Едната гледна точка

От: Едната гледна точка

Да си кажа аз моето.
За мен лично не е важно колко пари печеля, а колко не ми стигат и това си е мой проблем и държавата не ме е виновна. Следователно бягството не е решение, а невъзможноста на човека да се изправи пред проблема, просто най-лесното оправдание.
Обикновено това са ниско квалифицирани кадри - миячи, гледачи, берачи (наставка "чи") и тук-там някой с диплома и заем.
Достатъчно е човек да има енергията и желанието за да следва целите си, без да се пречупи от околните и това пак си зависи от човека. Беззаконието и тромавите институции са факт, и вместо да се мрънка за тях, ако човек е малко Out of box, може да ги направи да работят за него.

Другото което видях са просто едни числа, обръщания от евро в левове и т.н.
На всички заминаващи подарявам по една роза и да - няма нужда от такива тук, наистина :)
 
От: Едната гледна точка

Честно казано - направо ми се повдига от такива индивиди, написали това в линка. Живял съм 5 години в 3 различни от България държави, завършил съм "навън", работел съм навън. Работел съм и кофти работи, докато бях студент /хамалин/, работел съм и за 4500€ месечно.
Никога обаче, не съм се хващал да пиша дневници, блог-постове, статии, или както там да го наречем.
" Не по собствено желание, а поради липсата на надежда." - ами това точно по собствено желание. И аз напуснах по собствено желание, се върнах по собствено желание. И мога да напусна отново, ако така реша. Да си сменяш местожителството не е толкова голяма работа, не и в 2015-та.
"Няма надежда в България, няма бъдеще" - това мога да го пререфразирам като "Няма надежда за тъпите балтали - няма и да има, даже на луната". И в България познавам нещастници, дето си останаха нещастници с 300€, и в чужбина познавам нещастници, дето си останаха нещастници /хамали/. Всичко е до човека.

Този автор, очевидно, търси удобрение, че е везл правилното решение. Защото в себе-си не е сигурен. Търси отчаяно някой да му каже - да, прав си, по-добре, че напусна. Е няма да го получи от мен. По-добре или по-зле зависи от човека. От Българи за пръв път чух словосъченатение "да го духат бедните". И честно казано, първоначално не ми хареса. На напоследък съм на друго мнение. За да е един човек изпаднал - има причина. Дали е изпаднал в БГ, или изпаднал в чужденция - горе долу все тая.

Истината е една, впрочем, финансово в чужденция е много по-добре. Другото е въпрос на личен избор - искаш финансово, или нещо друго? И поне grow a pair of fu*ing balls, вземи решение, и плътно зад нйега - недей да търсиш удобрение по форуми, дневници, блогове и така нататък, мамка му.

И между другото, автора плюе по българската мизерия (която признавам - има я), но той е същия симпатяга. За 5-те години в чужденция - напълно ми е ясно как мислят, как комуникират и как общуват тези така перфектно хора от запада. Е автора няма нищо общо с тях. 1-во, ако се е наредил по-добре от в БГ - защо му е да пише дневниче, в което да обяснява колко е добре там и колко е зле тук? Въпроса е риторичен. 2-ро, такъв хейт и непродуктивно използване на байтове - само български ташак може да го измисли.
Дори моя хейтърски пост, все пак има нещо продуктивно - съвет - да вземе да си стане зад решението и да спре с дуднянето по форуми, да си прави живота и да спре да търси удобрение и да се вайка, като ощипана госпожичка. В неговите (всъщност са 2) дневничета и душевни напъни - няма нищо такова. Просто едно безкрайно - "В БГ Е ПЪЛЕН БАТАЛ, майка ѝ да ебем, пичкина на тая държава, всичко е много зле, никога няма да се оправи, писане по фейсбук не помага, kleta majka bylgarya" и т.н. Направо да хванеш тумор от писанията му :D
 
Последно редактирано:
От: Едната гледна точка

Номерът е, че от България ще избяга човек, но на новото място ще има други проблеми. Може да са по-малки или по-големи от тукашните. Обаче от себе си човек не може да избяга.
 
