си сам в тая необятна династия - малко си е подтискащо. Както каза баща ми тогава - това си е призрачна обстановка, и си е точно така. Малко население, а огромна държава по територия, че и от горе на това все още неизследвана напълно, не се знае къде и какво има там.

И най интересното е че няма изострени отношения между будисти и тангристи. Хората се уважаваха и се разбираха. Иначе се женят будисти за будисти, тангристи за тангристи. За будистите - изповядва се предимно тибетския будизъм. С баща ми посетихме няколко будистки манастира, и ми направи впечатление че нямаше будист-монах който да не знае английски. Бяха си начетени доста тия монаси. Монасите - облякъни в едни оранжеви наметала, обръснати глави разбира се, и имат голямо уважение към външните хора. Както метат стълбите на манастира, като те види спира да мете, усмихва ти се, покланя ти се, и те поздравява на английски и те кани вътре да разгледаш манастира, дори можеш и да пренощуваш ако желаеш.

Интересното е че имах предложение от момиче изповядваща тангризъм, да съм останел там и да съм се оженел за нея, въпреки че знаеше че съм европеец с други традиции и обичаи. Запознах се с нея на един пазар в Улан Батор случайно, защото говореше малко английски. Иначе там основно с руски можеш да се разбереш с монголците. Момичето си каза още в началото че е тангриска. И аз нали съм любопитен, започнах да я карам да ми покаже някои неща. Няколко пъти ме извеждаше извън града в едно близко село и наблюдавах какво правят. Оказа се че дори самата тя в момента учи за шаман. Всички тангриски шамани, имаха червени кичури на косите си - както е дълга косата, краищата и са боядисани в червени кичури. В това число и мъжете и жените, то там е все още рядко да срещнеш монголец с къса коса, макар че и такива не липсват. Мъжете още с дългите коси като индианци ходят, че и плитки си плетат даже. А в западната част на Монголия мъжете пък още с конските опашки ходят. Традиционалисти предимно, живеят си в техен свят.

Най интересното беше че за нея нямало никакъв проблем да сме се оженели за това че религиите ни са различни, даже ме заведе да ме покаже на родителите си, макар че в началото доста се дърпах и не исках, но тя настояваше защото вече им била казала за мен, и те поискали да видят кой е този европеец, и накрая приех поканата. Не знаеха нито руски, нито английски - тя превеждаше. Сконфузна ситуация. :) И най интересното че нямаха нищо против да сме се вземели - даже ме харесали. Споделих на баща ми, той пък се притесни малко, и се допитал до един негов приятел местен монголец само че будист по религия, и му казал да внимавам когато ходя на подобни събирания при тангристи, защото можело да ме оженят без да се усетя, а ако са будисти нямало такава опасност. В крайна сметка нямало проблем че аз съм бил християнин а тя тангристка, до като при будистите има значение и то голямо. Но тя постави условие - не искаше да идва да живее в България, защото не искала да къса с традициите, и това щяло да я убие духовно. Е аз пък не можех да остана там - в страна с много древни и дълбоки традиции, че и ги спазват на всичкото отгоре, а аз съм свикнал на светски бохемски живот, макар че ми беше интересно много. И ако трябва да си призная, хем ми беше интересно и любопитно, хем и вътрешно се усеща малко страх от неизвестността. И накрая нищо не се получи, но беше на ръба... за малко да залитна да направя грешката, но се усетих в последния момент. :)

