Турско радио настъпва в България

Статус
Not open for further replies.
От: Турско радио настъпва в България

Прочетох антибългарския пасквил на другарите от дойчешайзе, идва ми да се издрайфам. Тео, сериозно как се връзваш на подобни тенденциозни и леснооборими платени статии?
 
От: Турско радио настъпва в България

Уффф, мразя да пиша дълги постове, но явно ще трябва да се изясним. Говорим и сравняваме различни понятия и исторически категории, преекспонираме и дълбаем не където трябва.

Настрани причините довели до завладяването на земите ни и падането на второто българско царство (можем да си спретнем тема отделна).След 1396 българите се разделят на три групи. Не могат да притежават земя (освен бащинията), но могат да работят колкото земя искат. Най-зле са селяните, които плащат данъци на спахиите. 10 процента, своеволия, изнасилвания и съответните извращения.

Втората група българи попадат във личните владения на султана. Това са хасовете. Те са източникът на данъци, плащани лично на султана. Има една любопитна подробност. Султана не разрешава заселването на мюсулмани в хасовете - от тях не може да взима данъци. Затова в цяла Странджа (разделена на три хаса с центрове Созопол, Китен и Ахтопол) не живеят мюсюлмани чак до 1856 г., когато тук-там заселват черкези и татари. Затова в Чипровци (цветето на България) всичките 600 семейства са християнски. Затова в Софийското поле турци има само в София (гарнизонът и администрацията). Иречек разказва за "националния спорт" на шопите който бил с тояги да пребиват турци минаващи по виа милитарум.Като заловяли (по случайност) някой и кадията го питал "Що пребихте човека", шопа отговарял "Ама той не беше човек, а турчин."

За такова нещо в габровския балкан разказва и Евлия Челеби. Там обаче биели местните войници. Когато Евлия се оплакал на санджакбея той рекъл "А какво да направя, макар и гяури те са султански хора". Това става в третия хас, където българите са военнозадължени. Те охраняват, въоръжени до зъби важни военни пътища, строят кораби, отглеждат коне, овце, добиват сол и метали. А в самите селища не живеят турци. Териториите, които охраняват - пътя през Странджа, от Ветрен до Вакарел, от Шипка до Търново.

Тежко е било положението на градското население. Занимаващо се със занаяти, то е трябвало при война да плаща данък "авариз и дивание", състоящ се в изкупуването на продукцията му за държавни нужди на цени, по-ниски от себестойността на продукта. Затова под натиска на икономическата принуда много българи се помохамеданчват, за да не плащат тези данъци. Към началото на XVII век градовете, които не са султански хасове или са населени с военнозадължено население, са почти изцяло помохамеданчени и ще се побългарят чак в края на XVIII–началото на XIX век.

Захари Стоянов пише:
"Турското правителство — при всичката си деморализация винаги е държало страната на народа срещу тиранията на различни забити, аени, чорбаджии, па дори и на подвластни князе. Много паши и каймаками са били изгонвани и сваляни от своите постове следствие на най-малкото оплакване от страна на населението, без разлика на вяра и народност. Достатъчно е било един махзар, и забитинът отивал да се не види. Чумата на търновските кадии са били няколко бебровски мюзюхири, които са си играели с тях, както си искат. В Сопот, Калофер и Панагюрище
мюхдюрите не са смеели да доведат и своя любим харем от страх да не разсърдят населението. Когато някой от подвластните, сръбският напр.
или румънският княз, са поискали да покажат зъб на народа, ние виждаме, че Турция заема страната на слабите. И така турските халифи
с белите чалми са се съобразявали много по-добре с евангелието, отколкото християнските господари, на които скиптърът и короната са
били покрити с кръстове и с изречения от същото това евангелие" (с.259).

За това е леко пресилено да се смята, че народът, вместо да подеме борба против угнетителите си, подивял, оскотял и скрит зад мъдростта "Покорна главичка остра сабя не сече", заспал дълбок, непробуден вековен сън. Завоевателните войни и насилието свързано с тях са нещо обичайно за времето, но е факт, че халифатът е носител на държавно управление, което е било модерно и напредничаво за времето си. Убийства, изнасилвания, грабежи е имало (и та не малко), но такова е било положението в цяла средновековна Европа.

Факт е и друго. Халифатът, в течение на времето, остарява и феодалъзмът се превръща в спънка на развитието на обществото. Първата искра за национално освобождение се появява 1762, когато Паисии пише История славянобългарска, и тя се разгаря, на фона на упадъка на османската империя, руско-османските войни и напредъка в Европа.