@TheVengefulOne, много ми хареса мнението ти. И е много истина. Преди време ми се жалваше един бакшиш как нищо не става от държавата, какви сме били останали и как за това синът му заминал в Англия. И тогава си му го казах, защото ми е писнало от тъпотии, които слушам нон стоп от смачкани от живота хора. Казах му, дано да е добре там, защото ако си смотаняк тук, ще си смотаняк там, само където там няма да си имаш никой в първите не малко години.

Иначе ако автора на този "шедьовър" очаква да му е лесно и да мине в живота като тези тарикати, които гледа я по телевизията, а чете по медиите, няма да стане. Виждаш къде си, преценяваш какво искаш и действаш. Реването е присъщо на нежните думи с много зачестен месечен цикъл. Първо не си полезен за никой, второ вредиш на всеки който те чете, защото и другите мрънкачи се замислят и си казват "да, този го каза правилно" и като цяло вътрешно се настройваш, че живота е скапан тук. А лошото е, че в повечето случаи като отидеш навън, ако си същия бастук - ти е дори и по-кофти. Но след съзнаване вече е може би късно.

Всички искаме да ни е лесно, но уви не е така. За някои е, другите трябва да се потрудим повече. И точно там е заседнало това неосъзнато момче - гледа, че може да му е лесно, но той не е от "избраните" и това го подтиска и кара да пише глупости. Явно не е от хората, които могат да гледат положително и да си дадат повече зор. Но е така като са те кърмели до 3 години. :)

И аз лично не бих искал да съжителствам с предаващи се хора. Ще е нужно малко повече от мрънкачи, за да може да се подобрят нещата някой ден. Ако искаме да ги подобрим. Но като гледам и избирателната активност, може да си мине време. Този ми прилича точно на тези, които ходят да пият до зори и проспиват изборния ден, защото нямало смисъл или няма да се променят нещата.
 
От: Едната гледна точка

Тва е яко.

Може и да не сме цъфнали и вързали в чужбина, но поне сутрин улиците са чисти, а хората ти казват “Добро утро”, вместо “Мръдни бе, ще ти еба майката”.

:lol: :lol: :lol:


Прав е пича.
 
От: Едната гледна точка

Не мога да разбера някой неща обаче. Като е толкова яко и супер-дупер на запад. Защо всички тея преуспели булгаристанци с мега големи доходи и супер хай левъл стандарт на живот всяка година са си тук на зъболекър, да докарат некой голф за препродажба и да обикалят чалгите да се правят на барони :lol:
 
Re: От: Едната гледна точка

@mathematician, и до там. Ходи с "доброто утро" на купон....или да му отидеш на гости ей така....сдухана работа. Тук са селяци, ама поне не са задръстени. :) Колкото до улиците, можем задружно да благодарим на едни тъпанари дето пак ще управляват градовете си, а тях други хора ще управляват. Нещо, което го има на запад, ама тук е просташко и грозно. :) Пичът е прав за някои неща, но като цяло статията е на един неудачник-мрънкач. :)
 
От: Едната гледна точка

@Blinky, и аз съм много съгласен с теб. Относно мрънкачите и подобряването на обстановката..по-скоро съм песимист за подобряването на обстановката като цяло, но подобряване в личен план и в тесен приятелски кръг - мисля има голямо поле за изява. Все пак ..birds of a feather flock together... можем спокойно да оставим хората с такова мислене да си живеят в измисления парарелен свят и да се оплакват до луната и обратно. Мисля, има хора, които са напълно непоправими, за съжаление де.

@Krumov, автора на дневничето в линка създава излишен хейт, излишно разделение на "българи тук- българи там". Не е правилно. Но смятам, и ти не подхождаш много рационално към ситуацията. Понеже за добро или лошо съм виждал и двете страни на монетата, бих искал да споделя; първо - само идиот би платил за услуга 1500€, след като може да получи същата за 300€; второ - това за колите - човек може да си направи чудесен roadtrip, да продаде колата и да изкара кинта - един приятел всяко лято прави женева-софия, пътя и екскурзията му излизат символична сума, след продажбата на колата, а изкараната кинта от заплата отива в портфолиото; първия и втория аргумент дадени от теб изглеждат крайно несериозно в форумче наречено "предприемач". За третото обаче, трябва да се сългася - чалга бароните са кофти племе. Все пак дале не смятам, че емигрантите са единствените чалга барони, дори по-скоро са много малка част от "бароните", по мой наблюдения разбира се. Повечето барони, са си живеещите тук, с единствена представа за спорт -GYM бате, понеделник лежанка, гърди; петък ръце -да сме напомпани за диското. Все пак, това са само личите ми наблюдения, може и да греша. Но мисля, създаването на хейт между българи тук-българи там е излишно. Този индивид с дневничето го прави, но бих искал да вярвам, че ние поне, сме повече от това.