И пак ще повторя че религията е средство за манипулация на човешкото съзнание, с цел да държи хората в подчинение и послушание. Въпреки че в тангризма и будизма не видях агресия, но за мен най вече исляма е най агресивната религия в която няма думата "прошка" - там има отмъщение и насилие. Извинявам се ако съм засегнал някой мюсюлманин, но това е просто мое лично мнение за исляма.
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Като гледам бая мнения съм проспал и сега трябва да коментирам тези, които ми направиха впечатление.
Някои хора сериозно бъркат етническата и религиозната принадлежност. Етносът ти е какъвто ти се падне, докато ти сам решаваш в какво да вярваш. Родителите възпитават и напътстват. Логично е, че детето е по-вероятно да последва тяхната вяра, но в крайна сметка то си решава като навърши разумна възраст. Кръщението като дете (какъвто пример със себе си даде niks) го намирам за безсмислен ритуал. Мен не са ме кръщавали като дете. Кръстен съм като по-голям когато сам съм решил да го направя. Вярата/религията не ограничава, а дава по-широк мироглед на човека извън границите на материалното, както и духовна и душевна свобода и мир. Повечето известни европейски учени са били християни и точно благодарение на религиозните си разбирания са правели нови откритя. Още от древността в библията е написано, че земята е кръгла (в смисъл сфера). В оригиналните текстове на Битие (на арамейски) много по-ясно се разбират интересни неща свързани с формирането на атмосферата и други части не само на Земята. Описани са много исторически събития като разделянето на Земята от дотогавашния един континент, причината за наличие на повече от нужното количество вода замразено по полюсите (в незамразен вид тази вода би заляла голяма част от континентите), както и "божиите синове" и исполините описани също в древногръцката митология. Има описания и на много съвременни изобретения като да речем автомобила.
Не знам защо толкова се демонизират мюсюлманите. За демонизацията най-често се посочват малцинствената група - шиитите и то по-радикалните им фракции. Болшинството мюсюлмани са сунити и са миролюбиви в разбиранията си (не че обикновените шиите са някакви злодеи). Истинският смисъл на "джихад" е борбата в самия човек, която я има и в християнството (просто не се нарича по същия начин). По-запознатите (т.е. тези дето са прочели сами, а не са се вързали на поредната манипулация) знаят, че юдаизмът предшества християнството както и мюсюлманството, макар и по леко по-различен начин. И трите религиозни групи вярват в бога на Аврам (или "Авраам" в зависимост от изписването), който най-често е споменаван като Бог (арабската дума за Бог е "Алах"), както и с по-конкретното име - "Който е" (на еврейски "Яхве", както и алтернативни произношения като "Йехова" и "Йеова") както самият той се е представил с намек, че другите не са. Моралните порядки са сходни (не еднакви, но сходни) и в трите споменати религии. Реалните причини за така наречените религиозни войни са човешката глупост, която датира от дълбока древност. Винаги се намират глупаци, които да ги убедят, че те са последователи на еди-коя-си религия, защото са се родили в еди-коя-си държава и тъй като е така, трябва да правят каквото им се нарежда. Имаше един лаф по този въпрос: "Знанието е сила, незнанието - работна сила" (по християнски: "истината те прави свободен").
Няма да коментирам будизма и тангринизма, тъй като съм по-слабо запознат с тях.
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Вярата/религията не ограничава, а дава по-широк мироглед на човека извън границите на материалното, както и духовна и душевна свобода и мир.
Не съм съгласен. Религията е догма и като такава поставя рамки и ограничения на всеки. А, че земята е кръгла и всичко е съставено от атоми са го знаели още в античността древногръцките философи, Анаксагор и др. Християнството и др религии са унищожили де що не им хареса както литература, изкуство и култура. Питай катарите, маите и набедените за вещици през средновековието. Милиони хора, избити с адска жестокост, само защото са били различни.

Още от древността в библията е написано, че земята е кръгла (в смисъл сфера).

Жалко че не го е знаел:
Джордано Бруно (Giordano Bruno), известен още като Бруно от Нолано или Бруно Ноланеца, е италиански философ, астроном математики драматург-и който първи отстоява идеята за безкрайността на вселената. Неговите космологични теории надминават хелиоцентричната система на Николай Коперник и определят Слънцето, като една от безбройно многото свободно движещи се други звезди. За тези свои твърдения той е изгорен жив на клада от италианските власти през 1600 г., след като Римската инквизиция го обвинява в ерес. След неговата смърт идеите му стават популярни и през 19 и 20 век на него се гледа като на мъченик за свободната мисъл и модерната наука.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Джордано_Бруно
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Това, че някой се е писал християнин не означава, че е бил. Ограничеността на хората без значение дали си придават религиозност си е тяхно лично ограничение. Проблем идва когато същите тези хора налагат своите лични ограничения на другите. Това няма връзка с религиите, а по-скоро с личната глупост на конкретни хора. Както вече споменах, глупостта датира от дълбока древност.

Цитат:
Библия, Книга на пророк Исая (част от Стария Завет), 40-та глава, стих 22: Онзи, Който седи над кръга на земята...
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Папата, наредил тези дивотии е божия наместник на земята и по презумпция е безгрешен. Щом той и църквата не са християни според теб, кои са истински християни?
Св Константин Велики? Питай жена му и сина му какво мислят по въпроса за християнската му обич и милосърдие. Или се. княз Борис, за него питай тези българи от дворяните и семействата им, които не са били съгласни, да приемат новата религия! Или сина му Владимир-Расате, на когото от бащина обич и най-светли християнски чувства е избол очите!
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Личността и какво другите хора мислят за даден човек няма никаква връзка с това дали е или не е християнин. Ако следва указанията на първопричината за тази религия (в случая Христос) и напътствията на първите му ученици/апостоли, то е християнин. В самата библия е написано, че няма безгрешен човек (освен Христос) без значение какъв духовен сан има въпросният човек или хора. Хора сме и можем да сгрешим. Това някой от какви чувства прави брутални неща (в случая с избождането на очите) си е негова работа. Самото християнство не учи на такива неща, от което следва, че тези решения и действия са лични, а не християнски.
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

Християнството е измислена от св. Петър и св. Павел доктрина, адаптирана за нуждите на езичниците в Рим, с цел по-голям "електорат". Самия Христос, когато го питат за стария завет и старите закони отговаря : " Аз съм дошъл да изпълня закона ( на Бог), не да го нарушавам." Защо всички твърдят, че той отменя стария завет? Само защото св. Павел сънувал нещо? А, всички знаем какви гадости има в стария завет и какво кара Бог да правят евреите. Да изкормят бременни жени, да избиват деца и т.н.
 
От: Децата ви ,коя религия ще приемат?

какво кара Бог да правят евреите. Да изкормят бременни жени, да избиват деца и т.н.

Къде го пише?
 

Горе