Стигаме до това, което служи за модел на "турското робство" и заради което водим тия спорове. Това е така нареченото "кърджалийско време". Османската империя е в упадък. След двете неуспешни руско-турски войни 1768-1774 и 1787-1792, много от анадолските войници не се прибират по домовете си, а започват безчинства из цяла Румелия. Настъпва анархия, продължила повече от 30 години. Много изследователи смятат, че тези войници са започнали безчинствата си с подкрепата (и финансово!) на Русия. Западащата Османска империя не може да се справи с това ескалиращо насилие. Турската власт без всяко колебание въоръжава "раите" за да може с тяхна помощ да се справи с кърджалиите.

Захари Стоянов пише:
"Но преди руските войни българският народ е живял под турското владителство сравнително много по-добре, отколкото когато са захванали да се грижат за неговите съдбини различни християнски държави.
Това се доказва още по-добре, като се вземе пред вид, че на българите се е позволявало да носят оръжие открито наедно е турците, че във време на кърджалийските времена те са били свободни да се бранят от нападателите с оръжие в ръка, убивали са ги, събирали са чети, мнозина са били предводители на тези чети, съставени от българи и турци, нещо, което у последните се считало за престъпление в по-новите времена", "Записките" (с. 228).

Ужасиите по това време в никакъв случаи не са малко. Не са по-различни от нещата, ставали през 14-18в., но за 19в това вече е архаично и неприемливо (подобни неща в Европа по това време са ставали само в Русия). Тези 30 години на екстремен терор са искрата, която запалва българските въстания и желанието ни за свобода. "Кържалийското поколение" е това, което започва революционната и освободителната борба. Нима е случайно, че масова вътрешна въстаническа организация се създаде едва от 1869 г. насам? Нима Раковски е бил по-прост от Каравелов, за да не дойде до тази идея, а да се занимава цял живот с четничество? Нима преди Раковски, Каравелов и Левски не е имало просветени, смели и с обществено чувство българи, които да изразят нуждите на народа? Как да обясним, че бащата на Раковски е бил мемлекет-чорбаджия на Котел, т. е. султански чиновник?

Много работа има историците да свършат, която да вдигне булото на "петвековното тъмно робство", но е абсурдно да се мисли и твърди, че 500 години са ни клали, изнасилвали и поробвали. Както и, че заради данъци сме почнали да вдигаме въстания.
 
От: Турско радио настъпва в България

Teo, нещата които пишеш сме ги дискутирали, но това което си написал не са съвсем така. Организирано хайдушко движение съществува с падането ни под Османска власт. Не са единични случаи, а десетки хайдушки чети, някои от които със значителни размери - по няколкостотин човека, действат в защита на българското население. Също така въстанията не са спирали до самото освобождение. Така, че това за 30 години екстремен терор е малко ала бала. През този век в целия свят бушуват национални революции :)

И все пак, това няма общо с темата, нали?
 
От: Турско радио настъпва в България

Има много общо с темата и с демонизирането на турците. Както и с образованието. Всичките ни настоящи беди на етническа и верска основа. От 40те години на 20в. насам.

А за въстанията - ако говориш за "царските" въстания - те са друга бира. Цар Шишман III, Княз Ростислав Стратимирович и Крал Карпош наистина организират въоръжени бунтове и въстания, но техните претенции са ... царствени :) (иначе нямаше да търсят първо признание на претенциите се)

30те години терор е черкезки и е точната представа, която имаме за "турското робство". Иван Хаджийски при проучванията си из въстаналите градове, пише:
"Във всяко въстанало място поставях ясно и разбрано въпроса: "Без черкезките обири щяхте ли да въстанете?" Отговорът навсякъде бе един:
- Никога."
 
От: Турско радио настъпва в България

[video=youtube;UTeXkHfWYVo]http://www.youtube.com/watch?v=UTeXkHfWYVo[/video]

So, so you think you can tell
Heaven from Hell,
Blue skys from pain.
Can you tell a green field
From a cold steel rail?
A smile from a veil?
Do you think you can tell?

And did they get you to trade
Your heros for ghosts?
Hot ashes for trees?
Hot air for a cool breeze?
Cold comfort for change?
And did you exchange
A walk on part in the war
For a lead role in a cage?

How I wish, how I wish you were here.
We're just two lost souls
Swimming in a fish bowl,
Year after year,
Running over the same old ground.
What have we found?
The same old fears.
Wish you were here.
 
От: Турско радио настъпва в България

Много тънко се мъчиш да манипулираш. Думите на Иван Хаджийски добиха популярност по повод циганските набези днешно време и черкезките през онова, като се търси аналогия. Това се спомена за да припомни, че битовите обири през османската империя са били камъчето, което е обърнало каруцата. Не че е било основна причината за освободителна борба и тн.