И с добавка за доброто утро и купоните - отново съм съгласен с Blinky. На запад хората са по-учтиви и добронамерени спрямо теб, в повечето случай, обаче липсва тръпката, липсва кооопона. По мой преживявания в чужденция - там ми беше по-спокойно, нямаше ги дребните нерви, излишените нерви; обаче го нямаше и големия кеф. Ако трябва да го опиша с цифри (обичам цифрите); от 0 до 10, като 0 е крайно нещастен(изнервен), а 10 е крайно щастлив(спокоен) - в чужденция настроението ми се луташе между 4 и 6 (без да излиза от тези граници), вкъщи пък ми е от 0 до 10. Средното в двата случая е 5, чувствам се нормално...и пак опираме до личен избор - искаш големия кеф, обаче заедно с големите разочарования; или искаш да ти е окей констентно (без големи радости, но и без големи ядове)? Личен избор, аз своя го направих.
 
От: Едната гледна точка

Забравяте една подробност. Заглавието на темата, а именно "Едната гледна точка." Като потребители на тоя форум гледате от гледната точка на предприемачи управляващи собствен бизнес. Не може всички да са бизнесмени. И да искате няма как да стане. Не само в БГ, а където и да било по света. Има хора, които си харесват дадена професия, която им доставя удоволствие. Нормално е когато човек върши това, което може и това, което иска, но не вижда смисъл в собствената си държава да хване пътя нанякъде.
 
От: От: Едната гледна точка

Забравяте една подробност. Заглавието на темата, а именно "Едната гледна точка." Като потребители на тоя форум гледате от гледната точка на предприемачи управляващи собствен бизнес.Не може всички да са бизнесмени. И да искаме няма как да се случи. Не само в БГ, а където и да било по света. Има хора, които си харесват дадена професия, която им доставя удоволствие. Нормално е когато човек върши това, което може и това, което иска, но не вижда смисъл в собствената си държава да хване пътя нанякъде.

Както се казва - когато сте прав, прав сте. Обаче нормално ли е да взема своя избор (да емигрирам, например) и да почна да пиша дневници - ДА ГО духа държавата; аз се МАХНАХ и съм МНОГО ДОБРЕ, на вас ви е гадно; и ще ви е гадно. Спасение за вас няма, оправия нямааа, циганите нон-стоп крадът, всичко е тотален шит и т.н? Аз не го намирам за нормално. Защо? Защото не помага на никого - ако по някакъв начин авторското дневниче помага на някого (освен на него, за да получи така желаното удобрание) - моля, ако някой знае по какъв точно начин - да сподели.
Имаме си поговорка дори - ако не можеш да помогнеш, поне недей да пречиш. Излишна злоба и хей не е нужен. Всичко това го виждаме всички, естествено обаче, ако нон-стоп го повтаряме - то ще се затвърди като реалност (имам впредвид - Много е зле и спасение няма)

пс. Автора на дневничето - поне да беше написал нещо от сорта на:
-пристигнах еди си къде, тук е добре защото еди си какво (нещо различно от- хората ми казват добър ден и няма дупки..ама като се казва, ако човек е посредстевн - такива са и писанията му) ; има такива и такива възможности; заплащането е такова и такова; работя като еди си какъв или нещо от сорта; каквото и да е, но да е градивно. Той - не, нищо градивно. Само един безкраен хейт и изтъкване на очевидните кусури на нашата държава (thank you captain obvious!). Точно такива емигранти ненавиждам, за съжаление познавам много такива, живял съм с такива, пълен отврат са, постоянно повтарят едни и същи туморни думи, без капка мисъл в това "какво аджеба ще постигна с тоя пост?"
 
Малко за надъхване Net Worth и сравенение с американците

An individual's net worth is a financial snapshot that offers insight into how much money a person would have leftover if they sold everything they own of value and paid off every debt that they owed.

Средни стойности за САЩ според възрастта ...
http://www.fool.com/investing/gener...average-net-worth-by-age-how-do-you-comp.aspx

median-net-worth-by-age_large.JPG


Или ако сте до 35 години и нетната ви стойност е между 7-10 хиляди лева то вие сте на нивото на средния американец.... (дотук добре ) вече зависи как ще градите нататък...

А за тези който не обичат средни стойности ето и разбивка по проценти от населението на САЩ... Ако сте под 35 и сте на нулата (не сте затънали в дългове ще сте по добре от 30% от домакинствата на тази възраст... ако сте с 10 000 лв ще сте по добре от 50 от домакинствата в САЩ.... ако сте с 50 000 лв нетна стойност ще сте по добре от 70% от домакинствата в САЩ

TAyU8e6.png



Идеята да го пусна това да ви покажа че като се тегли чертата и тук не е толкова зле, и с онлайн бизнес дори и не мулти-милионна или милиардна, империя може да сте по-добре от повечето домакинства в белите държави...

По темата тук си ми харесва и ми е добре засега...да малко е мизериика в някой аспекти ама не се чувствам ограничен... И да малко ме яд на тези който са успяли щото са се наредили за както му казвам голямото лапане = (лапане на /от държавна софра, лапане обществени поръчки, лапане на инфраструктурни проекти, лапане на пишки на наредилите за предните (сега е модерно и за двата пола)...) все неща от които се правят добри пари дори и без да имаш акъл.... ама с вятърни мелници не мисля да се боря щото тия така се се окопали че може само да ми навреди да си успявам аз колкото мога ...

Бих се махнал ако го наложат други обстоятелства (заплашен съм от нещо да речем) или за да се чувствам щастлив (изцяло на емоционална основа - да речем че ми се пътува) (това му е хубавото на онлайн бизнеса слагаш лаптопа в раницата и се местиш заедно с него) но не по икономически причини или че не виждам бъдеще тук ...
 
Последно редактирано от модератор:
Забравих да добавя какво ми харесва в момента в Бълагрия което е една друга различна гледна точка :) (което е различно от обичайното за природата, храната, приятелите и другите неща който обикновено се споменават при теми защо да останеш... )

Макар и малко бавно с нисък старт и с повече с аутсорсинг на големите пред очите ми София се превръща в Силиконовата Долина на Европа ... който не вярва да сравни:

за да е изпълнено условието за нещо като Силиконовата Долина се искат големите бизнеси да са тук и стартъпи... (ние ги имаме доста от големите от картинките а за стартъпите разичтам хората от форума да се погрижат :rolleyes::twisted::|)

sillicon%20valley-3.JPG




8457594886_d0a0e2711c.jpg




Другите претенденти за тази титла които мисля ги надминаваме:

Стария претендент с големите фирми Ирландия (да големи имена са в списъка ама само 7000 души работят в Силикон Докс)
https://en.wikipedia.org/wiki/Silicon_Docks

А другия претендент Талин Естония има да стартъпи ама след скайп не са изкарвали нищо велико и си нямат толкова силно застъпени големите бизнеси (те са важни като основа)

http://www.dw.com/en/is-estonia-the-new-silicon-valley/av-18352176
 
Последно редактирано от модератор:
От: Едната гледна точка

И какво излиза, че живея по-добре от огромна част от американците? :lol: Как така съм успял в тая смотана държава, хич не ме е срам. А, забравих. Аз живея тук, а работя по целия свят, ЗАЩОТО ЖИВЕЕМ В ГЛОБАЛНИТЕ ИНТЕРНЕТ ВРЕМЕНА, В КОИТО ГРАНИЦИ ЗА ПАЗАРА НА ТРУДА - НЯМА!!