Не знам какво се опитваш да докажеш, има стотици писмени доказателства за унизителното положение на българите през цялото "османско присъствие" по нашите земи. И това за земята ... БЪЛГАРИТЕ НЕ СА БИЛИ СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМЯТА, А СА ИМАЛИ ПРАВО ДА Я ОБРАБОТВАТ ЗА ДЕ СЕ ИЗХРАНВАТ И ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ.
 
От: Турско радио настъпва в България

Абе щом е толкова било хубаво и щом не е имало робство що сме се борили да се освобождаваме, да си бяхме стояли под робството и сега вместо шапка с кузирка като излизам щях да си слагам чалма, па жените вместо да ходят да дават пари по фризьори щяха да се забулват се някой парцал и да се разхождат така по улиците.
Нямаше да има БНР щеше да има ТНР, аз нямаше да се казвам Христо ами щях да съм Хаджисто.

Въобще не знам къде ви е съзнанието да отричате така историята си.
 
От: Турско радио настъпва в България

Иван Хаджийски при проучванията си из въстаналите градове, пише:
"Във всяко въстанало място поставях ясно и разбрано въпроса: "Без черкезките обири щяхте ли да въстанете?" Отговорът навсякъде бе един:
- Никога."

После ще ти напиша по-обстойно, само ще вместна, че Иван Хаджийски е роден 1907 г., така че не знам какви проучвания е правил, след като вероятно съвременниците на онези събития са се броели на пръсти, когато е навършил пълнолетие. А и Иван Хаджийски е марксист и подходът му е марксистки (т.е. изкарва, че всичко е материално мотивирано).

Забавно е как либералите използват марксистки тези, за да докажат твърденията си :-o
 
От: Турско радио настъпва в България

Историята не можем я нагласи неска.
По-добре да се върнем на радиото :) .

И да надникнем зад оградата как процедира комшулука по (не особено) аналогичен казус: В Турция тръгва тв канал на кюрдски език
 
От: Турско радио настъпва в България

Историята не можем я нагласи неска.
По-добре да се върнем на радиото :) .

И да надникнем зад оградата как процедира комшулука по (не особено) аналогичен казус: В Турция тръгва тв канал на кюрдски език

Само дето още се кълцат турци и кюрди..
 
От: Турско радио настъпва в България

Ердоган добави, че това е важна стъпка, която ще засили обединението и интеграцията в турската нация.Ердоган добави, че това е важна стъпка, която ще засили обединението и интеграцията в турската нация.

Значи това ли е целта на радиото? да обединява турците?
 
От: Турско радио настъпва в България

Основната разлика - държава Кюрдистан няма. Държава Турция има.
Който иска да слуша/говори гаджалски толкова много - югоизток е посоката....

Ердоган добави, че това е важна стъпка, която ще засили обединението и интеграцията в турската нация.Ердоган добави, че това е важна стъпка, която ще засили обединението и интеграцията в турската нация.
Искат да ги претопят - лека, полека.
 
От: Турско радио настъпва в България

Германците са се отрекли от нацизма и го смятат за огромна грешка, както вече се споменаха.

Държат много стриктно това наистина, всяка година на 20 Април - рождения ден на Хитлер, цялата полиция е вдигната на крак, понеже знаят че има нацисти които може да направят нещо. Действително го смятат за грешка че са имали диктатор който въвел нацизъм и фашим и е правил издевателства в цяла Европа.

По друг начин стои въпроса че когато скинарите набият някой негър, турчин или арабин, полицията винаги идва със закъснение и все не успяват да ги хванат... А работата била че им се обаждали предварително на ченгетата да им кажат къде ще ходят да "раздават правосъдие" и онези им давали 10 мин. да се махнат иначе който хванели го арестували. Играят хора от горе с тях.

До сега Хитлер е бил забранен да се учи по история в Германия, но от следващата година са приели закон, всяка година постепенно да вкарват Хитлер в историята им, щял да се разглежда като историческа личност.

Принципно швабите не са виновни че са имали такъв луд издухан фюрер, просто така се е случило. Истина е дори че самите германци са имали страх от Хитлер, манипулирал ги е чрез страх и репресии. Вярно че много е направил за инфраструктурата им по онези години, например Берлин е бил газофициран още през 2-рата световна война! Вярно че германците нямат вина че откаченият им обесебен от алчност за притежаване на света фюрер, е издал закон който не отиде на война - издирване, арестуване, бой в ареста и след това принудително депортиране в армията! Ходели са по къщите да търсят момчета навършили 16 г. и са се държали грубо с родителите им защо още не са ги пратили на война, и същия момент им го взимат и айде в армията насила против волята ти, ама не да изкараш там някаква казарма, а отиваш против волята ти на война да убиваш, и с риск да бъдеш и ти убит.