Ще ви кажа нещо, познавам един тип от военна зона - Газа, купувах си от него страници във фейса едно време. Спамърски работи :rolleyes: Тоя същия, скоро ми писа и ми показа какво е успял да направи в еланс - създал екип, работил упорито и ми сподели, че иска да отиде да учи в Германия, та сега учел немски. Гледах му профила там, направо лудница, проекти, проекти, положителни отзиви. Между другото, изкарвал от там по около $3-4к на месец, оженил се, вдигнал къща (е, разрушили я преди година или две по време на бомбардировките там). Родил му се син. Та можете ли да си представите, тоя човек живее в зона с перманентна война, убийства, бомби И ПАК УСПЯВА!! Измисля начин и успява. Всеки сам да си прави изводите.
 
От: Едната гледна точка

София се превръща в Силиконовата Долина на Европа
Куул, ако беше силиконова долина, щеше да е меката на порноидустрията. Silicon - силиций на български, химичен елемент и минерал.
 
Re: От: Едната гледна точка

Куул, ако беше силиконова долина, щеше да е меката на порноидустрията. Silicon - силиций на български, химичен елемент и минерал.

Прав си, но тук вече си говорим за Димитровгад, ако се сещаш за какво намеквам. :)

И да. Кула е много прав. Вчера бяха на РД на една приятелка (HR в HP и мъжа и шефче там). Те споменаха, че другата година влизат още няколко големи IT фирми в Бг, с не малък персонал. Едната дори с бройка от към 1000 души, но за жалост не успяха да споменат имена. Извинявам се, но познавам хора, които не можеха да си бръкнат в носа без да си извадят окото, взети в HP и след 2-33 години на една вече добра позиция и заплата.

@N.JELQZKOV, ние знам как се казва темата. Но можеше и да е нещо положително. Само мрънкане. И цялото това "неоправянето" с времето идва точно от тази "гледна точка" - мързел, мрънкане, черногледство, "негласуване", гледане на новини и после псуване, нерви, и куп други такива. Как да се оправим? И аз не съм много оптимист, гледайки всичко това, но гледайки тук хората, срещайки се с прави, здрави, работещи и гледащи оптимистично, друго ми идва на ум....и масата е ясна каква е, но за жалост песимизма в БГ е явно много по-заразен от оптимизма, та за това сме все така. И тази статия е нищо по-различно от изповедта на един смазан бакшиш, който върти волана по 18 часа на ден волана и псува колко е зле държавата. Докато мирогледа ти е такъв, винаги ще е шибана държавата и няма никога да намираш причината в себе си. Нищо лично човека, но не бих бил приятел с толкова негативен човек, защото, за да напълниш неговия положителен полюс, ще е нужно да отдадеш от своя, като ти ще си изтощен, а той пак ще го занули с неговия си голям минус.

Моят личен съвет към подобни хора, гледащи така на света, защото щом тук е мрънкач, ще е такъв и навън, няма управия това. Болестно състояние е. Та ето го и съвета:

- Гледайте по-малко бг телевизия и не се поддавайте на техните манипулации, все пак това целят с тях. Аз лично не гледам. Бивал съм нахулен за това, но пука ми, не ми пречи.
- Не си хабете нервите с хора, които никога няма да могат да погледнат света през вашите очи. Пробвайте да им обясните, но ако удряте на камък, не се хабете.
- Правете и работете нещата, които ви правят щастливи и влагате в тях страст и любов. Не ставайте с мисълта "Мамка му, пак работа".
- Изразявайте винаги мнение, когато нещо касае вас и околните - гласувайте, ходете и бъдете активни в някакви запитвания, подписки и т.н. Пасивността е част от характеристиката на един песимист.
- Не търсете вината в неща, в които другите намират винаги . Да, може да не сме в най-благоприятната държава, но повече от 90% от състоянието, в което сме попаднали се дължи на нас самите.
- Не толерирайте глупостта, несправедливостта и лошото. Това, че е модерно да хейтиш държавата не трябва да се прави, защото в един момент минаваш неусетно към мрънкачите. Да, кажете, че еди какво си е тъпо, то е така.
- Намирайте алтернативи, а не сядайте да мрънкате. Щом не оставаш тук, това персонално за човека означава, че не вижда алтернативи тук за себе си. Не знам, ама автора не ми прилича за неизличимо болен (да пази Господ), на който държавата не може да осигури лечение. Това е да нямаш алтернативи, другото е точно едно глезене. Всеки занимаваш се с онлайн бизнес знае, че едно нещо може да се направи по няколко начина, в живота не е по-различно.
- Бъдете добри към хората. Едно добро дело, завърта колелото. Дарение, помощ на улицата на някой непознат, вършене на услуга, каквото и да е...
- Не ходете като повечето хора като зомбита по улицата - с изпити лица, празни погледи и облачно настроение. Знаете ли колко хора искат да могат поне 1 ден от живота на здрав човек да изживеят.
- Мислете над нещата. Здраве, любов, приятели, семейство, подкрепа - това е важното, това е двигателя на живота. Не iphone, нова кола, силициева смотла.....всичко, което може да се купи е евтино вече. Ако сте кадърен и можещ, това ще са ви просто средства, не цел.
- Не гледайте простотията на другите, гледайте техните положителни деяния. Опитайте се да им подражавате. Това трябва да ни вдъхновява, а не някой слендур, хванал политическия волан, за да граби. Този с нищо в ничии сърца няма да остане - поредният организъм с паразитни качества, който природата няма да пощади във времето.
- Стремете се към наистина важните неща в живота, не се влияйте от това, че някой с кредит е с нова кола за еди колко си...това е плоско и не знам какво толкова за възхщение е това...всеки може да стане длъжник и да си спука задника от бачкане, за да изглежда "лъскав". Позирането не е качество, което трябва да е на почит.


Това е...не е нужно да се взима под внимание, написаното от е мен, достатъчно ми е да бъде прочетено. :) Айде умната, и успехи - за по-малко такива статии. :)
 
От: Едната гледна точка

Всичко е до начин на мислене, аз януари също заминавам за Англия да видя как е начина на живот там, важното е, че веднага мога да започна работа за 2,5-3к на месец, но интересното е мисълта с която заминават хората, понеже ще пътувам с още няколко приятели които всяка година работят натам по фермите и накрая се прибират в България и сменят голф с бавария и са дотам. Сега пак им е съща история заминава бачка купува си телефон за 2 бона и кола и 4 месеца оре кафетата от сутрин до вечер в малкия град за 1,20 на кафе.

Всичко е до цели и мечти, мен като ме питат каква ми е целта тя е коренно различна от техните тъпотии, имам замисъли за бизнес, отделно имам подготвени неща за работа в България за които просто са ми нужни финанси, а не съм фен на кредитите, та тук идват двата типа хора едните бачкат за да пробват да изградят собствен бизнес със спечелените пари, другите имат съзнание да работят от 8 до 5 и като се приберат да легнат с биричка и да гледат тивито. Такива познавам ужасно много, изобщо не пестят, изобщо нямат планове за бъдещето извън това да бачкат постоянно за някой.

Отделно, че същите тези мрънкат накрая и то държавата или някой друг им е виновен, не е това начина, но според мен това се поражда в хората още от ранна възраст, ако ножа ти е бил в кокала тогава щеш нещеш мислиш как да счупиш клетката за нещо повече.
Иначе и страшно много тъпунгери се навъдиха, толкова хора познавам дето не могат да четат или да пишат и на второто изречение ти идва да му праснеш кратуната понеже тегли 5 думи 10 минути... Онзи ден имах един клиенти и ми пишат на един лист- БИАЛО И ЛЕКЪР и накрая ми вика тука в България сега бизнеса много слаб....
 
От: Едната гледна точка

Отиди, спечели някакви пари и се опитай да направиш някакво бизнесче - с търговийка е най-лесно. Тия с голфовете и телефоните са обречени цял живот да бъдат общаци. Иначе, 3к на месец не са особено много в Англия, но не са и прекалено зле.
 
От: Едната гледна точка

Всеки може да прави бизнес от всяка точка на света във днешно време. Темата е по скоро за нормална работа , където те наемат , отиваш работиш от 8 до 5 и се прибираш. За една и съща работа парите са в пъти повече в чужбина. Отделно и храната е много по качествена и да не кажа и по евтина (примерно в Германия). Така е - наемите са високи , транспорта също , но като теглиш чертата пак излиза много по-добре да се реализираш навън от колкото в бг. Иначе ако си изкарваш пари онлайн , няма по хубаво място за харчене от БГ - живота като цяло е по-евтин от останалата Европа. А и времето ни е супер (това ще го разбере колегата дето отива в Англия - бил съм там , ужас е.... надявам се да не си в Лондон , че там пък е най-голямата дупка.)
 