Извинявам се за дългия пост, но съм живял няколко години и в двете германии, ( ГДР и ФРГ ) и преди и след падането на стената, и знам някои неща по отвътре. Ако трябва да бъда честен спрямо швабите - въпреки че нацизма отдавна е история, мога да ви кажа че са си в кръвта нацисти, и винаги са гледали с пренебрежение на чужденците, а какво остава за цветнокожите. Баща ми го накараха в един магазин да купи един календар само за това че го пипнал да го гледа, а швабите си взимаха от щандовете книги, и мачкаха календарите наред и пак ги оставяха на щанда и никой нищо не им казва, ама баща ми щото не е швабин и докоснал календара - трябваше да го купи.

Питаш ги нещо на английски - мълчи и сумти и се прави че не те чува, а знаят английски но не иска да го говори. Това какво говори ? Нацизъм в кръвта му. Бившите гедерийци са по готини, по народни хора от западните. Ония са по студени. Това ми са впечатленията.
 
От: Турско радио настъпва в България

Продължавайте да омaловажате ПРОБЛЕМА с ТУРЦИЯ

576589_234631239984243_2010632585_n.jpg
 
От: Турско радио настъпва в България

Продължавайте да омaловажате ПРОБЛЕМА с ТУРЦИЯ

576589_234631239984243_2010632585_n.jpg

Че защо да го омаловажаваме? Проблемът е много сериозен и се прави умишлено. Ще се тушира по един или друг начин.
Но това е симптом - истинския проблем, язвата, е другаде. И като благодатна среда позволява да растат и вържат подобни изродщини.
 
От: Турско радио настъпва в България

Продължавайте да омaловажате ПРОБЛЕМА с ТУРЦИЯ

Братле аз не съм в това число - омаложаването на проблема! Знам че е ПРОБЛЕМ и то голям. Само като заключение мога да кажа че ако не се вземат мерки, ще има последствия - за нас българите обаче.


Аз лично са от така наречените "ПУМАЦИ" , но ви оверявам във вените ми тече българска кръв. Милея за българското независимо от това какво е името ми или каква религия изповядвам, аз съм БЪЛГАРИН.

Поздрави на всички и се опитайте да не се влияете от такива спекулации, говоря не само на християните, но и на така наречените "ТУРЦИ" (макар, че не мога да разбера как може да имаш БГ паспорт и лична карта и да се наричаш турчин, просто поредната глупост на глупаците).

Евала правя на това момче което признава че е от т.н. "пумаци" но казва че е българин и се чувства БЪЛГАРИН в кръвта си! И самият той се присмива на помохамеданчените българи които се мислят за т.н. "турци" които са се родили тук, живеят тук, носят БГ-паспорт и в жилите им тече БГ-кръв. Много ще се радам ако повечето все повече "пумаци" започнат да мислят като него! Братле имаш +++ от мен. Дано което си написал го прочетат повече "турци" ПОМОХАМЕДАНЧЕНИ БЪЛГАРИ и е крайно време да се събудят!
 
От: Турско радио настъпва в България

Продължавайте да омaловажате ПРОБЛЕМА с ТУРЦИЯ
Проблем с държавата Турция не виждам да имаме особен.
Те като цяло ни харесват.
Въпреки, че имат мераци да ни асоциират в много области.
Горе-долу както ние - Македония

Проблемът е вътрешен.
 
От: Турско радио настъпва в България

Този клип ми беше изпратен от redrum. Надявам се да не се сърди, че го побликувам, но определено трябва да се види.


[video=youtube;UEtNmAVCzQA]http://www.youtube.com/watch?v=UEtNmAVCzQA[/video]
 
От: Турско радио настъпва в България

Основната разлика - държава Кюрдистан няма. Държава Турция има.
Който иска да слуша/говори гаджалски толкова много - югоизток е посоката....


Искат да ги претопят - лека, полека.

И няма да се получи. Нашите комунисти се опитаха да направят същото с турците. До средата на 60-те години (ако не ме лъже паметта) има самостоятелни турски училища в България. Да, турски училища значи, че предметите са се изучавали на турски и българският се е учил така, както учим ние английски,френски,руски и прочее. Моята баба, като учителка в Лудогорието (Делиормана) е преподавала в такова училище. Та, училищата са подкрепяни от НРБ до някое време, но когато виждат, че интеграцията няма да се получи по желаният от тях начин - турците да се трансформират в образцови социалистически човеци, обръщат другия край на тоягата.
 
Статус
Not open for further replies.

Горе