От: Едната гледна точка

Отиди, спечели някакви пари и се опитай да направиш някакво бизнесче - с търговийка е най-лесно. Тия с голфовете и телефоните са обречени цял живот да бъдат общаци. Иначе, 3к на месец не са особено много в Англия, но не са и прекалено зле.

Това за момента е най-лошата оферта която ще ми е за начало в смисъл работа във ферма и ми предлагат 3к чисто на месец като си платиш всички неща там, като и плащането е на час понеже ме взимат за силова работа, а не за бране, но интересното е, че аз имам два почивни дни в които смятам да търся по-добра и организирана работа докато тия пичове си плануват почивния ден за пиене на бира някъде и тук се усеща разминаването. Заминавам предимно, защото и в бг си работя и заделям пари и това което заделя го вкарвам в нещо което съм планирал да развия, някой неща пропадат други не, но тук трябва да работя 2-3 месеца в повече за инвестиция на една и съща сума спрямо Англия.

Много хора казват, че работа с българи навън да си нямаш работа, но според мен си зависи много от контингента ти, ако разпознаваш само идиоти няма как да просперираш, аз дори съм планувал преди да замина да потърся някои ИТ фирми с българско участие натам и да се свържа с хората с цел или да започна направо работа при тях или да обсъдим проекти заедно. Понеже имам виждане на хора работещи в yellowpages примерно и заплатите им, спрямо качеството на работа мога да кажа, че в България ИТ-тата са много по добре запознати с нещата отколкото тях независимо от нишата, просто при нас ограничението идва от финансовата гледна точка и поради този прост и съществен факт не може да се разгърне пълния потенциал.
Настина варианта е кредит, но аз лично съм се нагледал на семейства покрай мен обременени от кредити за апартаменти, коли и какво ли не и предпочитам да си скъсам гъза една година от бачкане, но да знам, че като загубя всичко няма да се чудя откъде да взема 50лв за хранене на семейството за месеца.
Работа в България има и пари могат да се правят доста само с няколко пътувания месечно, но няма ли желание оправдания бол....


Бърн за времето съм се подготвил, но затова отивам и периода януари-май като за пръв път та хем да пропусна и студа в България и да се върна за приятното време в планината :D
Аз също съм бачкал малко време в Германия и спях в Полша и си пазарувах оттам и страшно хубаво ми беше, бих отишъл отново натам, но като си кротнат малко неграта.
 
От: Re: От: Едната гледна точка

@N.JELQZKOV, ние знам как се казва темата. Но можеше и да е нещо положително. Само мрънкане. И цялото това "неоправянето" с времето идва точно от тази "гледна точка" - мързел, мрънкане, черногледство, "негласуване", гледане на новини и после псуване, нерви, и куп други такива. Как да се оправим? И аз не съм много оптимист, гледайки всичко това, но гледайки тук хората, срещайки се с прави, здрави, работещи и гледащи оптимистично, друго ми идва на ум....и масата е ясна каква е, но за жалост песимизма в БГ е явно много по-заразен от оптимизма, та за това сме все така. И тази статия е нищо по-различно от изповедта на един смазан бакшиш, който върти волана по 18 часа на ден волана и псува колко е зле държавата. Докато мирогледа ти е такъв, винаги ще е шибана държавата и няма никога да намираш причината в себе си. Нищо лично човека, но не бих бил приятел с толкова негативен човек, защото, за да напълниш неговия положителен полюс, ще е нужно да отдадеш от своя, като ти ще си изтощен, а той пак ще го занули с неговия си голям минус.

@Blinky В никакъв случай не защитавам статията и нейния автор, даже напротив. Но не можем да заклеймим всички българи в чужбина за мрънкачи, мързеливци и т.н. Както и те не могат да заклеймят останалите в БГ, като тъпаци останали да се бъхтят за без пари. Не трябва да слагаме всички под общ знаменател. Статията създава излишно напрежение между двете групи и кара хората, които са смачкани от живота да се чувстват още по-смачкани, и да си мислят, че оправия няма, освен еднопосочния билет за някоя западна държава. Което не е така.
 

Горе